• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή 15 Γενάρη η έκθεση ζωγραφικής με έργα του αξέχαστου Γιάννη Ζαχαρόπουλου. Λειτουργεί πρωί και απόγευμα στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης. Τα έργα που εκτίθενται είναι πολλά και διαφόρων διαστάσεων. Την επιμέλεια του γεγονότος έχει ο Τάσος Ζαχαρόπουλος.

Ο Γιάννης έφυγε νωρίς, πολύ νωρίς από τη ζωή και άδικα. Παραμένει κοντά μας με τη δουλειά του. Με τα χαρακτηριστικά του έργα, πολλά από τα οποία έχουν ως θέμα τους την Καβάλα. Έστω προηγούμενων χρόνων. Η φωτογραφία από τα εγκαίνια της έκθεσης, προέρχεται από το facebook του Δήμου Καβάλας.

 


 

Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας (ΟΛΚ) αποτέλεσε τη συνέχεια του ιστορικού Λιμενικού Ταμείου Καβάλας. Δημιουργήθηκε το 2001. Πρώτος πρόεδρος του ΟΛΚ ο Γιάννης Χατζηαναστασίου και πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος ο Δημήτρης Ψιστάκης. Από τότε πέρασαν περισσότερα από 20 χρόνια. Υπήρξε ανάπτυξη, έγιναν έργα και φυσικά βελτιώθηκαν τα πάντα τόσο στο κεντρικό λιμάνι όσο και στα υπόλοιπα της αρμοδιότητας του. Θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα. Η ελληνική γραφειοκρατία δυστυχώς έδρασε μία ακόμη φορά. Προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις, οι οποίες υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Επιτυχία του Οργανισμού είναι η καλή του οργάνωση και οι επιδόσεις του στον οικονομικό τομέα. Μαζεύει αρκετά χρήματα, τα οποία τα προωθεί στην Αθήνα. Μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στα δημόσια ταμεία.

 

Η παραίτηση της κ. Άννας Θυσιάδου ήταν και παραμένει ένα μυστήριο. Οι πραγματικοί λόγοι δεν έγιναν γνωστοί. Κι όπως φαίνεται δεν θα γίνουν ποτέ. Στη θέση της διορίστηκε νέος διευθύνων σύμβουλος ένας μη Καβαλιώτης αλλά γνώστης του αντικειμένου. Πρόκειται για τον κ. Άγγελο Βλάχο. Θα τον χαρακτηρίζαμε «άνθρωπο του ΤΑΙΠΕΔ». Θα συμπληρώναμε « και των Αθηνών». Σύμφωνα με πληροφορίες ο διορισμός του μπορεί να είναι και προσωρινός υπό την έννοια ότι έρχονται εκλογές. Έτσι η νέα κυβέρνηση (όταν υπάρξει) θα ξαναδεί και αυτό το θέμα. Μέχρι τότε ο κ. Βλάχος θα έχει μια σχετικά εύκολη αποστολή. Να «τρέξει» όλα όσα είναι σε εξέλιξη.

 

Κακά τα ψέματα, τα σημαντικότερα βήματα (και έργα) έγιναν πριν την κ. Θυσιάδου. Στη θητεία του κ. Χρήστου Ηλιάδη. Τότε μπήκε το νερό στο αυλάκι με βασικότερο … «αυλάκι» τις πλωτές εξέδρες και τη λειτουργία τους. Το κεντρικό λιμάνι θα μπορούσε σήμερα να διαθέτει και το γνωστό εμπορικό κέντρο. Την επένδυση που συνηθίσαμε να λέμε «επένδυση Γεωργούλια». Αυτή ματαιώθηκε για ασήμαντη αφορμή κι έτσι η ανάπτυξη που θα έφερνε μπήκε στο… «ψυγείο». Αντίθετα επί της κ. Θυσιάδου αυξήθηκε ο τουρισμός κρουαζιέρας. Παρά τις δυσκολίες του κορωνοϊού.

 

Έχουμε και λέμε. Ο κ. Βλάχος πρέπει να συνδεθεί με την τοπική κοινωνία, να γίνει μέρος της. Πρέπει να μάθει να ακούει τους πολίτες. Από τον πρώτο έως τον τελευταίο. Τα υπόλοιπα είναι όλα αυτά που θα γίνουν σχεδόν «αυτόματα». Βασικό μας αίτημα ήταν και παραμένει ίδιο. Ο Οργανισμός να μην είναι ξένος με την Καβάλα. Να είναι ένα μέρος της πόλης. Κι έτσι οι καλές σχέσεις που ήδη υπάρχουν θα γίνουν ακόμη καλύτερες. Αυτό πρέπει να κάνει ο κ. Βλάχος από την πρώτη του μέρα στο νέο του πόστο.

 

Πριν από τον κ. Βλάχο και για τη θέση του Δ. Συμβούλου του ΟΛΚ είχαν ακουστεί κι άλλα ονόματα. Όχι πολλά. Ο καθηγητής του ΔΙΠΑΕ κ. Εμμανουλούδης φέρονταν ως φαβορί. Μπορεί και να ήταν. Υπήρξαν εν τω μεταξύ πολλές «καραμπόλες» κι έτσι φθάσαμε στον κ. Βλάχο. Πρόεδρος του Οργανισμού παραμένει ο κ. Γιώργος Φιλόσογλου. Είναι πολύ πιθανό στο δ.σ. του ΟΛΚ να προστεθεί ένα μέλος. Αντικαταστάτης του κ. Βλάχου μιας και ήταν μέλος του δ.σ. του ΟΛΚ ως εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 υπήρξε συμφωνία μεταξύ των παρατάξεων των μηχανικών. Αυτή υλοποιείται τώρα. Νέος πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ ο κ. Σωτήρης Λαζαρίδης. Η παράταξη του (η ΟΡ.ΜΗ.) αναλαμβάνει και τη θέση του προέδρου στην Αντιπροσωπεία. Οι συμφωνίες άλλωστε γίνονται για να τηρούνται. Στην Καβάλα έχουμε κακό προηγούμενο. Με μια συμφωνία που αφορούσε το Επιμελητήριο κι η οποία δεν τηρήθηκε. Στους μηχανικούς ωστόσο οι συμφωνίες τηρούνται. Κι αυτό είναι θετικό. Ο κ. Λαζαρίδης θα είναι πρόεδρος ως τις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν την Άνοιξη του 2024.

 

Θα είναι ένας άλλος Λαζαρίδης. Όχι αυτός του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο Δημοτικό Συμβούλιο φυσικά και επηρεάζεται από τον λαϊκισμό, δρα αναλόγως. Ως πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ θα είναι το ακριβώς αντίθετο. Περίεργο; Καθόλου. Οι άνθρωποι για να πετύχουν τους στόχους τους έχουν πάντα αυτή τη δυνατότητα. Την ικανότητα. Να αλλάζουν. Όλοι οι άλλοι απορούν. Ψάχνουν τελικά να βρουν ποιο από τα πρόσωπα είναι το αληθινό. Αν κάτι τέτοιο υπάρχει… Θυμίζουμε ότι η ΟΡ.ΜΗ. είχε ιδρυτή και πρώτο επικεφαλής της τον κ. Λάζαρο Βασιλειάδη. Ο οποίος δεν άλλαζε και δεν συμβιβάζονταν. Ήταν ένας και μοναδικός.

 

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στην Καβάλα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Εκτός από τις βασικές του οικογενειακές υποχρεώσεις (με αφετηρία το δυσάρεστο γεγονός του θανάτου της μητέρας του), ασχολήθηκε και με άλλα. Έκανε τις συναντήσεις του, τις επισκέψεις του. Μίλησε με πολλούς ανθρώπους. Ενημερώθηκε και ενημέρωσε. Από σήμερα βρίσκεται πάλι στο Υπουργείο και στις αυξημένες του αρμοδιότητες.

 

Οι συζητήσεις για την επένδυση στην Αλάνα συνεχίζονται, γεγονός αναμενόμενο. Όσοι γνωρίζουν καλά την ισχύουσα νομοθεσία αμφιβάλλουν για το κατά πόσο οι μακέτες του επενδυτή μπορούν να γίνουν πράξη. Όπως τουλάχιστον προβλήθηκαν. Αν δηλαδή δεν αλλάξουν οι νόμοι, τα σχέδια Χατιντάτζι δεν υλοποιούνται όπως φαίνονται στις μακέτες. Εκτός αν για χάρη του σχεδίου υπάρξουν αλλαγές με νομοθετικές ρυθμίσεις κτλ. Είναι κάτι που ας μη ξεχνάμε ότι έγινε για την επένδυση στο Ελληνικό.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο κόμμα που εντός του μήνα θα ανακοινώσει υποψήφιους βουλευτές του. Σε όλη την Ελλάδα. Αυτό θα γίνει το χρονικό διάστημα από σήμερα και το αργότερο ως το τέλος του μήνα. Για το Ν. Καβάλας και εκτός των σίγουρων Ελευθεριάδου- Εμμανουηλίδη, πολλές πιθανότητες λέγεται ότι υπάρχουν και για τον Γιώργο Καρατσιουμπάνη. Για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Καβάλας υπάρχει στασιμότητα. Ειδικά για τις γυναικείες υποψηφιότητες. Πρόσφατα έγιναν προτάσεις σε πολλές γυναίκες αλλά όπως φαίνεται όλες τις αρνήθηκαν.

 

Οι υποψήφιοι συνεχίζουν να κινούνται παντού. Πολύ περισσότερο στα γήπεδα. Ο Μακάριος Λαζαρίδης σε ποδοσφαιρική αναμέτρηση στις Πηγές. Ο Λεωνίδας Παππάς έφερε γούρι στην Ένωση, ήταν το Σάββατο στο κλειστό «Αλεξάνδρα Δήμογλου» στη νίκη της ομάδας μας επί του Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

 

Αυτόν τον μήνα θα γίνουν οι κρίσεις στα σώματα ασφαλείας. Τις περιμένουν με τη γνωστή αγωνία και το μεγάλο ενδιαφέρον τόσο ο Αστυνομικός Διευθυντής Καβάλας Ταξίαρχος Γιάννης Καραμανλής όσο και ο Διοικητής της Π.Υ. Νομού Καβάλας κ. Νίκος Μπαλατσούκας. Λογικά οι κρίσεις θα γίνουν όπως πάντα, το δεύτερο 15νθήμερο του Γενάρη.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης