μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Χθες ήταν η σειρά του Γιάννη Πασχαλίδη. Ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, βρέθηκε στο γραφείο του συζητώντας με το διοικητικό του συμβούλιο. Τι άλλο; Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Εκτός από τη σημερινή τους απεργία, οι δικηγόροι της Καβάλας είναι σε αποχή από την προηγούμενη εβδομάδα. Άλλοι σύλλογοι μάλιστα κάνουν αποχή μεγαλύτερης διάρκειας. Το τι θα γίνει στο μέλλον, θα το ξέρουμε το αργότερο σήμερα το μεσημέρι. Ανάλογα με τις εξελίξεις και τις διαθέσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

 


 

Την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε εξηγήσει και με την απόσταση που έλαβε από τη λεγόμενη μεσαία τάξη. Δεν την είχε προσέξει όσο έπρεπε κι αυτή τον τιμώρησε. Η μεσαία τάξη σήμερα πλήττεται από το νέο φορολογικό. Κι όσο κι αν η Κυβέρνηση επιμένει σε αυτού του είδους την πάταξη της φοροδιαφυγής, δείχνει να ακολουθεί έναν δρόμο στρωμένο. Από το αντίπαλο κόμμα. Από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις η μεσαία τάξη σιωπά και περιμένει. Αντιλαμβάνεται, κάνει υπομονή και δεν ξεχνά. Δυστυχώς ή ευτυχώς κάποια πράγματα γίνονται στην ώρα τους. Μέχρι τότε κάθε ένας κοιμάται όπως ακριβώς στρώνει… Η μεσαία τάξη, αυτή των ελευθέρων επαγγελματιών, πληρώνει λίγους φόρους. Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα όσων έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ο τρόπος που λύνεται ή πάει να λυθεί το πρόβλημα είναι ξεπερασμένος. Κυρίως άδικος. Κάθε κυβέρνηση που νομοθέτησε στηριγμένη στην αδικία, το πλήρωσε. Αυτό θα γίνει και με την σημερινή. Εφόσον δεν αλλάξει αυτό που ενοχλεί.

 

Όχι μόνο στην Καβάλα, σε όλη την Ελλάδα. Θα είναι κλειστή σήμερα η αγορά. Οι δικηγόροι θα κάνουν αποχή από τα καθήκοντα τους κι οι επιστήμονες θα είναι κι αυτοί στους δρόμους και τις πλατείες. Τα … κατάφεραν όσοι προσπάθησαν να διορθώσουν το λάθος διαπράττοντας ένα ακόμη μεγαλύτερο. Χρειάζεται κατάλληλη τέχνη και τεχνική προκειμένου να κάνεις το σωστό. Το κοινωνικά δίκαιο. Όμως η ΝΔ αντιγράφει τα σφάλματα των προηγούμενων. Θέτει ως στόχο την αύξηση των εσόδων, με οποιοδήποτε τίμημα. Με τα πολυσυζητημένα τεκμήρια! Αισθάνεται ισχυρή μιας και η αντιπολίτευση υστερεί. Αυτό που πάει να γίνει όμως αλλάζει τα δεδομένα γενικώς και το πολιτικό κλίμα επίσης.

 

Ραντεβού στην πλατεία. Εκεί θα συγκεντρωθούν όσοι θίγονται. Εκεί θα φωνάξουν δυνατά μήπως και ακουστούν. Σίγουρα υπάρχει άλλος τρόπος. Η Κυβέρνηση δεν θεωρεί σωστό να ψάξει να τον βρει. Βολεύεται με τα εύκολα. Που ταυτόχρονα είναι εξοντωτικά. Γιατί είναι γενικά, είναι άδικα. Αν αυτό στην πορεία τροποποιηθεί θα είναι επιτυχία. Στατιστικώς και παραδοσιακά δεν γίνεται. Στο τέλος δεν αλλάζει τίποτα (από τα στραβά κάθε νέου νομοσχεδίου).

 

Το απόγευμα της Δευτέρας ήταν στην κομματική συγκέντρωση και διαδικασία των Αθηνών και εκπρόσωποι της ΝΔ Καβάλας. Πρώτα πρώτα οι 4 βουλευτές και όχι μόνο αυτοί. Οι φωτογραφίες που αμέσως αναρτήθηκαν δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί στη ΝΔ Καβάλας. Όλοι μαζί (φωτογραφήθηκαν με τη Μαρία Συρεγγέλα) και ο Μακάριος Λαζαρίδης μόνος μαζί της. Γιατί έτσι είναι πάντα. Όλοι οι άλλοι μαζί κι ο Λαζαρίδης χωριστά.

 

Είναι κάτι που ισχύει πολύ καιρό, εντάθηκε το τελευταίο διάστημα. Μέλλον διαφορετικό δεν φαίνεται. Αυτός ίσως να είναι ένας από τους λόγους που ο κ. Λαζαρίδης από τις εκλογές και μετά είναι περισσότερο στην Αθήνα και λιγότερο στην Καβάλα. Την επισκέπτεται την πόλη μας σε ειδικές περιπτώσεις κι όταν υπάρχει σοβαρός λόγος. Βουλευτής Καβάλας από μια κάποια απόσταση. Μεγάλη απόσταση. Είναι κι αυτό μια επιλογή.

 

Συνεχίζει τις συναντήσεις του με τα μέλη της νέας του δημοτικής ομάδας ο Θόδωρος Μουριάδης. Έναν έναν ξεχωριστά. Φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του, τις οποίες σε γενικές γραμμές ανακοινώνει. Άλλοτε τροποποιεί και άλλοτε όχι. Λέγεται ότι όταν γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, αυτές δεν θα είναι μόνο για το πρώτο διάστημα της νέας θητείας. Θα αφορούν το σύνολο της 5ετίας.

 

Ανακοινώνονται συνεχώς οι εκδηλώσεις των Δήμων για τα Χριστούγεννα. Στην Ελευθερούπολη ο Δήμος Παγγαίου ξεκινά 8 Δεκέμβρη. Στην Καβάλα φαίνεται ότι θα επανέλθει και το γνωστό μας παγοδρόμιο. Στη Θάσο και στο Νέστο το πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωση αλλά κι εκεί στηριγμένο στο ντόπιο δυναμικό. Τοπικούς συλλόγους κτλ.

 

Αύριο Πέμπτη δικάζεται στην Κομοτηνή η υπόθεση με κατηγορούμενη (και) τη δημοσιογράφο από τη Δράμα Κατερίνα Μπουδακίδου. Στο ειδώλιο δίπλα της θα κάτσουν παράγοντες της διοίκησης της τότε Νομαρχίας Καβάλας. Η δίκη θα γίνει και δεν θα αναβληθεί, λένε όσοι γνωρίζουν. Φυσικά πρόκειται για την έφεση. Η σημαντική και δυσάρεστη διαφορά έχει σχέση με τον Θόδωρο Καλλιοντζή. Που δεν είναι πια στη ζωή.

 

Μετά από πάρα πολύ καιρό το ΠΑΣΟΚ της Καβάλας έδωσε χθες συνέντευξη τύπου. Στο γραφείο του, στο κέντρο της πόλης. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μέσω αυτών η τοπική κοινωνία, είδε τη νέα γενιά στελεχών. Νέοι άνθρωποι και ηλικιακά. Στο ΠΑΣΟΚ Καβάλας υπήρξαν σημαντικές αλλαγές. Οι έμπειροι αποχώρησαν, χωρίς να αδιαφορούν ή να απέχουν, στη θέση τους ήρθαν καινούργια πρόσωπα. Όπως άλλωστε συμβαίνει στο κόμμα σε όλη την Ελλάδα.

 

Μία ακόμη φορά το Επιμελητήριο βοηθά το σκάκι της Καβάλας. Και καλά κάνει. Με απόφαση της διοίκησης του τοπικού φορέα ο σκακιστικός σύλλογος ενισχύεται με ποσό 1.500 ευρώ (με τη μορφή δαπανών). Για τις ανάγκες των πανελλήνιων αγώνων που θα γίνουν στην πόλη μας (στη Μεγάλη Λέσχη) αρχές Δεκέμβρη. Ίδια στάση για τον ίδιο λόγο κρατούν και άλλοι τοπικοί φορείς.

 

Διαβάστε επίσης