• 29 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Περίπου στις 11 χθες το πρωί το φορτηγό της φωτογραφίας (μάλλον επιχείρησης από τη Δράμα) προσπαθούσε να βγει από τον πεζόδρομο της οδού Παύλου Μελά. Δεν μπορούσε εξ αιτίας των σταθμεύσεων στην είσοδο του. Φυσικά και δεν έπρεπε να μπει. Η ώρα εξυπηρέτησης – εφοδιασμού των καταστημάτων είναι άλλη.

Περίπου 10 λεπτά περίμενε το φορτηγό. Ως που ακούστηκε η σφυρίχτρα του διερχόμενου τροχονόμου. Ξαφνικά και αμέσως – σαν από θαύμα…- εμφανίστηκαν στο σημείο οι οδηγοί τα οχήματα των οποίων ενοχλούσαν. Τελικά μόνο ένας χρειάστηκε να μετακινήσει το αυτοκίνητο του (για να βγει το φορτηγό). Ο άλλος επέστρεψε στο καφεδάκι που έπινε στην ίδια περιοχή. Το αυτοκίνητο του παρέμεινε παράνομα παρκαρισμένο στην είσοδο του πεζόδρομου, πάνω στη διάβαση και δίπλα στους κάδους. Και να σκεφθεί κανείς ότι αυτός δεν ήταν κάποιος τυχαίος. Δημοτικός σύμβουλος που συχνά ελέγχει τους άλλους για δήθεν περιπτώσεις μη τήρησης της νομιμότητας. Κι ενώ οι άλλοι είναι πάντα παράνομοι, ο ίδιος μπορεί να παρκάρει όπου θέλει. Ακριβώς δίπλα στην καφετέρια που πίνει τον καφέ του! Πάλι καλά που δεν παρκάρισε πάνω στο πεζοδρόμιο. Ή μήπως αυτό το αφήνει για μετά;

 


 

Συνεχίζουν να υφίστανται στο κέντρο της πόλης τα εκλογικά περίπτερα των κομμάτων και ειδικά το πρωί να υπολειτουργούν. Χθες το πρωί κόσμος υπήρχε σε αυτό του ΚΚΕ και σε αυτό του ΠΑΣΟΚ. Όλα τα άλλα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ25) ήταν κλειστά. Κι οι άνθρωποι που υπήρχαν στα άλλα, ήταν ελάχιστοι. Η κατάσταση αυτή είναι ένα μήνυμα για την απήχηση που θα έχουν από εδώ και πέρα τα εκλογικά περίπτερα, σε μια νέα προεκλογική περίοδο πιο ήπια και πιο «μουδιασμένη» σε σχέση με την προηγούμενη.

 

Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής αστυνομικός συνόδευε ηλικιωμένο κύριο στο Δικαστικό Μέγαρο. Ο οποίος εκτός από κοστούμι, φορούσε και χειροπέδες! Ήταν μια περίεργη εικόνα ενός καθωσπρέπει άνδρα που όδευε με τις χειροπέδες στον Εισαγγελέα. Πίσω του προς συμπαράσταση του, ακολουθούσε ένας ακόμη. Μάλλον φίλος του. Επρόκειτο για υπόθεση χρεών προς το δημόσιο, ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Γιατί ακόμη και σήμερα γίνονται συλλήψεις λόγω χρεών. Άσχετα αν τόσες και τόσες δίκες επίσης για χρέη στο δημόσιο, ουσιαστικά δεν δικάζονται ποτέ.

 

Μαθαίνουμε ότι το έργο πέριξ του Δικαστικού Μεγάρου έμεινε στη μέση. Και δεν ολοκληρώνεται. Η λήψη μέτρων προφύλαξης πρέπει να συνεχιστεί, δίπλα στην κεντρική είσοδο. Αλλά αυτό εδώ και καιρό δεν συμβαίνει. Μόνο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου θα μπορούμε να ελπίζουμε για την επόμενη. Την οριστική λύση. Ελέγχου και επανατοποθέτησης των εξωτερικών μαρμάρων.

 

Γέμισε νερά, σκουπίδια ακόμη και νεκρά πουλιά μία ακόμη φορά η πισίνα του ανοιχτού κολυμβητηρίου. Εικόνα άθλια. Ο Δήμος Καβάλας καθαρίζει συχνά αλλά δεν λύνει οριστικά την εκκρεμότητα. Κι είναι περίεργο που δεν δίδεται λύση, προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των εγκαταστάσεων. Ας γίνει τουλάχιστον το απλό και απαραίτητο. Να φύγουν τα νερά (της βροχής) από την πισίνα κι αυτή να καθαρίσει. Μέχρι φυσικά την επόμενη βροχή…

 

Ο Δήμος Καβάλας συνεχίζει να φιλοξενεί στον ξενώνα του στη Νέα Καρβάλη πρόσφυγες από την Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες εκεί σήμερα φιλοξενούνται 6 γυναίκες και 2 παιδιά. Μια γυναίκα και ένα παιδί είναι στον ξενώνα από την αρχή του πολέμου. Για διάστημα μεγαλύτερο του έτους. Οι υπόλοιποι προσήλθαν στη συνέχεια και στην εξέλιξη των εχθροπραξιών.

 

Εμφανίστηκε μια απάντηση –υποτίθεται- του Χατιντάτζι στο διαδίκτυο. Περί της Αλάνας και της πρωτοβουλίας για την περίφραξης της. Είναι αλήθεια δική του; Με τον συγκεκριμένο δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος. Ίσως ήταν ένα κείμενο που το ανάρτησε και στη συνέχεια το απέσυρε επειδή το μετάνιωσε. Ίσως…

 

Σε αυτό γράφει για πολιτικούς που αντιτίθενται και μάχονται την επένδυση του. Κατηγορεί τον Δήμαρχο Παγγαίου για στάση εχθρική στην επένδυση και για προεκλογικούς λόγους! Αναφέρει ότι Βούλγαρος ζήτησε να αγοράσει την Αλάνα αλλά ο Χατιντάτζι αρνήθηκε. Και πολλά ακόμη. Επειδή όλα αυτά εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο, μάλλον είναι δικά του. Ισχύουν και σήμερα; Αυτό είναι όντως κάτι άγνωστο. Γιατί απλά το κείμενο με την υπογραφή του, σήμερα δεν υπάρχει πουθενά!

 

Ανησυχεί η Τάνια Ελευθεριάδου για την έδρα της, για την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα. Στέλνει μηνύματα με ενδιαφέρον περιεχόμενο, φανερή την αγωνία της. Η κ. Ελευθεριάδου έπαψε να ασχολείται με τη ΝΔ και το Μητσοτάκη. Όλο και συχνότερα ασχολείται με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όπως και το ΠΑΣΟΚ άλλωστε, κεντρικά ασχολείται με το ΣΥΡΙΖΑ και όχι με τη ΝΔ.

 

Δια περιφοράς (μέσω e mail) επρόκειτο να συνεδριάσει χθες το πρωί το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Αυτό δεν κατέστη δυνατό. Σύμφωνα με το πρακτικό που αναρτήθηκε αργότερα χθες, στη συνεδρίαση συμμετείχαν 21 μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Κατά νόμο έπρεπε να είναι παρόντα τουλάχιστον 27. Οπότε η συνεδρίαση είναι σα να μην έγινε ποτέ. Το μοναδικό θέμα της, όσο επείγον και να ήταν, μεταφέρεται για την επόμενη συνεδρίαση. Μάλλον την ερχόμενη Δευτέρα. Δια ζώσης.

 

Αντίθετα το Τοπικό Συμβούλιο Καβάλας συνεδρίασε κανονικά και δια ζώσης την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι. Γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για τη συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού στο «Ανθή Καραγιάννη», την Τετάρτη 30 Αυγούστου. Γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για ένα διήμερο χορού επίσης στο «Ανθή Καραγιάννη», εκδήλωση τοπικής σχολής. Θα γίνει 4 και 5 Ιουλίου. Προφανώς η εκδήλωση γίνεται αναγκαστικά στο «Ανθή Καραγιάννη» μιας και φέτος το Καλοκαίρι δεν θα είναι διαθέσιμο για εκδηλώσεις, λόγω εκτελούμενου έργου, το Φρούριο. Τέλος το Τοπικό Συμβούλιο παρουσίασε ομόφωνη απόφαση για την εκδήλωση που προετοιμάζεται. Τη βράβευση των Καβαλιωτών ποιητών. Προς το παρόν για αυτήν δεν είναι γνωστές άλλες λεπτομέρειες. Που θα γίνει και πότε.

 

Ενδιαφέρον έχει η κατά πλειοψηφία απόφαση που έλαβε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας. Ο Δήμος Δράμας θα συνδιοργανώσει την πρώτη Λευκή Νύχτα στην αγορά της όμορης πόλης. Αυτή η εκδήλωση θα γίνει στο κέντρο της Δράμας στις 7 Ιουλίου, ημέρα Παρασκευή. Θα διαθέσει 15.000 ευρώ. Στα υπέρ της εκδήλωσης επιχειρήματα διαβάσαμε να είναι οι πετυχημένες Λευκές Νύχτες τόσο στην Καβάλα όσο και στην Ελευθερούπολη.

 

Αντίθετος ήταν ως συνήθως ο δημοτικός σύμβουλος Δράμας και εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης. Λέγοντας μεταξύ άλλων «…οι μόνοι που θα ευνοηθούν θα είναι τα μεγάλα πολυκαταστήματα, αλυσίδες, οι πολυεθνικές, οι οποίες μπορεί να είναι περιορισμένες αλλά δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης μας και δεν θα ευνοηθούν, κατά την γνώμη μας μόνο από εκείνη την ημέρα την αύξηση του τζίρου, αλλά νομίζω ότι και αυτό θα αποτελέσει ένα λιθαράκι στην περαιτέρω συγκεντροποίηση των μαγαζιών του λιανικού εμπορίου συνολικά. Από την άλλη αυτοί που θα χάσουν κατά την γνώμη μας, είτε άμεσα είτε σε πιο μακροχρόνιο επίπεδο, θα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι υπάλληλοι δηλαδή των καταστημάτων».

 

Διαβάστε επίσης