μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη φωτογραφία το τμήμα της οδού Κομνηνών (στη συνοικία του Άη Γιάννη) από την οδό Σκρα έως την οδό Ρωμανού. Κλειστό εντελώς λόγω έργων φυσικού αερίου για χρονικό διάστημα 20 τουλάχιστον συνεχόμενων ημερών! Με αποτέλεσμα στην ίδια περιοχή να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα, κυριότερο των οποίων η μη αποκομιδή των οικιακών σκουπιδιών. Προχθές Παρασκευή η υπηρεσία Καθαριότητας «μπήκε» στο δρόμο. Καθάρισε. Κι αυτός αμέσως μετά έκλεισε πάλι. Οι κατασκευαστές του δικτύου φυσικού αερίου θεωρούν ότι κάθε σημείο στο οποίο εργάζονται είναι προσωρινά δικό τους. Κι έτσι αδιαφορώντας για όλα τα άλλα, κάνουν ότι θέλουν. Μη δίνοντας καμία σημασία σε αυτούς που εκεί ζουν ή εργάζονται. Αυτή η κατάσταση συνεχώς επαναλαμβάνεται. Δυστυχώς δεν συνηθίζεται. Τα παράπονα διατυπώνονται καθημερινά χωρίς κάποιος να επηρεάζεται.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι από σήμερα και ως την Τετάρτη (μεθαύριο) θα αποκαταστήσει όσα προκάλεσε σε όλη την οδό Κομνηνών. Ποιος άραγε την πιστεύει; Ειδικά όταν ίδιες υποσχέσεις έδωσε και στο παρελθόν, χωρίς φυσικά να τις τηρήσει.

Και κάτι ακόμη σχετικά με το έργο του φυσικού αερίου στην Καβάλα. Για να λειτουργήσει το νέο δίκτυο- για να πάρουν φυσικό αέριο σπίτια και μαγαζιά- πρέπει νωρίτερα να κατασκευαστούν δύο απαραίτητα βανοστάσια. Αυτό στην οδό Αμ. Ερυθρού Σταυρού κατασκευάζεται μεν αλλά όχι γρήγορα. Είδηση θα ήταν αν συνέβαινε το αντίθετο…

 


 

Τελειώνει εντός των ημερών ο Χειμώνας ενώ συνεχώς και κυρίως τα Σαββατοκύριακα αυξάνεται η τουριστική κίνηση. Σε όλο το Ν. Καβάλας. Τον φοβόμασταν τον φετινό Χειμώνα και δεν κάναμε λάθος. Μπορεί στη διάρκεια του ο καιρός να ήταν ήπιος, η ακρίβεια από την άλλη πλευρά ήταν εδώ. Παρούσα. Κατόπιν τούτου ο Χειμώνας ήταν δύσκολος γιατί ήταν ακριβός. Αισιοδοξούμε την Άνοιξη και το Καλοκαίρι αυτό να αλλάξει. Όχι, δεν θα φθηνύνουν τα προϊόντα. Αυτό με τίποτα. Η βελτίωση που αναμένουμε να υπάρξει θα αφορά τη γενικότερη αύξηση της κίνησης. Άρα της κατανάλωσης, άρα της διασκέδασης. Με επιπλέον πελάτες (συνήθως τους τουρίστες) σε όλη την αγορά.

 

Εκτός από τους καταναλωτές που το προηγούμενο διάστημα αισθάνθηκαν στο πετσί τους την ακρίβεια, πολλά έχουν να μας διηγηθούν και οι επαγγελματίες. Όπου πέρα των αυξημένων ενοικίων λάμβαναν και έπρεπε να πληρώσουν τεράστιους σε ποσά λογαριασμούς ρεύματος. Η ενέργεια είναι πάντα ακριβή και η συνδρομή του κράτους είχε κοντινή ημερομηνία λήξης.

 

Όχι μόνο στην Καβάλα, σε όλη την Ελλάδα. Κάθε πρωί βγαίνουν στη δουλειά ιδιώτες- εκπρόσωποι εργολάβου. Ο οποίος συνεργάζεται με το ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ. Αποστολή έχουν να ελέγξουν για τη σωστή καταγραφή της ηλεκτρικής ενέργειας (αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών), την αποκοπή του ρεύματος σε όσους χρωστούν. Οι άνθρωποι αυτοί έγιναν φέτος το Χειμώνα μάρτυρες δύσκολων καταστάσεων. Το πρωί έμπαιναν στα μαγαζιά κι έκοβαν το ρεύμα, το μεσημέρι έτρεχαν να προλάβουν ώστε να κάνουν όλες τις επανασυνδέσεις. Στο διάστημα που μεσολαβούσε ο επαγγελματίας περνούσε το δικό του Γολγοθά. Έπρεπε αμέσως να βρει χρήματα ώστε να κάνει ρύθμιση του χρέους προς τη ΔΕΗ, να κάνει έστω μια πρώτη πληρωμή.

 

Έχουν αναφερθεί στο διαδίκτυο καταστάσεις όπου πρωινές ώρες κόβονταν το ρεύμα ακόμη και σε καφετέριες, μέσα στις οποίες εκείνη την ώρα βρίσκονταν 50 και πλέον πελάτες! Στη συνέχεια ο υπεύθυνος γίνονταν… Βέγγος! Άρχιζε να τρέχει προς κάθε κατεύθυνση για να βρει χρήματα. Έτρεχε να προλάβει ανοιχτό το ταμείο να πληρώσει στη ΔΕΗ και μετά η ΔΕΗ να ενημερώσει ώστε το ρεύμα να επανασυνδεθεί. Αυτές οι διαδικασίες δεν ήταν λίγες. Ήταν πολλές. Και στην Καβάλα. Όχι μόνο σε καφετέριες. Αυτά τα δυσάρεστα περιστατικά θα έχουν να θυμούνται από το φετινό Χειμώνα οι επαγγελματίες, μικρή σημασία έχει για αυτούς το ότι στην ίδια περίοδο έβρεξε λίγο και δεν χιόνισε καθόλου. Αυτοί ξέρουν το τι πέρασαν!

 

Μία ακόμη οικοδομική άδεια της ΥΔΟΜ Καβάλας που είναι και είδηση. Χώρος καταστήματος που καιρό παρέμενε άδειος μιας και δεν νοικιάζονταν, αλλάζει χρήση. Ο ιδιοκτήτης της την μετατρέπει σε κλειστό χώρο στάθμευσης. Προφανώς του αυτοκινήτου του. Γιατί στην περιοχή (κοντά στο κέντρο της πόλης) εκτός όλων των άλλων προβλημάτων υπάρχει και πρόβλημα έλλειψης χώρων στάθμευσης. Αφού το μαγαζί δεν νοικιάζεται ας το κάνουμε πάρκινγκ λοιπόν. Σωστό.

 

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης ανήκει στην κατηγορία των υποψηφίων των τοπικών εκλογών που πιστεύουν ότι τα σημαντικά για αυτές θα γίνουν (ή πρέπει να γίνουν) μετά τις εθνικές εκλογές. Κατά συνέπεια προετοιμάζεται για τις εκλογές στην Περιφέρεια ΑΜΘ αλλά δεν βιάζεται. Να ανακοινώσει, να κάνει εκδηλώσεις κτλ. Την περασμένη εβδομάδα ήρθε πάλι στην Καβάλα σε συναντήσεις με πρόσωπα που αργότερα θα δούμε στο συνδυασμό του. Ο οποίος όπως ισχυρίζεται, είναι έτοιμος σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με τον κ. Τοψίδη δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να γίνει μια εκδήλωση του στην πόλη μας.

 

Μάλλον την άλλη εβδομάδα θα ανακοινώσει υποψηφίους του ο κ. Θόδωρος Μουριάδης. Αρκετούς, όπως ήδη είπε στην πρόσφατη απολογιστική του συνέντευξη τύπου. Όσα λέγονται για τους υποψηφίους του (αυτούς που θα ανακοινωθούν) αφορούν κυρίως τα νέα και πρωτοεμφανιζόμενα πρόσωπα. Οι υποψήφιοι του 2019, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, παραμένουν στο συνδυασμό. Θα είναι πάλι υποψήφιοι.

 

Έχει και τις άλλες ειδήσεις της η ΔΕΥΑΚ. Εκτός από το μείζονος σημασίας θέμα με το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί τις υπηρεσίες ύδρευσης. Μια από τις άλλες ειδήσεις αφορά τη συνταξιοδότηση και αποχώρηση από την υπηρεσία του Κώστα Βουλγαράκη. Μετά από εργασία πολλών ετών. Για τον Κώστα Βουλγαράκη ο κ. Απόστολος Χρόνης (πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ) έγραψε: «Άνθρωπος με ήθος, εργατικότητα και προσήλωση στο καθήκον. Του ευχόμαστε να είναι γερός και να χαρεί την σύνταξή του, γνωρίζοντας πως θα συνεχίσει να είναι δίπλα μας! Τον ευχαριστούμε για όσα πρόσφερε τόσα χρόνια στην ΔΕΥΑΚ».

 

Το ΠΑΣΟΚ της Καβάλας δια της Νομαρχιακής του Επιτροπής και όχι μόνο, παρέστη και στην πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Έτσι στην κεντρική πλατεία και στην πορεία που ακολούθησε είδαμε τον Χάρη Σεϊτανίδη, τον Κώστα Κάρολο Παπαδόπουλο, τον Παναγιώτη Μαμτσαδέλη, τον Κώστα Χατζηαναστασίου αλλά και τους υποψήφιους βουλευτές Ευστρατία Χριστοδούλου και Λεωνίδα Παππά.

 

Δημοτικοί υπάλληλοι δούλεψαν τις προηγούμενες ημέρες στο σημείο του πεζοδρομίου της Ερυθρού Σταυρού από το οποίο είχε απομακρυνθεί κουβούκλιο περιπτέρου. Κι έκλεισαν την τρύπα που υπήρχε με τρόπο κατάλληλο. Αυτό άργησε να γίνει με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαμαρτυρίες των περαστικών. Αναφερόμαστε στο σημείο λίγο πριν την τράπεζα Πειραιώς και λίγο πριν τον κόμβο του Φαλήρου.

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας εκτός όλων των άλλων έχει και τις εκδηλώσεις του. Μια ακόμη την προετοιμάζει ήδη για να την πραγματοποιήσει στο τέλος του μήνα. Έτσι την Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 18.30 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη θα έχει καλεσμένο τον κ. Θρασύβουλο Κονταξή, διδάκτορα νομικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Θέμα της ομιλίας τα τρία χρόνια της εφαρμογής του νέου ποινικού κώδικα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης