μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα δικαιώματα των πολιτών, των απλών ανθρώπων, δεν είναι πολλά. Σχεδόν καθημερινά διαπιστώνεται ότι περιορίζονται κι άλλο. Στην ερώτηση για το που οφείλεται αυτή η κατάσταση, δεν υπάρχει άμεση- συγκεκριμένη απάντηση. Κάπως έτσι η ζωή συνεχίζεται. Δύσκολη κάθε μέρα και περισσότερο.

Στη φωτογραφία η στάση Καμπούρη, επί της οδού 7ης Μεραρχίας. Συχνότερα εξυπηρετεί επιβάτες του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Κάποιες φορές η στάση εξυπηρετεί και επιβάτες των αστικών λεωφορείων. Διέθετε και κουβούκλιο και την άλλη απαραίτητη σήμανση (κοντάρι). Εδώ και λίγες εβδομάδες δεν υπάρχει τίποτα. Αποτέλεσμα αυτής της… αόρατης στάσης η κατάσταση που φαίνεται στην φωτογραφία. Παράνομες σταθμεύσεις αυτοκινήτων στο σημείο όπου σταματούν τα λεωφορεία. Οι επιβάτες στέκονται όρθιοι στο πεζοδρόμιο (στενό στην περιοχή) έχοντας απορία. Βρίσκονται άραγε σε στάση ή μήπως αυτή καταργήθηκε; Κι όταν το λεωφορείο φθάσει, σταματά στη μέση του δρόμου. Όλα τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Της ταλαιπωρίας το ανάγνωσμα.

Τι θα γίνει με την συγκεκριμένη στάση αλήθεια; Κάποιος δεν έχει μια ελάχιστη υποχρέωση σχετικών ενεργειών; Καλά, για το τι θα γίνει σε περίπτωση βροχής δεν το συζητάμε. Άπαντες οι επιβάτες θα γίνονται λούτσα!

 

Ο Μητροπολίτης Στέφανος βρέθηκε χθες το μεσημέρι στη Θάσο όπου τέλεσε τον αγιασμό στο γυμνάσιο και λύκειο του Λιμένα. Η πρωτοβουλία του να ταξιδέψει στη Θάσο για τον αγιασμό σχολιάστηκε θετικά. Ρόλο έπαιξε η πρόσκληση που του απεύθυνε η διευθύντρια του σχολείου κ. Αρετή Κώτση. Στην εκδήλωση ήταν ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας κ. Βαγενάς, ο Δήμαρχος Θάσου, ο περιφερειακός σύμβουλος Σταύρος Τσολάκης κτλ.

 

===========================================================================

 

Δημοσιεύουμε σήμερα στην Πρωινή την είδηση της μεγάλης μείωσης μαθητών στο δημοτικό σχολείο του Περιγιαλίου. Το 20ο δημοτικό σχολείο έχει μόνο 23 παιδιά αν και η περιοχή μέχρι και πρόσφατα περιγράφονταν ως αναπτυσσόμενη!

 

Το σχολείο του Περιγιαλίου είναι το μικρότερο σχολείο της πόλης ενώ η οικοδομική δραστηριότητα στη συνοικία είναι ανύπαρκτη. Τα σχέδια ήταν διαφορετικά. Τα θυμόμαστε που τα περιέγραφαν ο Αθανασιάδης και ο Εριφυλλίδης. Αυτοί έδωσαν τη σκυτάλη στον Κωστή Σιμιτσή, χωρίς στο μεταξύ ο στόχος να αλλάξει.

 

Ο κ. Σιμιτσής κατάφερε την έγκριση του σχεδίου πόλης αλλά στο μεταξύ μας πρόλαβε η κρίση. Κάπως έτσι ειδικά το Περιγιάλι αντί να αναπτυχθεί, πήρε την κάτω βόλτα. Ακόμη και τα έργα υποδομής (για τα οποία υπάρχουν κάποια χρήματα), ακόμη κι αυτά αργούν.

 

Αν υπολογίσουμε επίσης την υπογεννητικότητα, το διπλανό στο Περιγιάλι δημοτικό σχολείο του Αγίου Αθανασίου μπορούμε να εξηγήσουμε ότι δεν περιμέναμε. Το οποίο δυστυχώς είναι γεγονός που δεν αμφισβητεί κανείς.

 

Για το Περιγιάλι υπήρχαν άλλα σχέδια. Μεγάλα όνειρα. Οι δήμαρχοι έτρεξαν τις διαδικασίες μα δεν υπολόγισαν στη γραφειοκρατία. Όταν στο τέλος η περιοχή απέκτησε σχέδιο πόλης, ουδείς πίστεψε την είδηση. Ήταν ήδη αργά. Τώρα το σχέδιο πόλης έγινε φοβία. Αυτών που δεν έχουν να πληρώσουν την εισφορά σε χρήμα. Εύχονται να μην είχε εγκριθεί ποτέ!

 

Το πιο αστείο απ’ όλα, όπως κι άλλη φορά γράψαμε στην Πρωινή, αφορά τον πολύ μεγάλο παιδικό σταθμό που στο Περιγιάλι κατασκευάζει ο ΟΑΕΔ. Το έργο τελειώνει αλλά παιδιά για να απασχοληθούν, να γεμίσουν τους χώρους δεν υπάρχουν. Είναι πολύ πιθανό να ξοδεύτηκαν εντελώς άδικα ένα σωρό χρήματα.

 

Ο υπό κατασκευή παιδικός σταθμός είναι μεγάλος, όπως τα σχέδια ανάπτυξης του Περιγιαλίου. Παραπέμπει σε λόγια αιρετών της δεκαετίας του 90. Στο μεταξύ ο καιρός πέρασε, τίποτα δεν έγινε όπως περιμέναμε. Ίσα ίσα που συνέβη το ακριβώς αντίθετο!

 

Είναι είδηση. Ο Μιχάλης Καπέτης είπε καλά λόγια για εκπρόσωπο της διοίκησης του Δήμου Καβάλας! Αυτό έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας, στη διάρκεια της συνεδρίασης της δημοτικής τουριστικής επιτροπής. Προκειμένου ο συνεργάτης του Μάκη Παπαδόπουλου να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς της κ. Ιωσηφίδου για την καλή πορεία της τουριστικής κίνησης φέτος, απέδωσε την μικρή αύξηση διανυκτερεύσεων στις αθλητικές διοργανώσεις που έγιναν στην πόλη μας. «Να πούμε στον κ. Φιλόσογλου να διεκδικήσει κι άλλες» είπε ο κ. Καπέτης. Εμμέσως πλην σαφώς απέδωσε τα εύσημα στον αντιδήμαρχο αθλητισμού. Κρίμα που δεν ήταν στην αίθουσα της συνεδρίασης να το ακούσει.

 

Μικρή ομάδα μελών της ΚΝΕ σε διαδικασία αφισοκόλλησης. Βράδυ Δευτέρας (νωρίς σχετικά) στην οδό Βενιζέλου. Αφίσες τύπου «σάντουιτς» στις κολώνες φωτισμού. Μια συνήθεια, μια διαδικασία που ειδικά το ΚΚΕ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ. Ξεχάσαμε να σημειώσουμε ότι η αφισοκόλληση αφορούσε το φεστιβάλ της ΚΝΕ μεθαύριο Παρασκευή στο Πάρκο του Φαλήρου.

 

Συνέντευξη τύπου θα δώσει την Κυριακή η Λέσχη Μπριτζ Καβάλας. Η συνέντευξη τύπου θα δοθεί στο Λούσυ, με την ευκαιρία αγώνων που εκείνη την ημέρα θα γίνονται στον ίδιο τόπο. Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Λέσχη Μπριτζ Καβάλας είχε επιτυχίες σε αγώνες που έγιναν στη Λάρισα. Τις ανακοίνωσε το μέλος της ομάδας κ. Σάκης Δελλιούσης: «Στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Μπριτζ Κεντρικής Ελλάδας στην Λάρισα, 6-9/9/18. 1η θέση με την ομάδα μας της Καβάλας στην κατηγορία 1-6, μαζί με Αγγελίδη, Μπαχτσεβάνη και Μοναχό. 1η θέση και με τον συμπαίκτη μου Μοναχό στην 3η ημερίδα ζευγών 1-6».

 

Την ερχόμενη εβδομάδα πάλι στην Κομοτηνή (Εφετείο Θράκης) δίκη για την υπόθεση των διμήνων του Δήμου Παγγαίου. Αυτήν την φορά κατηγορούμενοι είναι οι διοικητικοί παράγοντες της ΔΕΥΑ Παγγαίου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του ίδιου Δήμου. Η δίκη θα γίνει (αν δεν αναβληθεί) σε άλλο κλίμα. Σε μια αισιόδοξη ατμόσφαιρα που δημιούργησε η πρόσφατη αθώωση αιρετών και πρώην αιρετών. Καλή νέα αθώωση λοιπόν.

 

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας Τάσος Καρασαββόγλου συμμετείχε στην έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία που έγινε χθες το πρωί στην πόλη μας. Έδωσε αίμα και φυσικά το καλό παράδειγμα.

 

Η έναρξη του σχολικού έτους με τον καθιερωμένο αγιασμό σημαίνει το οριστικό τέλος του Καλοκαιριού, των μετακινήσεων, των διακοπών. Για τους έλληνες τουρίστες σημαίνει το τέλος της Θερινής περιόδου. Χθες ωστόσο είδαμε πάλι Βαλκάνιους τουρίστες να κυκλοφορούν στην Καβάλα. Μεγάλους και μικρούς. Καταλαβαίνουμε ότι τα σχολεία στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία δεν άνοιξαν ακόμη.

 

Ο απολογισμός της τουριστικής περιόδου του 2018 θα γίνει εντός ολίγου. Στηριγμένος σε στοιχεία συγκεκριμένα και αξιόπιστα. Κατά πως φαίνεται στοιχεία του Συνδέσμου των Ξενοδόχων Καβάλας. Άλλη πηγή και επιλογή δεν φαίνεται να έχουμε.

 

Αυτό είναι το σχόλιο μας στα όσα ακούστηκαν στην συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής του Δήμου. Η αντιπαράθεση Ιωσηφίδου- Καπέτη έγινε στα γνωστά επίπεδα. Με τα γνωστά επιχείρημα, τις γνωστές απόψεις. Ενώ μιλούσαν δυνατά και έντονα ουσιαστικά επαναλάμβαναν όσα ήδη γνωρίζουμε. Από τα δελτία τύπου που εξέδωσαν τον Αύγουστο.

 

Από σήμερα θα είναι στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Είναι ομιλητής σε εκδήλωση της ΝΔ για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη. Η εκδήλωση γίνεται το απόγευμα, στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος». Σε παρόμοια εκδήλωση, προ της επίσκεψης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, έλαβε μέρος ο Μακάριος Λαζαρίδης.

 

Ευχαριστήρια ανακοίνωση των γονέων κηδεμόνων 6ου Λυκείου- Μουσικού σχολείου. Η ανάρτηση έγινε μετά την τέλεση του αγιασμού: «Πολλές ευχές για καλή και δημιουργική σχολική χρονιά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς από τους Συλλόγους Γονέων του 6ου ΓΕΛ και του Μουσικού Σχολείου Καβάλας. Ευχαριστούμε τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.Βαγενά, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ.Φραντζεσκάκη και τον Πρόεδρο της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας κ.Πετρόπουλο που μας τίμησαν με την παρουσία τους στον αγιασμό των σχολείων μας αλλά και για τη συνεχή βοήθειά τους. Η αγάπη για τα παιδιά μας οδηγεί όλους σε έναν κοινό σκοπό, την πρόοδο και την ευτυχία τους. Θα βάλουμε τα δυνατά μας, βοηθώντας το πολύτιμο έργο των εκπαιδευτικών τους. Καλή σχολική χρονιά σε όλους».

 

=======================================================

 

Προεκλογικές δηλώσεις

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησαν χθες για θέματα εκπαίδευσης ο Πέτρος Πετρόπουλος και ο Γιάννης Πασχαλίδης. Στο τέλος ρωτήθηκαν κάθε ένας για τις εκλογές που περιμένουν. Ο κ. Πετρόπουλος απάντησε: « Έχω άριστη συνεργασία με τη κ. Δήμαρχο. Είμαι στρατιώτης της δημοτικής παράταξης. Κάνει καλό στην προσπάθεια της κ. Τσανάκα η στήριξη της ΝΔ που ανακοίνωσε ο κ. Αυγενάκης».  Ο κ. Πασχαλίδης είπε: « Έχω εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της ΝΔ και στα κομματικά όργανα. Ελπίζω να γίνει σωστή αξιολόγηση».

 

 

Διαβάστε επίσης