μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού (γνωστή και ως οδός Νυρεμβέργης) τα έργα επανήλθαν. Δριμύτερα. Πρώτα πρώτα το έργο κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου. Εκτελείται μπροστά από τις εισόδους των δημοτικών κοιμητηρίων (φωτογραφία). Επηρεάζοντας κυρίως την στάθμευση των οχημάτων ακριβώς έξω από τα κοιμητήρια. Ας ευχηθούμε για λίγο. Μέχρι τότε οι πολίτες σταθμεύουν απέναντι. Μπροστά από τα καταστήματα. Επανήλθε έργο και έξω από το πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Δίπλα στο παλιό χαντάκι (σκεπασμένο σήμερα) του φυσικού αερίου, σκάβουν πάλι. Τούτη την φορά για το έργο των οπτικών ινών. Στην ίδια περιοχή συνεχίζεται το έργο του Δήμου, δίπλα από το «Ασημακοπούλου».

 


 

Ο Λευτέρης Αθανασιάδης πέθανε ξαφνικά στις 20 Δεκέμβρη του 2011. Από τότε και κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία «ανοίγει» η ίδια, η γνωστή συζήτηση. Περί της απόδοσης τιμής στο πρόσωπο του. Η Καβάλα- παραδέχονται άπαντες- του την χρωστά. Έντεκα χρόνια τώρα αυτό το χρέος μένει σε εκκρεμότητα. Φέτος τον Αθανασιάδη θυμήθηκαν ακόμη πιο λίγοι. Η καθιερωμένη συζήτηση μπορεί και να μην έγινε καθόλου. Συνηθίσαμε- φαίνεται- στο να μην κάνουμε τίποτα. Πλέον αποφεύγουμε και τα λόγια. Ίσως γιατί κι αυτά μας κούρασαν.

 

Συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα και σε πολλές ακόμη περιπτώσεις. Ενώ όλοι θέλουν το ίδιο πράγμα, διαφωνούν στη διαδικασία. Διαφωνούν στην τελική απόφαση κι αυτή όλο αναβάλλεται. Και τι δεν έχουμε ακούσει για τον Αθανασιάδη! Να δοθεί το όνομα του στην πλατεία, στον δημοτικό κήπο. Να δοθεί το όνομα του στο ένα ή στο άλλο κτίριο. Στο τέλος συμβαίνει το πιο συνηθισμένο. Μπερδεύονται όλα μεταξύ τους κατά τέτοιο τρόπο που δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Κάπου εδώ βρισκόμαστε σήμερα. Κι ελπίζουμε ως του χρόνου το Δεκέμβρη κάτι να έχει αλλάξει. Που δεν φαίνεται και τόσο πιθανό…

 

Η εορταστική ατμόσφαιρα στην αγορά της Καβάλας υπάρχει. Η αγοραστική κίνηση δεν υπάρχει. Κι ενώ ο κόσμος κάνει αναλήψεις χρημάτων, προτιμά να τα διαθέτει κάπου αλλού. Πληρώνει μάλλον παλιά χρέη του. Πληρώνει συνεχώς κι ελπίζει κάτι να περισσέψει προκειμένου να ξοδέψει έστω λίγα χρήματα για δώρα. Η αγορά της πόλης είναι πάντα σε κατάσταση αναμονής. Οι μέρες ως τα Χριστούγεννα όλο και λιγοστεύουν. Κι όπως ειπώθηκε μία ακόμη φορά χθες, δεν γίνεται η κάμψη τόσων εβδομάδων να ανατραπεί με κίνηση μιας ή δύο το πολύ ημερών.

 

Στην γενική οικονομική στενότητα δεν είναι λύση παλιά και νέα επιδόματα. Δεν μπορούν να σώσουν την κατάσταση. Ναι, η Κυβέρνηση δίνει όσα μπορεί κι όσα αντέχει το κρατικό ταμείο. Αυτά ωστόσο αποδεικνύονται πολύ λίγα. Ο κόσμος τα αξιοποιεί αλλά κάπως αλλιώς. Τα χρήματα χορηγούνται για τα καύσιμα, για τα ψώνια κτλ αλλά τα ίδια ποσά χρησιμοποιούνται για άλλες δαπάνες. Για άλλα χρέη. Όταν π.χ. το δάνειο είναι «κόκκινο» κι εξ αυτού του λόγου κινδυνεύει το σπίτι σου, είναι δυνατόν να διαθέσεις χρήματα για να πάρεις κάτι που δεν είναι πρώτης προτεραιότητας;

 

Σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Πέραμο εκδήλωση με θέμα τα γνωστά «φαναράκια». Είναι τα «φαναράκια» που αφήνονται ελεύθερα, ανεβαίνουν ψηλά και στη συνέχεια πέφτουν στο έδαφος. Η διαδικασία δεν είναι και τόσο ασφαλής. Εξ αυτού του λόγου δεν τη συμπαθεί καθόλου ειδικά η Πυροσβεστική. Σε περιοχές κοντά στη θάλασσα είναι πιθανό τα «φαναράκια» να σβήσουν σε αυτήν. Αλλά πάλι πόσο σίγουρος μπορεί να είναι κάποιος; Είναι ωραία η διαδικασία και το θέαμα. Μάλλον πρέπει να το αποφύγουμε. Για ευνόητους λόγους. Ήδη αυτές οι εκδηλώσεις είναι φέτος λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ ειδικά τα Καλοκαίρια, δεν γίνονται καθόλου. Κι αυτό είναι κάτι πολύ σωστό (για τα Καλοκαίρια).

 

Με απόφαση που έλαβε πρόσφατα η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας παραχωρούνται στους συλλόγους γονέων κηδεμόνων κι άλλες αίθουσες του 12ου Δημοτικού. Σε αυτές και τις απογευματινές ώρες θα γίνονται διάφορες δραστηριότητες. Ωραία πράγματα. Που είναι πιο μαζικά όταν οι χώροι είναι καινούργιοι. Οι γονείς λοιπόν των μαθητών (του 12ου και του 10ου δημοτικού σχολείου) θα «ζωντανέψουν» το κτίριο και θα το γεμίσουν σχεδόν κάθε απόγευμα. Με μαθήματα σκάκι- μαγειρικής- εικαστικών κτλ.

 

Ίδια είναι η κατάσταση σε πολλά ακόμη σχολεία της πόλης. Που κι αυτά ουσιαστικά λειτουργούν και τα απογεύματα. Αλλά για τους μεγάλους. Υπό αυτές τις συνθήκες οι μπαμπάδες και κυρίως οι μαμάδες ξαναγυρίζουν στις τάξεις. Τούτη την φορά για να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο τους χρόνο.

 

Δύο φορές συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Δύο ειδικές συνεδριάσεις τόσο κοντά στα Χριστούγεννα. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει χρόνος και διάθεση και για θέματα επικαιρότητας. Μπορεί. Ευχόμαστε να βάλουν έγκαιρα ένα σωστό όριο στις μεταξύ τους διαφωνίες. Κάποιοι είναι ικανοί. Να μαλώνουν με πάθος ακόμη και τις παραμονές των εορτών.

 

Στο μεταξύ ούτε χθες λύθηκε το …. «μυστήριο» με το νέο δημοτικό σύμβουλο αφού ούτε χθες ορκίστηκε. Ότι είναι να γίνει θα γίνει σήμερα, το πολύ πολύ αύριο. Μετά κι αυτό το θέμα θα το επηρεάσει το κλίμα των Χριστουγέννων. Η υπόθεση λέγεται ότι εξετάζεται ως προς τη γραφειοκρατική της πλευρά.

 

Την Τρίτη το απόγευμα συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου. Με απόντες πολλούς δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης (και πλειοψηφίας). Τόσες πολλές απουσίες λες και κάποιοι έκαναν … «απεργία». Που δεν έκαναν. Η αντιπολίτευση έχει τα δικά της θέματα. Εκτός από τους τρεις συμβούλους που διαγράφηκαν πρόσφατα από την ομάδα Μπαταλογιάννη, ένας ακόμη φαίνεται να ετοιμάζεται.

 

Καινούργιο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες στην Καβάλα. Σε κεντρικό σημείο. Μια φιλόδοξη και ωραία προσπάθεια που προσπαθεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μικρών. Μαθαίνουμε από την άλλη πλευρά ότι ένα άλλο ΚΔΑΠ, στο Δήμο Νέστου πιο συγκεκριμένα, αποφάσισε να κλείσει. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Έτσι συμβαίνει στην αγορά. Δοκιμάζεις, προσπαθείς. Πετυχαίνεις και συνεχίζεις. Αποτυγχάνεις και αποχωρείς.

 

Σε άλλη σελίδα της σημερινής Πρωινής υπάρχει αναφορά για την πολύ καλή πορεία του δημοτικού έργου στο κολυμβητήριο. Οφείλουμε να προσθέσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο μας ενδιαφέρει για έναν ακόμη λόγο. Το εκτελεί η ίδια εταιρία που είναι ανάδοχος στο έργο του σχολείου των Κρηνίδων. Στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου Γυμνασίου- Λυκείου των Κρηνίδων. Αν και το έργο αυτό δεν άρχισε ακόμη, όλοι εύχονται η εταιρία να έχει την ίδια καλή επίδοση. Να τα καταφέρει θαυμάσια και στις Κρηνίδες όπως γίνεται με το έργο του κολυμβητηρίου.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης