• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Εκλογές σήμερα στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Και σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας. Φοιτητικές εκλογές. Η προεκλογική δραστηριότητα περιορισμένη. Τα μεγάλα πανό των παρατάξεων που παλιά ήταν κανόνας, περιορίστηκαν σημαντικά. Σήμερα είναι σαφώς λιγότερα. Στην Καβάλα ίσως μόνο ένα. Αυτό της φωτογραφίας. Γενικά το ενδιαφέρον για τις φοιτητικές εκλογές περιορίστηκε τα τελευταία χρόνια. Γεγονός καθόλου τυχαίο. Παρόλα αυτά οι φοιτητικές παρατάξεις υπάρχουν, κάνουν την προσπάθεια τους. Κυριότερη και βασικότερη να πείσουν τους φοιτητές να λάβουν μέρος στις εκλογές.

 


 

Ο Πολωνός μουσικοσυνθέτης συμπεριφέρθηκε με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο. Προστάτευσε υποτίθεται τον εαυτό του, το έργο του. Εξέθεσε τους μαθητές (!) των μουσικών σχολείων όπως εξέθεσε την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι διοργανωτές του φεστιβάλ. Προ πληρώνοντας τον. Βρήκε τον τρόπο να καλυφθεί, πήρε το καπελάκι του και έφυγε. Και μετά, όπως λένε στις ταινίες του Θανάση Βέγγου, «… μη τον είδατε τον Παναή»!

 

Κατά τους γνωρίζοντες και ειδικούς στην εκπαίδευση, το μεγαλύτερο λάθος του ήταν το ότι απέρριψε τα παιδιά μιλώντας μόνο σε αυτά. Και σε κανέναν άλλον. Έπρεπε, σημειώνουν, να βρεθεί ένας έμμεσος τρόπος προκειμένου να μην τα «πληγώσει». Γιατί η απόρριψη του προς τα παιδιά έγινε από εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Με συνθήκες παρελθόντος, διαδικασίες ξεπερασμένες.

 

Φταίμε φυσικά και εμείς. Όλοι εμείς που σε κάθε μας εκδήλωση αποζητούμε το μεγάλο. Το σημαντικό και το σπουδαίο. Καμιά φορά για να το βρούμε ξεπερνούμε και τα σύνορα και τα όρια. Το αναζητούμε στο εξωτερικό. Αδιαφορούμε για το κόστος αφού σημασία έχει το γεγονός. Κι ήρθαν έτσι τα πράγματα που ο Πολωνός Preisner μας έδωσε ένα πρώτης τάξεως μάθημα. Μακάρι να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Την επόμενη φορά να επικεντρωθούμε στην ουσία, αδιαφορώντας για τις εντυπώσεις.

 

Ο Δήμος Καβάλας που τον προ πλήρωσε δια της δημοτικής του επιχείρησης, οφείλει να κινήσει γη και ουρανό για να βρει το δίκιο του. Όχι μόνο να πάρει πίσω τα χρήματα του αλλά να αποδείξει στον συνθέτη ότι σε αυτήν τη ζωή αξίζει να είσαι πολλά ακόμη εκτός από ένας καλός επαγγελματίας. Δεν είναι μόνο τα λεφτά, η φήμη και η καριέρα σου. Είναι κι η ικανότητα, η υπομονή σου να βελτιώσεις τον κακό ή τον μέτριο μαθητή. Να τον αποδεχθείς όπως είναι και να πασχίσεις να τον κάνεις καλύτερο.

 

Εδώ που τα λέμε ένας σπουδαίος μουσικός όπως ο συγκεκριμένος, που μαθαίνει σε τι εκδήλωση θα συμμετάσχει, συνήθως κάνει δώρο την αμοιβή του. Τη «θυσιάζει» προκειμένου να ξαναγίνει δάσκαλος. Όπου δεν θα έχει σημασία το επίπεδο των μαθητών, σημασία θα έχει η εμπειρία της διδασκαλίας. Κι ότι πετύχει. Από το πιο μικρό έως φυσικά το πιο μεγάλο.

 

Σχετικά σύντομη ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας. Εγκρίθηκε και μάλιστα ομόφωνα η πρόταση για τον γνωστό κανονισμό στάθμευσης στη συνοικία της Παναγίας. Μικρές διορθώσεις που δεν αλλάζουν το περιεχόμενο του κανονισμού, έγιναν επίσης χθες. Το θέμα θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την προσεχή Δευτέρα. Εκεί ο κανονισμός και εκτός απροόπτου, θα λάβει την τελική του έγκριση. Για να υλοποιηθεί. Αφού μεσολαβήσει διάστημα κάποιων επόμενων μηνών. Γραφειοκρατικών διαδικασιών.

 

Σημειώνουμε ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, προς υποστήριξη του θέματος της Παναγίας, θα παραστεί και ο συνοικιακός σύλλογος. Ο πρόεδρος του οποίου ήταν στη συζήτηση του θέματος στο Τοπικό Συμβούλιο. Η πίεση που ασκούν οι κάτοικοι της Παναγίας έχει μεγάλη σημασία. Καθοριστική. Αλλιώς κι αν δεν υπήρχε αυτή η πίεση, προεκλογικά ο κανονισμός δεν επρόκειτο να εγκριθεί.

 

21 υποψηφίους του ανακοίνωσε ως χθες ο υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας κ. Γιάννης Εριφυλλίδης. Ανακοινώνει έναν κάθε μέρα από τις αρχές Απριλίου και μετά. Οι 9 περίπου είναι γυναίκες. Οι υποψήφιοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που έχουν προηγούμενη εμπειρία και είναι λίγοι και σε αυτούς που δεν έχουν. Η επιτυχία είναι αυτό που σχολιάσαμε από την πρώτη στιγμή. Οι υποψήφιοι είναι άνθρωποι που ζουν στην Καβάλα, οι πιο πολλοί νέοι στην ηλικία.

 

Προετοιμάζεται το τσίρκο που εντός των ημερών θα αρχίσει τις παραστάσεις του στον περιβάλλοντα χώρο του “Ανθή Καραγιάννη». Ανάμεσα στα έγγραφα που έπρεπε να έχει ήταν και αυτό της Πολεοδομίας. Έπρεπε να εκδοθεί άδεια για τις κατασκευές, κι ας είναι προσωρινές. Η άδεια εκδόθηκε κανονικά χθες.

 

Η Πολεοδομία Καβάλας πρόσφατα εξέδωσε άδεια κατεδάφισης της επικίνδυνης αποθήκης στην είσοδο του Χαλκερού. Είναι η αποθήκη στην οποία εκδηλώθηκε φωτιά προ μηνών. Η φωτιά την κατέστρεψε. Ότι απέμεινε θα πρέπει να κατεδαφιστεί. Αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα.

 

Ο υπεύθυνος τύπου του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας κ. Δημήτρης Μάντζος επισκέπτεται την Καβάλα την Τρίτη. Το απόγευμα της Τρίτης θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κόμματος. Αποφασίστηκε να γίνει στην πλατεία Κονσουλίδη. Εκεί λειτουργεί από χθες το εκλογικό περίπτερο του κόμματος. Προεκλογική εκδήλωση θα κάνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Καβάλα και το ΚΚΕ. Σύντομα θα μάθουμε τον ομιλητή. Ξέρουμε ότι δεν θα είναι ο γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

«Μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Μακράς πνοής. Με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα». Αυτό δήλωσε χθες ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Φιλήμονας Ξουλόγης. Συμπλήρωσε ότι τα προγράμματα που γνωστοποίησαν πρόσφατα και τα δύο κόμματα μοιάζουν, είναι ίδια- είπε- σε ποσοστό 70%.

 

Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας Μπάμπης Δράκος αναφέρθηκε στη λειτουργία του εκλογικού περιπτέρου του κόμματος στην παραλία. Από το περασμένο Σάββατο και μετά. Σύμφωνα με τον κ. Δράκο η ΝΔ Καβάλας είναι απόλυτα έτοιμη για τις εκλογές της 21ης Μάη. «Θα έχουμε εκλογικούς αντιπροσώπους παντού. Σε όλα τα εκλογικά τμήματα του Ν. Καβάλας» είπε ο κ. Δράκος. Αυτό εξήγησε οφείλεται στην καλή προετοιμασία της οργάνωσης εδώ και καιρό. Υπάρχει άραγε άλλο κόμμα στο Ν. Καβάλας που θα έχει παντού εκλογικούς αντιπροσώπους. Ίσως μόνο ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πέθανε την περασμένη Κυριακή σε ηλικία 78 ετών ο Στέλιος Ανδρέου. Εργάστηκε στις δασικές υπηρεσίες του Ν. Καβάλας. Διετέλεσε και Διευθυντής Δασών. Ο Στέλιος Ανδρέου ήταν από τους ανθρώπους που διαχειρίστηκαν το περιστατικό δάσος μετά τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε σε αυτό η φωτιά του 1985. Πάντα καλός υπάλληλος και πάντα εργατικός, άφησε το στίγμα του στην υπηρεσία. Εδώ και αρκετά χρόνια ήταν συνταξιούχος. Παραμένοντας φυσικά κάτοικος Καβάλας.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που υπήρξε χθες, σήμερα ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης θα επισκεφθεί το εργοτάξιο στην περιοχή των Κρηνίδων, σχετικό με το έργο της κατασκευής νέου δρόμου από τις Κρηνίδες ως το Σταυρό Αμυγδαλεώνα. Η επίσκεψη, 10 μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, έχει σαφή προεκλογική διάσταση. Και τίποτα άλλο πέραν αυτής. Όπως γινότανε παλιά.

 

 

Διαβάστε επίσης