μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η χθεσινή συνάντηση του κ. Μακάριου Λαζαρίδη με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Μπάμπη Δράκο (φωτογραφία) επιβεβαιώνει την αλλαγή των δεδομένων. Κατά συνέπεια και της όλης ατμόσφαιρας. Επιβεβαιώνει επίσης το ότι μόνιασαν ή -όπως λέει ο λαός- «τα βρήκαν μεταξύ τους». Εξ αυτού του λόγου τα χαρακτηριστικά χαμόγελα και των δύο.

Ας πούμε λοιπόν «ότι έγινε, έγινε». Από εδώ και πέρα ξεκινά μια νέα περίοδος. Θα διαφωνούν –ίσως- σε αρκετά αλλά τουλάχιστον θα επικοινωνούν και δε θα μαλώνουν μεταξύ τους.

 

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου εκδήλωση του ΚΚΕ, με την ευκαιρία των 74χρόνων από την απελευθέρωση της Καβάλας από τον ΕΛΑΣ. Ομιλία ιστορικού περιεχομένου για τα γεγονότα της εποχής διάβασε ο συμπολίτης δικηγόρος κ. Φάνης Γκερλεκτσής. Τα στελέχη της οργάνωσης Καβάλας αποκάλυψαν πλάκα που αναφέρεται στην επέτειο. Αυτή υπήρχε στο παρελθόν, στο ίδιο σημείο. Καταστράφηκε αλλά από χθες επανήλθε. «Θα συνεχίσουμε τις εκδηλώσεις μας και την τοποθέτηση πλακών σε ιστορικά σημεία της πόλης» υποσχέθηκε ο κ. Γκερλεκτσής. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη και φίλοι του κόμματος.

Σήμερα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ Καβάλας θα βρίσκονται στο πάρκο Φαλήρου. Εκεί το απόγευμα αρχίζει το φεστιβάλ τους, όπου θα εμφανιστεί στο πλαίσιο συναυλίας ο Θάνος Μικρούτσικος.

 

===========================================================

 

Η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας επιθυμεί να αναβαθμίσει πολλαπλώς την έκθεση KavalaExpo. Το έχει υποσχεθεί από την προεκλογική περίοδο (Δεκέμβρης του 2017). Μια δράση προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η εκδήλωση που θα γίνει παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

 

Χάρηκαν ιδιαίτερα οι φίλοι του στην Καβάλα που δεν είναι καθόλου λίγοι. Ακούμε ότι ο κ. Δέμπας έχει κι άλλα σχέδια αφού ως προς την έκθεση ένας Αντώνης Σαμαράς δεν φέρνει την Άνοιξη. Δεν αρκεί. Όλα αυτά θα τα μάθουμε λίαν συντόμως, πρέπει όλα να εγκριθούν από τη διοίκηση του φορέα. Θυμίζουμε ότι το Επιμελητήριο έχει υποσχεθεί έκθεση, στις παράλληλες εκδηλώσεις της οποίας θα υπάρχει και συναυλία με γνωστό καλλιτέχνη.  Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι στην έκθεση θα υπάρχουν γαστρονομικής φύσεως γεγονότα.

 

Ποσό 60.000 ευρώ υπολογίζει ότι θα ξοδέψει ο Δήμος Παγγαίου για την ανακαίνιση της ΛΑΦ Ελευθερούπολης. Αμέσως μετά θα χρησιμοποιήσει το ακίνητο για πολιτιστικούς λόγους, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής. Εκεί θα γίνει κάτι σαν τον Πυθαγόρα που έχουμε στην πόλη μας.

 

Βασικός σκοπός της διοίκησης του Δήμου Παγγαίου ήταν άλλος. Στη ΛΑΦ ήθελε να λειτουργήσει το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θόδωρου Κοκκινίδη. Ο τελευταίος φέρεται να απάντησε αρνητικά στην πρόταση που του έγινε.  Μάλλον γιατί κάτι άλλο έχει στο μυαλό του.

 

Περιμένοντας τον Πάνο Καμμένο στην Ελευθερούπολη, τόσο ο Τάκης Εμμανουηλίδης όσο και ο Κώστας Μορφίδης έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Θέμα των δηλώσεων τους η παραχώρηση στο Δήμο Καβάλας του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου». Και οι δύο βουλευτές ήταν σύντομοι στα λόγια τους αφού δεν είχαν να πουν τίποτα το καινούργιο, τίποτα το συγκεκριμένο και σημαντικό.

 

Ένας κάποιος αντίλογος επί της ίδιας εκκρεμότητας επιχειρήθηκε να διατυπωθεί από τους τοπικούς ΑΝΕΛΛ. Επιρρίπτουν ευθύνη στο Δήμο Καβάλας γιατί τόσο καιρό δεν κατέθεσε τη μελέτη για το Ασημακοπούλου, την οποία ζήτησε το Υπουργείο. Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η «παγωμένη» κατάσταση οφείλεται σε μια μελέτη που ο Δήμος Καβάλας δεν κατέθεσε, αν και του ζητήθηκε. Εκτίμηση μας είναι ότι πρόκειται για δικαιολογίες. Η Δήμαρχος άλλωστε το διέψευσε. Ισχυρίστηκε ότι η μελέτη κατατέθηκε.

 

Από τώρα μπορούμε να προβλέψουμε ότι το θέμα της αξιοποίησης του Ασημακοπούλου θα συζητηθεί αναλυτικά στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αυτήν την πρωτοβουλία θα πάρουν σίγουρα οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης διευκόλυνε την παρουσία στην Καβάλα δημοσιογράφων από την Γερμανία. Το σχετικό κείμενο αναφέρει: «Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. διοργάνωσε ένα fam trip φιλοξενώντας τέσσερις (4) Γερμανίδες Δημοσιογράφους στην Περιοχή μας. Η φιλοξενία διήρκησε πέντε (5) μέρες, με τελευταίο προορισμό τη πόλη της Καβάλας. Οι ομορφιές του τόπου μας ατελείωτες, οι εντυπώσεις που αποκόμισαν θετικές. Να ευχαριστήσω την Αρετή Πρίνου και την Βίκυ Στρούμπου, Διευθύντρια του Ε.Ο.Τ. στην Φραγκφούρτη της Γερμανίας για τη βοήθεια τους. Έπεται συνέχεια!!!!».

 

Την Τρίτη το απόγευμα πέρασε από το κέντρο της πόλης η ποδηλατοδρομία που διασχίζει την χώρα, προβάλλοντας την εθελοντική αιμοδοσία. Η επίσημη υποδοχή στην Καβάλα έγινε στον Δημοτικό Κήπο. Είδηση είναι ότι ανάμεσα σε όσους περίμεναν τους ποδηλάτες ήταν και προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας. Είχαμε πολύ καιρό να δούμε απόγευμα στο κέντρο της πόλης δημοτική αστυνομία. Από την εκδήλωση της Λευκής Νύχτας, τον περασμένο Μάη! Πότε θα τους ξαναδούμε απογευματινές ώρες; Κανείς δεν μπορεί να επιχειρήσει οποιαδήποτε πρόβλεψη.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα που βρέθηκε στις δημοτικές υπηρεσίες άκουσε τα καλά νέα. Ο πρόεδρος των κατοίκων της Παναγίας Φώτης Λαζαρίδης έμαθε πρώτος αυτό που η Δημωφέλεια στη συνέχεια ανακοίνωσε επίσημα. Την αύξηση των επισκεπτών στο Φρούριο. Φέτος στο Φρούριο, είπαν στον κ. Λαζαρίδη, βρέθηκαν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι! Η κ. Ιωσηφίδου το περιέγραψε αλλιώς. Μίλησε για αύξηση επισκεπτών σε σχέση με πέρσι, σε ποσοστό 13%. Το στατιστικό δεν αφορά τις διανυκτερεύσεις, έχει όμως κι αυτό την αξία του.

 

Έντονες είναι οι φήμες στο δημαρχείο, σχετικές με το δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Φίλιππα Τσανακτσή. Αποφεύχθηκε, όπως ακούμε, κρίση ανάμεσα σε αυτόν και τη δήμαρχο. Λέγεται ότι όχι και τόσο αργά (σε σχέση με την προεκλογική περίοδο) ο κ. Τσανακτσής θα αναλάβει καθήκοντα αντιδημάρχου. Στη θέση της κ. Βαρβάρας Μπαλτζίδου. Η αλλαγή πήγε να γίνει αρχές Σεπτέμβρη.

 

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Απόστολος Βαγενάς παραδέχθηκε, μιλώντας στην Πρωινή, ότι οι μαθητές του ΕΠΑΛ Θάσου είναι λίγοι. Κάνουμε προσπάθεια για αυτό, συμπλήρωσε. Πολλοί είναι οι μαθητές στο δημοτικό σχολείο Κηπούπολης. Σε μία τάξη βρίσκονται συνήθως περισσότερα από 20 παιδιά. Με λίγα λόγια μία τάξη του συγκεκριμένου σχολείου έχει τόσους μαθητές όσους όλο το σχολείο της συνοικίας του Περιγιαλίου! Όμως το ξέρουμε και το καταλαβαίνουμε. Άλλο Κηπούπολη, άλλο Περιγιάλι.

 

Ο φίλος και συνεργάτης του Μακάριου Λαζαρίδη, Μανώλης Κελαϊδάκης, προσπαθεί να το ισορροπήσει το πράγμα. Γράφει στο διαδίκτυο: «Είναι πολύ θετικό για την Καβάλα δυο στελέχη από την περιοχή μας ο Νικος Παναγιωτοπουλος και ο Μακάριος Λαζαρίδης να βρίσκονται μεταξύ των βασικών ομιλητών σε όλες τις ημερίδες που κάνει το κόμμα στην Θεσσαλονίκη». Το συγκεκριμένο σχόλιο είναι ένα ακόμη έμμεσο βήμα προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία στην τοπική ΝΔ. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, νέος στόχος είναι αυτή η ηρεμία να διατηρηθεί και μετά την επίσκεψη στη ΔΕΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Η Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου συνάντησε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη την πρώην υπουργό κ. Όλγα Κεφαλογιάννη. Η τελευταία φέρεται να υποσχέθηκε νέα επίσκεψη στην Καβάλα. Όπως είπε, αυτήν την φορά η επίσκεψη θα είναι επίσημη και όχι ιδιωτική.

 

Μικρή προσέλευση δημοσιογράφων στη συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τετάρτη το πρωί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Τα περισσότερα τοπικά μέσα προτίμησαν την ίδια ώρα να είναι στην Ελευθερούπολη για την επίσκεψη Καμμένου. «Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που ήρθατε στη συνέντευξη τύπου, εσείς που ήρθατε» ήταν το σχόλιο του γραμματέα της ΝΕ ΚΚΕ Καβάλας Βασίλη Κατοπόδη.

 

Νέα δημοτική ορολογία όταν πρόκειται για μία ακόμη παράταση δημοτικού έργου. Δεν αναφέρεται η λέξη «παράταση» αλλά αυτή περιγράφεται ως «… έγκριση μετάθεσης χρόνου παράδοσης της προμήθειας του έργου κτλ».

 

Ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας παρουσίασε χθες η ιστοσελίδα του Αθηνοράματος. Ο συντάκτης του κειμένου δεν κρύβει ότι πήρε την αφορμή από τα γαστρονομικά γεγονότα στην πόλη μας, στη διάρκεια του φεστιβάλ Cosmopolis. Οι θαυμάσιες φωτογραφίες είναι του Χάρη Ιορδανίδη.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος οργανώνει σύσκεψη στο γραφείο του με θέμα τα προβλήματα που έχουν προκληθεί εξ αιτίας των άκαιρων βροχοπτώσεων. Προφανώς εννοεί αυτά που αφορούν αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες.

 

 

Διαβάστε επίσης