μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση για την επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων από το Τουρκικό κράτος. Μαζεύτηκαν αρκετοί επίσημοι μιας και έρχονται πάσης φύσεως εκλογές.

Οι υποψήφιοι είναι παντού πολλοί. Όχι μόνο στις εκδηλώσεις, παντού. Το παρατήρησαν οι πολίτες και το σχολιάζουν. Ειδικά στις εκκλησίες, στις γιορτές κτλ, οι υποψήφιοι είναι πρώτοι πρώτοι και καλύτεροι. Τόσο εντός του ιερού ναού όσο και στη λιτανεία της εικόνας.

 

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα αντιφασιστική συγκέντρωση με την ευκαιρία συμπλήρωσης 5 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η συγκέντρωση έγινε στο λιμάνι με μουσική και σχετικό πανό. Οργανώθηκε από τους αντιεξουσιαστές. Η αστυνομία έλαβε τα μέτρα της, βρίσκονταν παντού χθες το απόγευμα.

Παρόμοιες εκδηλώσεις έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε όλη την Ελλάδα. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι βασικό αντικείμενο της δίκης των μελών της Χρυσής Αυγής, μια δίκη που φαίνεται ότι τελειώνει.

*Για την επέτειο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα υπήρξε χθες ανακοίνωση και της ΝΔ, μέσω του βουλευτή Καβάλας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου: «Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Καβάλας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, αναρωτιέται γιατί καθυστερεί η δίκη της Χρυσής Αυγής».

 

===========================================================

 

Πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι μία ακόμη σύσκεψη για το μείζον πρόβλημα της Φθινοπωρινής περιόδου, αυτό της καύσης καλαμιών. Η πρωτοβουλία ανήκει (ως συνήθως) στο τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Είδηση δεν είναι η πραγματοποίηση της σύσκεψης. Είδηση είναι ότι αυτή γίνεται σε αίθουσα του Διοικητηρίου. Στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης». Αν στη σύσκεψη παραστεί ο Θόδωρος Μαρκόπουλος τότε θα είναι μοναδική ευκαιρία. Μιας φωτογραφίας του δίπλα δίπλα με το Ζαφείρη Μυστακίδη (πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ). Η φωτογραφία των δύο θα είναι επίσης είδηση.

 

Στην Κατερίνη θα βρίσκεται την Παρασκευή ο πρώην υπουργός Γιώργος Καλαντζής. Πρόκειται να παραστεί στην εκδήλωση όπου ο πρώην συνάδελφος του κ. Κώστας Κουκουδήμος θα ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητα του. Ο παλιός πρωταθλητής στίβου διεκδικεί το Δήμο Κατερίνης.

 

Είναι αλήθεια; Μάλλον είναι αλήθεια. Πριν από 15 περίπου μέρες έλαβαν πρόσκληση από τη Δήμαρχο και την επισκέφθηκαν στο γραφείο της ο Γιάννης Παναγιωτίδης και ο Βασίλης Λεμονίδης. Οι συναντήσεις με τους δύο προέδρους ήταν χωριστές και διαδοχικές. Αν και δεν έγινε γνωστό το τι τους είπε η κ. Τσανάκα, φαίνεται να μίλησαν για τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

 

Αν τους (ξανα)έκανε πρόταση συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο της, δεν το μάθαμε. Αν αποδέχονταν την πρόταση, θα είχε γίνει ήδη γνωστό. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ασκούνται πιέσεις, διατυπώνονται προτάσεις, γίνεται διαβούλευση! Και οι δύο έχουν πει ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν στις δημοτικές εκλογές που έρχονται. Θα αντέξουν στο γενικό και προς κάθε κατεύθυνση «όχι» που δημόσια διατύπωσαν;

 

Τόσο η κ. Τσανάκα όσο και η κ. Ιωησηφίδου επαναλαμβάνουν την πρόθεση του Δήμου Καβάλας να προβληθεί στην Κίνα όπου ταυτόχρονα θα αναζητήσει επενδυτές. Η εκδήλωση προαναγγέλλεται να γίνει το Μάρτιο, μάλλον στο Δήμο του Σεντζέν. Το είπε η κ. Τσανάκα στους Κινέζους, που τη Δευτέρα το απόγευμα την επισκέφθηκαν στο γραφείο της.

 

Τον Μάρτιο ωστόσο η προεκλογική περίοδος στην Καβάλα θα είναι στο φουλ. Είναι δυνατόν να αφήσουν τις εκλογές για να κάνουν τουριστική προβολή στην Κίνα; Η κ. Ιωσηφίδου, που ρωτήθηκε, ήταν κατηγορηματική. «Εγώ θα πάω» τόνισε.

 

Στη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φάνηκε να πιστεύει στην προοπτική του έργου της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Για αυτό και χαρακτήρισε την πρόταση υπερβολική, το δε σχέδιο «φαραωνικό». Εντύπωση προκάλεσε το ότι την επόμενη μέρα, προχθές Δευτέρα, δεν υπήρξε απάντηση από τη Κυβέρνηση. Ο κ. Σπίρτζης απάντησε στον κ. Μητσοτάκη σε όλα τα άλλα εκτός από το συγκεκριμένο. Στο έργο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας εμπλέκεται η σιδηροδρομική σύνδεση της Καβάλας με τη Θεσσαλονίκη.

 

Με υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας πήγε το Σάββατο στη ΔΕΘ, λόγω της επίσκεψης Μητσοτάκη, ο Θόδωρος Μαρκόπουλος. Νωρίτερα ζήτησε και πήρε την άδεια της Αποκεντρωμένης αφού επρόκειτο να κινηθεί εκτός έδρας. Για να αδειοδοτηθεί το ταξίδι ρόλο έπαιξε η πρόσκληση που έλαβε ο κ. Μαρκόπουλος από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Ένα δημοσίευμα σε αθηναϊκή εφημερίδα έγινε «σημαία» των Νεοδημοκρατών που στην ΑΜΘ αμφισβητούν τον Χρήστο Μέτιο. Το δημοσίευμα στο Βήμα της περασμένης Κυριακής ταιριάζει με τις απόψεις και εκτιμήσεις τους αφού αμφισβητεί το πιθανότερο, δηλαδή την εκ νέου υποψηφιότητα Μέτιου (με τη στήριξη της ΝΔ). Αφού λοιπόν το λέει το Βήμα…

 

Προ 15 ημερών η εφημερίδα Παραπολιτικά έγραψε πληροφορίες για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο Νομό Καβάλας. Και με αυτό το δημοσίευμα έγινε αρκετός ντόρος. Στο μεταξύ το δημοσίευμα αμφισβητήθηκε και «ξεθώριασε» αρκετά. Για τους υποψηφίους των περιφερειακών εκλογών έγραφε την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα «Δημοκρατία».

 

Με αφορμή το περιστατικό της πτώσης του βράχου στην παραλία της Ζακύνθου, ας δούμε – καλού κακού- τα δικά μας επικίνδυνα βράχια. Πιο γνωστά και πιο απειλητικά φαίνονται να είναι αυτά λίγο πριν την στροφή της Τόσκα. Θέλει πολύ να γίνει ότι έγινε στην παραλία της Ζακύνθου; Η πρόληψη έχει πάντα μεγάλη σημασία. Αρκεί να γίνεται και να μην είμαστε μόνο λόγια.

 

Σχετικά με την Κοινωφελή Εργασία στο Δήμο Καβάλας. Ο κ. Καλανταρίδης επιβεβαίωσε την πληροφορία σύμφωνα με την οποία από τους 270 ωφελούμενους περίπου οι μισοί θα απασχοληθούν στην υπηρεσία Καθαριότητας. Αναμενόμενο και σωστό.

 

Φθινόπωρο και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ανακοινώθηκε η πρώτη εκδήλωση- βιβλιοπαρουσίαση της νέας περιόδου. Αστυνομικού περιεχομένου. Αναλυτικά η πρόσκληση αναφέρει: Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου αστυνομικού Μυθιστορήματος του Γρηγόρη Αζαριάδη «Σκοτεινός Λαβύρινθος» την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (4ος όροφος). Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Υποδιευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας Κωνσταντίνος Σιμούδης.

 

Σε όλη την Ελλάδα προβλήθηκε η είδηση προμήθειας του Δήμου Κοζάνης με τρία καινούργια και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο Δήμος Καβάλας που προ έτους άρχισε διαδικασία για 15 τουλάχιστον νέα οχήματα, ζήτησε να αγοράσει κι ένα ηλεκτρικό. Δεν υπήρξε καμία προσφορά, δεν θα αγοραστεί το σύγχρονο όχημα. Στην Κοζάνη φαίνεται είναι αλλιώς…

 

Ξανάρχισαν τα σχολεία, ξανάρχισαν οι επισκέψεις προγραμμάτων Erasmus. Ο κ. Μαρκόπουλος προσκάλεσε και τους δημοσιογράφους:  «Σας ενημερώνουμε ότι αύριο (σήμερα), Τετάρτη 19/09/2018 και ώρα 09:00, θα επισκεφθεί τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας στο γραφείο του, αντιπροσωπεία από 25 μαθητές και 8 εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Λιθουανία και την Ιταλία, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ «Creative teachers, creative students», στο οποίο συμμετέχει το 6ο Γενικό Λύκειο Καβάλας».

 

Από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στη Θάσο πολυμελής γερμανική αποστολή στο πλαίσιο της συστηματικής συνεργασίας της Θάσου με την περιοχή Βάδης – Βυρτεμβέργης, υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση ανταλλαγής μαθητών από το Dietrich –

Bonhoeffer Gymnasiums του Metzingen και το Γενικό Λύκειο Θάσου, κατά την οποία γερμανοί μαθητές θα φιλοξενηθούν από έλληνες μαθητές, που ήδη φιλοξενήθηκαν στην περιοχή του Metzingen τον Μάρτιο του 2018. Βασικός στόχος της ανταλλαγής των μαθητών είναι η γνωριμία και εξοικείωση μαθητών από τις δύο χώρες προκειμένου να επιτευχθεί άρση στερεοτύπων, καθώς και η εδραίωση της φιλίας των δύο χωρών και η προβολή της χώρας μας. Στη αποστολή θα συμμετέχουν 15 μαθητές, τρεις συνοδοί καθηγητές καθώς και εκπρόσωποι από το γραφείο δημάρχων Βορείου Ελλάδος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

 

Λίγη Καβάλα στα βραβεία Όσκαρ του 2019; Γιατί όχι. Υπάρχουν πιθανότητες αφού «Με την ιστορία της Πολυξένης, ενός 12χρονου, ορφανού κοριτσιού που υιοθετήθηκε από μία ελληνική οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη, η Δώρα Μασκλαβούνου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 91η διοργάνωση βραβείων Όσκαρ. Η επιτροπή της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προτίμησε την «Πολυξένη», από την ταινία «1968» του Τάσου Μπουλμέτη.

Η «Πολυξένη» είναι ένα δράμα εποχής, με την πρωταγωνίστρια να φτάνει στην Κωνσταντινούπολη από το ορφανοτροφείο Καβάλας, να μεγαλώνει όμορφα στην Πόλη ώσπου χάνει τους θετούς γονείς της και αρχίζουν τα προβλήματά της». Φέτος το Καλοκαίρι (αρχές Αυγούστου) η ταινία προβλήθηκε στο Ζέφυρο. Στην προβολή της ταινίας η Στέγη είχε προσκαλέσει και την σκηνοθέτιδα κ. Μασκλαβούνου.

Διαβάστε επίσης