• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Προ των πυλών το προ τελευταίο Σαββατοκύριακο του Γενάρη. Κι όπως μας παρουσιάζεται- γεμάτο από εκδηλώσεις- πάλι προκαλεί το γενικότερο ενδιαφέρον. Απλών ανθρώπων μα και αιρετών. Υποψήφιων στις πολλές προσεχείς εκλογές. Από το απόγευμα σήμερα αρχίζουν τα διάφορα γεγονότα. Κοινό τους σημείο το συνηθισμένο, η κοπή της βασιλόπιτας. Γνωστών και αγνώστων. Σημαντικών και ασήμαντων. Οι προσκλήσεις και λοιπές ανακοινώσεις φτιάχνουν έναν μεγάλο κατάλογο. Που να πρωτοπάει κανείς;

 

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα επιδιώξουν να βρεθούν στις περισσότερες. Αν είναι δυνατόν και βολεύει, σε όλες τις εκδηλώσεις. Θα φτιάξουν ένα πρόγραμμα και θα εκτιμήσουν την κατάσταση. Θα προσπαθήσουν να είναι παρόντες εκεί που αξίζει τον κόπο. Εκεί που θα υπάρχει κόσμος, πολύ περισσότερο κόσμος που θα μπορούσε να στηρίξει την υποψηφιότητα τους.

 

Κι επειδή τα πράγματα είναι ώρες ώρες περίπλοκα, καλό είναι να αναζητηθεί και να βρεθεί η καλή και απλή τους πλευρά. Που πάντα υπάρχει. Οι καλύτερες βασιλόπιτες- εννοούμε τις εκδηλώσεις με κοπή βασιλόπιτας- είναι αυτές που λαμβάνουν χώρα στις ταβέρνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κοπή της βασιλόπιτας είναι μια δικαιολογία. Μια πρόφαση. Επίκαιρη και βολική. Στην πραγματικότητα πρόκειται για γλέντι. Για μια κανονική νυχτερινή έξοδο.

 

Πριν τη βασιλόπιτα άλλωστε θα προσφερθούν όλα τα γνωστά εδέσματα. Ορεκτικά, ρετσίνες ή ούζα, τσίπουρα και κρασιά. Σαλάτες και τηγανητές πατάτες. Κρέατα και ψάρια. Κι αφού οι παριστάμενοι λάβουν γεύμα μέχρι… σκασμού, στο τέλος θα εμφανιστεί κι η βασιλόπιτα. Που θα την απολαύσουν χορτάτοι. Όσοι καλύφθηκαν, καλύφθηκαν. Οι υπόλοιποι θα ζητήσουν – και θα υπάρχει για αυτούς- το απαραίτητο γλυκό.

 

Αν μάλιστα δεν έχεις το άγχος μιας επόμενης εκδήλωσης, τότε μπορείς και να το ευχαριστηθείς. Αυτές οι… βασιλόπιτες είναι οι καλύτερες. Για τις παρέες. Οι υποψήφιοι αντίθετα θα έχουν το μυαλό τους στο ρολόι και δεν θα τιμήσουν όχι μόνο τη βασιλόπιτα αλλά ούτε καν το υπόλοιπο στρωμένο τραπέζι.

 

«Κυκλοφορούν» σχετικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Μπόλικες. Γράφουν: «Κόψαμε τη βασιλόπιτα μας…». Κι αντί για βασιλόπιτα, η ομαδική χαρούμενη φωτογραφία συνοδεύεται από πολλά πιάτα. Μπουκάλια και ποτήρια. Τα πιάτα είναι άδεια, μιας και το περιεχόμενο αυτών είναι ήδη στις κοιλιές των παριστάμενων. Τα μπουκάλια επίσης και τα ποτήρια άδεια κι αυτά.

 

Ο λαός γλέντια θέλει. Διασκέδαση και μια κάποια καλοπέραση. Έξω, έξω από το σπίτι. Ένα μικρό συνήθως διάλειμμα προκειμένου στη συνέχεια να επανέλθει εκεί που ήταν. Στο άγχος, στα προβλήματα και φυσικά στην μόδα της εποχής. Την ακρίβεια. Την «πολεμούν» την ακρίβεια. Έτσι ισχυρίζονται. Με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων και μεγάλα πρωτοσέλιδα στις αθηναϊκές εφημερίδες. Τα έμαθε όλα αυτά η ακρίβεια και τρόμαξε… Κι έγινε ακόμη πιο ισχυρή.

 

Έχοντας μπροστά μας ένα ολόκληρο τριήμερο, Παρασκευή-Σάββατο- Κυριακή, ένα πράγμα ευχόμαστε. Καλές βασιλόπιτες. Καλοφάγωτες. Καλή διασκέδαση και καλή όρεξη. Από το πρωί της Δευτέρας τα λέμε πάλι. Εν τω μεταξύ και στα βασικά δεν θα έχει αλλάξει τίποτα. Τίποτα δεν θα είναι καλύτερο. Ίσα ίσα που μέσα σε αυτό το τριήμερο, κι ενώ οι περισσότεροι θα είμαστε στα τραπέζια της… βασιλόπιτας, μπορεί και όλα να χειροτερέψουν. Κι αν όχι όλα, ίσως τα περισσότερα. Τρεις μέρες είναι αυτές, μπόλικος χρόνος για να γίνουν τα κακά ακόμη χειρότερα…

 

Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε κι ο γάιδαρος! Αναφερόμαστε στο γνωστό έργο κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου. Ξανάρθε στην οδό Βενιζέλου. Τούτη τη φορά για να την «περπατήσει» σχεδόν όλη. Και καλά ξεμπερδέματα. Οι άνθρωποι ναι μεν κατασκευάζουν κάτι χρήσιμο και απαραίτητο, διακατέχονται ταυτόχρονα από μια νοοτροπία άκρως ελληνική. Μπορούν, θεωρούν, να κάνουν ότι θέλουν. Το έπραξαν ήδη στις γειτονιές, δεν θα ξαφνιαστούμε αν το επαναλάβουν και στη Βενιζέλου.

 

Κλείνουν τελείως την κυκλοφορία όποτε θέλουν. Δημιουργούν τις παρακάμψεις που θέλουν για όσο διάστημα θεωρούν απαραίτητο. Δουλεύουν μέχρι τις 4 το απόγευμα, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις ώρες κοινής ησυχίας. Είναι με λίγα λόγια αφεντικά όχι μόνο του έργου αλλά συνολικά της περιοχής στην οποία αυτό εκτελείται. Η εξουσία τους είναι σαφώς μεγαλύτερη όλων των άλλων τοπικών παραγόντων.

 

Μετά από πολλά χρόνια τόσο στον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας (από εποχής Λιμενικού Ταμείου) όσο και στο νέο λιμάνι, συνταξιοδοτήθηκε και αποχώρησε από την εργασία ο έμπειρος εργαζόμενος Χρήστος Μιχαήλ. Γνώρισε ειδικά το νέο λιμάνι στις καλές και στις κακές του στιγμές αλλά δεν πρόλαβε την υπό παραχώρηση.

 

Σύμφωνα με τον Δημοτικό Σύμβουλο Ανέστη Τσουρουκίδη, και τις δηλώσεις που έκανε χθες στο ράδιο Πρωινή, ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας κ. Ντίνος Κλειτσιώτης ετοιμάζει προεκλογική εκδήλωση. Αυτή θα γίνει αρχές Φεβρουαρίου κι όπως είπε ο κ. Τσουρουκίδης θα περιλαμβάνει και ανακοίνωση ονομάτων υποψήφιων δημοτικών συμβούλων. Η εκδήλωση, συμπλήρωσε ο κ. Τσουρουκίδης, θα γίνει ως τις 10 Φεβρουαρίου.

 

Μια από τις νέες οικοδομικές άδειες που εξέδωσε πρόσφατα η Πολεοδομία προβλέπει την εγκατάσταση ενός μικρού φωτοβολταϊκού στην οροφή του καταστήματος Μετρό στην περιοχή της Άσπρης Άμμου. Η πρωτοβουλία είναι «αμυντική», προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες από την ενεργειακή κρίση. Δεν είναι η πρώτη επιχείρησης, ούτε φυσικά η τελευταία.

 

Η είδηση που ακολουθεί (της ΕΡΤ Ορεστιάδας) δείχνει ότι έρχονται αγροτικές κινητοποιήσεις. Είναι ο καιρός τους άλλωστε. Άρχισαν στη Θεσσαλία, δεν επεκτείνονται στο Ν. Καβάλας. Αντίθετα ετοιμάζονται στον Έβρο: «Πρόθεση να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εξέφρασαν εχθές το βράδυ, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στη Νέα Βύσσα, τα διοικητικά συμβούλια των αγροτικών συλλόγων Βύσσας, Τριγώνου, Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου. Οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο και τη μορφή των αγροτικών κινητοποιήσεων, οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει σε άλλα σημεία της χώρας και κυρίως στη Θεσσαλία, θα ληφθούν στην ανοιχτή συνέλευση των αγροτών της περιοχής, την οποία έχει προγραμματίσει για την επόμενη Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης