μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες στο γραφείο της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας. Προβλήθηκε η εκδήλωση της ερχόμενης Παρασκευής. Το γνωστό από τα προηγούμενα χρόνια – και πάντα πετυχημένο-  «Δείπνο στο σκοτάδι». Φέτος συμμετέχουν επίσης το σωματείο εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Καβάλας και ο πολιτιστικός σύλλογος «Ιχνηλάτες». Θα είναι ως συνήθως μια διαφορετική δράση, η οποία θα παρουσιάσει σε όλους τις δυσκολίες των ατόμων με προβλήματα όρασης. Το δείπνο θα είναι μετά μουσικής και χορού, στο κατάστημα «Πρώτο Κατσίκι» στο Περιγιάλι. Προσκλήσεις αντί 18 ευρώ η μία, διαθέτει για τους ενδιαφερόμενους η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας.

 


 

Πρόσφατη σχετικά είναι η εποχή των πολιτών που διαμαρτύρονταν έντονα για τα μέτρα της πανδημίας. Θυμάστε; Συγκεντρώνονταν στις πλατείες κι έκαναν πορείες αφού δεν συμφωνούσαν με τις απαγορεύσεις, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Κάποιοι από εκείνους τους ανθρώπους καλούνται αυτό το διάστημα στα δικαστήρια. Είναι κατηγορούμενοι γιατί τότε παραβίασαν τις κρατικές οδηγίες. Τότε παραδέχονταν την αντίδραση τους. Φώναζαν δυνατά. Έκαναν καταγγελίες. Εν τω μεταξύ ο καιρός πέρασε. Η πανδημία επίσης.

 

Μπροστά στο δικαστήριο τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Μας θυμίζουν την παροιμία για το λύκο που έγινε αρνάκι. Γνωστά μας πρόσωπα. Πρώτοι πρώτοι στις πορείες. Πρώτοι στις συνεντεύξεις στα κανάλια. Στις αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Όταν όμως έχουν να κάνουν με την ελληνική δικαιοσύνη αφήνουν στην άκρη όλες τις υπερβολές. Σε χαμηλούς τόνους, ίσα που ακούγεται η φωνή τους, προσπαθούν να δικαιολογηθούν. Μα είναι οι ίδιοι; Οι ίδιοι … «επαναστάτες» και αρνητές; Μήπως είναι κάποιοι άλλοι; Για τόσο μεγάλη αλλαγή μιλάμε.

 

Η δικαιοσύνη τους αθωώνει μετά παρατηρήσεων. Και συμβουλών. Αυτοί αποχωρούν χαρούμενοι που απέφυγαν τα χειρότερα. Με αυτόν τον τρόπο κλείνει ο δυσάρεστος κύκλος. Ένας ακόμη της δύσκολης περιόδου του κορωνοϊού. Η δικαιοσύνη, τελικά η ελληνική δημοκρατία, έχει μεγάλη καρδιά. Συγχωρεί πρόθυμα. Αρκεί ο άλλος να αποδέχεται το λάθος του. Κι έτσι όπως απολογούνται, ο ένας μετά τον άλλο, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχονται ότι τότε έκαναν λάθος. Απορίας άξιο είναι το τι θα γίνει στο ενδεχόμενο μιας ακόμη δύσκολης, ίδιας με τότε κατάστασης. Κάτι που κανείς δεν εύχεται. Άραγε θα έχουν βάλει μυαλό ή θα κάνουν πάλι τα ίδια;

 

Το κατάστημα (καφετέρια μπαρ) «Μύλου Μώλος» απέναντι από το δικαστήριο είναι σε φάση προετοιμασίας για την επαναλειτουργία του. Το επόμενο διάστημα. Όχι μόνο αυτό, κι άλλα ίδια καταστήματα επέλεξαν να μην λειτουργήσουν τον Χειμώνα. Τον οποίο τον φοβήθηκαν. Υπάρχει ενδεχόμενο για αυτήν την απόφαση να έπαιξαν ρόλο κι άλλα πράγματα. Ωστόσο βασικά ήταν η ανησυχία από την ενεργειακή κρίση. Και τις συνέπειες της.

 

Τώρα που η Άνοιξη είναι προ των πυλών, αυτά τα έως πρόσφατα κλειστά καταστήματα εστίασης ετοιμάζονται να λειτουργήσουν πάλι. Και καλά κάνουν. Μακάρι ως το τέλος της Καλοκαιρινής σεζόν όλα να έχουν αλλάξει. Όλα να έχουν βελτιωθεί. Ώστε τον επόμενο Χειμώνα να παραμείνουν κανονικά σε λειτουργία όλοι οι χώροι. Να είναι αισιόδοξοι και στη θέση τους, στις επιχειρήσεις τους, όλοι οι επαγγελματίες. Και της εστίασης και άλλων κλάδων.

 

Τα μέτρα πυρασφάλειας στο δάσος των Πεντακοσίων είναι σα να μην υπάρχουν! Πολίτες μας αναφέρουν ότι οι πυροσβεστήρες χρειάζονται αναγόμωση. Σχετικά με την πυρόσβεση υλικά, κλάπηκαν μία ακόμη φορά. Φοβόμαστε ότι ίδια είναι η κατάσταση και στο δάσος της Παναγούδας. Πρώτα πρώτα ο Δήμος Καβάλας πρέπει να επιληφθεί της κατάστασης. Στη συνέχεια κι όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι. Αυτές οι μικρές δασικές περιοχές εντός της πόλης πρέπει να είναι σε προτεραιότητα τώρα που το Καλοκαίρι πλησιάζει.

 

Απολυμένοι των Πετρελαίων παραβρέθηκαν χθες στο Δικαστήριο για τη συζήτηση κι άλλων αγωγών για την ακύρωση των απολύσεων τους. Η μεγάλη αίθουσα γέμισε ασφυκτικά κι η διαδικασία μαραθώνια όπως πάντα. Άρχισε το πρωί, συνεχίστηκε και τελείωσε αργά το μεσημέρι. Απόφαση θα υπάρξει ως το Καλοκαίρι. «Παρέα» των απολυμένων οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Μέσα και έξω από το κτίριο του δικαστηρίου.

 

Η πρόεδρος του συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου κ. Σταυρούλα Γκουλούση ρωτήθηκε χθες για την τύχη ενός ακόμη δίκαιου αιτήματος. Αναβάθμισης του Ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου σε Ογκολογική κλινική. Απάντησε ότι δεν υπάρχουν νεότερα. Η κ. Γκουλούση παραπονέθηκε επίσης για το ότι άλλα Νοσοκομεία παρέλαβαν το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα. Το χρησιμοποιούν κανονικά, είπε χαρακτηριστικά. Όμως στην Καβάλα ούτε το μηχάνημα παραλήφθηκε, ούτε κατάλληλο και εκπαιδευμένο προσωπικό υπάρχει για να το χρησιμοποιήσει. Όταν με το καλό έρθει.

 

Η είδηση από το Δήμο Καβάλας χθες ήταν η επιστροφή στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής των εκπροσώπων της παράταξης της κ. Δήμητρας Τσανάκα. Συνεδρίασαν με τα άλλα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής η κ. Δρακονάκη και ο κ. Καλανταρίδης. Απουσίαζαν για λόγους διαδικαστικούς (όχι ασήμαντους) εδώ και καιρό. Φαίνεται ότι το θέμα έληξε. Εκτίμησαν ότι δεν χρειάζονται άλλες απουσίες. Έτσι από χθες και για το επόμενο διάστημα οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής αποκτούν πάλι ενδιαφέρον.

 

Ο κ. Μουριάδης με τη χθεσινή του συνέντευξη τύπου βρήκε ευκαιρία απολογισμού του έργου του. Τα προεκλογικά ήρθαν … δεύτερα. Από τα όσα είπε καταλάβαμε το πώς θα πορευτεί στις προσεχείς εκλογές. Θα μιλά βασικά για τα έργα και για την οργάνωση του Δήμου Καβάλας. Σε αυτούς τους τομείς θεωρεί ότι τα πήγε καλά ή πολύ καλά, αυτούς θα προτάξει. Στα «καθαρά» προεκλογικά θέματα, δήλωσε χθες ότι σχεδόν «έκλεισε» τους υποψηφίους του στις δημοτικές κοινότητες μιας και έχει υποστήριξη πολλών προέδρων τοπικών συμβουλίων. Γεγονός γνωστό από καιρό.

 

Επόμενη συνέντευξη τύπου και προεκλογική εκδήλωση του κ. Μουριάδη σε 15 περίπου μέρες. Τότε όπως είπε θα ανακοινώσει περισσότερους από 50 υποψηφίους του. Τόσο πρόσωπα με τα οποία συνεργάστηκε το 2019 όσο και νέα πρόσωπα.

 

Καθώς θα πληθαίνουν από εδώ και πέρα οι ανακοινώσεις των υποψηφίων, θα έχει ενδιαφέρον το ποιοι «μετακινήθηκαν» και που πήγαν. Αυτό θα είναι συχνό, συνηθισμένο, ως προς τους νέους υποψήφιους Δημάρχους. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα υπάρξει για τους παλιούς. Γιατί τέτοιες αλλαγές, από τον ένα συνδυασμό σε ένα άλλο, υπάρχουν πολλές. Που μέχρι τώρα δεν φαίνονται. Θα φανούν το επόμενο διάστημα.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης