μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην Καβάλα συνεχίζονται καθημερινά. Την προηγούμενη εβδομάδα Τροχαία και Δημοτική Αστυνομία έκαναν μια προσπάθεια, είχαν σταθερή παρουσία πέριξ της πλατείας. Αυτό από χθες δεν ισχύει. Υποψιαζόμαστε λόγω αδειών… Έλα όμως που οι οδηγοί δεν έλαβαν ίδια άδεια! Έτσι εμφανίστηκαν οι γνωστές ουρές και η αναμονή ειδικά στην Βενιζέλου προς Δοϊράνης κι από εκεί προς την οδό Ομονοίας. Την ίδια στιγμή οι λοιποί κεντρικοί δρόμοι ήταν σχετικά άδειοι.

 


Η υπόθεση με πρωταγωνίστρια την Εύα Καϊλή επιβεβαιώνει δυστυχώς ένα από τα βασικά συμπεράσματα των πολιτών. Αυτό το περί της καλοζωίας και της καλοπέρασης των περισσότερων που ασχολούνται με την πολιτική. Κάποια στιγμή το είχε ισχυριστεί κι ο Κάρολος Παπούλιας. Τότε που ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σωστά είχε δηλώσει ότι στα κόμματα, στην αυτοδιοίκηση κτλ οι άνθρωποι «μπαίνουν» για να προσφέρουν και όχι για να επωφεληθούν. Πολύ περισσότερο για να πλουτίσουν. Η δήλωση είχε χαρακτηριστικά προειδοποίησης μιας και είχε διατυπωθεί αρκετά νωρίς. Πριν τα μνημόνια και πριν αποκαλυφθεί το κορυφαίο ως τώρα σκάνδαλο. Αυτό των εξοπλισμών. Με βασικό αλλά όχι μοναδικό «παίκτη» τον μακαρίτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

 

Μεσολάβησαν πολλά ακόμη. Πάρα πολλά. Στη φυλακή μπήκαν κι άλλοι κι όχι μόνο ο Τσοχατζόπουλος. Ταυτόχρονα οι πολίτες εδραίωναν όσα είχαν αντιληφθεί. Πλέον ήταν και παραμένουν σίγουροι. Η προσφορά στην κοινωνία είναι μια πρόφαση ώστε να επιτευχθεί ο βασικός στόχος. Να περνούν καλά, να μην δουλεύουν και ταυτόχρονα να πλουτίζουν. Ισχύει για όλους της πολιτικής; Όχι φυσικά. Ισχύει για πολλούς. Ωστόσο ένας μέσος άνθρωπος που έχει τις πολλές οικονομικές του δυσκολίες, βλέπει τους πάντες καχύποπτα. Κι αυτό δεν είναι καλό.

 

Η Εύα Καϊλή ήρθε να τονίσει όλα τα πιο πάνω. Κι έστειλε το δικό της μήνυμα. Όσα μέτρα κι αν ληφθούν, όσοι νόμοι κι αν αλλάξουν πάντα θα υπάρχουν τα κατάλληλα «παράθυρα» ώστε ο στόχος αυτών των κακών πολιτικών να επιτυγχάνεται. Οι δε πολίτες που όλα τα παρακολουθούν, προβληματίζονται σοβαρά -και εξ αυτού του λόγου- για το αν θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Να ψηφίσουν και αυτούς που στόχο έχουν μια καλύτερη από τη σημερινή τους ζωή; Όχι, αυτό δε το θέλουν καθόλου. Κι επειδή ζούμε στην Ελλάδα, μαζί με τα λίγα ξερά καίγονται κι όλα τα χλωρά…

 

Κι άλλη φορά έχουμε επισημάνει το ποιος κινδυνεύει περισσότερο. Είναι η Ελληνική Δημοκρατία. Αυτή πλήττεται όσο δεν φανταζόμαστε. Γιατί η αποχή από τις εκλογές είναι μια ευθεία και σημαντική αμφισβήτηση της. Σε χώρες ισχυρές και γνωστές, έτσι ξεκίνησαν όλα. Από την μεγάλη αποχή. Και να που έφθασαν! Σε αυτές τις χώρες η δημοκρατία ουσιαστικά δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει γιατί σε κάποιες κρίσιμες προηγούμενες εκλογές η προσέλευση ήταν πολύ μικρή. Κι η αλλαγή προς μια άλλη «δημοκρατία», ελάχιστα ενόχλησε… Αυτά τότε. Σήμερα όσοι την κρίσιμη στιγμή απείχαν από τις εκλογές, χτυπούν το κεφάλι τους. Αλλά τώρα είναι αργά!

 

Ο Πρωθυπουργός σκέπτεται την ημερομηνία των εκλογών και σύντομα αποφασίζει. Ας λάβει υπόψη του και αυτή την παράμετρο. Οι εκλογές όταν γίνουν θα πρέπει να είναι εκλογές. Με μεγάλη προσέλευση. Άρα ας αφήσουμε το χρόνο να περάσει κι ας απομακρυνθούμε όσο περισσότερο μπορούμε από τις συνέπειες του σκανδάλου Καϊλή. Ας δώσουν όλοι μαζί ένα καλό παράδειγμα κι ας συνεργαστούν στα βασικά κι εκεί που πρέπει. Είναι αστείο που συζητάμε για τις συνεργασίες στην αυτοδιοίκηση και κάνουμε και μεγάλη κριτική επειδή αυτές δεν επιτυγχάνονται. Στην κεντρική πολιτική σκηνή; Εκεί δεν πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες;

 

Υπάρχουν αποστάσεις στις πολιτικές και στις ιδεολογίες. Όσες απέμειναν. Υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες άπαντες οφείλουν να συζητήσουν, να συναποφασίσουν. Αυτό δεν θα το κάνουν μόνο για την ουσία του πράγματος. Θα το κάνουν και για το καλό της Ελληνικής Δημοκρατίας. Προσπαθώντας όλοι μαζί, οι του πολιτικού κόσμου, να αλλάξουν σιγά σιγά την άποψη που έχει ο κόσμος για αυτούς. Δεν υπάρχουν μόνο Τσοχατζόπουλοι, Παπαγεωργόπουλοι. Δεν είναι όλοι σαν την Καϊλή. Η πολιτική (η ενασχόληση με τα κοινά) έχει και την άλλη της πλευρά, την οποία μετά από τόσες και τόσες έρευνες πρέπει επιτέλους να (ξανα)βρούμε.

 

Από χθες και ως την Παρασκευή πραγματοποιούνται οι τελευταίες συνεδριάσεις του έτους τόσο στα Δημοτικά Συμβούλια όσο και στις επιτροπές των Δήμων του Ν. Καβάλας. Όλα αυτά έχουν ενδιαφέρον ειδικά για το Δήμο Καβάλας. Στις δύο συνεδριάσεις χθες, Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, (πάλι) δεν συμμετείχε η αντιπολίτευση. Για τους γνωστούς λόγους της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ (και της συνεχιζόμενης έλλειψης κατάλληλης αντίδρασης από το Υπουργείο των Εσωτερικών).

 

Θα δούμε τι θα γίνει σήμερα στις δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, κάποια θέματα των συνεδριάσεων προέρχονται από τις ίδιες δημοτικές επιτροπές. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει για το θέμα του Κανονισμού Λαϊκών Αγορών. Εγκρίθηκε στο τοπικό (κατά πλειοψηφία), εγκρίθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Όμως με αρνητική ψήφο του αντιδημάρχου Απόστολου Μουμτσάκη! Ισχυρίζεται ότι ο προτεινόμενος κανονισμός δεν υιοθετεί την προηγούμενη και μέσω διαβούλευσης συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων.

 

Από την προσεχή Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023 νέα διευθύντρια στο κατάστημα της Alpha τράπεζας στην Καβάλα (οδός Ομονοίας) αναλαμβάνει η κ. Μαρία Μένη. Προέρχεται από τις Σέρρες, ήταν και εκεί διευθύντρια καταστήματος. Η καταγωγή της ωστόσο έχει σχέση με την Καβάλα. Στενή μάλιστα. Της ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα.

 

Προ των Χριστουγέννων η Περιφέρεια ΑΜΘ ενέκρινε – όπως προβλέπεται- το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Καβάλας. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα το νέο διοικητικό συμβούλιο θα συγκροτηθεί σε σώμα. Η πρόεδρος δεν αλλάζει και εξ αιτίας του πολύ καλού για αυτήν αποτελέσματος.

 

Ο Δήμος Θάσου αποφάσισε και εντός των ημερών υλοποιεί πρωτοβουλία στήριξης της οργάνωσης Χαμόγελο του Παιδιού. Την επιχορηγεί με το ποσό των 1.000 ευρώ. Κι έτσι αποδεικνύει ότι η αυτοδιοίκηση και στις μέρες μας ασχολείται με όλα. Μα με όλα. Και με την στήριξη προσπαθειών όπως η συγκεκριμένη.

 

Ορισμένα από τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού συνεχίζονται. Ένα από αυτά αφορά το Τραπέζι της Αγάπης. Οι δικαιούχοι των γευμάτων τα παίρνουν σε πακέτο για να τα μεταφέρουν σπίτι τους. Αυτός ήταν ο λόγος που και φέτος τα Χριστούγεννα δεν στρώθηκε το εορταστικό τραπέζι στον χώρο εκδηλώσεων της εκκλησίας του Αγίου Παύλου. Οι συμπολίτες προσήλθαν κανονικά και όπως κάθε μέρα. Πήραν το φαγητό σε πακέτο και πήγαν στο σπίτι τους.

 

 

 

Διαβάστε επίσης