μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία από την Κυριακάτικη εκδήλωση – κοπή βασιλόπιτας της Θασιακής Ένωσης Καβάλας. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μαζί με δύο Θάσιους, για χρόνια κατοίκους της πόλης. Ο Σωτήρης Ιατρού που διετέλεσε και Αντιδήμαρχος Καβάλας, ο Κώστας Χιόνης παλιός γυμνασιάρχης και μοναδικός στην καταγραφή της ιστορίας (μετά από σχετική εξαντλητική έρευνα). Η εκδήλωση είχε την επιτυχία της. Περιελάμβανε και τη βράβευση του Κώστα Μακαρίου, ενός παλαιού μέλους του συλλόγου.

 


 

Τις πρώτες απογευματινές ώρες χθες ολοκληρώθηκε η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή του τέως βασιλιά. Ευτυχώς. Όλη αυτή η υπερβολή, όλη αυτή η προβολή μαζί με τα αμέτρητα κολακευτικά σχόλια θα λάβουν επιτέλους ένα τέλος. Ο κάθε κατεργάρης θα επιστρέψει στο πάγκο του. Με την καλή και την όχι καλή έννοια. Τα μέσα ενημέρωσης των Αθηνών φρόντισαν ώστε και ο θεσμός και το πρόσωπο να έχουν μια άριστη μεταχείριση. Λες και ο ελληνικός λαός έκανε λάθος με την απόφαση που έλαβε στο γνωστό δημοψήφισμα.

 

Πέρα από τη φυσιολογική θλίψη για το χαμό ενός ανθρώπου, όλα τα άλλα ήταν περιττά. Ή μήπως ήταν απαραίτητα; Η συζήτηση για ορισμένους άλλαξε κι η αγαπημένη τους «παρελθοντολογία» προσπάθησε να καλύψει, να ξεπεράσει, επίκαιρα ζητήματα. Καθημερινά προβλήματα. Από σήμερα ωστόσο αυτό το «πανηγύρι» τελειώνει και καλώς ή κακώς επανερχόμαστε στα ίδια. Στα γνωστά… Και ταυτόχρονα, στα δύσκολα.

 

Βασικότερο όλων η ακρίβεια. Τώρα τελευταία και στα προϊόντα του φημισμένου «καλαθιού της νοικοκυράς». Πέρασαν οι γιορτές, ακρίβυναν κι αυτά. Ουδείς ασχολείται. Για τους γνωστούς (και λίγους) υπάρχει πάντα το βασικό ζήτημα συζήτησης: Το πότε θα γίνουν εκλογές. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν έχουν την αγωνία ενός μέσου πολίτη. Ενός εργαζόμενου. Δεν νοιάζονται για τις … λεπτομέρειες. Όπου αυτές είναι οι τιμές των προϊόντων, οι τιμές του ρεύματος και του πετρελαίου θέρμανσης. Και το κυριότερο. Η έλλειψη των φαρμάκων.

 

Στην πόλη και το Νομό Καβάλας η εβδομάδα ξεκίνησε χθες με τυπικές, Χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες. Λένε ότι ως τώρα ο Χειμώνας ήταν ήπιος. Όχι και τόσο, θα διορθώναμε τη βασική αυτή εντύπωση. Γιατί εδώ στα βόρεια μπορεί να μην χιόνισε, μπορεί να μην έβρεξε αλλά η θερμοκρασία έπεσε. Κι έπεσε αρκετά. Το καταλαβαίνουν και το αισθάνονται όσοι νωρίς το πρωί (πριν καλά καλά ξημερώσει) πηγαίνουν στη δουλειά. Όσοι αργά το απόγευμα συνοδεύουν τα παιδιά σπίτι. Προερχόμενα από ένα φροντιστήριο ή από οποιοδήποτε άλλο μάθημα.

 

Ο Χειμώνας συνεχίζεται λοιπόν κι οι τοπικές ειδήσεις πασχίζουν να τον κάνουν «ηπιότερο». Αλλά κι αυτές, ακόμη κι όταν είναι λίγες, δεν είναι απαραίτητα και καλές. Που υπάρχουν άραγε οι καλές τοπικές ειδήσεις; Να τις βρούμε, να τις προβάλλουμε. Να χρησιμοποιήσουμε για χάρη τους τα μεγαλύτερα, τα πιο έντονα γράμματα του κόσμου!

 

Μήπως είναι στους χορούς, στις βασιλόπιτες και στις λοιπές εκδηλώσεις; Μάλλον όχι. Εκεί οι υποψήφιοι των εκλογών είναι πάντα η ισχυρή ομάδα. Η οποία περιφέρεται ίδια από αίθουσα σε αίθουσα. Από σύλλογο σε σύλλογο. Προσπαθούν να αναμιχθούν με τον κόσμο, να μιλήσουν με αυτόν. Συχνά αντιλαμβάνονται ότι ο κόσμος είναι λίγος. Κι είναι και σε μεγάλο βαθμό απρόθυμος. Κάτι πάει να γίνει με όλα αυτά τα γεγονότα αλλά κι αυτά όσο κι αν στηρίζονται στην ελληνική παράδοση, δεν είναι όπως παλιά.

 

Τι να φταίει άραγε; Μήπως ο θάνατος του τέως βασιλιά; Μήπως η εντός έδρας ισοπαλία του ΠΑΟΚ; Μήπως το ότι τα σήριαλ έπαψαν ως πρόσφατα να παρουσιάζουν νέα επεισόδια; Ή μήπως φταίνε όλα τα προηγούμενα; Η ακρίβεια, τα φάρμακα που δεν υπάρχουν κτλ.

 

Χαρακτηριστική τέλος είναι η σκηνή στην αγορά της Καβάλας το απόγευμα της Κυριακής. Προχθές. Παντού άδειοι δρόμοι. Στις 6.30 το απόγευμα ήταν άδεια και η εστίαση! Το παράδοξο αφορά κάποιες επιχειρήσεις. Όχι μικρομεσαίες και όχι τοπικές. Αυτές λειτουργούσαν! Άδειες φυσικά. Οι υπάλληλοι σε μια γωνία του καταστήματος, κι η πόρτα ανοιχτή. «Κουλουριασμένοι» και προστατευμένοι από το κρύο που έμπαζε η πόρτα, ασχολούνταν με το κινητό τους. Για να περάσει η ώρα. Να περάσει η μέρα. Να έρθει η επόμενη. Μπας και είναι διαφορετική…

 

Στα… μουλωχτά. Με αυτόν τον ελληνικότατο τρόπο το Πανεπιστήμιο της Θράκης προσπαθεί (με τους δικούς του επιστημονικούς και οικονομικούς όρους) να «αποσπάσει» από το ΔΙΠΑΕ τις πανεπιστημιακές σχολές της Καβάλας. Χωρίς καν η Καβάλα να ερωτηθεί ή έστω να ενημερωθεί. Ο Πρωθυπουργός φέρεται να συμφώνησε, χωρίς κι αυτός να αναρωτηθεί: «Η Καβάλα τι λέει άραγε επί της πρότασης;».  Ξεκινά λοιπόν ένα νέο σήριαλ που με τα έως τώρα δεδομένα δεν φαίνεται να έχει το τέλος που οι της Θράκης ονειρεύονται.

 

Το φυσιολογικό θα ήταν το ΔΠΘ να απορροφήσει το ΤΕΙ της Καβάλας. Αυτό δεν έγινε στην ώρα του. Δεν έγινε επειδή το ΔΠΘ σνομπάρισε και την Καβάλα και το ΤΕΙ της. Τώρα μάλλον είναι αργά. Γιατί τώρα στην υπόθεση εμπλέκεται και το ΔΙΠΑΕ. Το οποίο θα … «αγαπήσει» την Καβάλα ακόμη περισσότερο. Για να μην την χάσει. Όλα αυτά καλό είναι να τα εκμεταλλευτούμε. Και να ζητήσουμε από την Υπουργό Παιδείας κάτι απλό. Ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι της Καβάλας. Μόνο της Καβάλας. Αυτό ναι, θα το δεχόμασταν.

 

Κάποτε το τοπικό ΠΑΣΟΚ γέμιζε το Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Τώρα είναι χαρούμενο που γέμισε την αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Ναι αλλά τώρα το ΠΑΣΟΚ (της Καβάλας) δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που ήταν κάποτε. Μηδένισε και ξεκίνησε από την αρχή. Αν δούμε το θέμα από αυτή την πλευρά, θα καταλάβουμε την ικανοποίηση που υπάρχει. Και θα την δικαιολογήσουμε. Να μην ξεχνάμε ότι την ίδια ώρα (της εκδήλωσης του τοπικού ΠΑΣΟΚ) γίνονταν τουλάχιστον δύο ακόμη. Ο … ανταγωνισμός δεν επηρέασε την πολιτική εκδήλωση, απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ της Καβάλας είναι σε καλό δρόμο. Μακρύ και δύσκολο.

 

Για το ψηφοδέλτιο του Ν. Καβάλας φαίνεται ότι τα κενά λιγοστεύουν. Ξεχωρίζουμε αυτό που δήλωσε χθες ο Δημήτρης Παπουτσής. Ο πρώην βουλευτής κάνοντας και μια μικρή και καλοπροαίρετη κριτική, είπε σχετικά: «Έπρεπε να έχει ήδη ανακοινωθεί (το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Καβάλας). Άλλωστε είμαστε σε προεκλογική περίοδο». Προβλέπει ότι τα ονόματα και της Καβάλας θα ανακοινωθούν μετά την κομματική διαδικασία της Κυριακής 29ης Γενάρη.

 

Το απόγευμα του Σαββάτου σημειώθηκε ένα ακόμη τροχαίο ατύχημα στις γνωστές στροφές του Αγίου Σίλα. Μόνο υλικών ζημιών. Το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε κοντά στην Καβάλα (και όχι κοντά στο Σταυρό). Οι συγκεκριμένες στροφές είναι επικίνδυνες. Ειδικά για κάποιον οδηγό που σκέπτεται άλλα και αυξάνει- κακώς- την ταχύτητα του οχήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναζητείται και βρίσκεται τεχνική λύση ώστε οι στροφές να καταργηθούν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό είναι … κομματάκι δύσκολο.

 

Την δική του εκδήλωση για την κοπή βασιλόπιτας ανακοίνωσε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. Μετά χορού και λαϊκού γλεντιού. Παρασκευή βράδυ στις 9 στην Καβαλιώτισσα. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλόπουλος.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης