μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Δύο τουλάχιστον τοπικοί σύλλογοι, η Πνοή και των Μικρασιατών, αποχαιρέτησαν με ανακοινώσεις τους την Ξανθίππη Σαμέρκα που πέθανε την περασμένη Παρασκευή. Το κείμενο του συλλόγου των Μικρασιατών Καβάλας αναφέρει: « Αποχαιρετήσαμε με βαθιά θλίψη, μια αγαπημένη φίλη, την κ. Ξανθίππη Σαμέρκα. Μέλος του Συλλόγου μας πολλά χρόνια, με ανιδιοτελή προσφορά και περηφάνεια μεγάλη για την Μικρασιατική καταγωγή της. Το επετειακό ημερολόγιο του Συλλόγου μας για τα εκατό χρόνια Μνήμης την γέμισε χαρά και ήταν αυτή που στήριξε την έκδοσή του. Η Μικρασιάτικη οικογένεια μας είναι πλέον φτωχότερη. Συλλυπητήρια από καρδιάς στους αγαπημένους της. Ξανθίππη, ας είναι παντοτινή η μνήμη σου».

Η Ξανθίππη συνέχισε την παράδοση του πατέρα της Βασίλη, με συνεχές φιλανθρωπικό έργο στην Καβάλα. Σε αντίθεση με τόσος άλλους, επέλεγε το σωστό. Η προσφορά της ήθελε να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Κι έτσι οι πράξεις της είχαν ακόμη μεγαλύτερη αξία.


Βρισκόμαστε σε ανεπίσημη αλλά ουσιαστική, «ζωηρή» προεκλογική περίοδο. Κι όχι μόνο μία. Πολλές μαζί. Στις γνωστές εκλογές που έρχονται, εθνικές και αυτοδιοικητικές, θα προσθέταμε δύο ακόμη. Τις ακόμη πιο κοντινές του Εμπορικού Συλλόγου (θα γίνουν τον Μάρτιο) κι αυτές του Επιμελητηρίου. Που πιθανόν να γίνουν τέλος του έτους. Κυκλοφορούν λοιπόν υποψήφιοι, πολλοί υποψήφιοι ενώ σύντομα αυτού του είδους οι εκδηλώσεις θα αυξηθούν θεαματικά. Καλό παράδειγμα η επίσκεψη στην Καβάλα του γραμματέα του κόμματος (ένα είναι το κόμμα) κ. Δημήτρη Κουτσούμπα. Έρχεται την Πέμπτη.

 

Σύμφωνα με όλα όσα έγιναν ήδη γνωστά, ο κ. Κουτσούμπας το απόγευμα της ίδιας μέρας θα παραστεί σε σύσκεψη τοπικών φορέων στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης». Αμέσως μετά θα μιλήσει στο Αμφιθέατρο. Μα καλά, το Αμφιθέατρο δεν είναι κλειστό; Έτσι νομίζαμε. Κι έτσι νόμιζαν οι διάφοροι σύλλογοι που το ζήτησαν για εκδήλωση τους αλλά έλαβαν αρνητική απάντηση. Το Αμφιθέατρο είναι κλειστό με τις εξαιρέσεις του. Η ομιλία Κουτσούμπα (και επειδή πρόκειται για αρχηγό κόμματος) είναι μια από αυτές. Μη ξεχνάμε ότι προ των εορτών ο χώρος πάλι παραχωρήθηκε στο ΚΚΕ Καβάλας. Για άλλη του κομματική δραστηριότητα.

 

Καταλαβαίνουμε επίσης ότι το κόμμα, το ΚΚΕ, είναι σε αυτά που ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τα βλέπει κάπως αλλιώς. Με μια συμπάθεια. Κατανοητό. Μένει να δούμε αν στο υπόλοιπο της προεκλογικής περιόδου συμβεί το ίδιο και με εκδηλώσεις άλλων κομμάτων. Θα το χρειαστούν το Αμφιθέατρο μιας και για τον Χειμώνα που διανύουμε είναι πάντα η αίθουσα της Καβάλας με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα.

 

Έτσι κι έτσι η προσέλευση κόσμου στη βασιλόπιτα του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκδήλωση έγινε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής χωρίς την παρουσία του επίσημου καλεσμένου και ομιλητή. Ο αναπληρωτής γραμματέας κ. Βασιλειάδης έμεινε εκτάκτως στην Αθήνα. Λόγω άλλων πολιτικών υποχρεώσεων του. Αντίθετα στην εκδήλωση ήταν η Τάνια Ελευθεριάδου που διέκοψε έτσι την παραμονή της στο σπίτι (λόγω του προβλήματος στη μέση της).

 

Ο Γιάννης Εριφυλλίδης ήταν στο γεγονός και μάλιστα σε «περίοπτη θέση». Δεν τον ξεχώριζες από στελέχη και τα μέλη του κόμματος. Εκείνος που όπως λένε «…έσπασε τα κοντέρ» ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Προυσαεύ. Που από το ΠΑΣΟΚ μεταπήδησε στο ΣΥΡΙΖΑ. Κι ήταν εκεί και για άλλους ευνόητους λόγους. Η παράταξη του ξεπέρασε ήδη κάθε προηγούμενο ρεκόρ καιροσκοπισμού. Κινείται από την άκρα δεξιά και τους φιλομοναρχικούς έως το ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος ξέρει, μπορεί αύριο μεθαύριο να τη δούμε και σε πορεία αντιεξουσιαστών!

 

Ο συμπολίτης φαρμακοποιός Ζήσης Ζάννας δραστηριοποιείται όλο και περισσότερο στην οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Είναι πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνης, από καιρό έχει εγκατασταθεί με την οικογένεια του στην Καβάλα. Έχει πλήρως ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία κι είναι όπως φαίνεται έτοιμος. Αρκεί να το αποφασίσει ο ίδιος να αναμιχθεί εκ νέου με τα κοινά. Προχθές έκανε αισθητή την παρουσία του στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας- κοπή της βασιλόπιτας του νέου έτους.

 

Συνεδριάζει σήμερα πρώτη φορά το νέο έτος το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Με λίγα θέματα στην ημερήσια διάταξη. Λίγα είναι τα θέματα και της Οικονομικής Επιτροπής που συνεδριάζει αύριο. Φυσιολογικό γεγονός με το μπέρδεμα που συνεχίζει να υπάρχει ως προς τις αρμοδιότητες, το νόμο που είναι αντισυνταγματικός και την τροπολογία (ήδη νόμος του κράτους) που δεν φαίνεται να λύνει όλα τα προβλήματα που ανέκυψαν. Κατόπιν τούτου χρειάζεται κι άλλη περίοδος αναμονής. Συμπέρασμα: Έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αυτοδιοίκηση (αν και όταν), θα υπάρχουν θέματα που απλώς δεν θα συζητιούνται αφού για αυτά προσωρινά δεν θα αποφασίζει ούτε η Οικονομική Επιτροπή αλλά ούτε και το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Εν τω μεταξύ η σημερινή συνεδρίαση θα αντιμετωπιστεί καχύποπτα και για έναν ακόμη λόγο. Τη συμμετοχή του Κώστα Μπουμπούνα. Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν είναι νόμιμη η συμμετοχή του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό δεν κρίθηκε ακόμη. Ώστε να αποδειχθεί αληθινό ή το αντίθετο. Όλες λοιπόν οι αποφάσεις από σήμερα και μετά θα είναι στον «αέρα». Είτε αυτό αρέσει, είτε όχι. Είναι θέμα Αποκεντρωμένης ή θέμα προσφυγής; Είναι θέμα. Κι όσο δεν θα ξεκαθαρίζει, τόσο το χειρότερο. Σημειώνουμε ότι το πρόβλημα το γνωρίζει κι ο ίδιος αλλά αδιαφορεί. Συνεχίζει να απολαμβάνει τη χαρά της εκλογής του μέσω παραιτήσεων των προηγούμενων.

 

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου συνεδρίασε πρώτη φορά για το 2023 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ. Συνεδρίαση δια περιφοράς και με θέματα μόνο διαδικαστικού χαρακτήρα. Περιμένουμε την επόμενη. Κυρίως αυτή που θα έχει ως θέμα της ημερήσιας διάταξης το απαραίτητο έργο συντήρησης στο Αμφιθέατρο.

 

Το βράδυ του Σαββάτου έκοψε βασιλόπιτα και το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας. Μετά χορού και δείπνου. Από την εκδήλωση ξεχωρίζουμε όσα είπε προς την εταιρία ο Δήμαρχος. Επανέλαβε την υπόσχεση του για στήριξη του Αστικού ΚΤΕΛ και δη οικονομική. Μια ιδέα που όπως τόνισε ο Δήμος Καβάλας την προετοιμάζει κι έτσι σύντομα – συνέχισε- θα υπάρχουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Θυμίζουμε ότι στο τέλος του προηγούμενου έτους είχε γίνει συνάντηση με τη διοίκηση κι εκεί υπήρξε η πρώτη υπόσχεση Μουριάδη. Η οποία ισχύει. Αλλά αργεί να υλοποιηθεί.

 

Τις γυναίκες ανακοινώνει πρώτες ως υποψήφιες του ο Γιάννης Κελγιώργης. Προχθές ανακοίνωσε την υποψηφιότητα και της Έλσας Βακιρτζή. Η δημοτική σύμβουλος συνεχίζει να ενδιαφέρεται για τον Εμπορικό Σύλλογο, στη διοίκηση του οποίου ήταν και την προηγούμενη 3ετία. Καλή της επιτυχία.

 

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει ο Αντιδήμαρχος Λεωνίδας Παππάς στη νέα διοίκηση του Σκακιστικού Συλλόγου Καβάλας. Παρέστη στην εκδήλωση του Σαββάτου κυρίως ως παλιός σκακιστής. Τότε, στα μαθητικά του χρόνια. Η ανάρτηση που έκανε αμέσως μετά αναφέρει: «1η εκδήλωση του Σκακιστικού Ομίλου μετά από 40 χρόνια χωρίς την παρουσία του Βασίλη Θεοδωρίδη. Μεγάλο το κενό, αλλά επίσης μεγάλη και η παρακαταθήκη που άφησε ο Βασίλης Θεοδωρίδης. Και αν κρίνω από τις ατομικές και ομαδικές διακρίσεις που σημειώθηκαν και φέτος, η παράδοση θα συνεχιστεί».

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης