• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το ΚΚΕ Καβάλας ταλαιπωρήθηκε από τη ξαφνική απογευματινή βροχή της Τρίτης. Κι ενώ όλα ήταν έτοιμα για την εκδήλωση της Κεντρική Πλατείας (φωτογραφία), αυτή μεταφέρθηκε εκτάκτως και τελικά έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. «Η οποία δεν μας χώρεσε όλους…» είπαν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι της τοπικής οργάνωσης. Πάντως η εκδήλωση του ΚΚΕ αν γίνονταν στην πλατεία θα είχε και πλαστικές καρέκλες. Τις οποίες άλλες προεκλογικές εκδηλώσεις ξαφνικά τις απέφυγαν. Πλαστικές καρέκλες χρησιμοποίησε για την πρόσφατη προεκλογική του εκδήλωση και το ΠΑΣΟΚ. Όχι όμως ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ (στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα).

 


 

Για την ανάπτυξη της Καβάλας στα ανατολικά και στο Περιγιάλι, πρώτοι μίλησαν ο Λευτέρης Αθανασιάδης και ο Στάθης Εριφυλλίδης. Δυστυχώς η συνέχεια δεν ήταν αυτή που τότε περιέγραφαν. Ακόμη κι όταν η περιοχή απέκτησε το περιβόητο σχέδιο πόλης. Τώρα τελευταία κάτι αλλάζει στο Περιγιάλι. Σα να δικαιώνονται οι παλιοί Δήμαρχοι της Καβάλας. Υπάρχει ακόμη μέλλον για την οριστική τους επιβεβαίωση αλλά μια αρχή φαίνεται να γίνεται. Τώρα. Σήμερα.

 

Πέραν του έργου της κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου, συνεχίζεται στο Περιγιάλι το έργο διάνοιξης δημοτικών δρόμων. Πολλών. Δυστυχώς χωρίς την απαραίτητη άμεση συνέχεια. Ασφαλτόστρωση, κατασκευή πεζοδρομίων κτλ. Στο Περιγιάλι δουλεύει και η ΔΕΥΑΚ που κατασκευάζει δίκτυο ύδρευσης. Εκεί υπάρχει πολύ πρόσφατη επένδυση στον αθλητισμό αλλά και αρκετά σπίτια που ανακαινίζονται μέσω –μάλλον- του προγράμματος «Εξοικονομώ».

 

Όποιος σήμερα κάνει μια βόλτα στο Περιγιάλι θυμάται εκείνα τα μεγάλα λόγια της δεκαετίας του 80 και του 90. Αρχίζει να μπαίνει στο νόημα. Είμαστε σίγουρα στην αρχή, που όπως όλες είναι δύσκολη. Ωστόσο είναι σαφές ότι η Καβάλα σύντομα θα αναπτυχθεί στο Περιγιάλι. Οικόπεδα υπάρχουν, η τιμή τους αρχίζει και παίρνει την πάνω βόλτα! Στο Περιγιάλι επίσης είναι υπό μελέτη και η κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου.

 

Χωρίς την επίσκεψη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έληξε τελικά η προεκλογική περίοδος της ΝΔ Καβάλας. Εκπρόσωποι της ήταν στις εκδηλώσεις των υποψήφιων βουλευτών. Το ίδιο θα κάνουν και αύριο, στην εκδήλωση του Μακάριου Λαζαρίδη. Σήμερα κάποια στελέχη ίσως βρεθούν στην ομιλία Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Παλιά δεν ήταν έτσι. Σε προηγούμενες εκλογές, από την Καβάλα και την κάθε Καβάλα, αναχωρούσαν λεωφορεία γεμάτα κόσμο για την ομιλία του αρχηγού στη συμπρωτεύουσα. Κινητοποίηση που τότε έκανε και η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

 

Το ΠΑΣΟΚ της Καβάλας ανακοίνωσε πραγματοποίηση εκδήλωσης στο εκλογικό του περίπτερο. Αύριο βράδυ. Στις τελευταίες ώρες της προεκλογικής περιόδου. Θα είναι μια χαλαρή συνάντηση με μουσική, για την απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων και φυσικά εκτιμήσεων και προβλέψεων. Χθες οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραβρέθηκαν σε εκδήλωση που έγινε στη Θάσο.

 

Από τη χθεσινή συνέντευξη του Τάκη Εμμανουηλίδη στο ραδιόφωνο της Πρωινής. Απαντώντας στην ερώτηση για την κοινή προεκλογική προσπάθεια των 6 υποψήφιων βουλευτών σε σχέση με τις ξεχωριστές τους ενέργειες, είπε: « Δυστυχώς πηγαίνουμε περισσότερο χωριστά παρά όλοι μαζί». Κάθε φορά και περισσότερο σε προεκλογική περίοδο, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιμούνται αυτούς των άλλων κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ). Όντως παλιά δεν ήταν έτσι. Ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ παλιά πήγαιναν όλοι μαζί. Μόνο όλοι μαζί.

 

Η κ. Ειρήνη Βρανά που επίσης μίλησε στην Πρωινή, σχολίασε όσους πηγαίνουν σε όλες τις προεκλογικές εκδηλώσεις υποψήφιων βουλευτών. Διακριτικά τους σχολίασε αρνητικά. Και πρόσθεσε ότι όσον αφορά τη δική της υποψηφιότητα «… υπάρχουν άνθρωποι αρκετοί που με στηρίζουν πραγματικά». Εννοώντας ότι αυτοί δεν πηγαίνουν σε όλες τις άλλες εκδηλώσεις αλλά μόνο στις δικές της.

 

Ενδιαφέρουσα δήλωση του αντιδημάρχου Γιώργου Μιχαηλίδη. Σε σχέση με τις ήπιες- τελευταία- συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. «Δεν έχω καταλάβει τι είναι αυτό που έκανε τις συνεδριάσεις ήρεμες» είπε. Στο μυαλό μάλλον είχε κάτι άλλο. Ήξερε τι προκάλεσε την αλλαγή αλλά προτίμησε να δηλώσει απορία…

 

Μικρή αλλαγή ανακοινώθηκε τελευταία στα δρομολόγια των μεγάλων πλοίων από το λιμάνι της Καβάλας προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Για το διάστημα 7 με 23 Ιουνίου αποφασίστηκε μείωση των δρομολογίων. Για αυτό το διάστημα το πλοίο «Διαγόρας» θα κάνει ένα λιγότερο. Συνολικά δύο την εβδομάδα. Μετά τις 23 Ιουνίου το ίδιο πλοίο θα αυξήσει τα δρομολόγια του (από Καβάλα) σε τρία την εβδομάδα. Ο λόγος της αλλαγής αφορά την εταιρία και τα σχέδια της.

 

Γράφαμε χθες για τη διαδικασία απομάκρυνσης κατασχεμένων αυτοκινήτων από την αποθήκη του Τελωνείου (στο κεντρικό λιμάνι). Τελικά το σχόλιο δεν ήταν ακριβές. Γιατί από χθες η αποθήκη άρχισε πάλι να γεμίζει! Μεταφέρονται σε αυτήν κατασχεμένα οχήματα, τα οποία βρίσκονταν στον υπαίθριο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου». Κι εκεί τα οχήματα αυτής της κατηγορίας είναι πολλά. Τα καλύτερα, που μπορούν να πουληθούν σε ιδιώτες, τα προωθούν στο Τελωνείο. Κι έτσι η αποθήκη του… ανανεώνεται ως προς το περιεχόμενο της και γεμίζει πάλι!

 

Νωρίς αρχίσαμε φέτος με τις δασικές πυρκαγιές. Κι ας είναι ακόμη ο καιρός αρκετά βροχερός. Αναφερόμαστε στο περιστατικό της Τρίτης, στην πυρκαγιά άνωθεν της συνοικίας της Χωράφας. Όλα δείχνουν ότι προκλήθηκε από ανθρώπινη αμέλεια. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι Δασαρχείο, Αστυνομία αλλά και Δήμος Καβάλας κάτι πρέπει να κάνουν για την επιτήρηση όλης της δασικής περιοχής κοντά στην Καβάλα. Από την οποία ας μη ξεχνάμε ότι συχνά διέρχονται και παράνομοι μετανάστες.

 

Το προεκλογικό ρεπορτάζ από τη Θάσο ανανεώνεται κι εμπλουτίζεται συνεχώς. Ο Λευτέρης Μερέσης σοβαρολογεί. Πείθει ότι προετοιμάζεται να είναι πάλι υποψήφιος δήμαρχος Θάσου. Φτιάχνει συνδυασμό και όπως λέγεται, δεν δυσκολεύεται για αυτό. Έτσι οι πρώην Δήμαρχοι που επανακάμπτουν ως υποψήφιοι είναι δύο ως τώρα. Ο Λευτέρης Μερέσης και ο Χαράλαμπος Χρυσανίδης (στην Καβάλα). Λέτε να τριτώσει; «Ύποπτος» είναι, κατά πολλούς, ο Γιάννης Φιλόσογλου. Εκτός αν γίνει η έκπληξη που ακούει στο όνομα «Γιώργος Χριστοδουλίδης». Ο κ. Χριστοδουλίδης δέχεται πιέσεις από πολύ κόσμο να λάβει τη σημαντική αυτή απόφαση. Προς το παρόν το σκέπτεται.

 

Από την αρχή της εβδομάδας δεν λειτουργεί ο δημοτικός φωτισμός στην οδό Κομνηνών, στη συνοικία του Άη Γιάννη. Με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι στα… σκοτάδια. Αν έχει σημασία, οι κολώνες πάνω στις οποίες υπάρχουν λάμπες που δεν ανάβουν είναι ξύλινες. Είναι αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ ή του Δήμου Καβάλας; Όποιος κι αν έχει την ευθύνη, άργησε αρκετά να καταλάβει το πρόβλημα και φυσικά να το διορθώσει.

 

Διαβάστε επίσης