• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονταν στην οδό Κ. Παλαιολόγου. Σκάβοντας εκεί που πρόσφατα σχετικά είχε ξανασκάψει! Χθες Κυριακή έγινε και διακοπή ρεύματος στην ίδια περιοχή προς διευκόλυνση και ολοκλήρωση των εργασιών. Κι ενώ όλα αυτά είναι λίγο πολύ συνηθισμένα, δεν είναι συνηθισμένο για χάρη των έργων να κλείνει ξαφνικά ο δρόμος. Η οδός Κ. Παλαιολόγου.  Έγινε την Παρασκευή το πρωί, φυσικά χωρίς καμία προειδοποίηση. Ευτυχώς δεν ήταν Αύγουστος… Αν ήταν και εξ αυτού του λόγου και μόνο, θα είχε μπλοκάρει όλο το κέντρο της πόλης!

 


 

Οι δημοτικές εκλογές στην Καβάλα ήταν ένα σχολείο. Για όλους όσους συμμετείχαν άμεσα ή έμμεσα. Το μάθημα το πήραν όλοι. Το αφομοίωσαν ευκολότερα οι νικητές, δυσκολότερα οι ηττημένοι των εκλογών. Όλοι επηρεάστηκαν. Αν άλλαξαν ή όχι, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Σε γενικές γραμμές να μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι δύσκολα αλλάζουν. Προτιμούν τις δικαιολογίες και τις βολικές εξηγήσεις, μέσω των οποίων πάντα θα αποδειχθεί το σωστό των πράξεων τους και το λάθος των άλλων.

 

Καθώς τα μετεκλογικά λόγια των πρωταγωνιστών είναι γενικά λίγα, διαπιστώνουμε ότι κι αυτή την φορά απουσιάζει η πραγματική και απαραίτητη αυτοκριτική. Πρέπει να γίνει, καλό είναι να γίνει δημόσια. Παρακολουθήσαμε και παρακολουθούμε την κριτική. Αναζητούμε μα δεν βρίσκουμε πουθενά την αυτοκριτική. Η οποία δεν είναι προνόμιο μόνο των ηττημένων. Στη διαδικασία οφείλουν να μπουν και οι νικητές.

 

Αλλά δεν θα το κάνουν. Λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές καταλαβαίνουμε ποιο είναι το πιθανότερο. Να μην αλλάξει τίποτα. Απολύτως τίποτα. Οι ευθύνες θα επικεντρωθούν στους ψηφοφόρους που μία ακόμη φορά θα κατηγορηθούν ότι έκαναν λάθος. Ψήφισαν λάθος. Άρα τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι όλα ίδια μήπως και το 2028 ο κόσμος ψηφίσει σωστά!

 

Αστειότητες. Προφάσεις εν αμαρτίαις. Αλλά και τόσο πραγματικά όλα αυτά που μας περιτριγυρίζουν. Με επιδίωξη να επικρατήσουν. Διαπιστώνουμε επίσης μια αλλαγή στον κ. Μουριάδη που δείχνει πιο ώριμος καθώς ειδικά αυτήν την εποχή δεν έχει καθόλου άγχος. Αυτό που ήταν… κακή παρέα του 4 ολόκληρα χρόνια. Σχολιάζουμε ως απόλυτα σωστή και την αντίδραση πολλών εκ των αντιπάλων του, επιλέγουν να μην μιλούν. Δεν μιλούν σχεδόν καθόλου. Όχι μόνο συνεχίζουν να σκέπτονται το τι προηγήθηκε αλλά η σιωπή τους δείχνει ότι το ξαναζούν σοβαρά προσπαθώντας το τελικό συμπέρασμα να μην είναι το βολικό αλλά το σωστό.

 

Ξεχωριστή κατηγορία του ίδιου θέματος είναι το λεγόμενο σύστημα «Μάκη Παπαδόπουλου».  Όχι τόσο ο ίδιος όσο οι συνεργάτες του. Φανατικοί υποστηρικτές του. Εθελοντές, όπως εμφανίζονται. Πασχίζουν να διατηρήσουν όσα απορρίφθηκαν στις εκλογές, δίνοντας την εντύπωση ότι αυτό είναι για τους ίδιους ζήτημα ζωής ή θανάτου. Πιέζουν ώστε να μην αλλάξει απολύτως τίποτα, επιθυμούν να διασώσουν το ρόλο τους. Να συνεχίσουν το έργο τους. Παρακολουθούμε την αγωνία και τα εσωτερικά θεματάκια που μάλλον προσωρινά ανέκυψαν, προβλέποντας ότι τελικά κάτι θα καταφέρουν. Για να περάσουν μια επόμενη 5ετια ακριβώς ίδια με την προηγούμενη 4ετια.

 

Καθηγητές του ΔΙΠΑΕ Καβάλας επιχειρούν να αντιδράσουν, να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να γίνει η «μεταφορά» τμημάτων και σχολών στο Δημοκρίτειο. Γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες να πετύχουν είναι ελάχιστες. Το προσπαθούν. Ήδη έπεισαν τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μάρκο Δέμπα. Μετά τη συνάντηση μαζί τους ο κ. Δέμπας σχολίασε: «Πάλι προ εκπλήξεων και χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα κάποιοι αποφασίζουν χωρίς εμάς». Κι αυτό φυσικά είναι το λιγότερο.

 

Τις επόμενες ημέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι αποφάσεις των πρόσφατων γενικών συνελεύσεων, αντίθετες με τη συγχώνευση. Οι καθηγητές θα προσπαθήσουν να συναντήσουν και τους βουλευτές του Ν. Καβάλας. Εν τω μεταξύ πολλοί τοπικοί παράγοντες συνεχίζουν να σιωπούν. Γεγονός όχι τυχαίο.

 

Διαβάζουμε επίσης και κάποια κείμενα υπέρ της αλλαγής, στηριγμένα σε θεωρίες που όμως ίσχυαν προ 10ετίας. Τότε που όντως η Καβάλα ήθελε τη συνεργασία με το Δ.Π.Θ. αλλά το Δ.Π.Θ. δεν ήθελε την Καβάλα! Τι άλλαξε; Η σοβαρότερη αλλαγή που μεσολάβησε, ώστε να αλλάξει η στάση του Πανεπιστημίου της Θράκης, είναι του Πρύτανη του. Ο κατά κάποιο τρόπο καινούργιος επιθυμεί τη συνεργασία με την Καβάλα. Ο προηγούμενος όχι.

 

Ναι αλλά με τι όρους; Με ποιες προϋποθέσεις θα γίνει η διαφαινόμενη συνεργασία; Το Δ.Π.Θ. δεν πολυενδιαφέρεται. Δεν το νοιάζει. Ότι και να συμβεί, θα έχει τον πρώτο λόγο. Το Υπουργείο δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει τις λεπτομέρειες. Γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία στο ΔΙΑΠΕ Καβάλας. Όπως πάντα στην Ελλάδα, πρώτα αποφάσισαν τη συνένωση- συγχώνευση (χωρίς να ρωτήσουν και τα δύο μέρη), στην πορεία θα βρουν τον τρόπο….

 

Συμπληρωματικά να αναφέρουμε τις αντιδράσεις και από το Διδυμότειχο. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν η Νοσηλευτική σχολή μεταφέρεται από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη. Η πόλη του Διδυμοτείχου φωνάζει για την αδικία μα κανένας δεν ακούει και δεν δίνει προσοχή. Τουλάχιστον μέχρι τώρα.

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης ήταν ένας από τους λίγους κυβερνητικούς παράγοντες που συνόδευσαν τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του στο Πεκίνο. Απόδειξη της εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το πρόσωπο του. Χαρακτηριστικές ήταν οι εικόνες των συναντήσεων που έγιναν στην πρωτεύουσα της Κίνας, ο κ. Φραγκογιάννης με τον κ. Σταϊκούρα ήταν συνεχώς δίπλα στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

 

Τα σωματεία του ΠΑΜΕ έσπευσαν χθες και προχθές να ανακοινώσουν τον τόπο και την ώρα της εκδήλωσης τους για την επέτειο του Πολυτεχνείου (θα γίνει μετά από 10 μέρες!). Δημιουργώντας τετελεσμένα για όλους τους άλλους. Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν η εκδήλωση στην Καβάλα θα είναι μία, όπως πρέπει, ή αν θα γυρίσουμε στα παλιά. Για τον ίδιο λόγο δύο, ακόμη και τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις. Όλες με λίγο κόσμο.

 

Την περασμένη Πέμπτη το Πολυμελές Πρωτοδικείο Καβάλας ανακοίνωσε την απόφαση του για το πλήρες και αναλυτικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και στους 4 Δήμους του Νομού. Εκτός από αυτούς που εκλέγονται έχει ενδιαφέρον ο κατάλογος των αναπληρωματικών. Υπάρχουν παντού και είναι έτοιμοι. Να αντικαταστήσουν όσους θα αποχωρήσουν ή θα παραιτηθούν. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τέτοιες προθέσεις αλλά ποτέ δεν ξέρεις…

 

Μαθητές από την Κέρκυρα πέρασαν το Σαββατοκύριακο στην Καβάλα, στο πλαίσιο μιας ακόμη εκδρομής. Ο τουρισμός το προηγούμενο τριήμερο υπήρχε στην Καβάλα. Στηριγμένος και στους Τούρκους! Πολλοί Τούρκοι ήταν στην περιοχή, όλοι με ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα. Ειδικά αυτήν την περίοδο οι Τούρκοι επισκέπτες στην Καβάλα είναι περισσότεροι κι από τους Ρουμάνους κι από τους Βούλγαρους.

 

Η κακοκαιρία του Σαββάτου ήταν ίδια σε όλη σχεδόν την Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Σύντομη, με πραγματικά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Όχι τόσο η δυνατή βροχή, όσο ο αέρας. Στην Ξάνθη αναποδογύρισαν ΙΧ αλλά στην Καβάλα και στους υπόλοιπους Νομούς έπεσαν δέντρα. Παλιά και ταλαιπωρημένα. Από αυτά που αν μια υπηρεσία κλάδευε ή έκοβε, θα προκαλούσε θύελλα διαμαρτυριών….

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης