μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το Φθινόπωρο του 2016 εκδηλώθηκε φωτιά σε ένα από τα κτίρια της Παιδόπολης. Πιθανόν από εμπρησμό. Ήταν ο χώρος και των διαφόρων εκδηλώσεων. Ο καιρός πέρασε και πέρασε πολύς. Το κτίριο σήμερα βρίσκεται στην κατάσταση που δείχνει η φωτογραφία. Λες και το περιστατικό έγινε χθες! Δεν θα έπρεπε το πρόβλημα να έχει λυθεί κι ο χώρος να έχει προ πολλού επανέλθει στην προηγούμενη του κατάσταση; Φυσικά και θα έπρεπε.

Όλο αυτό το διάστημα η Παιδόπολη δεν χρησιμοποιεί χώρους που της είναι απαραίτητοι. Τα υπόλοιπα που είναι τα βασικά, αφορούν την γραφειοκρατία. Ας ελπίσουμε ότι δεν έγινε τόσα χρόνια, να γίνει από εδώ και πέρα.

 


 

Η προχθεσινή παρέλαση πέρασε στην ιστορία, την τοπική φυσικά ιστορία, ως ιδιαίτερα … θερμή και με όχι πολύ κόσμο. Το «θερμή παρέλαση» αναφέρεται στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Ήταν για μπάνιο στη θάλασσα περισσότερο, όχι για παρέλαση. Αυτός ίσως ήταν ο λόγος που αρκετοί άνθρωποι δεν την παρακολούθησαν, επιλέγοντας κάτι άλλο. Κάτι διαφορετικό, ίσως Καλοκαιρινό. Κι ενώ ο ήλιος έλαμπε και «βαρούσε» αρκετά δυνατά, το πλήθος έδειχνε να έχει κενά. Απουσίες αρκετές. Όσοι δεν την παρακολούθησαν θα σκέφθηκαν το απλό. Θα δουν από κοντά την επόμενη. Ραντεβού λοιπόν τον Μάρτιο! Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε, όπως λέει το γνωστό τραγούδι.

 

Η Κυβέρνηση δεν εκπροσωπήθηκε. Δεν ήρθε κανείς. Κι αν έρχονταν, θα ήταν κάποιος άγνωστος στο ευρύ κοινό γενικός γραμματέας και μόνο. Υπό αυτήν την έννοια η μεταξύ μας κατάσταση σαφώς και είναι προτιμότερη. Ταυτόχρονα και από κάτι τέτοια μικρά περιστατικά και γεγονότα, βγάζουμε συμπεράσματα. Η Αθήνα μας έχει σε μεγάλη … προτεραιότητα. Για την παρέλαση δεν ήρθε κανείς. Κι ο Υπουργός που πέρασε τις προάλλες από την πόλη, το έκανε μόνο για προεκλογικούς λόγους. Ας έχει ένα σωρό προβλήματα το Νοσοκομείο. Ο κ. Χρυσοχοΐδης διέβλεψε μόνο το πρόβλημα του κ. Μέτιου, με το οποίο ασχολήθηκε. Όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν.

 

Οι καλές καιρικές συνθήκες συνεχίζονται όλη σχεδόν την εβδομάδα που αρχίζει σήμερα. Περίεργες καιρικές συνθήκες. Κάτι σαν «πισωγύρισμα». Αυτό που επιχειρεί να γυρίσει πίσω είναι το Καλοκαίρι. Σε σημείο που οι Δήμοι καλούνται να επαναφέρουν εξοπλισμό και ναυαγοσώστες στις παραλίες. Αν συνεχιστούν αυτές οι θερμοκρασίες ο κόσμος θα ξανακάνει τις παραλίες πολυσύχναστες. Λες και δεν έρχεται Νοέμβρης αλλά Ιούνιος!

 

Στην παρέλαση της Καβάλας υπήρχε παρουσία ενός μόνο βουλευτή, του Μακάριου Λαζαρίδη. Οι άλλοι προτίμησαν άλλες παρελάσεις. Συμπτωματικό; Κανείς δεν γνωρίζει. Κι ενώ στην εξέδρα ήταν μόνο ένας, η εκφωνήτρια από λάθος αναφέρθηκε στην παρουσία όλων. Και των τεσσάρων βουλευτών. Ενημερώνοντας τους θεατές για κάτι που δεν ήταν αληθινό.

 

Στις προχθεσινές εκδηλώσεις είδαμε τον Γιάννη Εριφυλλίδη, τον Άρη Βέρρο, την Ευαγγελία Δρακονάκη, τον Άκη Τελίδη, το Θόδωρο Μαρκόπουλο. Το Δήμαρχο μετά αντιδημάρχων, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Πεφάνη. Την αυτοδιοίκηση γενικά. Και αυτούς των οποίων η θητεία τελειώνει οριστικά τον Δεκέμβρη αλλά και τους άλλους. Που έρχονται για να μείνουν. Τέλος στην εξέδρα των επισήμων ήταν και η πολιτευτής της ΝΔ Καβάλας Ειρήνη Βρανά. Δεν τις χάνει αυτές τις ευκαιρίες η Ειρήνη και πολύ καλά κάνει.

 

Ο Γιώργος Καλαντζής για χάρη της εθνικής εορτής επανήλθε στην Καβάλα, επιλέγοντας ωστόσο την παρέλαση της Ελευθερούπολης. Λογικό. Με τι μούτρα να δει τον κ. Μουριάδη; Δεδομένης της στάσης του μόνο την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, έχει μια δυσκολία να αντιμετωπίσει τον νικητή των εκλογών. Θα πρέπει πρώτα πρώτα να τον συγχαρεί. Αλλά εδώ που έφθασαν τα πράγματα και με όσα μεσολάβησαν, αυτό ειδικά τώρα είναι κομματάκι δύσκολο. Ενώ αντίθετα στην Ελευθερούπολη όλα ήταν πολύ πιο εύκολα. Απλά και εορταστικά.

 

Ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής απομόνωσης, δεν έχει ούτε γεια με Παναγιωτόπουλο, Πασχαλίδη! Τα ίδια και με τους εκπροσώπους της ΝΔ Καβάλας. Σκέφθηκε λοιπόν να κινηθεί μόνος του. Δημιούργησε ένα άτυπο συμβουλευτικό όργανο! Που θα συμβουλεύει μάλλον μόνο τον ίδιο. Καλεί σε συνεργασίες τους άλλους αλλά με τους λοιπούς βουλευτές αδυνατεί να συνεργαστεί. Τους λόγους τους γνωρίζουν οι ίδιοι. Κι όπως φαίνεται είναι πολύ σοβαροί.

 

Θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές; Θα βγει νέα Νομαρχιακή της ΝΔ και στην Καβάλα; Κάτι τέτοιο φαίνεται να προετοιμάζεται. Ακούγονται ταυτόχρονα τα γνωστά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία οι σημερινοί επικεφαλής της Νομαρχιακής της Καβάλας δεν θα έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα. Όλοι κατανοούν από πού εκπορεύονται αυτές οι φήμες. Αλλά κι αυτό να συμβεί (την απόφαση θα την λάβει η κεντρική διοίκηση του κόμματος), υπάρχει έτοιμη η κατάλληλη διάδοχη κατάσταση. Τα πρόσωπα μπορεί να αλλάξουν, οι συνθήκες και καταστάσεις όχι φυσικά.

 

Ιδιαίτερη η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πρώτη μετά τις εκλογές. Η διοίκηση δεν έχει πλειοψηφία αλλά επιθυμεί να «σώσει» τη Δημωφέλεια. Άρα η επιθυμητή απόφαση υπέρ της διατήρησης της έχει σχέση με την στάση της αντιπολίτευσης. Μιας μουδιασμένης αντιπολίτευσης λόγω του εκλογικού αποτελέσματος. Λογικά θα ψηφίσουν υπέρ της Δημωφέλειας. Αν και ποτέ δεν ξέρεις…

 

Στη συνεδρίαση της διοίκησης της δημοτικής επιχείρησης πρόσφατα ο κ. Νίκος Μαυρίδης (δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης), στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, δήλωσε απλώς την παρουσία του. Περίεργο. Τόσο καιρό στα δημοτικά πράγματα και την ώρα της κρίσιμης αυτής υπόθεσης, αποφεύγει και το ναι (να διατηρηθεί η Δημωφέλεια), αποφεύγει και το όχι (να καταργηθεί όπως προβλέπει η νέα νομοθεσία). Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

 

Ο διοικητής του Νοσοκομείου λέγεται ότι ξανασκέφτεται το ζήτημα των σταθμεύσεων πλησίον του νοσηλευτικού ιδρύματος προκειμένου να υπάρξουν κάποιες έστω διορθωτικές κινήσεις. Σωστό. Έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι όλα ξεκίνησαν από παρατήρηση που έκανε η Πυροσβεστική. Τις προηγούμενες μέρες δέχθηκε μπόλικη κριτική από τους πολίτες. Με αυτήν την αφορμή, ειδικά όταν η κριτική είναι καλοπροαίρετη, μοιάζει να προετοιμάζει μια απαραίτητη αναδίπλωση. Πολύ καλά κάνει. Θα πρέπει να τον βοηθήσουν κι άλλοι. Εννοούμε τους φορείς με τους οποίους θα συσκεφθεί την Τετάρτη το μεσημέρι. Τότε φαίνεται ότι θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.

 

Ικανοποιήθηκε από την παρέλαση των μαθητών των δημοτικών σχολείων η κ. Αθανασία Γαϊτανίδου (Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας) κι έδωσε δημοσίως τα συγχαρητήρια της: «Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς των σχολείων για τη συμμετοχή τους στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, καθώς και στους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής των σχολείων και των Υπεύθυνων Φυσικής Αγωγής των Διευθύνσεων για την διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων στο Νομό της Καβάλας!

Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε η Αν. Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων, κ. Κώστα Αποστολία».

 

Την Κυριακή ο Δήμος Παγγαίου διοργανώνει την καθιερωμένη γιορτή του τσίπουρου. Χθες και προχθές, δύο μέρες, έγινε η γιορτή του κάστανου στο Παλαιοχώρι. Το δε Σουφλί ετοιμάζει δική του γιορτή τσίπουρου. Τριών ημερών! Από 10 έως 12 Νοέμβρη!

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης