• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με ανάρτηση που έκανε χθες το πρωί ο Γιάννης Εριφυλλίδης, τίμησε την πρώτη του επέτειο από την έναρξη της προσπάθειας του. Προ έτους είχε κάνει την πρώτη του εκδήλωση. Μεσολάβησαν πολλά, κυριότερο των οποίων οι πρόσφατες εκλογές. Το μήνυμα του κ. Γιάννη Εριφυλλίδη αναμενόμενο. Φυσιολογικό. Η παράταξη του, γράφει, έχει μέλλον στο Δήμο Καβάλας. Το κείμενο ειδικότερα αναφέρει: « Ένας χρόνος πέρασε από την παρουσίαση της Διακήρυξης Αρχών του συνδυασμού «Η Καβάλα Μπροστά» στην Καπναποθήκη Τσιμίνο (14.11.2022), μια ιδιαίτερη εκδήλωση που δεν θα ξεχαστεί. Ένα χρόνο μετά, «Η Καβάλα Μπροστά» έχει πλέον ισχυρή φωνή στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από μια προεκλογική περίοδο στην οποία τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι συνεργάτες μου δεν παρεκκλίναμε ούτε στο ελάχιστο από τις αρχές και τα πιστεύω μας, ένα χρόνο μετά, «Η Καβάλα Μπροστά» διαθέτει μια δυναμική και δεμένη ομάδα, η οποία ήδη διευρύνεται και, κατά κοινή ομολογία, ήρθε για να μείνει, ήρθε για να προσφέρει και να πρωταγωνιστήσει στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πόλη μας. Τα καλύτερα έρχονται!».


 

Τα μέσα ενημέρωσης της Αλεξανδρούπολης προβάλλουν ιδιαίτερα την απόφαση που έλαβε η διοίκηση της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης. Επιβάλει πρόστιμο 20.000 ευρώ στη ΔΕΔΑ ΑΕ για ζημιές που προκάλεσε στην ύδρευση. Πρόκειται για το έργο της κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου. Έργο που φυσικά γίνεται και στην Καβάλα. Η ομόφωνη απόφαση της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης αναφέρει τις ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης στις 11.000 ευρώ. Το πρόστιμο ωστόσο είναι 20.000 ευρώ αφού υπολογίζεται επιπλέον ποσό λόγω ηθικής βλάβης!

 

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση της ΔΕΔΑ ΑΕ, πολύ περισσότερο το αν θα πληρώσει τα χρήματα. Πιθανότερο είναι να επιδιώξει να τα γλιτώσει με νομικές ενέργειες. Στην Καβάλα και ως σήμερα ούτε ο Δήμος, ούτε η ΔΕΥΑΚ είχαν ζημιές από το έργο του φυσικού αερίου. Προβλήματα υπήρξαν αντίθετα –μαζί με ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης- από το έργο των οπτικών ινών. Έργο που εδώ και μήνες ουσιαστικά έχει σταματήσει να εκτελείται στην Καβάλα.

 

Μια άλλη είδηση που επίσης μας αφορά έχει σχέση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Το γνωστό μας ΔΙΠΑΕ. Διαθέτει ποσό 13.000 ευρώ για να αγοράσει 4 αυτόματους απινιδωτές. Σκοπεύει να τους εγκαταστήσει στις πανεπιστημιακές σχολές της Θέρμης (έδρα του Πανεπιστημίου), της Σίνδου, των Σερρών και της Καβάλας. Το γεγονός ότι οι σχολές της Καβάλας μάλλον «μετακινούνται» στο Δ.Π.Θ. δεν επηρεάζει την πρωτοβουλία. Και ορθώς. Μέχρι τώρα το πρώην ΤΕΙ Καβάλας και νυν ΔΙΠΑΕ Καβάλας δεν διαθέτει απινιδωτή. Ενώ θα έπρεπε.

 

Τα μέσα ενημέρωσης των Αθηνών γράφουν από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο την είδηση. Γραμματέας της ΝΔ θα προταθεί (από τον Πρωθυπουργό) η βουλευτής κ. Μαρία Συρεγγέλα. Αναφέρονται σε μια οριστική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία μένει να ανακοινωθεί επισήμως. Για τη θέση υπήρξε αναφορά και στον Μακάριο Λαζαρίδη. Το συγκεκριμένο σενάριο έμεινε σενάριο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που το χαρακτηρίζουν «σενάριο επιστημονικής φαντασίας». Πάντως υπήρξε στον Αθηναϊκό τύπο. Ο δε Γιώργος Καλαντζής που πάντα είναι κοντά στο κόμμα, έλεγε τις προάλλες ότι εξ αρχής η θέση προορίζονταν για γυναίκα. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος υποστήριξε μια άλλη γυναικεία υποψηφιότητα.

 

Κι άλλα νέα από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Οι εσωκομματικές εκλογές για νέες νομαρχιακές επιτροπές φέρονται να μετατίθενται για το 2024. Πιο συγκεκριμένα για την περίοδο μετά τις Ευρωεκλογές! Αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε η θητεία της κάθε νομαρχιακής επιτροπής (ΔΕΕΠ είναι το σωστότερο) παρατείνεται για περίπου έναν ακόμη χρόνο.

 

Τη δική τους ιστορία έχουν οι διαβάσεις πεζών στη Ραψάνη. Μπροστά τους έγιναν τροχαία και τροχαία. Μια ακόμη καραμπόλα- τροχαίο μόνο υλικών ζημιών- έγινε χθες το μεσημέρι. Ο πρώτος σταμάτησε στη διάβαση, δίνοντας προτεραιότητα σε πεζό. Οι επόμενοι δεν πρόσεξαν. Τρία οχήματα ενεπλάκησαν στο τροχαίο. Τρία οχήματα σήμερα θα βρίσκονται στο λαμαρινά και όχι στο δρόμο.

 

Εν τω μεταξύ έρχονται Χριστούγεννα. Φέρνουν πολλές, πάρα πολλές εκδηλώσεις. Η πρώτη ανακοινώθηκε ήδη. Η πρώτη εκδήλωση για τα φετινά Χριστούγεννα φαίνεται ότι θα γίνει στην αυλή του δημοτικού σχολείου του Ελαιοχωρίου. Νωρίς, στις 3 Δεκέμβρη. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα θέσουν σε λειτουργία τον εορταστικό στολισμό του σχολείου τους.

 

Οριακή απαρτία είχε η προχθεσινή γενική συνέλευση των δικηγόρων της Καβάλας. Έκτακτη γενική συνέλευση λόγω του φορολογικού νομοσχεδίου. Με το ζόρι συγκεντρώθηκε το ένα τέταρτο των μελών κι έτσι η συνέλευση οριστικοποιήθηκε. Ο σύλλογος περίμενε μεγαλύτερη ανταπόκριση και συμμετοχή. Αυτά όλοι τα περιμένουν κάθε φορά που υπάρχει σοβαρός λόγος, αλλά ποτέ δεν γίνονται. Ο κόσμος γενικά έχει βολευτεί στον καναπέ του. Από εκεί αντιδρά, διαμαρτύρεται, φωνάζει. Όμως τέτοιες κινητοποιήσεις- του καναπέ- ποτέ δεν είχαν αποτέλεσμα.

 

Ο Απόστολος Χρόνης, ο Κυριάκος Σταυρίδης και ο Γιάννης Προμούσας είναι η λεγόμενη «παλιά φρουρά» που διατηρεί τη θέση της και στη νέα θητεία Μουριάδη. Για τα 2,5 πρώτα χρόνια. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες τόσο από το Δημαρχείο όσο και από τους ίδιους. Από τους νέους δημοτικούς συμβούλους σίγουρα θα προταθεί πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Παναγιώτης Μαμτσαδέλης. Για όλες τις άλλες θέσεις, για όλα τα άλλα πρόσωπα δεν υπάρχουν νέα. Τα περιμένουμε καθώς δεν φαίνεται να αργούν.

 

Ενεπλάκη και η Καβάλα στην είδηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος με τα εικονικά τιμολόγια. Σε αυτήν την ιστορία με τα αλιευτικά σκάφη, την επιστροφή φόρων κτλ. Μήπως η Καβάλα είχε ελάχιστη συμμετοχή και ανάμιξη; Μήπως για την Καβάλα έγινε πολύ φασαρία για το σχεδόν τίποτα; Η έρευνα αυτό δείχνει. Ο εμπλεκόμενος- κατηγορούμενος λιμενικός είναι από αλλού και όχι από την Καβάλα. Ο εμπλεκόμενος τελωνειακός το ίδιο. Κι όμως, οι δύο τοπικές υπηρεσίες αναστατώθηκαν την Τρίτη. Ψάχνοντας να βρουν μεταξύ του προσωπικού τους τον «ένοχο». Αλλά τέτοιος δεν υπήρχε.

 

Οι επαγγελματίες αλιείς έψαχναν κι αυτοί. Δεν βρήκαν τίποτα. Οι βενζινοπώλες της περιοχής το ίδιο. Κανείς δεν έμαθε και δεν άκουσε τίποτα. Άρα η αναφορά της Καβάλας στα ρεπορτάζ και στην υπόθεση, είναι ασήμαντη ή από λάθος. Ευχόμαστε να ισχύει το δεύτερο.

 

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης υπογράφει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με την έλλειψη αναισθησιολόγων στα Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό φυσικά ισχύει αλλά είναι το λιγότερο. Παντού και όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, το Ε.Σ.Υ. καταρρέει. Δεν χρειάζεται απλά περισσότερα χρήματα. Χρειάζεται διπλάσια τουλάχιστον από αυτά που σήμερα διατίθενται. Το πρόβλημα είναι μόνο οικονομικό. Οι λύσεις που προς το παρόν δίνονται δεν είναι ούτε καν ασπιρίνες…

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης