• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου έργου στην πλατεία Καπνεργάτη, κόπηκαν κι άλλα δέντρα. Τούτη τη φορά προς την πλευρά της οδού Αβέρωφ. Έμειναν στην ίδια περιοχή τρία. Τρία τελευταία. Μεγάλα. Οι πολίτες ζητούν να μην κοπούν αλλά να μεταφυτευτούν. Δίκαιο αίτημα. Εφικτό. Θα γίνει; Κανείς δεν είναι σίγουρος. Θα φανεί….

 


 

Πρώτος και βασικός στόχος της Λευκής Νύχτας στην αγορά της Καβάλας είναι πάντα ο ίδιος. Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Ο κόσμος θα βγει από το σπίτι, θα κατέβει στο κέντρο. Όπου θα ξοδέψει. Άνθρωποι από γειτονικές περιοχές θα επιλέξουν να επισκεφθούν την Καβάλα. Για να ξοδέψουν και αυτοί. Βαλκάνιοι τουρίστες το ίδιο. Ο απολογισμός λοιπόν θα γίνει όχι τόσο επί των εκδηλώσεων, όσο επί των εισπράξεων. Και όχι μόνο των καταστημάτων της εστίασης. Η εστίαση είναι η σίγουρη της υπόθεσης. Τα εμπορικά μαγαζιά ελπίζουν σε μια διαφορετική, σε μια καλή Παρασκευή. Ανάλογα φυσικά με τις εκπτώσεις και τις προσφορές που θα παρουσιάσουν στους καταναλωτές.

 

Ένα μόνο πράγμα απειλεί τη Λευκή Νύχτα φέτος. Ο καιρός. Γενικά δεν είναι καλός. Η Άνοιξη άργησε και άργησε πολύ. Ναι μεν είναι προ των πυλών αλλά αυτό το λέμε εδώ και πολλές μέρες. Το περιμένουμε επίσης. Μακάρι σήμερα ο καιρός να συμβαδίσει με όσα αναφέρει το ημερολόγιο. Κι έτσι μαζί η Λευκή Νύχτα και ο καλός καιρός να συνδυαστούν, να συμπράξουν ώστε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.

 

Η επιτυχία της κάθε Λευκής Νύχτας στηρίζεται φυσικά στο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων. Συλλόγων και φορέων. Δρουν από κοινού και προς τη σωστή κατεύθυνση. Το γεγονός δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Το παράδειγμα της Λευκής Νύχτας πρέπει να το ακολουθήσουμε και σε ένα σωρό ακόμη- ίδια ή παρόμοια- γεγονότα. Η συνεργασία φέρνει την επιτυχία. Την κάνει πιο εύκολη. Αντίθετα οι καυγάδες και οι άνευ ουσίας διαμαρτυρίες και καταγγελίες, όλα όσα διχάζουν, είναι αφετηρία προβλημάτων. Προκαλούν μια μιζέρια από την οποία δεν επωφελείται κανείς. Μα κανείς.

 

Η εκδήλωση της Λευκής Νύχτας αρχικά είχε έναν μικρό, συμπαθητικό και λογικό προϋπολογισμό. Από ένα σημείο και μετά αυτός άρχισε να αυξάνεται. Φέτος πλησίασε, όπως ακούμε, το ποσό των 30.000 ευρώ. Στην αρχή του το γεγονός ήταν σαφώς φθηνότερο. Εν τω μεταξύ δεν βλέπουμε να άλλαξε κάτι. Ναι μεν όλα ακρίβαιναν (όλα όσα αφορούν μια τέτοια εκδήλωση) αλλά η ουσία του πράγματος δεν επηρεάστηκε από τα περισσότερα χρήματα που ξοδεύονται.

 

Και φέτος κάποιοι επαγγελματίες θα διαμαρτυρηθούν αφού πλησίον των επιχειρήσεων τους δεν θα υπάρξουν γεγονότα. Θα έχουν δίκιο. Επόμενος στόχος λοιπόν πρέπει να είναι η επέκταση των εκδηλώσεων. Να φθάσουν και σε άλλα σημεία της αγοράς. Χωρίς αυτό να προκαλέσει κι άλλη αύξηση των δαπανών.

 

Χθες το πρωί και μέσω συνέντευξης τύπου δήλωσαν τη διαφωνία τους για την εκδήλωση της Λευκής Νύχτας συνδικαλιστές σωματείου του ΠΑΜΕ. Για λόγους που έχουν σχέση με την απασχόληση των εργαζόμενων (ως τα μεσάνυχτα, είπαν χαρακτηριστικά), την ταλαιπωρία των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Υπερβολές. Αν κάποιος εργοδότης θέλει να ταλαιπωρήσει το προσωπικό του και να το υποχρεώσει σε απλήρωτη υπερωρία, θα το κάνει έτσι κι αλλιώς. Και κάθε μέρα. Δεν θα περιμένει την αφορμή της Λευκής Νύχτας. Το πρόβλημα που υπάρχει, όπου υπάρχει, αφορά το κάθε μέρα και όχι τη μία Παρασκευή κάθε χρόνο.

 

Μετά τον υποψήφιο Δήμαρχο Χαράλαμπο Χρυσανίδη που ετοιμάζει το εκλογικό του κέντρο στην οδό Δοϊράνης, ένα ακόμη εμφανίστηκε στο κέντρο της πόλης. Επί της οδού Ομονοίας τούτη τη φορά. Είναι το υπό κατασκευή εκλογικό κέντρο του Γιάννη Εριφυλλίδη. Το οποίο θα λειτουργήσει σύντομα. Όπως άλλωστε αυτό του κ. Χρυσανίδη.

 

Συναντήθηκαν χθες και συζήτησαν τα θέματα της δικής τους δημοτικής παράταξης ο Ανέστης Τσουρουκίδης με τον Θόδωρο Τζατζάρη. «Θα κάνουμε τα πάντα για την ένωση των δύο συνδυασμών. Της Αναστασίας Ιωσηφίδου και του Ντίνου Κλειτσιώτη» είπαν. Με ένα στόμα, μια φωνή. Συμπλήρωσαν το γνωστό αλλά πάντα ισχυρό: «Αυτό είναι κάτι που μας το ζητά όλος ο κόσμος. Να ενωθούμε».

 

Ο Θόδωρος Μουριάδης είναι αισιόδοξος, σίγουρος σε μεγάλο βαθμό, για το επιτυχές αποτέλεσμα της διαδικασίας. Η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (το λεγόμενο «εργοστάσιο σκουπιδιών») δημοπρατείται στο τέλος Ιούνη. Είναι η δεύτερη προσπάθεια. Και τελική όπως φαίνεται. Ο Δήμαρχος Καβάλας πιστεύει ότι όλα θα πάνε καλά και θα υπάρξει ανάδοχος. Τόνισε δε ότι στη διακήρυξη του έργου «… διορθώθηκαν όσα έπρεπε να διορθωθούν». Την ευθύνη ωστόσο της διαδικασίας δεν την έχει ο Δήμος Καβάλας αλλά η γνωστή μας ΔΙΑΑΜΑΘ.

 

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε χθες η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στο Ν. Καβάλας Βασιλική Μπράτσου. Από τα λόγια της καταλάβαμε ότι μάλλον δεν είναι στο πρόγραμμα μια προεκλογική επίσκεψη στην Καβάλα του Δημήτρη Κουτσούμπα. Η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κόμματος θα γίνει σίγουρα αλλά με άλλον ομιλητή. «Θα έχουμε άνοδο στο ποσοστό μας. Είμαστε αισιόδοξοι για αυτό» είπε επίσης η κ. Μπράτσου.

 

Ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Κώστας Μορφίδης, με νέες δηλώσεις που έκανε χθες, ήταν ακόμη πιο συγκεκριμένος. Όπως σημείωσε πιθανότερη ημερομηνία επίσκεψης στην Καβάλα του κ. Τσίπρα είναι η ερχόμενη Παρασκευή. Στις 12 του Μάη και σε απόσταση περίπου μιας εβδομάδας από την Κυριακή των εκλογών.

 

Το μεσημέρι της Τετάρτης η Π.Υ. Καβάλας έσπευσε σε κατάστημα εστίασης στην περιοχή του Βύρωνα. Σε μικρή απόσταση από το κτίριο της. Υπήρξε περιστατικό υπερθέρμανσης της καμινάδας κι ανησυχία των υπευθύνων της επιχείρησης. Τελικά μικρό το κακό, μικρό το πρόβλημα. Λύθηκε με τη χρήση μόνο πυροσβεστήρα. Με την ευκαιρία γίνεται υπενθύμιση στους επαγγελματίες των ταβερνών, σνακ μπαρ κτλ να καθαρίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις καμινάδες στις κουζίνες τους. Για να αποφύγουν τα χειρότερα.

 

Η Καβάλα στην τηλεόραση. Πρόσφατα ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN παρουσίασε ένα ακόμη αφιέρωμα στο μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων του Θοδωρή Κοκκινίδη. Με αφορμή το ομοίωμα της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Το αφιέρωμα περιελάμβανε «ζωντανή» σύνδεση με το μουσείο, συνέντευξη του κ. Κοκκινίδη. Η δε ΕΡΤ παρουσίασε τη δωρεά ιδιώτη και την εγκατάσταση απινιδωτή στους βοηθητικούς χώρους του «Ανθή Καραγιάννη».

 

Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των δωρεάν rapid τεστ για τον κορωνοϊό που έκαναν στο Ν. Καβάλας την Τρίτη 2 Μάη τα συνεργεία του ΕΟΔΥ. Δεν ήταν πολλά. Ήταν λίγα. Χωρίς κανένα θετικό περιστατικό! Ειδικότερα την Τρίτη 2 Μάη 15 τεστ έκανε το συνεργείο στο Αμφιθέατρο. Κανένα θετικό. 10 τεστ έκανε το συνεργείο στο Κ.Υ. Χρυσούπολη, κανένα θετικό και μόνο 2 τεστ το συνεργείο που μετά από πολύ καιρό βρέθηκε στο ΚΑΠΗ της Ελευθερούπολης. Κι εκεί, κανένα θετικό.

 

Πρόσφατα ο γιατρός του Νοσοκομείου κ. Βαγγέλης Καμπουρίδης δήλωσε ότι και στο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης τα περιστατικά κορωνοϊού που νοσηλεύονται πλέον είναι ελάχιστα. Άρα και από αυτήν την πλευρά η πανδημία τέλειωσε.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης