• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα δεν υπήρξαν νεότερα σχετικά με το Πανεπιστήμιο της Καβάλας. Το Υπουργείο Παιδείας που όλοι περιμένουν, ή σκέπτεται τη διαδικασία και την απόφαση του ή την μελετά συγκεκριμένα ώστε σύντομα να παρουσιάσει την απαραίτητη αναλυτική πρόταση του. Ο χρόνος περνά κι η ουσία δεν εξυπηρετείται. Χρόνος που για την Καβάλα περνά ανεκμετάλλευτος. Κάποια στιγμή αυτή η ησυχία θα διακοπεί από τις επίσημες ανακοινώσεις. Και οριστικές ταυτόχρονα. Τότε θα είναι αργά για οποιαδήποτε αντίδραση.

 

Το ΔΙΠΑΕ- η διοίκηση του στη Θεσσαλονίκη- παρακολουθεί και αυτό. Περιμένει. Διαφωνεί με οποιαδήποτε απώλεια αλλά ούτε αυτό παρουσιάζει συγκεκριμένο αντίλογο. Μια στάση παθητική. Λες και ο ασθενής πήρε απόφαση το θάνατο του κι έτσι το μόνο που του απέμεινε είναι η … προσευχή. Και όχι η ιατρική επιστήμη. Περιμένει με λίγα λόγια μόνο ένα θαύμα. Αλλά στην εποχή μας θαύματα δεν γίνονται. Πολύ περισσότερο σε υποθέσεις όπως η συγκεκριμένη.

 

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών προσπαθεί να οργανώσει αυτή την τοπική αντίδραση στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο. Λέγεται ότι έστειλε ήδη προσκλήσεις σε όλους τους φορείς προκειμένου εντός των ημερών να παραστούν σε σύσκεψη που θα γίνει στο χώρο της. Αν αυτό συμβεί, που είναι το πιθανότερο, θα αποφασιστεί στη σύσκεψη η απαραίτητη κοινή δράση κατά ενός σχεδίου νόμου που «σκοτώνει» τους επαγγελματίες γενικώς. Ημέρα δράσης παραμένει η ίδια. Η 22α Νοέμβρη.

 

Χθες η Κυβέρνηση απάντησε εμμέσως στις γενικότερες αντιδράσεις για το νόμο που παρουσίασε και προτείνει. Τα Νέα έγραφαν για κάποιες πιθανές αλλαγές και διορθώσεις. Το ελάχιστο που θα μπορούσε να περιμένει κάποιος. Η βασική φιλοσοφία του νόμου δεν αλλάζει. Ούτε φυσικά ο στόχος του. Ακόμη περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία. Χωρίς κριτήρια και χωρίς όρους ή προϋποθέσεις.

 

Στο Μονομελές Καβάλας ήταν να δικαστεί χθες η υπόθεση με κατηγορούμενο κληρικό της Ιεράς Μητρόπολης Ελευθερούπολης. Ένα σοβαρό κατηγορητήριο, όντως ασυνήθιστο για εκπρόσωπο της εκκλησίας. Η δίκη αναβλήθηκε για να γίνει σε νέα ημερομηνία, το Φθινόπωρο του 2024. Μετά από έναν περίπου χρόνο.

 

Η συγκεκριμένη αναβολή στο Μονομελές δεν ήταν φυσικά η μοναδική. Αναβλήθηκαν πολλές ακόμη υποθέσεις. Τώρα τελευταία ένας αρκετά συνηθισμένος τρόπος να εξασφαλίζεται αναβολή είναι παράγοντας της δίκης να ασθενεί με covid. Αρκεί να κατατεθεί ένα τέτοιο ιατρικό έγγραφο. Η αναβολή είναι βέβαιη. Η νόσος επανήλθε, πιο ήπια φυσικά αλλά «απλωμένη» σε αρκετούς. Εξ αυτού του λόγου ίσως, η χθεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου έγινε με ανοιχτό παράθυρο (για να αερίζεται η αίθουσα) ενώ δικαστές και γραμματέας όλοι φορούσαν μάσκες.

 

Μια ακόμη είδηση από το δικαστήριο. Παλιός εξοπλισμός οδηγήθηκε στην ανακύκλωση. Βρίσκονταν στο υπόγειο του κτιρίου. Προέρχονταν, λέγεται, κι από το προηγούμενο κτίριο! Το φορτηγό φόρτωσε παλιούς υπολογιστές, παλιά κλιματιστικά και άλλον άχρηστο εξοπλισμό. Σε σημείο που πλέον στο υπόγειο του δικαστικού μεγάρου άδειασαν χώροι ώστε να μπορούν να σταθμεύουν δύο ακόμη οχήματα!

 

Λύνεται σιγά σιγά το μυστήριο για το διαφημιστικό σποτ που σήμερα και αύριο θα βιντεοσκοπηθεί στην παραλιακή Εγνατία. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για διαφήμιση πολυεθνικής εταιρίας. Η οποία ήθελε να χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες του σποτ έναν ολόκληρο δρόμο. Βρήκε τον συγκεκριμένο και επειδή δεν παρουσιάζει μεγάλη κίνηση. Έτσι είναι πιο εύκολο κάποιες ώρες της ημέρας αυτός να κλείσει.

 

Γκρίνιες υπήρξαν από τους αγρότες που τον χρησιμοποιούν καθημερινά για να βρεθούν στο χωράφι τους. Η απόφαση ωστόσο του Αστυνομικού Διευθυντή δημιουργεί τις συνθήκες που ευνοούν την παραγωγή. Το σποτ όταν ολοκληρωθεί, θα προβληθεί σε όλον τον κόσμο. Θα είναι με λίγα λόγια μια ακόμη τουριστική προβολή της περιοχής. Αν ο θεατής αντιλαμβάνεται ή μαθαίνει το που αυτό κινηματογραφήθηκε.

 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισε την Κυριακή η διαφημιστική καμπάνια του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. Με τη συνδρομή του Επιμελητηρίου. Διαφημίζεται η Black Friday της 24ης Νοέμβρη. Ημέρα εκπτώσεων για την αγορά. Με την υποσημείωση να προτιμηθούν για τις αγορές οι μικρομεσαίοι.

 

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος δεν ξεχνά τον Νικόλαο Μάρτη. Ας μη ξεχνάμε ότι τις πρώτες μέρες της θητείας του ως Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καβάλας, είχε την ιδέα και την πρωτοβουλία να δοθεί το όνομα του Νικόλαου Μάρτη στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου (αίθουσα συνεδριάσεων). Προχθές ο Θόδωρος Μαρκόπουλος έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: «Συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από την ζωή, ο Νικόλαος Μάρτης. Ο Ν. Μάρτης γεννήθηκε στην Μουσθένη, διετέλεσε Βουλευτής του νομού μας με την ΕΡΕ και την ΝΔ καθώς και Υπουργός Βορείου Ελλάδος και Βιομηχανίας στις κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή. Πολλά έργα του συντελούν ακόμη και σήμερα στην οικονομική ανάπτυξη του νομού μας. Καθοριστική η εθνική συνεισφορά του όσον αφορά την ελληνικότητα της Μακεδονίας».

 

Αρκετοί συμπολίτες ταξίδεψαν στη Σηλύβρια της Τουρκίας, παραβρέθηκαν στη γιορτή του Αγίου Νεκταρίου. Μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η Σηλύβρια είναι ο τόπος καταγωγής του Αγίου ενώ η θρησκευτική τελετή έγινε λίγες μόνο ημέρες μετά τη γιορτή του. Ανάμεσα στους Καβαλιώτες που ήταν στη Σηλύβρια ο Γιάννης Πασχαλίδης, ο Γιώργος Καλαντζής αλλά και ο απερχόμενος Δήμαρχος της Δράμας κ. Μαμσάκος. Δημιουργείται έτσι μια παράδοση για αυτήν την θρησκευτική εκδήλωση, πάντα η πόλη μας είναι εκεί. Δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ας μην ξεχνάμε ότι οι κάτοικοι της πόλης της Τουρκίας έχουν ρίζες Ελληνικές και σχέσεις στενές και με τους Καβαλιώτες.

 

Στο τέλος του μήνα θα υπογραφεί στην Αθήνα η σύμβαση για την υπό παραχώρηση του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β’». Τούτη την φορά το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει. Οι ιδιώτες που θα αναλάβουν το νέο λιμάνι ετοιμάζονται κι αυτοί. Κι ενώ υπάρχει μια κοινοπραξία που θα συνεργαστεί για την ανάπτυξη του, οι φημολογούμενες αλλαγές στο σχήμα φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Έτσι μοιάζει αληθινή η ενασχόληση με το νέο λιμάνι βασικά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Άμεσα ή έμμεσα. Όλοι οι άλλοι ακόμη κι αν υπάρχουν, θα έχουν δεύτερο λόγο. Ή γενικά μικρότερης σημασίας.

 

Το 2024 θα είναι χρονιά του νέου λιμανιού. Θα δούμε πρωτοβουλίες ανάπτυξης του κι ανάπτυξης δυναμικής. Υπάρχουν σχέδια και προϋποθέσεις. Υπάρχουν πλάνα και στόχοι. Μακάρι όλα αυτά να τα δούμε στην πράξη. Από την πλευρά του ο ΟΛΚ ολοκλήρωσε μια δύσκολη δουλειά που έπρεπε να κάνει στο γραφειοκρατικό μέρος της υπόθεσης. Είχε μείνει μόνο η ουρά (του γάιδαρου) αλλά όπως αποδείχθηκε αυτή ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Και τελικά πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι μπορούσε να φανταστεί κάποιος.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης