• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Δεν ήρθε χθες στο κεντρικό λιμάνι το επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο της φωτογραφίας. Το γνωστό μας «Aqua Blue». Το χθεσινό του δρομολόγιο έμεινε ανεκτέλεστο. Ελπίζουμε αύριο, στο επόμενο του δρομολόγιο, το πλοίο να έρθει κανονικά. Η εταιρία μέσω του πράκτορα της στην Καβάλα ενημέρωσε έγκαιρα, νωρίς χθες το πρωί: «Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι, λόγω προληπτικών ελέγχων που προέκυψαν κατά την διάρκεια του ταξιδιού του μετά την αναχώρηση από Λαύριο τη Δευτέρα στις 21:45 και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, το Ε/Γ- Ο/Γ πλοίο μας AQUA BLUE επέστρεψε στο λιμάνι του Λαυρίου. Οι επιβάτες θα ενημερωθούν με μέριμνα της εταιρείας».

 


 

Ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης υπέγραψε χθες απόφαση έγκρισης Σχεδίου Αποτροπής Καπνίσματος στις υπηρεσίες του Δήμου. Είναι φανερό ότι η απόφαση Αναστασιάδη προκλήθηκε από έλεγχο που έγινε πρόσφατα κι από προσωπικό της αρμόδιας Αρχής. Προσωπικό της υπηρεσίας από το Ν. Σερρών. Ίδιος έλεγχος με ίδια αντίδραση από το Θόδωρο Μουριάδη, έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και στο Δήμο Καβάλας.

 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, ειδικότερα η υπηρεσία Περιβάλλοντος (με έδρα την Κομοτηνή), ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους έργου αναβάθμισης, επέκτασης και λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού των Φιλίππων στο Δάτο. Προτεινόμενο έργο της ΔΕΥΑΚ. Η εγκατάσταση θα επεκταθεί σε αγροτεμάχιο πολύ κοντά στους χώρους που χρησιμοποιούνται σήμερα.

 

Σε ένα μόνο τμήμα του πεζόδρομου της Μεγάλου Αλεξάνδρου ο δημοτικός φωτισμός εξασφαλίζεται με λάμπες νέας τεχνολογίας, τύπου led. Κοντά και μπροστά από το κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας. Η διαφορά στο φωτισμό και στην ποιότητα του είναι ολοφάνερη. Οι λάμπες led πέραν του ότι κάνουν οικονομία, προσφέρουν μπόλικο και καλύτερο λευκό φως.

 

Την περασμένη Παρασκευή το Υπουργείο Πολιτισμού εδέησε να ασχοληθεί με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, εγκρίνοντας την πρόσληψη της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας. Η καθυστέρηση που μεσολάβησε ήταν αφορμή να «χαθεί» η περίοδος εκδηλώσεων στο τέλος του έτους. Μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Βέβαια η γραφειοκρατία δεν τέλειωσε. Μένει η υπογραφή της σύμβασης με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας από την κ. Εύα Οικονόμου Βαμβακά. Αυτό θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Την ερχόμενη Πέμπτη επανέρχονται οι παραστάσεις στο «Αντιγόνη Βαλάκου». Μία μόνο βραδιά θα δούμε την παράσταση του Παύλου Σταυρόπουλου και της Ναταλίας Βασιλέκα. Παράσταση που παίχθηκε με επιτυχία το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα.

 

Μιας και σχολιάζουμε τη γραφειοκρατία. Ο Δήμος Καβάλας έχει την ευκαιρία να λειτουργήσει ένα ακόμη ΚΑΠΗ του. Στην Παναγία. Χάρη στη δωρεά ακινήτου προς το συνοικιακό σύλλογο. Κι ενώ άπαντες εκφράζουν την ικανοποίηση τους, παραμένει άγνωστο αν αυτό γίνει πράξη. Το ακίνητο που στην ουσία είναι κατοικία, θα πρέπει να μετατραπεί σε ΚΑΠΗ. Γίνεται; Λογικά ναι. Αλλά στην Ελλάδα της πολυνομίας και των αυστηρών και καμιά φορά ανυπέρβλητων «νόμιμων» περιορισμών, ποτέ δεν ξέρεις….

 

Θα πρέπει να βρεθεί η σχετική φόρμουλα. Αφού το ακίνητο περιέλθει (από την δωρήτρια)  στο συνοικιακό σύλλογο. Ο Δήμος Καβάλας θα πρέπει να εμπλακεί στην υπόθεση με τον κατάλληλο τρόπο προκειμένου να γίνει δουλειά. Σήμερα όλα σχεδόν τα ΚΑΠΗ λειτουργούν σε κτίρια ιδιοκτησίας του. Στο παρελθόν υπήρξε ΚΑΠΗ που λειτουργούσε σε χώρο που νοικιάζονταν. Δηλαδή υπάρχει τρόπος. Αρκεί να μην προκύψει κάποιο άλλο πρόβλημα.

 

Ο Μάκης Παπαδόπουλος πανηγυρίζει για την επιτυχία της εκδήλωσης του, οι υποστηρικτές του επίσης. Κι ας ξέρουν πόσο διαφορετικά ήταν τα δεδομένα από πλευράς προσέλευσης. Μία ακόμη φορά πάει να γίνει το άσπρο- μαύρο. Οι ασχολούμενοι στην Καβάλα με τις τοπικές εκλογές συζητούν ήδη τη μεγάλη κινητοποίηση, τα πολλά έξοδα σε σχέση με το «φτωχό» αποτέλεσμα. Ορισμένα πράγματα όσο και να τα ρετουσάρεις, δεν κρύβονται. Δεν αλλάζουν. Ακριβώς επειδή είναι η αλήθεια.

 

Οι παραγωγοί τσίπουρου στη Δ.Ε. Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου απουσίασαν από την πρόσφατη Γιορτή του Τσίπουρου. Κι είχαν πολλούς λόγους για αυτήν την στάση τους. Άσχετους με τον διοργανωτή και την αυτοδιοίκηση. Πάντως απουσίασαν. Ήταν μια γιορτή χωρίς αυτούς για τους οποίους έγινε. Ο Δήμος Παγγαίου πλήρωσε αρκετά χρήματα για το γεγονός, συμπεριλαμβανομένης δαπάνης 250 ευρώ για φωτογραφίες! Στην εποχή μας άλλωστε έχουν μεγάλη σημασία οι φωτογραφίες και οι μετέπειτα αναρτήσεις των φωτογραφιών. Κι ας διαμαρτύρονται (προς το κράτος) αυτοί για τους οποίους πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση. Φωτογραφίες βγήκαν; Αν βγήκαν, όλα έχουν καλώς.

 

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στο Νοσοκομείο έγινε και συνάντηση της κ. Κατερίνας Πετράκη με τον κ. Τάσο Καρασαββόγλου. Που τόσο … συμπαθιούνταν την εποχή των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Ο κ. Καρασαββόγλου και σωστά, παραβρέθηκε στη συνάντηση του κλιμακίου υπό τη βουλευτή Δώρα Αυγέρη με το δ.σ. του σωματείου των εργαζομένων.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας προετοιμάζεται από τώρα για την επίσκεψη στη Δράμα του Αλέξη Τσίπρα. Θα είναι εκεί. Και με τα στελέχη του και με αρκετά από τα μέλη του. Εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο η μετακίνηση να μην γίνει με επιβατικά αυτοκίνητα αλλά με λεωφορείο ή λεωφορεία. Θα δουν και θα αποφασίσουν. Έχουν χρόνο ως την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Στο Νοσοκομείο Καβάλας επιστρέφουν οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι. Αυτό θα γίνει το αργότερο την 1η Γενάρη, όπως χθες ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας. Ωστόσο τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού δεν λύνονται. Αυτήν την περίοδο αποχωρούν οριστικά από το Νοσοκομείο αρκετοί παλιοί εργαζόμενοι. Όλων των ειδικοτήτων. Ο λόγος είναι απλός. Ήρθε η ώρα να συνταξιοδοτηθούν.

 

Πάλι στο Νοσοκομείο. Χθες Τρίτη οι ασθενείς με κορωνοϊό αυξήθηκαν (μία ακόμη φορά). Από τους 13 στους 15. Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση και με έναν δύσκολο Χειμώνα μπροστά μας, μάλλον αποκλείεται να αδειάσει άμεσα η κλινική Covid. Θα είναι επιτυχία αν στη διάρκεια του Χειμώνα διατηρήσει ασθενείς στα προαναφερθέντα νούμερα. Από τα τεστ που έκανε χθες το εργαστήριο του Νοσοκομείου προέκυψαν 13 νέα θετικά περιστατικά.

 

Σύμφωνα με το Λεωνίδα Παππά, ανακύπτει σοβαρό πολιτικό θέμα. Και κοινωνικό. Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων αδυνατούν να τα πληρώνουν. Ο δικηγόρος, αντιδήμαρχος Καβάλας και στέλεχος του τοπικού ΠΑΣΟΚ προβλέπει αρνητικές εξελίξεις. Χθες μάλιστα δήλωσε ότι ο Δήμος Καβάλας μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας θα προσπαθήσουν να αναλάβουν πρωτοβουλία. Ώστε να προστατεύσουν όσους κινδυνεύουν. Θα συσταθεί, είπε ο κ. Παππάς, ομάδα εργασίας των δύο φορέων προκειμένου οι δικηγόροι να δράσουν με τέτοιο τρόπο προκειμένου να καθυστερήσουν όσο γίνεται τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ο κ. Παππάς κατέληξε λέγοντας ότι το πρόβλημα λύνεται οριστικά μόνο με νομοθετική παρέμβαση.

 

Από το Δήμο Καβάλας γίνεται γνωστό ότι οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του θα αρχίσουν πιο νωρίς φέτος. Μάλλον την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη. Μέχρι τότε θα έχει ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα τους. Δεν φαίνεται να υπάρχουν εκπλήξεις. Η δε πρώτη εκδήλωση θα γίνει παραδοσιακά στην κεντρική πλατεία. Τα προηγούμενα χρόνια οι εκδηλώσεις άρχισαν στις 15 Δεκέμβρη. Λίγο πριν ή λίγο μετά.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης