μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η απεργία ήταν πανελλαδική, πραγματοποιήθηκε αρχές του μήνα. Στις 9 Νοεμβρίου, ημέρα Τετάρτη. Για τις ανάγκες διαφήμισης της τα σωματεία στην Καβάλα χρησιμοποίησαν παλαιές και ξεπερασμένες μεθόδους. Έβαλαν αρκετά πανό στο κέντρο αλλά και σε συνοικιακούς δρόμους. Η φωτογραφία δείχνει ότι οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές δεν επανήλθαν ώστε να τα απομακρύνουν. Αυτό έγινε από το Δήμο Καβάλας (ως συνήθως). Εκτός από το συγκεκριμένο πανό. Που μένει στη θέση του. Μάλλον επειδή βρίσκεται σε χώρο αρμοδιότητας του ΟΛΚ.

Και αυτό το παράδειγμα «κουμπώνει» σε πολλά προηγούμενα. Στις παράνομες αλλά επίμονες, ξεπερασμένες αφισοκολλήσεις. Σε ενέργειες που πλέον δεν αποδίδουν, οι οποίες παρόλα αυτά συνεχίζονται. Στις κομματικές εκδηλώσεις και όχι μόνο. Οι συνδικαλιστές σήμερα κιόλας πρέπει να απομακρύνουν ότι ξέχασαν. Δεν θα το κάνουν, είναι σίγουρο. Γιατί οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές και κομματικοί παράγοντες ήδη ετοιμάζουν τα πανό της επόμενης δράσης τους. Όποια κι αν είναι αυτή.

 


 

Βαριά ατμόσφαιρα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Δεν έφτανε η ανάμνηση της επεισοδιακής προηγούμενης συνεδρίασης, υπήρχε και κάτι χειρότερο. Ο αιφνίδιος θάνατος του Τάκη Βελισσάρη. Αυτό το γεγονός ίσως και να ήταν αρκετό να αναβληθεί η συνεδρίαση. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Απουσίαζε κι ο Δήμαρχος κι έτσι όλα στην αίθουσα ήταν διαφορετικά.

 

Η προσέλευση των συμβούλων στο Δημαρχείο μεγάλη. Μια απόδειξη μάλλον ότι πλέον οι συνεδριάσεις πρέπει να γίνονται δια ζώσης. Και μόνο. Ωστόσο υπήρξε κατάλληλη «απάντηση». Ο Πέτρος Πετρόπουλος ενημέρωσε ότι απουσιάζει λόγω κορωνοϊού. Και αυτός ήταν λόγος οι παρευρισκόμενοι να σπεύσουν να φορέσουν όλοι μάσκα. Και κάπως έτσι τα πράγματα μπερδεύτηκαν ακόμη περισσότερο.

 

Ένα δυσάρεστο μπέρδεμα. Πέρα και πάνω από τις αδυναμίες τους, από τις κακές τους συνήθειες και τον γνωστό λαϊκισμό συγκεκριμένων ανθρώπων. Γιατί πάνω απ’ όλα αυτά, που μπορείς να τα πεις και καθημερινά, υπάρχει η ανθρώπινη ζωή. Τη Δευτέρα το απόγευμα είχε μόλις χαθεί άδικα μια ανθρώπινη ζωή, ενός αυτοδιοικητικού (και αγαπητού φυσικά) προσώπου.

 

Ήταν μια κακή συγκυρία και ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών γεγονότων που έκαναν τα πράγματα όντως δύσκολα. Υπό αυτές τις συνθήκες συνεδρίασαν και συνεδρίασαν ήρεμα. Λες και άνοιξε μια παρένθεση. Λες και έγινε μια εξαίρεση. Η διάρκεια της οποίας όλοι γνωρίζουν ότι θα είναι μικρή. Η «πραγματική» συνεδρίαση θα είναι η επόμενη. Οι επόμενες. Ίσως και την ερχόμενη Δευτέρα. Ας κρατηθούν λοιπόν οι γνωστοί «ασυγκράτητοι» αφού σύντομα θα τους παρουσιαστεί η ευκαιρία. Να επανέλθουν όπως με πάθος επιθυμούν.

 

Εκτός από τον Πέτρο Πετρόπουλο, ασθενής είναι και ο Θέμης Καλπακίδης. Δεν έχει θέμα με τον κορωνοϊό. Είναι κάποια άλλα προβλήματα υγείας που ξέρουμε, είμαστε σίγουροι ότι θα τα ξεπεράσει. Και γρήγορα. Ο δε Γιάννης Μούτλιας που κι αυτός απουσίαζε, είναι στην τελική φάση της ανάρρωσης του.

 

Ο φετινός Νοέμβρης είναι για την Καβάλα πολύ δύσκολος μήνας. Δεν εννοούμε την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Ούτε τους τεμπέληδες που ντε και καλά θέλουν να μας σώσουν… Ενώ στην πραγματικότητα επιθυμία τους είναι να διασωθεί η τεμπελιά και η καλοπέραση τους. Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Αυτόν τον μήνα είχαμε (και ως τώρα): Δύο τροχαία στο κέντρο της πόλης με έναν σοβαρά τραυματία και έναν νεκρό. Δύο πτώσεις γυναικών από μπαλκόνια διαμερισμάτων, μια σοβαρά τραυματίας και μία νεκρή. Εξ αυτού του λόγου ευχόμαστε ο Νοέμβρης να τελειώσει γρήγορα καθώς ήδη τον αντιπαθούμε. Επιθυμούμε να γυρίσουμε στα παλιά. Στα γνωστά και συνηθισμένα. Τουλάχιστον με αυτά δεν έχουμε τις απώλειες των πρόσφατων περιστατικών.

 

Μικρό το ενδιαφέρον των γεωτεχνικών για τις εκλογές του Επιμελητηρίου τους. Πολύ μικρό στην Καβάλα. Θα φανεί και στη διαδικασία της ψηφοφορίας, περίπου σε 20 μέρες από σήμερα. Παλιά ο «καυγάς» είχε διάρκεια. Ένταση και κυρίως πολλούς εμπλεκόμενους. Σήμερα οι εκλογές αφορούν ελάχιστα την Καβάλα, λίγο τη Δράμα και κάπως περισσότερο την πόλη των Σερρών. Αυτό μάλλον είναι και το διακύβευμα. Αν το τμήμα της Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου θα συνεχίσει να το διοικεί δυναμικό από την Καβάλα ή αν αποκτήσει αυτό το δικαίωμα η πόλη των Σερρών. Που χρόνια τώρα το προσπαθεί.

 

Εντύπωση προκαλεί η μικρή κινητοποίηση της ΔΑΚΕ. Οι γεωτεχνικοί της στο Ν. Καβάλας δεν ασχολούνται αν και το κόμμα με το οποίο συνδέονται είναι στα πάνω του. Γιατί άραγε; Μεγάλο ρόλο παίζει η γενικότερη ατμόσφαιρα. Η κρίση, η αγορά κτλ. Ας μην ξεχνάμε ότι εκλογές των γεωτεχνικών αφορούν και τους ιδιώτες επιστήμονες. Οι περισσότεροι από τους οποίους, με όσα συμβαίνουν στον πρωτογενή τομέα, δεν έχουν διάθεση. Δεν έχουν χρόνο και φυσικά δεν έχουν χρήμα. Ακόμη και για να τακτοποιηθούν οικονομικά ώστε να μπορούν να ψηφίσουν ή να είναι υποψήφιοι.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου της Νέας Καρβάλης Νίκο Καρακεϊσογλου, ουδείς βουλευτής αισιόδοξος για την ελεύθερη διέλευση από τα νέα διόδια. Κι ο Γιάννης Πασχαλίδης που κατά κάποιο τρόπο άφηνε κάποιες αμυδρές ελπίδες, ακόμη κι αυτός βρέθηκε στα λόγια του συναδέλφου του Μακάριου Λαζαρίδη. Περιμένουμε μήπως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει άλλη ενημέρωση, που δεν το νομίζουμε. Κατά συνέπεια η κυβερνητική πλευρά ευθυγραμμισμένη, μας λέει ότι δεν θα περνάμε ελεύθερα από τα διόδια. Κάτι που γίνεται, που συμβαίνει σε όλα τα άλλα διόδια. Σε σχέση με τους μόνιμους κατοίκους αυτών των περιοχών. Κι εμείς που μαθαίνουμε τα νέα σταθερά, στον καναπέ μας.

 

Το παρκάρισμα στην οδό Κουντουριώτου (στις άκρες του δρόμου) συνεχίζονταν κανονικά, παρά τα έργα του φυσικού αερίου. Διαμαρτυρήθηκε έντονα στην Πρωινή επαγγελματίας οδηγός. Ισχυρίζεται (και έχει δίκιο) ότι δεν γίνεται με τα έργα αυτά σε εξέλιξη,  να συνεχίζεις να σταθμεύεις όπως πριν τα έργα. Κλείνει ο δρόμος. Πρόβλημα που γίνεται μεγαλύτερο όταν πρόκειται για λεωφορεία. Κι από την οδό Κουντουριώτου διέρχονται πολλά Υπεραστικά και αρκετά Αστικά λεωφορεία.

 

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της Αλάνας, ρωτήθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Παγγαίου. Απάντησαν φυσιολογικά. Δεν γνωρίζουμε τίποτα, είπαν. Αυτά είναι τα καλά της ιδιωτικοποίησης. Κάθε ιδιωτικοποίησης. Μπαίνει στα πόδια σου ιδιώτης, τα δικαιώματα του οποίου είναι πολλά. Οι υποχρεώσεις του ελάχιστες. Πληρώνει το τίμημα και μετά κάνει περίπου ότι θέλει. Και χωρίς να ενημερώνει ούτε καν τον Δήμο στον οποίο πρόκειται να δράσει. Αξιοποίηση της Αλάνας δεν θέλαμε; Ας τη λουστούμε τώρα. Κι όποιος πρόλαβε ή κατάφερε, τον Χατιντάτζι είδε….

 

«Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ» δήλωσε χθες για τον Τάκη Βελισσάρη ο Χρήστος Ποτόλιας. Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Καβάλας έχει έναν δημοτικό σύμβουλο αλλά όλα τα δελτία τύπου τα υπέγραφαν μαζί. Ο Χρήστος Ποτόλιας και ο Τάκης Βελισσάρης. Ο κ. Ποτόλιας συμπλήρωσε: « Αυτό που έγινε είναι ακόμη πιο δύσκολο γιατί έγινε ξαφνικά και με έναν τραγικό τρόπο. Σε έναν καλό οικογενειάρχη. Έναν καλό φίλο. Σε έναν καλό άνθρωπο».

Διαβάστε επίσης