μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Επισκέπτες της Καβάλας, σε ενημέρωση – ξενάγηση στη συνοικία της Παναγίας. Χθες το πρωί. Δεν ήταν επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου. Ήταν γκρουπ οδικού τουρισμού, στο πλαίσιο περιοδείας τους στη Βόρεια Ελλάδα. Γερμανοί όλοι, έμαθαν την ιστορία της Καβάλας που σε γενικές γραμμές ξεκίνησε από την Παναγία. Μήνας Οκτώβρης με αρχές Νοέμβρη, ο τουρισμός στην πόλη μας συνεχίζεται. Δεν είναι σαν το Καλοκαίρι. Παρόλα αυτά υπάρχει. Και θα υπάρχει όπως όλα δείχνουν.

 


 

Η σημερινή και τρεις ακόμη αφίξεις. Ο τουρισμός κρουαζιέρας συνεχίζεται, φθάνει -ως προς την Καβάλα- μέχρι το τέλος του Νοέμβρη. Ένας άλλος τουρισμός, μια άλλη προσέγγιση κι ένα άλλο κέρδος για την τοπική οικονομία. Οι τοπικοί φορείς που πανηγύριζαν στην αρχή της σεζόν, δικαιώνονται. Κι όπως λένε, του χρόνου τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα. Τα κρουαζιερόπλοια κάθε χρονιά στην Καβάλα είναι περισσότερα από αυτά της Θεσσαλονίκης. Στη δε Αλεξανδρούπολη είναι ζήτημα να «πιάνει» έστω ένα.

 

Να τις ξεχωρίζουμε και να τις αναφέρουμε πιο συχνά αυτές τις επιτυχίες. Δεν είναι μικρές, ούτε ασήμαντες. Κι αυτές κρατούν ζωντανή την τοπική οικονομία. Την αγορά. Μπροστά μας είναι ένας δύσκολος Χειμώνας. Περίπου 4 μήνες (ίσως και λίγο περισσότερο) που τα πράγματα θα… σκουραίνουν. Όπως τόσοι προηγούμενοι ωστόσο, κι αυτός που έρχεται κάποια στιγμή θα τελειώσει!

 

Η χθεσινή Δευτέρα είχε ηλιόλουστο καιρό. Είχε μια κάποια κίνηση. Μια σχετική αισιοδοξία. Είχε έργα στο κέντρο και τις συνοικίες, είχε λίγα απρόοπτα περιστατικά. Μια ησυχία ευχάριστη που οι καβαλιώτες ώρες ώρες δείχνουν να απολαμβάνουν. Αποφεύγουμε τις πολλές ειδήσεις κι αυτό είναι φυσικά καλό. Γιατί όταν και αν υπάρχουν, είναι συνήθως δυσάρεστες.

 

Συνεχίζουμε να περιμένουμε τις δύο τελευταίες δικαστικές αποφάσεις περί των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών. Τότε θα μάθουμε την οριστική κατανομή των εδρών στις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Καβάλας, στο νέο δημοτικό συμβούλιο, όπως και την κατανομή των εδρών στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Με μια έδρα να συνεχίζει να βρίσκεται «ανάμεσα» στην παράταξη Τοψίδη και την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης. Όσοι αυτοβούλως μελέτησαν το νόμο, προβλέπουν ότι την επίμαχη έδρα τελικά θα κερδίσει η παράταξη Τοψίδη. Κι έτσι θα εκλεγεί, λένε, περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας και ο δικηγόρος κ. Δαλκίτσης.

 

Συνεδρίασε χθες η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ. Μέσα σε μια πολιτισμένη ατμόσφαιρα. Κάποιοι δέχθηκαν, προσαρμόστηκαν στο αποτέλεσμα των εκλογών. Κάποιοι άλλοι είναι στην προσπάθεια… Κανονικά συνεδρίασε χθες το μεσημέρι και το Τοπικό Συμβούλιο Καβάλας.

 

Αυξημένα ήταν και χθες τα κρούσματα κορωνοϊού που εντόπισαν τα δωρεάν τεστ του ΕΟΔΥ. Αναφέρεται στοιχείο στο Κ.Υ. Χρυσούπολη όπου στα πρώτα 24 τεστ, 8 ήταν θετικά. Επίσημα και ολοκληρωμένα αποτελέσματα για τα χθεσινά τεστ θα έχουμε σήμερα. Φαίνεται καιρό τώρα ότι ο κορωνοϊός επιστρέφει. Ήπιος μεν αλλά επιστρέφει. Οπότε ας λάβουμε τα μέτρα μας.

 

Στη διάρκεια της χθεσινής μέρας η ΔΕΥΑΚ διόρθωσε τη νέα βλάβη στον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό. Δούλεψαν εντατικά, έλυσαν το πρόβλημα αν και ταλαιπώρησαν και οδηγούς και πεζούς. Τμήμα του πεζοδρομίου δεν χρησιμοποιούνταν για ώρες από τους πεζούς ενώ προσωρινά δεν λειτούργησε η στάση του αστικού λεωφορείου μπροστά από το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο. Ταυτόχρονα ήταν κλειστή η πρόσβαση στην παραλία της Ραψάνης. Μια μητέρα παρόλα αυτά βρήκε τρόπο και πλησίασε στην παραλία ενώ τα μικρά της παιδιά έκαναν κανονικά του μπάνιο τους. Λες και ήταν Ιούνιος!

 

Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος στην Καβάλα επαναλαμβάνει την εθελοντική αιμοδοσία. Θα γίνει στις 23 Νοέμβρη στο Λιμεναρχείο, μπορούν να προσέλθουν και να δώσουν αίμα και πολίτες. Εθελοντική αιμοδοσία οργανώνει αύριο στο Αμφιθέατρο ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών δημοσίων υπαλλήλων.

 

Ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας κ. Κώστας Παπαδόπουλος θα λάβει μέρος σήμερα σε μια μεγάλη σύσκεψη με τον γραμματέα του κόμματος. Διαδικτυακή. Οργανωτικά το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει τις πρωτοβουλίες του για την χειμερινή περίοδο. Κάποια στιγμή αυτή η δράση θα γίνει πιο συγκεκριμένη. Σε κάθε Νομό και στο Ν. Καβάλας.

 

Το νέο άθλημα «catchball» έρχεται και στην Καβάλα. Ο ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Πυθία» με έδρα το Κοκκινόχωμα ζήτησε και πήρε ώρες για προπόνηση των αθλητών του. Οι προπονήσεις θα γίνονται στο γυμναστήριο του 1ου ΕΠΑΛ από τον Νοέμβρη. Το ίδιο άθλημα έκανε ήδη μια πρώτη παρουσίαση επίδειξη σε πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Παγγαίου.

 

Προσπαθούν φιλότιμα οι κτηνοτρόφοι του Νομού Καβάλας. Προβάλουν τα παράπονα τους, καταθέτουν τις διορθωτικές τους προτάσεις. Αλλά… Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Δυστυχώς δεν είναι θέμα των βουλευτών και των υπουργών. Είναι θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αποφάσεων υπεράνω των ελληνικών κυβερνήσεων. Αυτές οι αποφάσεις είναι σταθερά άδικες για τους αγρότες. Πολύ περισσότερο τους Έλληνες.

 

Οι βουλευτές και οι υπουργοί αναγνωρίζουν ότι οι κτηνοτρόφοι και οι άλλοι Έλληνες αγρότες έχουν δίκιο. Αλλά δεν κάνουν τίποτα το ουσιαστικό ώστε οι θιγόμενοι να βρουν το δίκιο τους. Αφήνουν τα πράγματα στην ίδια «στραβή» πορεία. Η παραγωγή στην Ελλάδα μειώνεται και οι αγρότες επίσης. Μια τελευταία προσπάθεια κάνουν οι νέοι αγρότες, μέσω ομάδων και συνεταιρισμών που δημιούργησαν. Κι αυτοί τελικά θα έρθει η ώρα που θα σκοντάψουν στα ίδια προβλήματα. Θα βρουν μπροστά τους τα ίδια εμπόδια.

 

Ο δραστήριος σύλλογος κτηνοτρόφων του Νομού Καβάλας «συμμάχησε» και συνεργάζεται με αντίστοιχους συλλόγους της υπόλοιπης ΑΜΘ. Όλοι μαζί έφθασαν εκεί που έπρεπε. Στον σημερινό και σε προηγούμενους υπουργούς. Προφορικά όλοι τους απάντησαν θετικά. Τους έδωσαν υποσχέσεις. Νομοθετικά και ουσιαστικά όχι. Ας είναι καλά οι Βρυξέλες…

 

Κι ενώ το κράτος αναφέρεται -μέσω ανακοινώσεων του- σε τεράστια ποσά αποζημιώσεων και ενισχύσεων, αυτά αποδεικνύονται «ψίχουλα» όταν μοιράζονται σε όλους τους δικαιούχους. Είναι ωραίο να μιλάς για αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ. Όταν όμως τα χρήματα εξειδικεύονται, τότε αυτά που εισπράττει ο κάθε αγρότης (κτηνοτρόφος κτλ) είναι ελάχιστα. Κάθε φορά και λιγότερα.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες ο κόσμος της γεωργίας δεν έχει μέλλον. Θα ιδρώνει στο χωράφι, στο μαντρί κτλ και θα παράγει. Θα πουλά σε εξευτελιστικές τιμές και δεν θα βγαίνει. Κι όταν κάποια στιγμή κουραστεί, θα αποχωρεί ηττημένος. Πολλές φορές και χρεωμένος. Θαυμάζουμε λοιπόν το κουράγιο των κτηνοτρόφων και άλλων συνδικαλιστών αγροτών αλλά φως στο τούνελ δεν βλέπουμε…

 

Ντελιβεράς που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης καθημερινά, μας γράφει την παρατήρηση του. Σχετική με το έργο του φυσικού αερίου και όχι μόνο: «Παρακαλούμε πολύ να αναφερθεί ότι πρέπει να καθαριστεί ο κάθε δρόμος από τα χώματα- χαλίκια -πετραδάκια και διάφορα άλλα που αφήνουν πίσω τους οι εταιρίες που περνάνε καλώδια φυσικό αέριο και ότι άλλο. Διότι οδηγούμε μηχανές και είναι πολύ επικίνδυνο να υπάρχει κάποια πτώση είτε από μένα είτε από άλλους οδηγούς, ειδικά διανομής που είμαστε όλη μέρα στο δρόμο». Φυσικά και έχει απόλυτο δίκιο. Το ότι ως τώρα δεν είχαμε πολλά τέτοια ατυχήματα, οφείλεται μάλλον στην καλή μας τύχη και σε τίποτα παραπάνω!

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης