μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ενδιαφέρουσα φωτογραφία αρχείου. Αρχές της δεκαετίας του ‘90 βρέθηκαν στην Αθήνα, στο ίδιο τραπέζι: Ο Μάκης Ψωμιάδης, ο τότε βουλευτής Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο τότε πρόεδρος της ΝΟΔΕ Γιώργος Σπύρος, ο μακαριστός Μητροπολίτης Προκόπιος, ο Αχιλλέας Καραγκιοζόπουλος, ο τότε βουλευτής Σπύρος Παπαδόπουλος, ο Θόδωρος Τσεντεμείδης και ο τότε διορισμένος Νομάρχης Καβάλας Θανάσης Παρτάλης.

 

Δεν έχουν τέλος οι φωτογραφίες με τα επικίνδυνα ασυντήρητα κουβούκλια στάσεων. Αυτό της φωτογραφίας βρίσκεται στην Καλαμίτσα. Είναι φανερό ότι γέρνει. Ουδείς ενδιαφέρθηκε, ουδείς θα ενδιαφερθεί. Ως που κάποια στιγμή το κουβούκλιο θα πέσει. Μόνο τότε θα απομακρυνθεί χωρίς να αντικατασταθεί.

 

============================================================

 

Το Δασαρχείο Καβάλας προσέλαβε πρώτο (δηλαδή πιο μπροστά από τους Δήμους) προσωπικό του νέου προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας. Οι εργάτες δουλεύουν καθημερινά στις στροφές του Αγίου Σίλα, καθαρίζουν το περιαστικό δάσος σε μικρή απόσταση από το δρόμο. Το έργο είναι ουσιαστικό , το αποτέλεσμα θεαματικό. Η δουλειά που γίνεται πολύ καλή. Φυσικά θα συνεχιστεί. Σε περιοχές αρμοδιότητας του Δασαρχείου Καβάλας. Όσο πιο κοντά γίνεται στον αστικό ιστό.

 

Το συγκεκριμένο γεγονός είναι μήνυμα που μας προετοιμάζει για τη δημοτική Κοινωφελή Εργασία. Έρχονται. 270 εργάτες είναι σχεδόν έτοιμοι να πιάσουν δουλειά. Ο Δήμος Καβάλας τους έχει ανάγκη, τους περιμένει πως και πως. Το ότι η δουλειά τους θα βοηθήσει τη διοίκηση στην κρίσιμη προεκλογική περίοδο, είναι μόνο μία σύμπτωση. Ευτυχής για την κ. Τσανάκα.

 

Τα ίδια φυσικά ισχύουν για όλους τους άλλους εν ενεργεία Δημάρχους του Νομού. Η Κοινωφελής Εργασία είναι «ανακάλυψη» της προηγούμενης κυβέρνησης. Προσφέρει απασχόληση 8 περίπου μηνών με όρους μνημονιακούς. Οι οποίοι ικανοποιούν όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα. Το πρόβλημα είναι τι γίνεται μετά. Όταν το πρόγραμμα τελειώσει. Κανένα άλλο δεν είναι τόσο αποδοτικό. Οι πολίτες καλομαθαίνουν αλλά η επόμενη Κοινωφελής Εργασία πάντα αργεί.

 

Μνημονιακή είναι και η κατάσταση που καιρό τώρα επικρατεί έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην Ιχθυόσκαλα. Οι πολίτες τις περισσότερες φορές σπεύδουν να ρυθμίσουν λογαριασμούς που δεν μπορούν να πληρώσουν. Κάθε μέρα ο εσωτερικός χώρος γεμίζει. Κάθε μέρα πολίτες ταλαιπωρούνται περιμένοντας έξω από το κτίριο. Αναζητούν σκιά μα δεν υπάρχει.

 

Ευτυχώς από χθες προσφέρεται για αναμονή νέα επιχείρηση εστίασης που λειτουργεί ακριβώς απέναντι. Να πιεις έναν καφέ, να φας πρωινό κτλ μπας και με αυτόν τον τρόπο το «μαρτύριο» στη ΔΕΗ φανεί πιο σύντομο. Ή έστω πιο ήπιο.

 

Η κυβέρνηση (αν και «πρώτη φορά Αριστερά») δεν δείχνει να αντιδρά σε μια κατάσταση που εξευτελίζει όσους ανθρώπους δείχνουν να εκλιπαρούν για μια πληρωμή του ρεύματος με δόσεις. Δε φθάνει που έχουν το οικονομικό τους ζόρι, περιμένουν υπό αντίξοες συνθήκες. Περιμένουν ώρα αφού ένας χριστιανός να αυξήσει το προσωπικό δεν βρέθηκε.

 

Αυτή η διαδικασία και η εικόνα (μέσα κι έξω από τη ΔΕΗ Καβάλας) είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στην πατρίδα μας. Αυτή είναι η αλήθεια για την Ελλάδα που φυσικά δεν βγήκε από την κρίση. Ούτε κάτι τέτοιο φαίνεται να γίνεται σύντομα.

 

Η Ελλάδα που τα καταφέρνει είναι η Ελλάδα των ομιλιών του Τσίπρα. Είναι η Ελλάδα που θα τα καταφέρει σύντομα, δια των ομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δυστυχώς, εκτός από τα λόγια υπάρχει η άτιμη η πραγματικότητα. Η οποία δεν κάνει το κέφι κανενός αισιόδοξου πολιτικού. Η πραγματικότητα αποδεικνύει κάθε μέρα, με πολλούς τρόπους, ότι τα μνημόνια «κουρελιάζουν» ένα μεγάλο μέρος του κόσμου. Στην προκειμένη περίπτωση αυτά τα… «κουρέλια» τα βλέπεις έξω από τη ΔΕΗ. Σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης.

 

Είναι άλλο πράγμα η μη αξιοποίηση του άδειου στρατοπέδου «Ασημακοπουλου» κι είναι άλλο πράγμα το πρόβλημα των προσφύγων. Συνδέονται δεν λέμε αλλά καλό είναι να μη συγχέονται. Τη διαπραγμάτευση με τις Ένοπλες Δυνάμεις την άρχισε ο Εριφυλλίδης. Τη συνέχισε ο Σιμιτσής.

 

Η κ. Τσανάκα χειρίζεται το θέμα από τον Σεπτέμβρη του 2014. Οι πρόσφυγες στο στρατόπεδο εμφανίστηκαν το Καλοκαίρι του 2016. Κάποιος είχε την ιδέα. Κάποιος θεώρησε την περιοχή κατάλληλη. Κάποιος δεν αντέδρασε αφού έκρινε ότι δεν πειράζει που στο διεκδικούμενο στρατόπεδο θα υπάρχουν και πρόσφυγες. Κάποιοι τόσα χρόνια προσπάθησαν να φέρουν σε συμφωνία το Δήμο Καβάλας με το Υπουργείο αλλά όπως ξέρουμε δεν τα κατάφεραν.

 

Πολλές φορές ο καιρός γίνεται αιτία να αναβληθούν ή (το χειρότερο) να ματαιωθούν τοπικές εκδηλώσεις. Αυτήν την φορά ο καλός και Καλοκαιρινός καιρός είναι ο λόγος που οι προβολές στο Ζέφυρο συνεχίζονται μία ακόμη εβδομάδα. Θα πρέπει να ψάξουμε πολύ στο παρελθόν για να βρούμε προβολές ταινιών στο Ζέφυρο και στο δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτέμβρη. Αν όλα πάνε καλά, η σεζόν στο Ζέφυρο τελειώνει πετυχημένα στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

 

Το Σάββατο η Εφημερίδα των Συντακτών είχε μικρό αφιέρωμα στην προετοιμασία των βουλευτικών ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής σε όλη την Ελλάδα. Για την Καβάλα ούτε λέξη, ούτε ένα όνομα. Για την ΑΜΘ μόνο μία σύντομη αναφορά σε ένα όνομα για το νομό της Ξάνθης. Όχι του Φώτη Καραλίδη.

 

Ο σύλλογος του μπρίτζ της Καβάλας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο αν και ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια. Την Κυριακή ο πρόεδρος του συλλόγου επανέλαβε ότι για έδρα του ο σύλλογος διεκδικεί και ζητά από το Δήμο Καβάλας τη Μεγάλη Λέσχη. Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις εκεί άρχισε να παίζεται το μπριτζ στην Καβάλα. Ήταν η εποχή του καπνού και μπριτζ στη Μεγάλη Λέσχη έπαιζαν οι καπνέμποροι. Σημειώνουμε ότι χώρο στη ανακαινισμένη Μεγάλη Λέσχη ζητά και το σκάκι.

 

Το Επιμελητήριο των Σερρών προηγείται. Η έκθεση του θα γίνει στην πόλη των Σερρών 28 με 30 Σεπτέμβρη, λίγες μόνο ημέρες πριν την έκθεση του Επιμελητηρίου Καβάλας. Είναι πολύ πιθανό στην έκθεση των Σερρών να λάβουν μέρος επιχειρήσεις από την περιοχή του Νομού Καβάλας και δη από το Δήμο του Παγγαίου.

 

Σε συγγενείς του στο εξωτερικό βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα ο βουλευτής Γιώργος Παπαφιλίππου. Πρόκειται για οικογενειακές υποχρεώσεις. Ο κ. Παπαφιλίππου επιστρέφει στην Καβάλα στο τέλος της εβδομάδας που άρχισε χθες.

 

Οι σχέσεις της Δήμητρας Τσανάκα με το ΚΚΕ στην Καβάλα είναι παραδοσιακά καλές. Με τον Χρήστο Ποτόλια ακόμη καλύτερες. Κάπου εδώ είναι η εξήγηση της προσέλευσης της στο φεστιβάλ της ΚΝΕ την Παρασκευή το βράδυ. Ας μη ξεχνάμε τη δωρεά της, 1.000 ευρώ, στο κόμμα για να καταφέρει να αγοράσει γραφεία στην πόλη μας.

 

Ομαλά και ευχάριστα έγινε η αλλαγή προέδρου στο δημοτικό νομικό πρόσωπο Αλληλεγγύη. Ο νέος πρόεδρος κ. Τουλκίδης υποδέχθηκε το προσωπικό στο «Ψαράκι» ενώ η απερχόμενη κ. Φρατζεσκάκη επέλεξε και το facebook για έναν συγκινητικό αποχαιρετισμό. Έγραψε προς το προσωπικό ειδικά των δημοτικών παιδικών σταθμών: «Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Το πέρασμα από το Ν.Π. σύντομο όμως δυνατό και γεμάτο από συναισθήματα! Παλέψαμε ,χαρήκαμε, τρέξαμε, για το καλό των παιδιών μας, για το καλό των παιδικών σταθμών και του προσωπικού του, αλλά στο τέλος πετύχαμε».

 

Ένα τηλεφώνημα

Έχει την αγωνία του και το καταλαβαίνουμε. Πασχίζει να κρατηθεί «ζωντανός», αναζητά επιβεβαίωση στον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεται. Συχνά ταλαιπωρείται από διάφορες αυθαίρετες όπως φαίνεται φήμες. Λόγια του κόσμου που δεν λένε να σταματήσουν.

Μέσα σε αυτήν την έντονη κατάσταση, χτυπά το τηλέφωνο του. Του τηλεφωνεί κάποιος που δηλώνει δημοσιογράφος. Κι αφού του βάζει τις φωνές, τον … ενημερώνει: «είσαι τελειωμένος» του φωνάζει. Μένει άφωνος, απαντά καταλλήλως και κλείνει το τηλέφωνο!

Το θέμα μας δεν είναι ο πολιτικός, τα άγχη του και η προσπάθεια του. Θέμα μας είναι ο «δημοσιογράφος» που τάχα έχει τις πληροφορίες και τις «μεταδίδει» με τρόπο άμεσο και απειλητικό στον πολιτικό. Σα να του λέει ότι έβαλε κι αυτός (ο τάχα δημοσιογράφος) το χεράκι του για ότι πρόκειται να ακολουθήσει. Αν ακολουθήσει.

Αυτοί ναι μεν δεν είναι δημοσιογράφοι αλλά έτσι δηλώνουν. Αυτοί οι πολλοί κακοί «δημοσιογράφοι» είναι οι υπεύθυνοι για το σημείο στο οποίο έφθασαν τα πράγματα. Για την κατάντια αρκετών ΜΜΕ που αντί να ενημερώνουν, επιχειρούν να ρυθμίσουν τις καταστάσεις. Αυτό ακόμη κι αν κάποτε συνέβαινε (κακώς), τώρα δεν είναι παρά η «ταφόπλακα» όσων από δημοσιογράφοι ξεκίνησαν κι ουσιαστικά έγιναν κανονικοί εκβιαστές. Που στο μυαλό τους τελειώνουν ή εκλέγουν υποψηφίους!

 

Διαβάστε επίσης