• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά  πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Καίτη Παρίσσου που πέθανε χθες και πέθανε ξαφνικά, συνέδεσε την παρουσία της στην θέση της προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας με το έργο της τότε Νομαρχίας. Την ανακαίνιση του κτιρίου που σήμερα είναι η έδρα του δραστήριου τοπικού συλλόγου. Στη φωτογραφία αρχείου του 2009 και με τον Θόδωρο Καλλιοντζή. Στην εκδήλωση των εγκαινίων των χώρων. Ήταν μια άλλη εποχή και για την Καβάλα και για το Λύκειο των Ελληνίδων. Η τότε πρόεδρος δραστήρια και ανήσυχη, κατάφερνε να είναι πάντα δημιουργική και κυρίως χρήσιμη. Στην πόλη και στο Λύκειο Ελληνίδων φυσικά.

 


Να και μια καλή είδηση. Γίνεται γνωστό από τη ΔΕΥΑΚ ότι πρόσφατα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ασχολήθηκε με τις προσφυγές του Δήμου Δοξάτου. Ο γειτονικός Δήμος προσέφυγε κατά του έργου ύδρευσης της Δ.Ε. Φιλίππων, με νερό από τις πηγές Κεφαλαρίου. Ουσιαστικά ζήτησε να ακυρωθούν 3 αποφάσεις για το έργο, αποφάσεις της διοίκησης της ΔΕΥΑ Καβάλας. Η Αποκεντρωμένη απέρριψε και τις τρεις προσφυγές. Τώρα ο Δήμος Δοξάτου μπορεί να προσφύγει στην επιτροπή του άρθρου 152 ή στα Διοικητικά Δικαστήρια. Που είναι το πιθανότερο.

 

Αυτό που ζητά ο Δήμος Δοξάτου είναι εντελώς υπερβολικό και ενδεχομένως και προεκλογικό. Ας πούμε ότι ανησυχεί. Ότι το νερό δεν αρκεί. Κι ας πούμε ότι αυτή είναι η αφετηρία όλων των ενεργειών του. Η απάντηση είναι εύκολη. Δεν πρέπει να ανησυχεί αφού νερό στο Κεφαλάρι υπάρχει, είναι αρκετό για όλους. Τα υπόλοιπα θα κριθούν και στη δικαιοσύνη. Με αποφάσεις -κατά πάσα πιθανότητα- μετά τις δημοτικές εκλογές του τρέχοντος έτους.

 

Διαμαρτύρονται κάτοικοι της οδού Ρήγα Φεραίου (περιοχή Άη Γιάννη) επειδή εδώ και μέρες (από την περασμένη Παρασκευή μας αναφέρουν) δεν έχουν ούτε ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο σπίτι τους. Προφανώς πρόκειται για βλάβη, την οποία η αρμόδια εταιρία αργεί πολύ να αποκαταστήσει. Έτσι δυστυχώς είναι αυτά τα πράγματα. Όταν οι εταιρίες είναι να πληρωθούν, πιέζουν και βιάζονται. Όταν είναι να ξοδέψουν (για την αποκατάσταση βλαβών) πηγαίνουν με το πάσο τους…

 

Η χθεσινή συνέντευξη τύπου του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ήταν μια ακόμη καλή του στιγμή. Μια από τις πρώτες στη μετά Γκόνη εποχή. Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου περιβάλλουν με εμπιστοσύνη την κ. Εύα Βαμβακά Οικονόμου. Της δίνουν χώρο και χρήματα για να δράσει κι αυτή το κάνει σαν έτοιμη από καιρό. Βλέπει με ειλικρίνεια τους συνομιλητές της και δεν αποφεύγει την αλήθεια. Ακόμη κι όταν αυτή αφορά την ίδια και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Είναι φανερό ότι έχει και τρακ και αγωνία. Φυσιολογικό.

 

Αν γυρίσουμε λίγους μήνες πίσω και θυμηθούμε κάποιες από τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, θα αναφερθούμε σε κάποιες άλλες γυναίκες που τότε δεν την εμπιστεύτηκαν. Την καταψήφισαν. Θεώρησαν το νεαρό της ηλικίας της ως πρόβλημα και όχι ως προσόν. Αυτές οι γυναίκες είναι μάλλον οι μοναδικές ως τώρα που την αντιμετώπισαν με αυτόν τον τρόπο. Όλοι οι άλλοι χαίρονται που την βλέπουν να παράγει έργο. Θετικό όπως διαφαίνεται. Μία ακόμη φορά καλή της επιτυχία.

 

Η χθεσινή συνέντευξη τύπου είχε παρόντες μέσω τηλεδιάσκεψης και άλλους ανθρώπους. Συνεργάτες του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας στην τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο. Η τεχνολογία υπάρχει και αξιοποιείται σα να είμαστε σε κατάσταση καραντίνας. Αλλά ευτυχώς δεν είμαστε. Τέλος η κ. Βαμβακά «βάζει στο παιχνίδι» και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Στόχο που είχε και ο προκάτοχος της. Τώρα όπως φαίνεται αυτή η στενότερη συνεργασία ωρίμασε, θα γίνει προς το συμφέρον και των δύο μερών. Ας αφήσουμε τα υπόλοιπα να τα κάνουν όπως πρέπει οι Αντιπεριφερειάρχες. Ο Αρχέλαος Γρανάς και ο Αλέξης Πολίτης.

 

Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κωστής Σιμιτσής τα γράφει ωραία στο διαδίκτυο. Ειδικά όταν τα γράφει και σύντομα. Το σχόλιο του αφορά την κηδεία και τη συζήτηση περί της μοναρχίας: «Από αύριο (από χθες) τα κεφάλια μέσα. Όσοι μπήκανε στο ροζ συννεφάκι με τις πριγκίπισσες και τα μεγαλεία θα επιστρέψουν στην πεζή πραγματικότητα. Κι εμείς θα ησυχάσουμε από την αφόρητη νοσταλγία της μικρής πλην τίμιας Ελλάδας».

 

Η ονομαστική γιορτή του Μακάριου Λαζαρίδη δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή κι είναι σήμερα. Εξ αυτού του λόγου ανακοίνωσε ήδη ότι τις ευχές θα τις δέχεται σήμερα στο γραφείο του. Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Πρωινές και μεσημβρινές ώρες. Κατά τα άλλα η δραστηριότητα του σε όλο το Νομό Καβάλας συνεχίζεται κι είναι έντονη και καθημερινή.

 

Το Τμήμα Τροχαίας Καβάλας ενισχύει την παρουσία του στο κέντρο της πόλης. Κάνει πολύ καλά. Από την περίοδο μετά τις γιορτές και κάθε μέρα, δύο ή τρεις πεζοί τροχονόμοι κυκλοφορούν και επιτηρούν. Δεν χρειάζεται να βεβαιώσουν παραβάσεις. Το πολύ πολύ να σφυρίξουν. Αυτό είναι αρκετό για να λυθούν προβλήματα που προκαλούν οι συχνές  παράνομες σταθμεύσεις. Ευχόμαστε το μέτρο να συνεχιστεί. Μέχρι πρόσφατα η Τροχαία είχε στο κέντρο (αλλά και σε όλη την πόλη) μόνο τους δύο δικυκλιστές της. Που φυσικά και δεν ήταν αρκετοί.

 

Το πρόβλημα με το πεύκο της πλατείας Καπνεργάτη δεν αφορά τον ανάδοχο. Ούτε το Δήμο. Βασικά έχει σχέση με όσους μελέτησαν τις αλλαγές στην περιοχή. Αλήθεια, δεν το εντόπισαν; Ή το εντόπισαν αλλά ως κάτι ασήμαντο το προσπέρασαν; Οι μελέτες είναι ο μπούσουλας αυτών που αλλάζουν, όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων έργων. Πολλές φορές διαπιστώνεται ότι έχουν προβλήματα. Δυστυχώς αυτό γίνεται πάντα με μεγάλη καθυστέρηση και κατόπιν εορτής. Κάτι τέτοιο πρέπει να συνέβη στην προκειμένη περίπτωση. Κι έτσι όταν ήρθε η κρίσιμη ώρα, έγινε το πιο εύκολο. Αντί να γίνει το πιο σωστό.

 

Ας μεταφερθούμε τώρα στο συνεχιζόμενο έργο του κολυμβητηρίου. Χθες έξω από το κολυμβητήριο δούλεψε μεγάλος γερανός που μετέφερε στη στέγη όλα τα υλικά που θα χρειαστούν. Εντός των ημερών οι εργασίες θα επεκταθούν εκεί. Στη στέγη άλλωστε υπήρχε επί σειρά ετών το μεγάλο πρόβλημα του αθλητικού χώρου.

 

Πληθαίνουν οι αιρετοί στα ματς του ΑΟΚ. Ειδικά όταν είναι το ματς με τον Βύρωνα. Στις κερκίδες του «Ανθή Καραγιάννη» και μεταξύ άλλων ήταν χθες οι Μακάριος Λαζαρίδης, Θόδωρος Μουριάδης, Απόστολος Μουμτσάκης, Κώστας Βακιρτζής, Γιάννης Προμούσας, Δημήτρης Παπουτσής, Σάββας Εμινίδης, Μάρκος Δέμπας, Γιώργος Καρατσιουμπάνης. Οι περισσότεροι ήταν με τον ΑΟΚ αλλά με μεγάλη συμπάθεια στον «συμπολίτη» Βύρωνα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης