• 29 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Πρωτοχρονιάς στην Καβάλα ξεκίνησε όπως πάντα από την εκκλησία του Αγίου Παύλου με την καθιερωμένη πανηγυρική θεία λειτουργία για το νέο έτος. Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Στέφανου. Ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου τόσο στο κήρυγμα του όσο και σε κάθε άλλη ευκαιρία (στις εκδηλώσεις στις οποίες παρίσταται) δύο πράγματα τονίζει. Σε δύο πράγματα επιμένει. Στην ενότητα και την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων. Σε αυτά τα δύο προτρέπει τους ακροατές του. Φιλότιμη η προσπάθεια του, σωστή φυσικά. Πόσους όμως θα καταφέρει να πείσει; Ή έστω να επηρεάσει;

 


 

Παρά το ότι ξέρουμε ότι το 2023 είναι χρονιά (πολλών) εκλογών, το βασικό και γνωστό πρόβλημα παραμένει. Συνεχίζουμε να μην γνωρίζουμε πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές. Που θα είναι διπλές. Αυτές οι εκλογές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Κι όσο δεν ξέρουμε την απόφαση του Πρωθυπουργού, συνεχίζουμε να κάνουμε σενάρια επί σεναρίων. Είναι τόσα πολλά, που κούρασαν. Εξ αυτού του λόγου άπαντες οι εμπλεκόμενοι ζητούν το ίδιο πράγμα. Να ξεκαθαρίσει όσο πιο γρήγορα γίνεται το τοπίο. Αλλά κι αυτό δεν είναι και τόσο πιθανό να συμβεί άμεσα. Ζητούμε να μάθουμε μια ημερομηνία- των πρώτων εθνικών εκλογών- ενώ η σχετική απόφαση μάλλον δεν έχει παρθεί. Ας παρθεί η απόφαση και μετά θα τη μάθουμε. Όσο όμως δεν αποφασίζουν, … μαύρα τα γραμμένα αυτών που περιμένουν.

 

Σε δύο εκδηλώσεις που έγιναν στην Καβάλα προχθές Πρωτοχρονιά, ήταν έντονο το προεκλογικό στοιχείο. Η προσέλευση πρώτα πρώτα. Μεγάλη. Τις εκδηλώσεις τις… «θυμήθηκαν» κι όσοι συστηματικά απουσίαζαν από αυτές. Έχοντας τώρα προεκλογικό κίνητρο όχι μόνο επιστρέφουν αλλά καταλήγουν να είναι … «βασιλικότεροι του βασιλέως». Λες και δεν έλειψαν ποτέ.

 

Στη συνέχεια και μόλις τους δοθεί η αφορμή, κολακεύουν αυτόν που οργανώνει. Αυτόν που προσκαλεί και είναι ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης. Τόσο πολλά και καλά λόγια είχαν να ακουστούν από τις προηγούμενες εκλογές! Από το 2019. Κατόπιν τούτου η προεκλογική περίοδος «περνά» όπως είναι φυσικό από όλη την δραστηριότητα των ανθρώπων. Κι επειδή πολλοί δεν ανταποκρίνονται και δεν συμμετέχουν, οι υποψήφιοι φαίνεται να απολαμβάνουν ειδικά τις εκδηλώσεις. Σε αυτές ο προεκλογικός τους λόγος γίνεται δεκτός. Υπάρχει (ή έτσι τουλάχιστον φαίνεται) ανταπόκριση.

 

Τα πραγματικά καλά νέα για την πόλη και το Ν. Καβάλας δεν έχουν σχέση με τα παραπάνω. Τα καλά είναι της περιοχής είναι η ήσυχη και με καλό καιρό περίοδος των εορτών. Και οι δύο αυτοί παράγοντες ευνόησαν την κίνηση έξω. Εκεί που βρίσκεται η εστίαση. Εκεί που είναι τα ξενοδοχεία και τα Airbnb. Η τοπική οικονομία στηρίχθηκε. Πολύ. Κι ενώ περιμέναμε έναν δύσκολο Χειμώνα, προς το παρόν αυτός είναι διαφορετικός. Ευχάριστος. Ακριβώς επειδή από πλευράς καιρού δεν είναι Χειμώνας…

 

Λίγες ακόμη μέρες. Από τη Δευτέρα το πρωί και μετά άπαντες θα επανέλθουν στη γνωστή τους καθημερινότητα. Η Καβάλα θα αδειάσει από τουρίστες. Έχουμε μπροστά μας τρεις περίπου μήνες. Χειμώνα; Χειμώνα, όπως φαίνεται. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε υπομονή, μιας και άλλη επιλογή δεν υπάρχει, έως την πραγματική Άνοιξη. Όχι γιατί θα περιμένουμε τις εκλογές. Στην πραγματικότητα περιμένουμε την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου. Κάπου τον Απρίλιο. Προετοιμαζόμαστε για αυτήν. Κι όλα τα άλλα- συμπεριλαμβανομένων και των εκλογών- έρχονται μετά.

 

Στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στο ράδιο Πρωινή ο Κωστής Σιμιτσής, ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα αναλάβει πρόεδρος της αναπτυξιακής εταιρίας της Περιφέρειας ΑΜΘ «Εργοανάπτυξη ΑΕ». Θα καλύψει τη θέση του κ. Γρανά. Ο οποίος όπως είναι γνωστό ανέλαβε Αντιπεριφερειάρχης. Στην ερώτηση για το αν ο Γιώργος Πετρίδης (πρώην Δήμαρχος Κομοτηνής) θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ (με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ), ο κ. Σιμιτσής απάντησε: «Καλύτερα ρωτήστε τον ίδιο». Και συμπλήρωσε: « Εγώ πάντως τον ενθαρρύνω να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ». Σύμφωνα με πληροφορίες Πετρίδης και Σιμιτσής συχνά συζητούν για θέματα πολιτικής και αυτοδιοίκησης.

 

Ο επίσης νέος Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης έλεγε προχθές: « Ο κόσμος μπερδεύεται. Νομίζει ότι ανέλαβα αναπληρωτής Αντιπεριφερειάρχη. Ενώ εκτός από Αντιπεριφερειάρχης θα είμαι και αναπληρωτής αλλά του Περιφερειάρχη». Στο μεταξύ αύριο στις 11 το πρωί στην Κομοτηνή ο κ. Μέτιος έχει καλέσει σε συνάντηση όλους τους Αντιπεριφερειάρχες του. Για τον καλύτερο συντονισμό της δουλειάς που πρέπει να γίνει.

 

Ο αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Αχιλλέας Γερόπουλος θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να λειτουργήσει πάλι η μεγάλη φωτεινή επιγραφή του νοσηλευτικού μας ιδρύματος. Εδώ και καιρό είναι σβηστή. Λειτουργεί μόνο το αγγλικό της. Το «Hospital». Δεν λειτουργεί όλο το υπόλοιπο «Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας».

 

Στις 12 σήμερα το μεσημέρι στην εκκλησία του Αγίου Παύλου θα γίνει η κηδεία της Καίτης Παναγιωτοπούλου, μητέρας του Υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου και συζύγου του πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Γιάννη Παναγιωτόπουλου. Η Καίτη Παναγιωτοπούλου ήταν άρρωστη εδώ και καιρό. Έδωσε τη δική της μάχη με τον καρκίνο. Πάντα δίπλα της ήταν η οικογένεια της. Πέθανε χθες το πρωί στην κατοικία της στο Παληό.

 

Κατά την αλλαγή του νέου έτους (τα μεσάνυχτα Σαββάτου)στο κεντρικό λιμάνι έγιναν τα εξής: Πυροτεχνήματα από το Δήμο Καβάλας και το γνωστό σημείο του φάρου στην Παναγία. Δυνατά ακούστηκε η κόρνα του πλοίου Aqua Blue. Δίπλα σε αυτό κινήθηκε το πλοίο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιμένα. Ρίχνοντας νερό από τα «κανόνια» του. Έτσι για να καλωσορίσει και το πυροσβεστικό πλοίο το νέο έτος.

 

Το εορταστικό σκηνικό συμπλήρωσαν πρωτοβουλίες πολιτών. Άλλοι άναψαν μεμονωμένα βεγγαλικά και τα άφησαν στον αέρα. Άλλοι είχαν πυροτεχνήματα ενώ πολλοί θεώρησαν κατάλληλη την ώρα να απελευθερώσουν τα γνωστά μας «φαναράκια». Όλα αυτά για χρονικό διάστημα περίπου 15 λεπτών. Από τα μεσάνυχτα και μετά.

 

Ένα από τα τελευταία περιστατικά του 2022 για την Π.Υ. Καβάλας ήταν το απόγευμα του Σαββάτου (31/12). Όχημα με δύο άνδρες βρέθηκε στην περιοχή του Καρνάγιου κι απεγκλώβισε πολίτη που είχε κλειστεί σε ασανσέρ. Όλα έγιναν γρήγορα και αποτελεσματικά.

 

Σε όλη την περίοδο των εορτών τα περιστατικά που ήταν σοβαρά και απασχόλησαν την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας ήταν ελάχιστα. Μπορεί και κανένα! Μια ευχάριστη συγκυρία που ίσως δεν έχει προηγούμενο. Πολλές συνεχόμενες μέρες. Με εξαίρεση βέβαια κάποια τροχαία αλλά κι αυτά αποδείχθηκαν ευτυχώς υλικών μόνο ζημιών.

 

Το γλέντι πραγματοποιήθηκε κανονικά, με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση. Οργανώθηκε από τα σωματεία συνταξιούχων. Η εκδήλωση έγινε παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Δημοτική Αγορά. Τελικά όσα είχαν ετοιμάσει οι συνταξιούχοι δεν ενισχύθηκαν και δεν αυξήθηκαν από τη Δημωφέλεια. Παρά την αρχική υπόσχεση που λέγεται ότι δόθηκε.

 

Η Παγκρήτια τράπεζα συνεχίζει να ψάχνει ακίνητο για το κατάστημα της στην Καβάλα. Οι έρευνες άρχισαν από το προηγούμενο Καλοκαίρι, χωρίς έως τώρα αποτέλεσμα. Τα διαθέσιμα ακίνητα στο κέντρο της πόλης φέρονται να έχουν υψηλά ενοίκια. Γεγονός που κάνει την τράπεζα επιφυλακτική. Κι έτσι συνεχίζει να ψάχνει και να διαπραγματεύεται.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης