• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Την περίοδο του προγράμματος «Στηρίζω» δημιουργήθηκε και λειτούργησε ικανοποιητικά ο δημοτικός λαχανόκηπος. Βρίσκονταν στον Αμυγδαλεώνα, δίπλα στο καινούργιο σχολείο. Στη φωτογραφία ότι απέμεινε. Ξερά χόρτα και τίποτα που να θυμίζει αυτά που προηγήθηκαν.

Το ότι η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε αμέσως μόλις τέλειωσε το πρόγραμμα είναι κάτι που αφορά και τους πολίτες και τη διοίκηση του Δήμου. Είτε έτσι, είτε αλλιώς καταλαβαίνουμε το ίδιο πράγμα. Η κρίση κρίση αλλά κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης της δεν είναι ο λαχανόκηπος. Ο κόσμος που συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της οικονομικής δυσκολίας προτιμά άλλου είδους βοήθεια. Π.χ. τα επιδόματα.

Ο δημοτικός λαχανόκηπος μας… τέλειωσε νωρίς. Ούτε φαίνεται ότι μπορεί να επανέλθει. Ας διαγράψουμε από τη μνήμη μας οτιδήποτε έχει σχέση με αυτόν.

============================================================

Η νομαρχιακή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε να διεκπεραιώσει το τυπικό και το ουσιαστικό μέρος της αυριανής επίσκεψης στην πόλη μας κλιμακίου στελεχών του κόμματος. Από αυτήν (μέσω δελτίου τύπου) μάθαμε το πρόγραμμα. Αυτή οργανώνει την κεντρική εκδήλωση, στο γραφείο της το βράδυ του Σαββάτου θα γίνει η περιβόητη συνεδρίαση. Συνέχεια της προηγούμενης.

Με τον προαναφερθέντα τρόπο τα πράγματα επανέρχονται στη θέση τους. Η ΝΟΔΕ Καβάλας είναι μία από τις πολλές νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπάρχουν όμως θέματα που είναι αυτή αρμόδια. Αυτή θα υποδεχθεί, θα προετοιμάσει, θα οργανώσει. Πάνω κάτω αυτός ήταν ο λόγος του προηγούμενου και έντονου καυγά. Κάποιοι την αμφισβήτησαν. Εμμέσως πλην σαφώς.

Τα στελέχη που έρχονται στην Καβάλα αύριο της δίνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Γεγονός που μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί και τίποτα. Περιμένουμε με ενδιαφέρον όλα τα υπόλοιπα. Κυρίως τη συνεδρίαση το βράδυ του Σαββάτου. Η ώρα ακατάλληλη (Σαββατόβραδο είναι για συνεδριάσεις;) αλλά αυτή είναι. Σε όποιον αρέσει.

Τα στελέχη της ΝΟΔΕ και οι πολιτευτές ετοιμάζονται. Ο Μακάριος Λαζαρίδης το ίδιο. Στο μεσοδιάστημα «ρίχνει» κι έναν πολιτικό καυγά με τον Κώστα Μορφίδη. Από αυτούς που δεν τελειώνουν ποτέ, από αυτούς που κουράζουν και τελικά στις μέρες μας δεν έχουν κανένα νόημα.

Επαναλαμβάνουμε ότι το καθοριστικό της όλης υπόθεσης είναι η στάση που θα κρατήσει ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αν και ο βουλευτής κάνει κριτική στον Μακάριο Λαζαρίδη, τότε συνεχίζει να υπάρχει θέμα. Αν ο βουλευτής υποχωρήσει ή επανέλθει στην γνωστή του ουδετερότητα, τότε ο Μακάριος Λαζαρίδης έχει πολλές πιθανότητες να «ξεγλιστρήσει».

Ή μήπως να βγει κι από πάνω; Συνεχίζοντας τις εκτιμήσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να υπολογίζουμε τα της επίσκεψης Μέτιου στη Χρυσούπολη, τον βλέπουμε να κινείται δυναμικά. Όχι μόνο απορρίπτει την σε βάρος του κριτική αλλά ετοιμάζει την αντεπίθεση του. Έχει σημασία σε ποιους θα στοχεύσει. Και στον Παναγιωτόπουλο ή σε όλους τους άλλους εκτός από τον βουλευτή;

Είναι πολύ βιαστικό να συγκρίνεται το εσωκομματικό πρόβλημα της Καβάλας με αυτό της Ηπείρου. Είναι λάθος να έχουμε στο μυαλό μας τα γεγονότα της Ηπείρου και δια αυτών να προσδοκούμε ή να περιμένουμε ίδιες εξελίξεις στην Καβάλα. Άλλο η Καβάλα, άλλο η Ήπειρος.

Σοκ στην τοπική κοινωνία προκάλεσε το χθεσινό περιστατικό με τον 24χρονο που σκότωσε τα δύο συγγενικά του πρόσωπα. Αμέσως η καθημερινότητα επηρεάστηκε, η συζήτηση άλλαξε. Ξαναθυμηθήκαμε τα γνωστά. Ότι είναι άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, ότι κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς περνά ο διπλανός του κτλ.

Είμαστε μια μικρή κοινωνία. Μυστικά δεν υπάρχουν. Κι αν υπάρχουν, αντέχουν ελάχιστα. Γνωριζόμαστε καλά ο ένας με τον άλλον. Οι εκπλήξεις που παρουσιάζει αυτή η πόλη δεν είναι τόσο μεγάλες όσο νομίζουμε. Είναι εκπλήξεις αραιά και που, ώστε να επιβεβαιώσουν τον κανόνα. Καβάλα, μια μικρή επαρχιακή πόλη που έχει τα δικά της.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι προτιμούμε τα συνηθισμένα και όχι τις εκπλήξεις. Για έναν μόνο λόγο. Τις πιο πολλές φορές οι εκπλήξεις είναι δυσάρεστες. Σαν τη χθεσινή. Ουδείς μπορούσε να πιστέψει όσα έγιναν. Κανενός το μυαλό δεν μπορούσε να φθάσει μέχρι τις δύο δολοφονίες. Από σήμερα μπαίνουμε σε φάση προσαρμογής αφού κακά τα ψέματα, ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος και καλύτερος ιατρός.

Πώς βρέθηκε ο Μιχάλης Χρυσομάλλης να ασχολείται με το ζήτημα της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ; Ο πρώην πρόεδρος της Δημωφέλεια κλήθηκε να ενημερωθεί και να εμπλακεί μέσω του κ. Κωστή Σιμιτσή. Αυτός έκανε το προξενιό. Ο κ. Χρυσομάλλης αποδέχθηκε την πρόκληση κι έτσι ανέλαβε το νομικό μέρος της υπόθεσης.

Έχει ή δεν έχει δίκιο η δήμαρχος που διαμαρτύρεται ότι έχει αποκλειστεί από την Συντονιστική; Θα λέγαμε ότι έχει δίκιο αν και αυτή πρώτη έκανε τη γνωστή «στροφή», στο τέλος του περασμένου Ιούλη. Αυτή διαχώρισε τη θέση της και το δήλωσε αμέσως με δελτίο τύπου. Ταυτόχρονα άργησε να σημειώσει ότι συνεχίζει να ζητά αλλαγή όδευσης.

Η αντιπολίτευση «αγκάλιασε» την Συντονιστική, η Συντονιστική βρήκε σε αυτήν ότι έχασε από τη Δήμαρχο. Αυτή η παρέα δεν τους χωρά όλους. Ή η αντιπολίτευση ή η διοίκηση. Η Συντονιστική επέλεξε την αντιπολίτευση αφού κατά βάθος κι η Συντονιστική αντιπολίτευση είναι. Αντιπολίτευση κάνει.

Το λάθος της Συντονιστικής είναι ότι ταυτόχρονα ζητά βοήθεια από το Δήμο. Στο σημείο αυτό ανακύπτει το δίκιο της Δημάρχου. Όταν ζητάς βοήθεια, όταν αυτή είναι έτοιμη να σου προσφερθεί, πρέπει να είσαι έτοιμος να ανταποδώσεις. Είσαι; Δεν το βλέπουμε…

Μήνυμα συμπολίτη: « Γράψτε κάτι για τα τηλέφωνα του Νοσοκομείου όπου κλείνεις ραντεβού. Περιμένεις να σου απαντήσουν πάνω από δέκα λεπτά, μετά η γραμμή κλείνει. Αυτό συμβαίνει κάθε μέρα». Απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του Νοσοκομείου που μας είπε ότι οι πολίτες πρέπει να επιμένουν και να περιμένουν απάντηση στην κλήση τους.

Ο κ. Καρασαββόγλου είπε ότι ενώ οι γραμμές είναι απασχολημένες, αυτός που τηλεφωνεί νομίζει ότι δεν του απαντά κανείς. Πρέπει, συνέχισε ο κ. Καρασαββόγλου, να συνεχίσει να περιμένει στην τηλεφωνική γραμμή αφού έστω κι αργά θα υπάρξει απάντηση.

Μετατέθηκε για το μεσημέρι της Δευτέρας η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της επιτροπής τουρισμού του Δήμου Καβάλας. Υποψιαζόμαστε τον λόγο. Δεν θα είχε προλάβει να ετοιμαστεί το σχέδιο τουριστικής προβολής του 2019. Εκτός αν σήμερα έτυχε κάτι άλλο στην πρόεδρο ή σε μέλη της επιτροπής.

Ο Μιχάλης Κουρμίδης γράφει στην ιστοσελίδα KavalaPoint.gr τα νέα του Θόδωρου Μουριάδη: «Με τη στήριξη πολλών μελών της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» αλλά και νέα πρόσωπα, ο Θόδωρος Μουριάδης προετοιμάζεται για την πρώτη επίσημη εκδήλωση όπου αρχικά θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για τις επόμενες δημοτικές εκλογές (υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας) και θα παρουσιάσει το νέο όνομα αλλά και το νέο λογότυπο της παράταξης του. Υποστηρικτής της υποψηφιότητας του,  ο πρώην δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής που από την αρχή στήριξε τον Θόδωρο Μουριάδη. Όπως μας είπε ο Θόδωρος Μουριάδης, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο και ο νέος συνδυασμός θα έχει νέο όνομα και νέο σήμα. Πολλά μέλη της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», στην οποία μετέχει κι ίδιος, είναι υποστηρικτές της νέας αυτής προσπάθειας αλλά όπως μας είπε χαρακτηριστικά:  «υπάρχουν και πολλά νέα πρόσωπα».

Κυκλοφορεί από χθες στο διαδίκτυο το πρόγραμμα του φετινού Night City Run. Φέτος η εκκίνηση θα δοθεί με μικρή καθυστέρηση, λίγο πιο αργά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Γεγονότα στο σημείο της αφετηρίας θα υπάρχουν από νωρίς. Στην κεντρική πλατεία θα υπάρχει μουσική με Dj, συγκροτήματα και φυσικά το οργανωμένο ζέσταμα αυτών που θα λάβουν μέρος στον νυχτερινό αγώνα δρόμου. Ο οποίος ουσιαστικά είναι δύο αγώνες. Των 5 και των 10 χιλιομέτρων. Θυμίζουμε ότι η διοργάνωση γίνεται το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη.

Κάποιος λόγος θα υπάρχει που το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Καβάλας εξέδωσε χθες την ακόλουθη ανακοίνωση: «Αγαπητοί συμπολίτες μας, παρακαλούμε όσους θέλουν και μπορούν να κοινοποιήσουν την ακόλουθη δημοσίευση προς ενημέρωση και αποφυγή ταλαιπωρίας του κόσμου. Τα τηλέφωνα της ΔΕΥΑΚ είναι τα ακόλουθα: Βλάβες 2510 250 693 και για εξυπηρέτηση κοινού 2510 620005. Όχι αυτά που προς το παρόν αναφέρονται σε διάφορους δικτυακούς τόπους».

Δύο ειδήσεις από την Καβάλα «έπαιζαν» χθες στα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης. Η μία ήταν η δολοφονία των δύο ηλικιωμένων. Αναμενόμενο. Η δεύτερη η ανάμιξη της Ενεργειακής Αιγαίου στα του μπάσκετ κι ειδικότερα στην Ένωση. Παλιός μπασκετικός ο Μαθιός Ρήγας, δεν είπε όχι στην πρόταση- πρόσκληση. Καλά τρίποντα λοιπόν. Τα δικά μας εύστοχα και των αντιπάλων στο σίδερο.

 

 

Διαβάστε επίσης