• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Απόγευμα Κυριακής, ώρα ανακοίνωσης του exit poll. Το εκλογικό περίπτερο της ΝΔ κλειστό. Δεν υπάρχει κανείς. Στο εκλογικό περίπτερο του ΠΑΣΟΚ τρεις μόνο άνθρωποι. Συζητούσαν μεταξύ τους. Μπορεί για ποδόσφαιρο… Σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ τρεις άνθρωποι επίσης. Δίπλα τους η τηλεόραση μεταδίδει πρόβλεψη αποτελέσματος αλλά και οι τρεις αδιαφορούσαν. Λες και ήξεραν τι περιμένει το κόμμα τους. Μάλλον ήξεραν! Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι στις επόμενες ή έστω μεθεπόμενες εκλογές μπορεί και να μην υπάρχουν καθόλου (και) τα εκλογικά περίπτερα των κομμάτων. Εν πάση περιπτώσει φαίνεται κι αυτά να έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης!

 


 

Ο κόσμος ανησυχεί για το αύριο. Ανησυχεί αρκετά. Ψάχνει από κάπου να πιαστεί. Να στηριχτεί. Ας είναι λίγο. Ας είναι περιορισμένο και όχι ικανοποιητικό. Δεν έχει καμία διάθεση να διεκδικήσει. Δεν έχει καμία διάθεση να διαμαρτυρηθεί. Φοβάται. Κι έτσι φοβισμένος όπως είναι, τον ικανοποιούν τα ελάχιστα. Τα … ψίχουλα. Προ πολλού έκανε στροφή προς τα «δεξιά». Αλλού και προς τα ακροδεξιά. Αυτό το είδαμε ξεκάθαρα και μεγαλοπρεπώς στο αποτέλεσμα της Κυριακής. Κανείς δεν το περίμενε. Λάθος. Όλοι έπρεπε να το είχαν φανταστεί….

 

Επειδή ο κόσμος λέει συχνά και μεγάλα ψέματα, μπέρδεψε τους υποψήφιους και τους εκπροσώπους των κομμάτων. Είτε τους είπε ψέματα, είτε δεν τους είπε τίποτα (για να μην τους πει ψέματα). Στηριγμένοι σε μια fake αντίδραση μέρους του κοινωνικού συνόλου, άπαντες ήταν αισιόδοξοι. Και να που φθάσαμε…

 

Αυτό το αποτέλεσμα είναι αληθινό. Γνήσιο και αντιπροσωπευτικό και της αλλαγής που έγινε. Της κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία. Πριν τους Έλληνες ψηφοφόρους, το ίδιο έκαναν (δηλαδή το ίδιο ψήφισαν) πολλοί άλλοι. Για τους ίδιους λόγους. Κι όπου αυτό δεν έγινε ακόμη, υπάρχει λόγος που δεν έγινε. Θα γίνει το επόμενο διάστημα. Παίζει πάντα ρόλο ο άλλος δρόμος που προτείνεις. Που δείχνεις…

 

Κι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς να χαράξει τον διαφορετικό δρόμο, να πείσει για την ασφάλεια του. Π.χ. ενώ ο κόσμος ανησυχεί για τους πρόσφυγες, ο ΣΥΡΙΖΑ (αν και προεκλογικά) ζητά ο φράχτης στον Έβρο να μην γίνει με χρήματα της Ευρώπης! Το επόμενο πρωί σπεύδει στο φράχτη ο Κ. Μητσοτάκης και φωτογραφίζεται μπροστά του. Δεύτερο παράδειγμα, οι επενδύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλύει, εξετάζει και καθυστερεί π.χ. την επένδυση στο Ελληνικό. Αν και ο κόσμος υποστηρίζει την μετατροπή του παλιού αεροδρόμιου σε μια νέα γειτονιά της Αθήνας. Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης περιμένει πως και πως το Μετρό κι ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι αντιδρά. Θέτοντας ζητήματα για την τύχη των αρχαίων. Λες και αυτά δεν μπορούν να συνυπάρξουν με έναν σταθμό Μετρό. Και πολλά ακόμη παρόμοια.

 

Κοντά σε αυτήν την κατάσταση υπήρξε το διαρκές «σπρώξιμο» όλων σχεδόν των μέσων ενημέρωσης προς την κυβέρνηση. Ανέκυπταν θέματα που δεν υφίστατο. Κι αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει την αντίθεση του στα διάφορα και επικίνδυνα οικονομικά σενάρια, συζητούσε ότι ήταν προηγούμενων μηνών- ετών- εποχών. Συζητούσε. Κι αυτή η συζήτηση προκαλούσε νέο φόβο στο εκλογικό σώμα. Όπως φυσικά η γκάφα Κατρούγκαλου, η οποία μεγαλοποιήθηκε και χρησιμοποιήθηκε άριστα.

 

Μπροστά στον φόβο και στον συντηρητισμό μιας ολόκληρης κοινωνίας φυσικά και υπάρχει εναλλακτική. Υπάρχει δίοδος. Διέξοδος. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να τη βρει. Κι εδώ που τα λέμε, ούτε το ΠΑΣΟΚ τη βρήκε. Εξ αυτού του λόγου έμεινε στο 11%, ποσοστό μικρό. Αλλά και… τεράστιο σε σχέση με το προηγούμενο του. Όσο τις απαντήσεις τις δίνει η ΝΔ, τόσο θα κερδίζει τις εκλογές. Όσο η άλλη πλευρά θα αποτυγχάνει στην προεκλογική της προσπάθεια και παρουσία, τόσο το πράγμα θα συνεχίζει την σταθερή πορεία του. Σημειώστε ότι τα σκάνδαλα της Κυβέρνησης (μαζί με τα φυσιολογικά και μεγάλα της λάθη), δεν είχαν τελικά καμία απολύτως σημασία. Γιατί σήμερα ο κόσμος στεναχωριέται πραγματικά για τους νεκρούς στα Τέμπη, αλλά πολλοί στεναχωριούνται περισσότερο όταν απωλέσουν ένα από τα διάφορα επιδόματα. Αυτά είναι το … φως το αληθινό. Και τίποτα άλλο.

 

Συγχαρητήρια στο Νίκο Παναγιωτόπουλο και στην εκλογική του επίδοση. Ξεχώρισε, δικαιώθηκε γιατί ήταν και παραμένει μετριοπαθής. Χωρίς κανένα δισταγμό απέναντι στην αλήθεια. Τον βολεύει, δεν τον βολεύει. Τα έχει καλά μαζί της και με αυτήν δίπλα του πορεύεται. Αυτός είναι ο λόγος που ήταν 4 χρόνια στο συγκεκριμένο Υπουργείο. Αυτός είναι ο λόγος που επιβραβεύτηκε από τους Καβαλιώτες, σε βαθμό που ξεπέρασε ακόμη και τον Τιμοσίδη σε σταυρούς προτίμησης. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αν και φυσικό πρόσωπο, ήταν ο νικητής των εκλογών στην Καβάλα κι ένας παράγοντας που βοήθησε πολύ το κόμμα του.

 

Το Νίκο Παναγιωτόπουλο επιβράβευσε και η Τάνια Ελευθεριάδου. Είπε χθες «Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κράτησε τη ΝΔ ψηλά στο Ν. Καβάλας. Λειτούργησε η προσωπικότητα του». Η κ. Ελευθεριάδου για το ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων: « Δεν πείσαμε τον κόσμο. Χάσαμε στην επικοινωνία και όχι στην ουσία. Πιστεύω ότι στις επόμενες εκλογές τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά. Πολλοί είναι οι ψηφοφόροι που θα μετακινηθούν».

 

Η έκπληξη των εκλογών ήταν η Αγγελική Δεληκάρη. Χωρίς να είναι γνωστή, χωρίς να έχει χρόνο στη διάθεση της τερμάτισε 4η στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Αν είναι και τυχερή, θα εκλεγεί βουλευτής. Οι μισοί και παραπάνω από τους σταυρούς που έλαβε ήταν στον τόπο καταγωγής της. Στο Δήμο Νέστου. Εκεί είχε μεγάλη στήριξη, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα έφθανε τόσο ψηλά.

 

Το ντέρμπι των εκλογών έγινε ανάμεσα στον πρωτοεμφανιζόμενο υποψήφιο Λεωνίδα Παππά και στον έμπειρο Δημήτρη Παπουτσή. Ως χθες το απόγευμα δεν ξέραμε ποιος το κέρδισε. Γνωρίζουμε σίγουρα ότι από αυτήν την αναμέτρηση ωφελήθηκε το ΠΑΣΟΚ. Το μεταξύ τους αποτέλεσμα θα είναι οριακό. Αλλά δυστυχώς όχι τέτοιο που να οδηγεί σε εκλογή βουλευτή. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο για να βγάλει βουλευτή Καβάλας. Κι όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, αυτό πρέπει να γίνει στην πόλη της Καβάλας. Κυρίως στην Καβάλα. Όπου το ΠΑΣΟΚ πλέον υστερεί.

 

Οι προχθεσινές εκλογές ήταν οι τελευταίες για δύο τουλάχιστον υποψήφιους. Μας αποχαιρέτησαν και μας αποχαιρετούν. Δηλώνοντας ότι ο κύκλος τους έκλεισε. Λογική αντίδραση, σύμφωνα με το αποτέλεσμα τους. Σύντομα αυτής της κατηγορίας οι υποψήφιοι θα αυξηθούν. Η ανανέωση έρχεται για όλα τα μεγάλα κόμματα. Αλλού νέα πρόσωπα υπάρχουν και θα εμφανιστούν κι αλλού θα αναζητηθούν.

 

Και η διαδικασία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων άλλαξε. Όλα έγιναν γρήγορα, νωρίς και αξιόπιστα. Έτσι π.χ. το αποτέλεσμα του Δήμου Νέστου, το τελικό αποτέλεσμα, ήταν γνωστό πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Πράγμα αδιανόητο για προηγούμενες εκλογές. Όλοι παρακολουθούσαν κι ενημερώνονταν από το κινητό τους. Ελάχιστος κόσμος κυκλοφορούσε. Ακόμη και στο Διοικητήριο- σημείο συγκέντρωσης των αποτελεσμάτων- βρέθηκαν ελάχιστοι. Μια φοβερή αλλαγή που άργησε, επιτέλους ήρθε κι έκανε τα πράγματα πολύ πιο απλά. Και πιο ξεκούραστα για όσους τη μέρα των εκλογών συνήθως εργάζονταν ως το ξημέρωμα της επόμενης.

 

 

Διαβάστε επίσης