• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η χθεσινή βροχή, όπως φυσικά όλες οι προηγούμενες αλλά και οι επόμενες, «περιποιήθηκε» καταλλήλως τα σημεία στα οποία έγινε έργο (κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου) αλλά όχι αποκατάσταση του οδοστρώματος. Κι αυτά τα σημεία αποδεικνύεται ότι δεν είναι λίγα. Είναι πολλά. Ένα εξ αυτών της φωτογραφίας. Τις προάλλες που έγινε αποκατάσταση, έγινε επιλεκτικά. Σε κάποια σημεία της οδού Ζαλόγγου, σε κάποια σημεία της οδού Φιλαδελφείας και σε κάποια σημεία της οδού Τενέδου. Οι υπόλοιπες σκαμμένες περιοχές θα … περιμένουν της σειρά τους! Όσο χρειαστεί.

 


Ο περιβόητος και πολυσυζητημένος Χειμώνας, από χθες είναι γεγονός. Ήρθε και ήρθε όπως τον περιμέναμε. Με βροχή, κρύο και λίγα πρώτα χιόνια στα ορεινά. Χθες λοιπόν ξεκίνησε αυτό που φοβόμασταν. Αυτό που μας ανησυχούσε και μας ανησυχεί. Δεν είναι ένας ακόμη Χειμώνας. Είναι ένας διαφορετικός Χειμώνας λόγω της ακρίβειας. Πλέον δεν μπορεί να γίνει άλλη οικονομία. Είναι σχεδόν υποχρεωτικό να ζεσταθούμε. Τόσο στα σπίτια μας όσο και στους χώρους εργασίας.

 

Από το περασμένο Καλοκαίρι συζητούσαμε για τον φετινό Χειμώνα. Ξέραμε τι μας περιμένει μιας και από τότε πληρώναμε ακριβότερα τα πάντα. Τώρα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και η μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Θα περάσει. Μπορεί να είμαστε ακόμη στην αρχή του αλλά έτσι από αντίδραση, έχουμε δικαίωμα να σκεπτόμαστε και την Άνοιξη και το αμέσως μετά Καλοκαίρι!

 

Μια άλλη αντίδραση των ανθρώπων είναι αυτή υπέρ των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Που φέτος θα αρχίσουν νωρίτερα. Ήδη χθες ανακοινώθηκε εκδήλωση για τα Χριστούγεννα που θα γίνει στη Θάσο την Πέμπτη 1η Δεκέμβρη! Είναι η εκδήλωση με την πρόσκληση που ακολουθεί: «Άναμμα Χριστουγεννιάτικου Καραβιού Δήμου Θάσου. Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 ώρα 18:30. Κτήριο Καλογερικού Λιμένας Θάσου. Με χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Φιλαρμονική του Δήμου Θάσου. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα διατεθεί καφές, κρασί και πολλές λαχταριστές εκπλήξεις».

 

Από κοντά ημερολογιακά και η εκδήλωση στο Ζυγό. Σύντομα κι αυτή: «Σάββατο 3 Δεκέμβρη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Ζυγού, παρουσίαση παραμυθιού Αγίου Βασιλείου». Αν προσθέσουμε και τους χορούς, ένας πρώτος έγινε το περασμένο Σάββατο, καταλαβαίνουμε ότι σαν άμυνα και για τον Χειμώνα επιλέγουμε να διασκεδάζουμε. Να γιορτάζουμε ολίγον πρόωρα….

 

Αμέσως μετά και περίπου σε έναν μήνα από σήμερα θα επανέλθουμε και στη διαδικασία της βασιλόπιτας. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας όλοι ετοιμάζονται να κόψουν πανηγυρικά τη βασιλόπιτα τους. Θα είναι και προεκλογική περίοδος κι ως εκ τούτου έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας. Πάρα πολλά. Τελικά αυτές οι κοινωνικές χαρούμενες εκδηλώσεις είναι και μια συνειδητή επιλογή, μια προσπάθεια να βρούμε διέξοδο. Φαίνεται δύσκολο αλλά θα το προσπαθήσουμε.

 

Την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στην πόλη της Δράμας. Ήδη ανακοινώθηκε η ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης στη γειτονική πόλη. Η εκδήλωση θα γίνει σε αίθουσα του Δήμου Δράμας. Εκτός από τον κ. Τσίπρα θα μιλήσουν και εκπρόσωποι φορέων της Δράμας. Αντίστοιχη εκδήλωση στην Καβάλα δεν φαίνεται να υπάρχει, προς το παρόν, στο πρόγραμμα.

 

Σχετική με τη Δράμα και η επόμενη είδηση. Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στη Δράμα ο Άλεξ Χατιντάτζι. Προτίμησε να μείνει σε ξενοδοχείο της Δράμας παρά το ότι οι δουλειές του ήταν στην Καβάλα και στην περιοχή της Ελευθερούπολης. Λόγω Αλάνας. Δεν αποκλείεται να προτιμά τη Δράμα εξ αιτίας της απότομης αποχώρησης του από τον ΑΟΚ. Με αφορμή και τα αρνητικά προς το πρόσωπο του σχόλια Καβαλιωτών, τα οποία φυσικά και διάβασε στο διαδίκτυο. Στην Καβάλα τις προηγούμενες μέρες δεν εμφανίστηκε. Ή τουλάχιστον δεν έγινε αντιληπτός. Μάλλον την αποφεύγει την πόλη μας.

 

Νέα στατιστικά δόθηκαν προχθές στη δημοσιότητα, τούτη την φορά για την κίνηση επιβατών στα αεροδρόμια της Fraport μηνός Οκτωβρίου. Συγκρινόμενα πάντα με τον Οκτώβρη του 2019. Στη σύγκριση αυτή το αεροδρόμιο της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» διατηρεί την πτώση του. Έχει μειωμένη κίνηση επιβατών σε ποσοστό 45% περίπου!

 

Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να σπεύσει στη διασταύρωση των πεζόδρομων Μεγάλου Αλεξάνδρου και Φιλελλήνων. Στο κέντρο της πόλης. Πλακάκια αρκετά έσπασαν κι είναι εμπόδιο, ίσως και παγίδα για τους πεζούς. Πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα.

 

Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Η αντιπολίτευση επιφυλάχθηκε επί του θέματος των δημοτικών τελών του 2023 (ψήφισε λευκό) προκειμένου να εκφραστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πρόταση της διοίκησης είναι όντως η διατήρηση των υφιστάμενων τελών. Αυτών του 2022. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η διοίκηση για τα ανταποδοτικά τέλη του 2023 θα κάνει το ίδιο. Θα προτείνει να διατηρηθούν αυτά του 2022. Τα ανταποδοτικά θα είναι θέμα επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό ωστόσο θα γίνει σύντομα.

 

Μία ακόμη ενδοοικογενειακή υπόθεση απασχόλησε χθες το Μονομελές Καβάλας. Η ιστορία έχει τη γνωστή αφετηρία. Ο άνδρας χώρισε με τη γυναίκα του. Έστειλε υβριστικό SMS κατά της πρώην συζύγου στο κινητό τηλέφωνο του παιδιού τους! Γεγονός που η πρώην σύζυγος το πληροφορήθηκε και του έκανε μήνυση. Χθες ο πρώην σύζυγος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών με αναστολή. Δικάστηκε χωρίς να παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Δεν είχε ούτε συνήγορο υπεράσπισης. Στην κατάθεση της η μηνύτρια ανέφερε ότι για να βρει συμπαράσταση στις πιέσεις που δέχονταν μετά τον χωρισμό, χρειάστηκε να απευθυνθεί στην τοπική ομάδα Βία Stop.

 

Ο βουλευτής κ. Μακάριος Λαζαρίδης παρέστη την Κυριακή στην ημερίδα των αρτοποιών, μετά το τέλος της οποίας έκανε σχετική ανάρτηση. Σε αυτήν και μεταξύ άλλων αναφέρει: «

Αφουγκράστηκα την αγωνία τους για τις επιχειρήσεις τους και υπογράμμισα τις κινήσεις της Κυβέρνησης για να περιοριστούν οι συνέπειες της εξωγενούς κρίσης».

 

Ανάρτηση και από τον πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ Καβάλας κ. Δημήτρη Παπουτσή. Με αφορμή τη συμμετοχή του (από την περασμένη Παρασκευή) στους Τομείς Πολιτικής του κόμματος. Ο κ. Παπουτσής αναφέρει: « Έχουμε την τιμή με τον συνάδελφο μου στη Δικηγορία και συμπατριώτη μου Λεωνίδα Παππά να στελεχώνουμε κεντρικά τους τομείς του ΠΑΣΟΚ, αυτός τον τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης και η ταπεινότητα μου τον τομέα Δικαιοσύνης…Καλή επιτυχία σε όλους στην νέα αυτή προσπάθεια…».

 

Κι άλλη παραίτηση. Παραιτήθηκε από μέλος του τοπικού συμβουλίου της Νέας Περάμου ο κ. Τζιτζιός Νικόλαος. Η παραίτηση του έγινε δεκτή: «Αποδεχόμαστε την παραίτηση του κ. Τζιτζιού Νικόλαου του Κρυστάλλη από το αξίωμα του Συμβούλου της Κοινότητας Νέας Περάμου, Δημοτικής Ενότητας Ελευθερών, Δήμου Παγγαίου». Ας μη ξεχνάμε ότι στο ίδιο συμβούλιο της Νέας Περάμου παραιτήθηκε ο πρόεδρος και ένα ακόμη τουλάχιστον μέλος του.

 

Στη διασταύρωση των οδών Σηλυβρίας και Θεσσαλονίκης στη Δεξαμενή υπάρχει στολισμένη κατοικία που αξίζει να τη δει κάποιος. Δεν είναι η πρώτη φορά. Το συνηθίζουν οι διαμένοντες σε αυτήν. Και φέτος αξίζει να την προσέξουμε. Και αμέσως μετά να συγχαρούμε όσους είχαν την ιδέα και την πρωτοβουλία. Γεμίζουν με αισιοδοξία όλη τη γειτονιά.

 

Διαβάστε επίσης