• 29 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οργανωτικά ο διαγωνισμός ορθογραφίας που γίνεται με επιτυχία στην Καβάλα, στηρίζεται στην εθελοντική εργασία πολλών συμπολιτών. Ανάμεσα τους οι πρώην διοικητικοί παράγοντες της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, τα παιδιά των οποίων εν τω μεταξύ μεγάλωσαν. Σπουδάζουν στα Πανεπιστήμια και γενικώς προοδεύουν. Οι γονείς ωστόσο δεν ξέχασαν την Ένωση και το θεσμό που επί των ημερών τους δημιουργήθηκε. Προσφέρουν σε αυτόν συνεχώς. Με υπευθυνότητα και χαρά. Στη φωτογραφία όλοι οι εθελοντές γονείς κατά τη διάρκεια της διόρθωσης των 70 περίπου γραπτών, των μαθητών που έλαβαν μέρος στην πρώτη φάση του πρόσφατου διαγωνισμού.

 


 

Σύμφωνα με πληροφορίες και χωρίς ως τώρα να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Παύλος Ζησίμου ετοιμάζεται για τις τοπικές εκλογές. Ο επιχειρηματίας από τη Χρυσούπολη με αξιοπρόσεκτη δράση στα θέματα του Επιμελητηρίου Καβάλας, συμφώνησε και θα είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος. Με το ψηφοδέλτιο του Χρήστου Μέτιου. Το όνομα του κ. Ζησίμου ακούστηκε και όταν η ΝΔ έψαχνε υποψήφιο βουλευτή στην Καβάλα. Τότε το σενάριο δεν «προχώρησε». Τώρα και ως προς τις περιφερειακές εκλογές όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσει.

 

Στη χθεσινή του συνέντευξη στην Πρωινή ο Θόδωρος Μαρκόπουλος ρωτήθηκε και για τα προεκλογικά. Διατηρεί φυσικά τη μεγάλη αισιοδοξία του για την προσπάθεια του Χριστόδουλου Τοψίδη. Επιβεβαιώνει ότι η υποψηφιότητα Γιώργου Πετρίδη δεν υπάρχει στον προεκλογικό ορίζοντα. Ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε χθες ότι οι προεκλογικές εκδηλώσεις και ανακοινώσεις του κ. Τοψίδη προγραμματίζονται να γίνουν σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ αμέσως μετά τις επαναληπτικές εθνικές εκλογές. Καλό Ιούλιο δηλαδή.

 

Δικό τους σωματείο δημιουργούν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Νέστου. Κι αποχωρούν έτσι από το σωματείο που είχαν μαζί με τους συναδέλφους τους στο Δήμο Καβάλας. Ακούμε ότι υπήρξαν διαφωνίες. Οι οποίες προκάλεσαν τον… οριστικό χωρισμό. Κατά συνέπεια τα σωματεία των δημοτικών υπαλλήλων στο Νομό γίνονται τρία. Των δημοτικών υπαλλήλων Καβάλας, Νέστου και Παγγαίου. Προς το παρόν οι εργαζόμενοι του Δήμου Θάσου δεν έχουν οργάνωση και σωματείο. Κακώς.

 

Μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση των Λασπόλουτρων. Πάντα μέσω της Δημωφέλειας. Ελπίζοντας ότι θα επωφεληθεί της γενικότερης αύξησης της τουριστικής κίνησης. Μοναδικό σημείο ανησυχίας ο κακός καιρός. Που δυστυχώς φαίνεται ότι θα υφίσταται κι άλλες επόμενες ημέρες.

 

Συνεχίζεται η γραφειοκρατική διαδικασία για το έργο της ανακαίνισης του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου. Ανάδοχος μετά το πρώτο πρακτικό του διαγωνισμού, και την έγκριση αυτού, είναι η τοπική εταιρία του κ. Βασίλη Στυλιανίδη. Με προσφερόμενη έκπτωση 11,89%. Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν δύο ακόμη προτάσεις από εταιρίες μη Καβαλιώτικες και σε γενικές γραμμές εντελώς άγνωστες. Το έργο θα είναι επιτυχία αν αρχίσει προς το τέλος έστω του Καλοκαιριού. Αλλιώς το Φθινόπωρο.

 

Πολλές φορές ακούσαμε ειδικά τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Ιακωβίδη να αναφέρεται στην κατεδάφιση του ανατολικού τοίχου του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου». Εκεί που ήταν ο λεγόμενος «όρχος στρατιωτικών οχημάτων». Προς το παρόν αυτό δεν έγινε. Οι εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας παραδέχονται την καθυστέρηση αλλά επιμένουν. Η κατεδάφιση του τοίχου (ακριβώς απέναντι από τα κτίρια του ΟΑΕΔ) λένε ότι θα γίνει στη διάρκεια του Καλοκαιριού. Περιμένουμε…

 

Ένα απρόοπτο και μη συνηθισμένο ζήτημα απασχόλησε πρόσφατα τη δραστήρια Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), παράρτημα Καβάλας. Κάποιοι τάχα εκπρόσωποι της «βγήκαν» μήνα Μάη να πωλούν ημερολόγια! Αμέσως το παράρτημα αντέδρασε: «Το ΔΣ της ΕΟΔ Καβάλας ενημερώθηκε για παράνομη πώληση ημερολογίων με το όνομα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από μη εξουσιοδοτημένο άτομο. Για το λόγο αυτό εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους συμπολίτες μας και επιχειρηματίες του τόπου μας. Σας ενημερώνουμε επίσημα ότι για το 2023 στον Νομό Καβάλας δεν πωλούνται ημερολόγια με το σήμα και την επωνυμία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης οπότε κάθε τέτοια προσπάθεια αποτελεί αξιόποινη πράξη και διώκεται από τον νόμο. Εάν κάποιος αντιληφθεί αντίστοιχα παράνομη προσπάθεια μπορεί να μας ενημερώσει στο τηλέφωνο 6989458223».

 

Η ιστορία είναι πρόσφατη σχετικά, χαρακτηριστική για το τι μπορεί να καταφέρει η … εκδίκηση. Ειδικά αν προέρχεται από αστυνομικό. Ένας τέτοιος αστυνομικός «έδρασε» σε βάρος εργαζομένων, οι οποίοι δεν είχαν ικανοποιήσει αίτημα του. Ήθελαν αλλά τους το απαγόρευε η εργοδοσία, οι όροι και οι κανόνες της επιχείρησης. Του απάντησαν ευγενικά αλλά αρνητικά μιας και δεν ήθελαν να χάσουν τη δουλειά τους. Που τόσο είχαν και έχουν ανάγκη. Στη συνέχεια ο εκδικητικός αστυνομικός προκάλεσε έλεγχο στους ίδιους εργαζόμενους, σε βάρος τους οποίους βεβαιώθηκε – δια ασήμαντη αφορμή- μεγάλο χρηματικό πρόστιμο. Ευτυχώς η ιστορία αυτής της εκδίκησης είχε θετικό τέλος. Φέρονται να διηγήθηκαν στην εργοδοσία το τι είχε γίνει κι η εργοδοσία κάλυψε το πρόστιμο που έπρεπε να πληρώσουν άδικα οι εργαζόμενοι. Τέτοιοι εκδικητικοί άνθρωποι, αστυνομικοί και μη, είναι κοινωνικά επικίνδυνοι. Και πρέπει να απομονωθούν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκθέτουν την πλειοψηφία των συναδέλφων τους. Όλα αυτά έγιναν εδώ, στην όμορφη Καβάλα. Στην πόλη μας.

 

«Ψυχρές» περιγράφονται το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις της Τάνιας Ελευθεριάδου με τον Λεωνίδα Παππά. Με αφορμή το αποτέλεσμα των εκλογών κι εξ αιτίας των νέων εκλογών. Όπου η έδρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπό διεκδίκηση και από το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη κι αν αυτό είναι κάτι συνηθισμένο, προεκλογικό ή μετεκλογικό και προσωρινό,  οι δυο τους θα πρέπει να συνεργαστούν. Στις 13 Ιούνη θα είναι ο ένας δίπλα στον άλλο, αμφότεροι υπέρ των απολυμένων των Πετρελαίων. Σε ένα ακόμη σημαντικό δικαστήριο που στόχο θα έχει την ακύρωση των απολύσεων.

 

Στη χθεσινή του συνέντευξη στην Πρωινή ο Λεωνίδας Παππάς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για επίσκεψη και ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην πόλη μας. «Περιμένουμε να οριστεί η ημερομηνία» συμπλήρωσε. Όσο για τον τόπο της προεκλογικής συγκέντρωσης, φέρεται να έχει αποφασιστεί ποιος θα είναι. Χωρίς ως τώρα να έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό.

 

Παρά τις άστατες καιρικές συνθήκες, συνεχίζεται με επιτυχία η ιστιοπλοϊκή διοργάνωση στη Νέα Ηρακλείτσα. Σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Οι αγώνες έχουν πρόγραμμα καθημερινό και ως το τέλος της εβδομάδας. Επηρεάζοντας θετικά όσα συμβαίνουν στη Νέα Ηρακλείτσα. Αλλά και στη Νέα Πέραμο.

 

Με συμμετοχές και αιρετών από την Καβάλα, ο Χρήστος Μέτιος συγκρότησε μια ακόμη επιτροπή. Σημαντική ως προς τα εκτελούμενα και χρηματοδοτούμενα έργα: «Συγκροτούμε Περιφερειακή Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μεταξύ άλλων σε αυτήν θα συμμετέχουν οι Αλέξιος Πολίτης Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, με αναπληρώτρια την Μαρία Πολυμέρου, Περιφερειακή Σύμβουλο Θάσου. Εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης , κ. Ιωάννη Γκαράνη, Δήμαρχο Κομοτηνής, με αναπληρωτή τον κ. Θεόδωρο Μουριάδη, Δήμαρχο Καβάλας. Εκπρόσωπος των αναπτυξιακών εταιρειών ο κ. Ελευθέριος Κυριακίδης, Δήμαρχος Θάσου – Πρόεδρος Αναπτυξιακής Καβάλας A.Α.E. ΟΤΑ. Η ΠΕΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διατυπώνει εισηγήσεις προς την Επιτροπή Παρακολούθησης σχετικά με τον προγραμματισμό δράσεων και έργων τοπικής ανάπτυξης του Περιφερειακού Προγράμματος, τον συντονισμό τους με τις δράσεις και τα έργα των Τομεακών και λοιπών Προγραμμάτων, που αφορούν στην Περιφέρεια και παρακολουθεί την υλοποίησή τους».

Διαβάστε επίσης