• 3 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Γνωρίζοντας τι συμβαίνει στους δρόμους της πόλης, συνεργείο του Δήμου Καβάλας βρίσκεται καθημερινά σε αυτούς προκειμένου να διορθώσει όσα διορθώνονται. Με άσφαλτο καλύπτονται συνηθισμένες, μικρές και μικρομεσαίες τρύπες στο οδόστρωμα. Πολλές φορές η δουλειά που γίνεται αφορά τις κακοτεχνίες, τις προχειρότητες των έργων που προηγήθηκαν. Του δικτύου οπτικών ινών και του δικτύου φυσικού αερίου. Για παράδειγμα στη συμβολή των οδών Σκρα και Κομνηνών η πρόσφατη άσφαλτος ξηλώθηκε κι ο Δήμος Καβάλας κάλυψε το πρόβλημα με νέα. Στη φωτογραφία αυτού του είδους η εργασία μπροστά από την είσοδο του 1ου Γυμνασίου.

 


 

Ρωτήθηκε ο Ντίνος Κλειτσιώτης για τη συμφωνία του με την Αναστασία Ιωσηφίδου. Όπως επίσης και για τη γνωστή δημοσκόπηση, μέσω του αποτελέσματος της οποίας θα αποφασιστεί ο επικεφαλής της κοινής τους προσπάθειας. Απάντησε: « Η μεταξύ μας συμφωνία υπάρχει και είναι ενεργή. Η δημοσκόπηση ωστόσο θα αργήσει αφού για αυτό το διάστημα δεν μπορεί να την κάνει η εταιρία στην οποία απευθυνθήκαμε. Δίνει προτεραιότητα στις εθνικές εκλογές».

 

Κι όμως, προχθές αρκετοί Καβαλιώτες δήλωσαν ότι δέχθηκαν τηλεφωνήματα στο σπίτι τους για δημοσκόπηση περί των δημοτικών εκλογών στην Καβάλα. Η δημοσκόπηση, η δεύτερη αυτού του είδους μέσα σε λίγες μέρες, δεν είναι φυσικά η δημοσκόπηση για την οποία συμφώνησαν Ιωσηφίδου και Κλειτσιώτης. Φαίνεται υπάρχουν κι άλλες δημοσκοπήσεις, κι άλλοι ενδιαφερόμενοι. Αλλά και εταιρίες που καταφέρνουν και συνδυάζουν τις δημοσκοπήσεις των εθνικών με αυτές των δημοτικών εκλογών.

 

Λέγεται, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν είναι αλήθεια, ότι οι δημοσκοπήσεις για τις δημοτικές εκλογές (στην Καβάλα) γίνονται από μικρές εταιρίες του κλάδου. Που δεν έχουν και πολύ δουλειά όσον αφορά τις εθνικές εκλογές. Είναι κάτι που μπορεί να ισχύει.

 

Ρωτήθηκε από πολίτη ο Μάκης Παπαδόπουλος για την κοπή τόσων δέντρων στο Μπάτη. Κι αντί να απαντήσει, απάντησε άλλος! Ως άτυπος εκπρόσωπος του Μάκη Παπαδόπουλου! Ένας ακόμη εθελοντής…. Όσο για την επένδυση στον Μπάτη, που φυσικά είναι καλοδεχούμενη, όλοι γνωρίζουν ότι οι επενδύσεις δεν γίνονται με λόγια. Γίνονται με έργα. Στην περιοχή του Μπάτη τα μοναδικά προς το παρόν έργα είναι αυτά της κοπής των δέντρων.

 

Κατόπιν αυτής της σιωπής και της «μη απάντησης», το ερώτημα του πολίτη συνεχίζει να υφίσταται. Για τα δέντρα που κόπηκαν στο Μπάτη υπήρχε άδεια; Ο συγκεκριμένος πολίτης δεν είναι ο μοναδικός που θέτει το ερώτημα. Πάντα ηλεκτρονικά (και όχι μόνο ηλεκτρονικά) προηγήθηκαν κι άλλοι. Που κι αυτοί δεν έλαβαν απάντηση με τον τρόπο που πρέπει. Συνεχίζουμε να περιμένουμε… Κι όπως φαίνεται θα περιμένουμε αρκετά.

 

Διαμαρτυρήθηκαν έντονα οι γιατροί του Νοσοκομείου. Ζήτησαν να σταματήσει η τακτική μετακίνηση παθολόγων από το Νοσοκομείο Καβάλας σε αυτό της Ξάνθης. Ε και; Καμία διαφοροποίηση των δεδομένων. Και για τον μήνα Μάη η 4η ΥΠΕ αποφάσισε και συνεχίζει τη διαδικασία. Παθολόγος από την Καβάλα θα συνεχίσει να κάνει εφημερίες στο Νοσοκομείο της όμορης πόλης. Κι όποιος αντέξει, που λένε στη χώρα μας…

 

Ειδική και κατεπείγουσα ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Δια περιφοράς. Αποφασίστηκε ομόφωνα(!) η επικύρωση της συμφωνίας των εκπροσώπων των κομμάτων για τα εκλογικά τους περίπτερα. Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας προβλέπει 6 εκλογικά περίπτερα. Τα 4 στην κεντρική πλατεία: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜΕΡΑ25. Το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στην πλατεία Κονσουλίδη. Η ΝΔ ενώ ζήτησε χώρο στην κεντρική πλατεία (και τον έλαβε σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου), τελικά θα έχει περίπτερο στην παραλία. «Όπου λόγω της πεζοδρόμησης ο κόσμος το απόγευμα θα είναι περισσότερος» είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της. «Ειδικά αν χρειαστούν και δεύτερες Καλοκαιρινές εκλογές» συμπλήρωσε.

 

Ο Κώστας Μορφίδης εξήγησε χθες ότι το «σπιτάκι»- εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική πλατεία δεν θα είναι το γνωστό. Θα είναι μια νέα κατασκευή. Το προηγούμενο, άφησε να εννοηθεί, «τα έφαγε τα ψωμιά του…».

 

Από την Τρίτη 2 Μάη ο Δήμος Καβάλας εργάζεται για τη Λευκή Νύχτα. Δημιουργεί παντού τις απαραίτητες υποδομές για τις εκδηλώσεις που καιρού επιτρέποντος θα γίνουν αύριο. Το απόγευμα και το βράδυ. Χθες ειδικότερα «στήθηκε» εξέδρα και ότι άλλο χρειάζεται, για τη δράση της Παρασκευής στην οδό Εθνικής Αντίστασης (στους φοίνικες).

 

Για τη Λευκή Νύχτα προετοιμάζεται και το Αστικό ΚΤΕΛ της Καβάλας. Ανακοίνωσε την πραγματοποίηση έκτακτων δρομολογίων ως αργά το βράδυ της Παρασκευής. Τα επιπλέον δρομολόγια αφορούν τις γραμμές Νοσοκομείο, Αγίου Λουκά, Κηπούπολης.

 

Όχι. Ούτε χθες είχε ολοκληρωθεί το έργο του ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας στην πλατεία Καπνεργάτη. Εξ αυτού του λόγου χθες από το πρωί ως το μεσημέρι προγραμματίστηκε διακοπή ρεύματος μόνο σε μία πολυκατοικία της ίδιας περιοχής. Από σήμερα και ως το Σάββατο ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε αρκετές διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Θάσου. Και μία ακόμη, την Παρασκευή, πάλι στην περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη!

 

Βλάβη παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες στον ηλεκτρικό υποθαλάσσιο κάδο που υπάρχει στο κεντρικό λιμάνι, στο ύψος της συμβολής των οδών Κουντουριώτου και Ερυθρού Σταυρού. Αυτός δεν λειτουργούσε και δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να μην συγκεντρώνονται. Ώρες ώρες επιπλέουν στη θάλασσα κι ανάμεσα στις πλωτές εξέδρες. Ο ΟΛΚ επιλήφθηκε του περιστατικού. Ενδιαφέρθηκε για τη λύση του προβλήματος αλλά δυστυχώς χρειάζεται τη βοήθεια ειδικού συνεργείου. Που ήδη κλήθηκε.

 

Μια συνάντηση που έπρεπε να γίνει, προγραμματίστηκε να γίνει μα αρχικά είχε αναβληθεί. Θα γίνει σήμερα στη Νέα Πέραμο. Η ανακοίνωση προέρχεται από το σύλλογο των επαγγελματιών της Νέας Περάμου: «Την Πέμπτη 4 Μαίου (σήμερα) στο καφέ ΕΔΕΜ στη Νέα Πέραμο ώρα 19:00 ο Δήμος Παγγαίου καλεί τους επαγγελματίες σε συνάντηση και συζήτηση. Η παρουσία των επαγγελματιών κρίνεται απαραίτητη ώστε ο καθένας να αναδείξει προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και να κάνει προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και της καθημερινότητας και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες».

 

Δόθηκε χθες «χλιαρή» συνέχεια στο θέμα της υπό παραχώρησης του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β’».  Υπό την έννοια μιας επόμενης σχετικής ανάρτησης, πάλι σε όχι ιδιαίτερα γνωστή ιστοσελίδα των Αθηνών. Η δεύτερη ανάρτηση επιβεβαιώνει ουσιαστικά την πρώτη (και το πρόβλημα που υφίσταται). Αν και το περιγράφει διαφορετικά. Λιγότερο σοβαρό.

 

Η ανάρτηση στην ιστοσελίδα powergame.gr αναφέρει: «Αίτηση ανάκλησης κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η αίτηση ζητεί την ανάκληση της απόφασης του τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θέτει προϋποθέσεις για την υπογραφή της σύμβασης υποπαραχώρησης του λιμένα Καβάλας. Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο, με βάση σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη Μαρίνα Καλαμαριάς, ζήτησε από το ΤΑΙΠΕΔ και τη συμβαλλόμενη κοινοπραξία International Port Investments Kavala (IPIK) να παρουσιάσουν πρώτα master plan για την επένδυση και στη συνέχεια να υπογραφεί η σύμβαση. Το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι δεν είναι προαπαιτούμενο η κατάρτιση master plan για την υπογραφή της σύμβασης, καθώς περιλαμβάνει παροχή υπηρεσίας και όχι κατασκευαστικά έργα ή αναβαθμίσεις του λιμένα».

Διαβάστε επίσης