• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Θόδωρος Καλλιοντζής πριν το 2011, «άνοιξε» πρώτος τη συζήτηση. Ο Αρχέλαος Γρανάς έβαλε τα πράγματα σε μια σειρά. Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος συνέχισε την προσπάθεια κι ο Κώστας Αντωνιάδης το ίδιο. Η ωρίμανση του έργου και η δημοπράτηση του έγινε επί ημερών Αλέξη Πολίτη. Χθες ξεκαθάρισε οριστικά το τοπίο. Τον άλλο μήνα το αργότερο αρχίζει επιτέλους το έργο της ανακαίνισης του Αμφιθεάτρου. Εκτός όμως από τους αιρετούς (Νομάρχη και Αντιπεριφερειάρχες), αξίζει αναφορά και στους υπηρεσιακούς παράγοντες. Της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Αυτοί μελέτησαν, προετοίμασαν το έργο. Άργησαν αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

 


 

Στη Νέα Καρβάλη ήταν χθες ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης. Τον σκοπό της επίσκεψης του αποκάλυψε με ανάρτηση της η κ. Βάσω Ιωσηφίδου: «Επίσκεψη του Δημάρχου Καβάλας κ. Θόδωρου Μουριάδη στο Ακόντισμα, για να δούμε και να κάνουμε ότι καλύτερο για την οργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τους μικρούς μας φίλους στο Ακόντισμα: «Ο Αη Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία» από 15-31/12/23». Ο κ. Μουριάδης είχε γενικότερη συνεργασία με τον Καπλάνη Ιωσηφίδη, ευρισκόμενος για αρκετή ώρα στον ίδιο οικισμό.

 

Την προηγούμενη μέρα, το προηγούμενο απόγευμα ειδικότερα, ο κ. Μουριάδης παραβρέθηκε ως συνήθως στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πολύ ήσυχη και πολύ ήρεμη συνεδρίαση αν και ασχολήθηκε με τα περισσότερα θέματα της τοπικής επικαιρότητας. Επειδή το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πρόσφατο και συγκεκριμένο, οι συνεδριάσεις παρουσιάζονται διαφορετικές. «Μαράθηκε» ο γνωστός λαϊκισμός. Κι είναι φυσικά ευχάριστο να βλέπεις και να ακούς τους ανθρώπους να κάνουν κριτική αλλά αυτή να είναι αλλιώς. Χωρίς κραυγές, υπερβολές και ανούσιες καταγγελίες.

 

Όσοι άλλαξαν (προς το καλύτερο), μάλλον το κάνουν θέλοντας και μη. Όσοι φαίνεται να απολαμβάνουν την αλλαγή, αισθάνονται λίγο περίεργα. Κι αναρωτιούνται: Πόσο αλήθεια θα κρατήσει αυτή η νέα κατάσταση; Σίγουρα ως το τέλος του έτους, είναι η απάντηση. Με το νέο έτος βλέπουμε…

 

Αλήθεια, αν το θέμα με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) δεν ανέκυπτε τώρα. Αν ήταν αντικείμενο μιας προεκλογικής ή σχεδόν προεκλογικής συζήτησης. Αν απασχολούσε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πριν τον Οκτώβρη. Δεν θα συζητιόνταν κι αυτό διαφορετικά; Φυσικά. Θα ούρλιαζαν οι γνωστοί. Θα κατήγγειλαν τους πάντες και τα πάντα. Κι ενώ τώρα άπαντες τάσσονται υπέρ των απόψεων του Δήμου (δηλαδή συμφωνούν με το Μουριάδη), αν ήμασταν όπως πριν τις εκλογές είναι βέβαιο ότι θα στήριζαν το ΤΕΘΑ και όχι το Δήμο Καβάλας.

 

Ευτυχώς έγιναν εκλογές. Κι αυτό που ηττήθηκε στις εκλογές είναι γνωστό. Πρόκειται για την αντιπολίτευση του λαϊκισμού. Ηττήθηκαν οι καταστροφικές μανίες και οι παράνοιες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποιοι, δεν μπορεί, έβαλαν μυαλό. Έπαθαν και έμαθαν. Δεν είμαστε ταυτόχρονα και σίγουροι. Θα δείξει. Σύντομα όλα θα αρχίσουν από την αρχή. Τότε θα καταλάβουμε αν το έργο θα είναι καινούργιο ή αν θα είναι το ίδιο. Ή κάτι ενδιάμεσο.

 

Στο μεταξύ όλοι προετοιμάζονται. Να εμφανιστούν στο προσκήνιο με νέους ρόλους και ιδιότητες. Να μπουν στη νέα θητεία και 5ετια. Η διοίκηση ετοιμάζει και τα διαδικαστικά. Ακούγεται ότι η ορκωμοσία του Δημάρχου Καβάλας και του νέου δημοτικού συμβουλίου θα γίνει στο εκθεσιακό κέντρο της Νέας Καρβάλης. Πιθανή ημερομηνία η 11η του Δεκέμβρη. Το απόγευμα. Επιλέγεται ακούμε το εκθεσιακό κέντρο αφού ο χώρος είναι κατάλληλος. Αντίθετα οι 80 που θα ορκιστούν και όσοι άλλοι παρακολουθήσουν τη διαδικασία, δεν χωρούν π.χ. στη Μεγάλη Λέσχη.

 

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Κώστας Κουνάκος που δεν εξελέγη στις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι παραμένει ενεργός πολίτης. Διαμαρτύρεται και σωστά διότι τα νομοθετήματα της Κυβέρνησης «… αποστειρώνουν την τοπική αυτοδιοίκηση». Φέρνει ως παράδειγμα την Πολιτική Προστασία. Που από αρμοδιότητα του κράτους, αργά αλλά σταθερά γίνεται μία ακόμη υπηρεσία των Δήμων. Με όρους που δεν είναι ευνοϊκοί για τους Δήμους.

 

Ο Νίκος Μαυρίδης παραπονιέται επειδή δεν λειτουργούν σωστά τα μικρόφωνα στην αίθουσα των συνεδριάσεων. «Θα αλλάξουν με την ανακατασκευή του κτιρίου» απαντά αισιόδοξα αλλά και αόριστα ο Κώστας Πεφάνης. Ο δε Θόδωρος Μουριάδης αναφέρεται στην ανάγκη οι ανεξάρτητοι Δήμαρχοι να είναι αυτοί επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργάνων της αυτοδιοίκησης. Για να πιέζουν περισσότερο την (κάθε) Κυβέρνηση.

 

Μιλά με τέτοιον τρόπο που αρκετοί υποψιάζονται πιθανή του υποψηφιότητα είτε για πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, είτε για την κεντρική διοίκηση της Κ.Ε.Δ.Ε. Ίσως αυτό να είναι κάτι που θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα.

 

Πολλές ευχές όλα να είναι περαστικά. Η πρώην Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα είχε μια περιπέτεια με την υγεία της, εξ αιτίας της οποίας έπρεπε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο. Τα δύσκολα πέρασαν και πέρασαν γρήγορα. Αν δεν βγήκε χθες από το Νοσοκομείο, αυτό θα γίνει άμεσα. Ακόμη και σήμερα. Στην κ. Τσανάκα ευχήθηκαν περαστικά πολλοί συμπολίτες. Επικοινώνησαν είτε μαζί της, είτε με το συγγενικό της περιβάλλον.

 

Το Νοσοκομείο Καβάλας αποδέχθηκε όπως ήταν αναμενόμενο μία ακόμη δωρεά ιδιώτη. Ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Μετά από τη νοσηλεία του στο ίδρυμα, του ίδιου ή συγγενικού του προσώπου, δώρισε μεγάλο αριθμό πετσετών και σεντονιών. Η δωρεά έγινε δεκτή με ευχαριστίες προς το πρόσωπο του δωρητή.

 

Λόγω της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν θα λειτουργήσει σήμερα το Δημοτικό Ωδείο. Τα σχολεία θα κάνουν γιορτή- αναφορά στα γεγονότα του 1973 ενώ σήμερα δεν λειτουργεί και η ιδιωτική εκπαίδευση. Τα φροντιστήρια. Εκδήλωση προς τιμήν των θυμάτων και όσων τότε εξεγέρθηκαν κατά της Χούντας, στις 5 το απόγευμα στο Δ. Κήπο.

 

Ο Βασίλης Τραϊφόρος συνεχίζει να σχολιάζει την επικαιρότητα. Τοπική και μη. Η χθεσινή του ανάρτηση αναφέρει: «Θα αντιδράσουμε; Στην Κίνα την δεκαετία του ‘50 υπήρχαν οι ξυπόλητοι γιατροί. Έτρεχαν από χωριό σε χωριό γιατί οι ανάγκες της χώρας για την υγεία ήταν τρομακτικές. Στο Νοσοκομείο της Καβάλας έχουμε γιατρούς, ευτυχώς όχι ξυπόλητους, ειδικά παθολόγους, που πηγαίνουν πότε στην Ξάνθη. Πότε στη Δράμα, ίσως στις Σέρρες. Για να μπαλώσουν τις τρομακτικές ελλείψεις αυτών των Νοσοκομείων. Κάποιοι γιατροί που θα ερχόταν τον Φεβρουάριο, ακόμα έρχονται…. Η κοινωνία και οι συνδικαλιστές είναι σε χειμερία νάρκη. Σε μία κυβέρνηση που έχει πλήρως αποτύχει στο θέμα της υγείας και όχι μόνο. Πρεπει κάπως να αντιδράσουμε.. Όχι μόνο ταρατατζουμ ,τραγούδια και λόγια για το Πολυτεχνείο».

 

Ανακοινώθηκε κι άλλη εκδήλωση για τα Χριστούγεννα, η οποία θα γίνει νωρίς νωρίς. Αρχές Δεκέμβρη. Πρόκειται για την εκδήλωση στον όμορφο Κεχρόκαμπο. Το Σάββατο 2 Δεκέμβρη θα φωταγωγηθεί το χριστουγεννιάτικο καράβι στην πλατεία του χωριού.

 

 

Διαβάστε επίσης