• 29 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πρόσφατη φωτογραφία από τους κάδους που βρίσκονται στην οδό Φιλίππου, στη διασταύρωση της οδού με την Ηπείρου. Μπροστά στα σκαλάκια. Συμπολίτης επέλεξε την εύκολη λύση. Τα χαρτοκιβώτια των ηλεκτρικών συσκευών που αγόρασε και εγκατέστησε σπίτι του, τα έβγαλε ως έχουν και τα τοποθέτησε δίπλα στους κάδους. Επειδή ήταν μεγάλα, τους «σκέπασαν». Η γνωστή ελληνική νοοτροπία που παρά τις οδηγίες και συμβουλές δεν αλλάζει. Πόσες φορές μας το έχουν πει; Αμέτρητες. Διπλώνουμε τα άδεια χαρτοκιβώτια και τα βάζουμε μέσα στον κάδο. Ή έξω αλλά διπλωμένα. Ώστε να περιορίζεται ο όγκος τους.

 


 

Σε γενικές γραμμές ήταν μια ήσυχη και όμορφη Δευτέρα η χθεσινή. Την ησυχία την έχουμε ανάγκη. Μεγάλη ανάγκη. Βοηθά προκειμένου να τακτοποιούμε τις διάφορες εκκρεμότητες, να κάνουμε όλα όσα πρέπει. Όσα γνωρίζουμε και έχουμε προγραμματίσει. Η όμορφη χθεσινή Δευτέρα είναι κάτι άλλο. Έχει σχέση με τον καιρό. Ο καλός καιρός εξουδετερώνει τα κουσούρια της κάθε μέρας. Ειδικά όταν είναι η πρώτη της εβδομάδας. Η Δευτέρα και η κάθε Δευτέρα.

 

Στο κέντρο της πόλης μια φυσιολογική κατάσταση. Μια κανονική ροή αυτοκινήτων και ανθρώπων. Γκρίνια δικαιολογημένη υπήρξε από τη διακοπή της υδροδότησης σε όλο το κέντρο. Ως και τον κόμβο Φαλήρου. Συνεργείο της ΔΕΥΑΚ πάσχιζε και χθες να διορθώσει βλάβη έμπροσθεν του ξενοδοχείου Ωκεανίς. Για τη διευκόλυνση των εργασιών «έκοψαν τα νερά» παντού. Γιατί η βλάβη αποδείχθηκε δύσκολη κι έπρεπε προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, να υπάρξει και η προαναφερθείσα διακοπή.

 

Κατά τη 1 το μεσημέρι μπήκε στο λιμάνι το κρουαζιερόπλοιο. Ήταν αλλιώς. Άλλο πράγμα το πλοίο να έρχεται νωρίς το πρωί κι άλλο να έρχεται μεσημέρι. Ο διαθέσιμος χρόνος των επιβατών είναι λιγότερος και η διάθεση τους να κυκλοφορήσουν στο νέο προορισμό περιορισμένη. Αλλά ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά. Όλα όσα ήρθαν ή όσα θα έρθουν, θα μπουν στο λιμάνι το πρωί. Για να έχουν οι επιβάτες όλη τη μέρα μπροστά τους.

 

Στο δικαστήριο χθες είχε πολύ κόσμο. Όπως θα έχει και σήμερα. Οι χθεσινές υποθέσεις του Μονομελούς αφορούσαν κυρίως χρέη. Προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ξέρουν καλά οι δικηγόροι κι άξια η αμοιβή τους… Αναβάλλουν με τη σύμφωνη γνώμη και του δικαστηρίου. Ο οφειλέτης όλο και κάπου θα στοχεύει. Σε μια ευνοϊκή ρύθμιση (που για λίγο θα τηρήσει), σε μια διαδικασία εξυγίανσης ή εξωδικαστικού μηχανισμού. Με αυτήν την αφορμή αναβολή στην αναβολή!

 

Από τις χθεσινές υποθέσεις του ίδιου δικαστηρίου και μια ακόμη ρευματοκλοπή. Βέβαιη και απλήρωτη. Φώναζαν και διαμαρτύρονταν οι κατηγορούμενοι. Φωνές που μάλλον αποδείκνυαν τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονταν. Τα στοιχεία σε βάρος τους συντριπτικά. Και σε αυτές τις περιπτώσεις μια αναβολή δίνει απαραίτητο και επιπλέον χρόνο. Για να βρεθεί μια σωστή και κυρίως συμβιβαστική λύση.

 

Ας δούμε τώρα τις λοιπές τοπικές ειδήσεις. Αύριο όπως ακούγεται ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος κάλεσε σε συνάντηση τους εκλεγμένους περιφερειακούς του συμβούλους. Πρώτη μετά το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής. Κάποιοι του λένε ήδη ότι η ομάδα πρέπει να συνεχίσει. Κι ίδιος φυσικά. Αντιπολίτευση, αυτό του λένε. Υπομονή του προτείνουν. Θα είναι δύσκολο αλλά ταυτόχρονα θα είναι σωστό. Η απόφαση δεν θα παρθεί στην αυριανή συνάντηση. Είναι μια απόφαση που θέλει το χρόνο της. Θα παρθεί οριστικά- αν παρθεί- ως τον προσεχή Δεκέμβρη.

 

Περίπου 10 με 12 θέσεις διοίκησης υπάρχουν στο Δήμο Καβάλας. Αν η 5ετία μοιραστεί (2,5 και 2,5 χρόνια), τότε οι θέσεις διπλασιάζονται. Φαίνεται στα πρόσωπα τους. Όλοι θέλουν μερίδιο από την εξουσία. Ο Δήμαρχος φέρεται να έχει μιλήσει μόνο για τον επόμενο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Όλα τα υπόλοιπα είναι ρευστά και ανοιχτά. Ο κ. Μουριάδης θα χειριστεί το θέμα και με την εμπειρία που διαθέτει. Αν και άλλο πράγμα η ομάδα των 9 δημοτικών συμβούλων και άλλο πράγμα η ομάδα των 21 δημοτικών συμβούλων. Τον 21ο πρώτο θα τον μάθουμε αύριο νωρίς το πρωί. Με την κλήρωση που θα γίνει στο δικαστήριο.

 

Επιστρέφουν δυναμικά και οι εκδηλώσεις. Μια ωραία ιστορικού περιεχομένου εκδήλωση διοργανώνει η ΕΛΜΕ Καβάλας. Στους δρόμους της πόλης. Μια επιπλέον των γνωστών, οργανώνεται στο Παλαιοχώρι. Προσέξτε, στο χωριό δεν είναι αρκετή η γιορτή του Κάστανου την Κυριακή. Πρόσθεσαν και την εκδήλωση Βραδιά του Κάστανου. Θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου.

 

Για την παρέλαση του Σαββάτου τα νέα είναι μάλλον καλά. Καλός καιρός, επιτρέπει την παρέλαση παντού στην Ανατολική Μακεδονία. Περιμένουμε μεν μια αλλαγή του καιρού και μια βροχή αλλά μάλλον αμέσως μετά. Οπότε ας ετοιμαστούμε για την παρέλαση του Σαββάτου. Θα γίνει κανονικά. Αυτό προβλέπουν οι ειδικοί.

 

Οι περισσότεροι τοπικοί παράγοντες σιώπησαν μπροστά στη δικαστική απόφαση δικαίωσης των απολυμένων της ΒΦΛ. Εξαίρεση είναι οι συνταξιούχοι δια των σωματείων τους και ο νέος περιφερειακός σύμβουλος κ. Χάρης Σεϊτανίδης. Η ανάρτηση του ανέφερε τα ακόλουθα: «Χαιρετίζω με ικανοποίησή την υπ’ αριθμ. 325/2023 Aπόφαση του Mονομελούς Εφετείου Θράκης, η οποία δικαιώνει τον αγώνα που έδωσαν 180 οικογένειες από το 2016 έως και σήμερα. Οι ομαδικές απολύσεις που υλοποιήθηκαν το 2021 με την σύμπραξη του Υπουργείου Εργασίας κρίθηκαν παράνομες και ακυρώθηκαν από το Εφετείο. Εκ των πραγμάτων τίθενται πολλά και κρίσιμα ερωτήματα, που χρήζουν απαντήσεων από την Κυβέρνηση, όπως: η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, στο να πραγματοποιούνται “ομαδικές απολύσεις” και τελικά να κρίνονται παράνομες!».

 

Στις εκδηλώσεις της περασμένης Κυριακής επανήλθαν κάποιοι υποψήφιοι. Νικητές και χαμένοι. Σε αυτές της Καβάλας παραβρέθηκαν οι Αλέξης Πολίτης, Βασίλης Λεμονίδης, Έλσα Βακιρτζή, Κώστας Πεφάνης. Στην Ελευθερούπολη ήταν ο Θόδωρος Μαρκόπουλος με το Χρήστο Γάκη. Στην εκδήλωση και της Καβάλας και της Ελευθερούπολης πρόλαβε να παραστεί ο Γιάννης Πασχαλίδης. Μόνο στης Ελευθερούπολης ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

Ήταν να συνεδριάσει χθες το μεσημέρι το Τοπικό Συμβούλιο Καβάλας. Η συνεδρίαση δεν έγινε λόγω έλλειψης απαρτίας. Αν και το συγκεκριμένο συμβούλιο συνηθίζει να μην κάνει απαρτία, το χθεσινό σίγουρα οφείλεται και στο αποτέλεσμα των εκλογών. Όσοι επιμένουν να συνεδριάζουν προσπαθούν να πείσουν τους υπόλοιπους. Στο τέλος θα τα καταφέρουν, είναι βέβαιο.

 

Για τη θέση του νέου προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Καβάλας ακούγονται δύο ονόματα. Του Παύλου Χαβιαρόπουλου και της Θοδώρας Βαβαλέσκου. Αν πιστέψουμε τις φήμες, που ίσως είναι ανακριβείς, περισσότερο πιθανός πρόεδρος είναι ο Παύλος. Θα ξέρουμε οριστικά τις επόμενες εβδομάδες.

 

Στο άκουσμα του δυσάρεστου νέου του θανάτου του Χρόνη Αηδονίδη αντέδρασαν αμέσως οι φίλοι του στην Καβάλα. Εννοούμε συλλόγους πολιτιστικούς αλλά και ανθρώπους που ασχολούνται με την παράδοση. Όλοι οι Καβαλιώτες είχαν κάτι να θυμηθούν, κάτι καλό να γράψουν ή να πουν. Κάπου τον συνάντησαν, κάπου τον χειροκρότησαν και κάπου τον θαύμασαν. Ο Χρόνης Αηδονίδης πέθανε χθες σε ηλικία 95 ετών. Είχε γεννηθεί σε ένα μικρό χωριό κοντά στο Διδυμότειχο. Συλλυπητήριο μήνυμα του Θόδωρου Μουριάδη αναρτήθηκε στην σελίδα του Δήμου Καβάλας.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης