μικρα πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρα πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αγιασμό τέλεσε την Τετάρτη το απόγευμα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποταμουδίων. Είναι δραστήριος, λύνει προβλήματα της συνοικίας και φυσικά παρουσιάζει πολιτιστική δραστηριότητα.

Η άλλη είδηση που αφορά την τελετή του αγιασμού είναι προεκλογική. Τον παρακολούθησαν οι αντιδήμαρχοι Φρατζεσκάκη- Τσουρουκίδης, ο Θόδωρος Μουριάζης, ο Θόδωρος Τζατζάρης και ο Κυριάκος Σταυρίδης. Ένα σωρό μελλοντικοί υποψήφιοι σε έναν τόσο απλό αγιασμό.  

=============================================

Αθωώθηκαν χθες αργά το μεσημέρι στο Μονομελές Καβάλας δύο πρώην αντιδήμαρχοι. Ο Φίλιππας Φιλιππίδης και ο Θόδωρος Μουριάδης. Μαζί με υπηρεσιακό παράγοντα, ήταν κατηγορούμενοι για τη κατεδάφιση του σχολείου της Λημνιάς. Έδωσαν εξηγήσεις επί των πραγματικών περιστατικών κι έτσι απαλλάχθηκαν της κατηγορίας.

 

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προεκλογικής του δραστηριότητας ο κ. Μουριάδης θα έχει συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Μάκη Κεβρεκάκη. Η μεταξύ τους συζήτηση θα είναι αρκετά ουσιαστική.

 

Τα νέα για το μέλλον του Βιοτεχνικού Πάρκου δεν είναι ευχάριστα. Νέα συνάντηση Μέτιου- Δέμπα κατέληξε στο συμπέρασμα σύμφωνα με το οποίο η λύση δια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας δεν είναι εφικτή. Γράψαμε ήδη ότι στην αύξηση διαφωνεί ο Δήμος Καβάλας.

 

Κατόπιν τούτου όλα αρχίζουν από την αρχή ενώ το Βιοτεχνικό Πάρκο συνεχίζει να είναι χωρίς διοίκηση. Χωρίς κάποιον να ενδιαφερθεί να το «ζωντανέψει». Αυτή η κατάσταση ισχύει εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια. Οφείλεται στο ότι δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με την εκκρεμότητα όσοι διοικούν την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και την Περιφέρεια ΑΜΘ. Ασχολούνται περιστασιακά κι έτσι άκρη δεν θα βρεθεί ποτέ.

 

Αρχίζει αύριο το απόγευμα στο κλειστό γυμναστήριο της Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου» τριήμερο τουρνουά μπάσκετ με αμαξίδιο. Οι 4 ομάδες του τουρνουά θα ήταν πέντε. Τελευταία στιγμή ματαίωσε το ταξίδι της στην Καβάλα ομάδα από την Τουρκία. Επικαλέστηκε οικονομικούς λόγους. Οι οποίο έχουν σχέση με την συνεχή υποτίμηση της Τουρκικής λίρας. Το γεγονός μόνο τυχαίο δεν είναι ως προς τη γειτονική χώρα και το πόσο επηρεάζεται η τουριστική κίνηση των Τούρκων προς τη δική μας.

 

Πολύ ευχάριστο κλίμα επικράτησε την Τετάρτη το απόγευμα στη συνέντευξη τύπου με θέμα τον αυριανό νυχτερινό αγώνα δρόμου (5ο Night City Run). Κοντά στον πρόεδρο της Λέσχης Φιλάθλων Καβάλας κ. Γιάννη Προμούσα κάθισαν η Δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου και η πρόεδρος της Δημωφέλεια κ. Αναστασία Ιωσηφίδου. Οι τρεις εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας θυμήθηκαν πως ξεκίνησαν όλα το 2014 (1η διοργάνωση).

 

Η «παρελθοντολογία» είχε αφετηρία τη Δήμητρα Τσανακα, την εποχή που ήταν υποψήφια δήμαρχος και «… η προεκλογική περίοδος βρίσκονταν στο φόρτε της». Συνεχίστηκε από τον Γιώργο Φιλόσογλου. Ο αντιδήμαρχος θυμήθηκε και κάποιες γκρίνιες που αρχικά υπήρξαν περί του κόστους της διοργάνωσης. Εννοούσε την κριτική που η διοίκηση είχε δεχθεί από τον κ. Μάκη Παπαδόπουλο. Επειδή ωστόσο το Night City Run δικαιώθηκε στην πράξη (και από τις πολλές συμμετοχές), οι γκρίνιες με τον καιρό έπαψαν να ακούγονται. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η οικονομική του ενίσχυση δεν είναι τόσο προσεκτική όσο χρειάζεται.

 

Όπως παραδέχθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου των Δικαστικών υπαλλήλων Καβάλας κι όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Καβάλας, η συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας δεν είναι μόνο υπόθεση του κράτους. Συχνά τσοντάρει χρήματα και το ταμείο του Δικηγορικού συλλόγου. Αυτό γίνεται για δύο λόγους. Τα χρήματα του υπουργείου είναι λίγα, αργούν μέχρι να έρθουν στην Καβάλα.

 

Τα προβλήματα αντίθετα επείγουν. Τότε δρα ο Δικηγορικός σύλλογος. Όσο περισσότερο βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων του κτιρίου τόσο περισσότερο «καλομαθαίνει» το υπουργείο…. Σημειώνουμε με την ευκαιρία ότι οι ανδρικές τουαλέτες στο ισόγειο του δικαστικού μεγάρου χρειάζονται ριζική συντήρηση και ανακαίνιση. Οι μισές δεν λειτουργούν ενώ χαλασμένος είναι τουλάχιστον ένας νιπτήρας.

 

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Δήμου Παγγαίου στην υπόθεση των διμήνων; Ξέρουμε ότι θα στηριχθούν στην αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Έγιναν; Τι περιλαμβάνουν; Η απάντηση στα ερωτήματα είναι εύκολη. Δεν έγινε απολύτως τίποτα επειδή όλοι όσοι αθωώθηκαν περιμένουν να καθαρογραφτεί η απόφαση. Περιμένουν 20 μέρες, θα περιμένουν αρκετές ακόμη. Μετά βλέπουμε.

 

Δεν είναι και τόσο σωστή η λειτουργία του πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στη συνοικία της Νεάπολης (ΔΕΠΟΣ). Το λένε οι κάτοικοι της περιοχής που το επισκέπτονται και συχνά το βρίσκουν κλειστό. Κάτι φαίνεται να συμβαίνει. Το περασμένο Σάββατο το απόγευμα πολίτες φέρονται να εκμεταλλεύτηκαν ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε, μπήκαν στο πάρκο ενώ αυτό αρχικά ήταν κλειδωμένο! Σημειώνουμε ότι ακόμη κι όταν το αναψυκτήριο δεν λειτουργεί, το πάρκο πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους αφού αποτελεί χώρο αναψυχής- παιχνιδιού- περιπάτου κτλ.

 

Μηχάνημα του Δήμου Καβάλας καθάρισε το ρέμα δίπλα από τα κτίρια του ΟΑΕΔ (Περιγιάλι), στο σημείο που αυτό καταλήγει στη θάλασσα. Η παρέμβαση ήταν σύντομη αλλά και απαραίτητη ταυτόχρονα. Γενικά αυτό το διάστημα ο Δήμος Καβάλας δίνει μεγάλη προτεραιότητα σε όλα τα ρέματα που τον αφορούν. Έρχεται Χειμώνας, πρέπει να λάβει τα μέτρα του.

 

Τις μετρά τις αθωώσεις του στα δικαστήρια ο πρώην Δήμαρχος Παγγαίου κ. Βασίλης Ξουλόγης. Τις μετρά και τις βρίσκει 14! Η πιο πρόσφατη στο δικαστήριο της Κομοτηνής. Η ανάρτηση του περιέχει αρκετές ειδικότερες πληροφορίες: «Μια ακόμη αθωωτική απόφαση, η 14η, από το Τριμελές Εφετείο Θράκης για δύο υποθέσεις, που αφορά τα έργα «Κατασκευή βιολογικού καθαρισμού  Ελευθερούπολης» και «Επέκταση δικτύου ύδρευσης Πλατανοτόπου», μετά από καταγγελία του Χρυσανίδη Χαράλαμπου, το 2012. Κατηγορούμενοι ήταν Ξουλόγης Βασίλης, Δαμιανίδης Βασίλης, Καλλινικίδης Ανδρέας, Τσίλογλου Μαρία, Καζαντζιδης Παναγιώτης, Ματσάγκος Σταμάτης και δυστυχώς 3 υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παγγαίου».

 

Το δημοτικό συμβούλιο Παγγαίου συνεδρίασε ολίγον βιαστικά το απόγευμα της Τετάρτης. Παρίστατο ο κ. Ξουλόγης αλλά όλα ήταν ήρεμα. Η πλειοψηφία των συμβούλων ήθελε να τελειώσουν γρήγορα τα θέματα για να προλάβουν να δουν την μπάλα στην τηλεόραση. Έκανε με λίγα λόγια το… θαύμα της η ΑΕΚ που έπαιζε με τον Άγιαξ!

 

Διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία της η ταβέρνα «Φλοίσβος» στη Ραψάνη. Από τις 12 Οκτώβρη επαναλειτουργεί στο Εμπορικό Κέντρο η ταβέρνα του Γιάννη Σαρρή ενώ νέο κατάστημα πώλησης πουλερικών λειτουργεί στην οδό Δοϊράνης, στην κεντρική πλατεία.

 

Η δημοτική επιχείρηση Δημωφέλεια προετοιμάζει εκδήλωση και έκθεση για τα Λασπόλουτρα. Τα δύο γεγονότα θα γίνουν από τις 3 Οκτώβρη και μετά στο Μουσείο. Ειδικότερα στις 3 Οκτώβρη θα εγκαινιαστεί έκθεση φωτογραφίας με τίτλο The Art of clay. Την ίδια μέρα θα γίνει ημερίδα με θέμα τις θεραπευτικές ιδιότητες του ιαματικού πυλού στον άνθρωπο. Η έκθεση φωτογραφίας περιλαμβάνει 80 φωτογραφίες με θέμα τον πυλό.

 

Λύθηκε υπηρεσιακά χθες ζήτημα που ανέκυψε στη Θάσο, έχει σχέση με την καθαριότητα του πυροσβεστικού σταθμού του νησιού. Αυτή δεν γίνονταν σωστά. Υπήρξαν διαμαρτυρίες του προσωπικού κι όπως φαίνεται οι διαμαρτυρίες έπιασαν τόπο.

 

Μία ακόμη απόφαση οικονομικής ενίσχυσης του Δήμου Νέστου υπήρξε χθες. Έχει την υπογραφή του κ. Χαρίτση (νέου υπουργού Εσωτερικών), φθάνει στο ποσό των 300.000 ευρώ! Τα χρήματα προέρχονται από τον κωδικό Επιχορήγηση ΟΤΑ – Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες.

 

Συμπολίτης από τη συνοικία του Βύρωνα διαμαρτυρήθηκε στην εφημερίδα μας. Την Τετάρτη δεν πέρασε απορριμματοφόρο από την οδό Μακεδονομάχων κι έτσι δεν έγινε η αποκομιδή των σκουπιδιών. Θα περιμένει σήμερα και αν χρειαστεί θα επανέλθει. Όπως μας είπε από την οδό Μακεδονομάχων 33 τα σκουπίδια περνούν κάθε Δευτέρα- Τετάρτη και Παρασκευή.

 

Υπάρχουν κι άλλα τέτοια παράπονα ενώ χθες η κ. Δήμαρχος σημείωσε έλλειψη προσωπικού για τα πληρώματα των απορριμματοφόρων. Δεν αποκλείεται σε αυτήν την έλλειψη να οφείλεται το πρόβλημα της οδού Μακεδονομάχων. Αλλά καλύτερα ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει σήμερα.

Διαβάστε επίσης