• 29 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης κ. Δώρα Αυγέρη, προερχόμενη από εκδήλωση στην Κομοτηνή, βρέθηκε χθες το πρωί στο Νοσοκομείο. Συνοδευόμενη από στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, είχε συναντήσεις με τους εργαζόμενους (ιατρούς, νοσηλευτές κτλ) και τη διοίκηση. Η κ. Αυγέρη εξ αιτίας σύμπτωσης, επισκέφθηκε την Καβάλα πρώτη φορά από τότε που εξελέγη βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο πρώτος που την υποδέχθηκε στην είσοδο του Νοσοκομείου ήταν ο γιατρός Ξενοφώντας Κροκίδης. Έσπευσε να της δηλώσει αντίθετος στις φορολογικές αλλαγές των ιατρών του δημοσίου (αλλαγές επί το δυσμενέστερο), οι οποίες προβλέπονται στο νέο και υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Θέμα το οποίο κ. Αυγέρη γνώριζε και μάλιστα πολύ καλά.

 


 

Το προηγούμενο διάστημα συγκλόνισαν την Καβάλα διαδοχικά περιστατικά που δεν είχαν προηγούμενο. Όλα του αστυνομικού δελτίου. Ο κόσμος βιάστηκε ως συνήθως. Έβγαλε συμπεράσματα. Υιοθέτησε φήμες και λόγια. Πολλά και διάφορα λόγια. Καθώς για όλα αυτά τα περιστατικά τώρα γίνονται γνωστές αλήθειες, οι φήμες υποχωρούν. Διαψεύδονται. Κατηγορηματικά. Είναι άδικο λοιπόν να συνεχίζονται τα «λόγια του κόσμου». Αυτές οι «δίκες» μοιάζουν πολύ με τηλεοπτικές και τάχα ενημερωτικές εκπομπές. Είναι προσεγγίσεις που σφάλουν. Άλλο τι λέει ο κόσμος κι άλλο το τι πραγματικά συνέβη.

 

Δυστυχώς στις μικρές κοινωνίες αυτές οι σημαντικές λεπτομέρειες κάθε τραγικής ιστορίας δεν δημοσιοποιούνται. Το τι πραγματικά έγινε, δεν γίνεται είδηση. Γιατί σε τραγικές ιστορίες όπως οι συγκεκριμένες, οι ειδήσεις τελειώνουν νωρίς. Αυτό συχνά είναι άδικο μιας και δημιουργεί ακόμη περισσότερο χώρο ώστε να συνεχιστούν τα διάφορα κουτσομπολιά. Φθάνει λοιπόν. Φτάνουν τόσα κουτσομπολιά. Οι … «κατηγορούμενοι», ας το ξέρουν όλοι, είναι αθώοι. Εντελώς αθώοι.

 

Κάποια στιγμή και προ λίγων ετών ο Δήμος Καβάλας αποφάσισε να μετονομάσει την οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού σε οδό Νυρεμβέργης. Τιμώντας το Δήμο Νυρεμβέργης, με τον οποίο αδελφοποιήθηκε. Εκείνη η απόφαση δεν έφθασε ως το τέλος της. Δεν εγκρίθηκε από τις υπερκείμενες αρχές και ως εκ τούτου δεν ισχύει. Κι ενώ η οδός παραμένει οδός Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού (μας αρέσει δεν μας αρέσει), ακόμη και έγγραφα δημόσιων υπηρεσιών συχνά την αναφέρουν ως οδό Νυρεμβέργης. Τέτοιος δρόμος στην Καβάλα δεν υπάρχει. Κι όσοι κατάλαβαν, κατάλαβαν.

 

Με απόφαση που έλαβε προ ημερών η διοίκηση της δημοτικής κοινωνικής Αλληλεγγύης γίνεται δεκτή μια απλή αλλά χρήσιμη δωρεά συμπολίτη. Προς έναν εκ των δημοτικών παιδικών σταθμών: «Αποδοχή δωρεάς σύμφωνα με το υπ’ αρ. 5492/21.11.2022 έγγραφο του επιχειρηματία Καραγιάννη Μιχαήλ, κατοίκου Καβάλας, ενημερώνει τα μέλη του Δ.Σ. για την επιθυμία του να δωρίσει μια (1) ηλεκτρική σκούπα μάρκας KARCHER, υγρής αναρρόφησης WD3 PV-17/4/20, στον 3ο Βρεφονηπιακό Σταθμό Καβάλας».

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση αποφάσισε για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Τάκη Βελισσάρη στο τοπικό συμβούλιο Καβάλας. Πρόκειται για τον κ. Φώτη Τσούτση, πολιτικό μηχανικό – ελεύθερο επαγγελματία. Ο κ. Τσούτσης θα ορκιστεί τις επόμενες ημέρες. Χθες ορκίστηκε νέος Δημοτικός Σύμβουλος Παγγαίου ο κ. Χρήστος Σαράντος. Κατέλαβε τη θέση του Γιώργου Γερομάρκου, ο οποίος παραιτήθηκε. Ο κ. Σαράντος προέρχεται από την ίδια δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης.

 

Τον παραιτηθέντα πρώην δημοτικό σύμβουλο Παγγαίου Γιώργο Γερομάρκο σχολιάζει θετικά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Χρήστος Μποσμπότης: «Αξιοπρεπής, πεπειραμένος, με σοβαρό αντιπολιτευτικό λόγο χωρίς λαϊκίστικες κορόνες, άνθρωπος της σύνθεσης και όχι του διχασμού. Η απουσία του, μετά την παραίτηση του, θα είναι αισθητή».

 

Την Κυριακή δίδεται η δυνατότητα να λειτουργήσουν τα καταστήματα. Οι μικρομεσαίοι έχουν διαφορετική άποψη. Σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη. Είδηση της ΕΡΤ Ορεστιάδας: «Να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, καλεί τα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, μετά από σχετική, ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του. «Μετά από δυο συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες να ανοίξουν τα καταστήματα τις Κυριακές, η εμμονή της κυβέρνησης, να ικανοποιεί συνεχώς τα αιτήματα των μεγάλων πολυκαταστημάτων, είναι προκλητική και άστοχη», σχολίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Βασίλης Κασαπίδης».

 

Τι έγινε αλήθεια στην αγορά της Καβάλας από τη Δευτέρα και ως χθες; Η Black Friday έγινε Black Week. Υπό αυτές τις συνθήκες η ελπίδα των επαγγελματιών πήρε θάρρος… Μεγάλωσε. Ως χθες ωστόσο δεν άλλαξε κάτι στην αγορά. Σήμερα, Black Friday, ότι και να συμβεί είναι αδύνατο να διορθώσει όλα τα προηγούμενα. Όπως λέει κι ο λαός, «ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη». Κι η συγκεκριμένη Άνοιξη είναι προς το παρόν κάτι πολύ πολύ μακρινό.

 

Ο κ. Λευτέρης Κουκουτίνης (Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων στη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου) αποδίδει τα εύσημα στον κ. Δέμπα. Ο λόγος είναι η επένδυση των Αμερικανών στη ΒΙΠΕ. Επένδυση για την οποία πρώτος μίλησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Ο κ. Κουκουτίνης έγραψε: « Μία μεγάλη προσπάθεια του Επιμελητηρίου Καβάλας και ιδιαίτερα του προέδρου Μάρκου Δεμπα, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για την προσέλκυση μεγαλων επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας στην Καβάλα, έχει φτάσει είδη στην έναρξη υλοποίησης όπως θα διαβάσετε στην παρακάτω ανακοίνωση του Επιμελητηρίου. Μία επένδυση που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας, άμεσα αλλά και έμμεσα, καθιστώντας την πόλη μας, ένα φιλικό προορισμό για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και όχι μόνο. Σύντομα νεότερα από το επιμελητήριο Καβάλας και για άλλες μεγάλες επενδύσεις πού βρίσκονται στη φάση των διαπραγματεύσεων σε συνεργασία με τοπικούς φορείς».

 

Ενδιαφέρουσα ανάρτηση στο facebook έκανε προχθές και ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Παππάς. Μετά φωτογραφίας του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Παππάς μοιάζει να είναι από τους ανθρώπους που κάτι συγκεκριμένο και πολιτικό περιμένει από τον πρώην Πρωθυπουργό. Φυσικά και δεν είναι ο μόνος. Υπάρχουν κι άλλοι. Πολλοί όπως φαίνεται. Και στην Καβάλα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, κυρίως αστείου, συζητείται στον ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας το εξής. Θα συνεδριάσει λένε η Νομαρχιακή Επιτροπή προκειμένου να διαγράψει στέλεχος. Επειδή αυτό ρουφιανεύει! «Θα τον στείλουμε από εκεί που ήρθε» συνεχίζουν – μεταξύ σοβαρού και αστείου- οι εκπρόσωποι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Κι όπως καταλάβαμε (το αστείο τους), τον προορίζουν για το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Μόνο που σήμερα όπως άλλαξαν τα δεδομένα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, ο κατηγορούμενος ως ρουφιάνος μάλλον δεν θα βρει πολιτική στέγη…. Ισχύει αυτό που συνήθως λέγεται. Την ρουφιανιά πολλοί αγάπησαν, τον ρουφιάνο ουδείς.

 

Μαθητές πολλών Γυμνασίων του Ν. Καβάλας επαναλαμβάνουν εδώ και λίγο καιρό τις γνωστές, σύντομες και οδικές εκδρομές τους στην Αθήνα. Όπου στο πρόγραμμα υπάρχει και επίσκεψη στη Βουλή. Συχνά οι βουλευτές του Ν. Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης, Γιάννης Πασχαλίδης, Τάνια Ελευθεριάδου αναρτούν τις σχετικές φωτογραφίες. Αυτοί μεταξύ των παιδιών. Τα υποδέχονται, τα βοηθούν να ενημερωθούν και να μάθουν για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

 

Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καβάλας ταξίδεψε την Τετάρτη στην Κομοτηνή. Παραβρέθηκε σε εκδήλωση του αντίστοιχου συνδέσμου, ο οποίος απέκτησε νέα γραφεία και τα εγκαινίασε.

 

 

 

Διαβάστε επίσης