μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Σητεία είναι πόλη της Κρήτης στην ανατολική πλευρά του νησιού. Φυσικά τουριστική. Στο πλαίσιο μιας όμορφης παραθαλάσσιας περιοχής, της δικής της, φώτισε τη θάλασσα. Με τον τρόπο που δείχνει η φωτογραφία. Είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει και στα μέρη μας. Ας το δουν κι ως το έχουν υπόψη τους οι αρμόδιοι.

 


 

Οι προσπάθειες συνεχίζονται καθημερινά, γίνονται στην Αθήνα όπου πλέον μεταφέρθηκε η διαδικασία. Η συζήτηση. Εντός της Βουλής. Εκεί παρουσιάζονται διάφορα επιχειρήματα και προτάσεις. Ο Υπουργός άλλοτε απαντά αρνητικά κι άλλοτε το σκέπτεται. Ή τουλάχιστον έτσι δείχνει. Προς το παρόν το συμπέρασμα παραμένει ίδιο. Ο φορολογικός νόμος θα φθάσει ως το τέλος. Ως τη ψήφιση του. Κι οι αλλαγές που θα επέλθουν, οι επόμενες όσων ήδη ανακοινώθηκαν, δεν θα τον κάνουν καλύτερο.

 

Κάποια … «χάδια» και κάποιες τάχα αλλαγές τοποθετούν μία ακόμη φορά το κράτος στη θέση που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται. Πάνω και πριν απ’ όλα. Υπεύθυνο ενός μνημονιακού μηχανισμού, ενός αυστηρού μηχανισμού που συγκεντρώνει τα χρήματα. Αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα. Μη δίνοντας καμία σημασία στις συνέπειες.

 

Μας εκπαίδευσαν άριστα οι ξένοι δανειστές. Σημασία έχουν τα έσοδα. Σημασία έχει το απόθεμα, το υπέρ απόθεμα ή και «μαξιλαράκι ασφαλείας» που έλεγαν οι προηγούμενοι. Κινούμενοι σε αυτή τη λογική και οι σημερινοί, βλέπουν τους ελεύθερους επαγγελματίες ως τους πελάτες που μπορούν και πρέπει να πληρώσουν περισσότερα. Γιατί όπως υποθέτουν, εισπράττουν περισσότερα απ’ όσα δηλώνουν. Μια θεωρία που κάπου ίσως και να έχει βάση. Εφαρμόζεται ωστόσο γενικά και προς κάθε κατεύθυνση. Μετά ισχύει το γνωστό «… κι όποιον πάρει ο χάρος».

 

Τούτη τη φορά δεν είναι μεταφορικό. Δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι κυριολεκτικά, όποιον πάρει ο χάρος! Τα δε χρήματα που συγκεντρώνονται στα δημόσια ταμεία ξοδεύονται πιο αργά και πιο προσεκτικά. Πάντως ξοδεύονται. Για την… παραγωγή του κάθε κυβερνητικού έργου. Για την επιβίωση του γνωστού μας συστήματος. Να κερδίζουν περισσότερα οι μεγάλοι κι όλοι οι άλλοι ποσώς μας ενδιαφέρει το τι θα κάνουν. Έτσι απλά. Ελληνικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια.

 

Οι δικηγόροι αντιστέκονται μιας και έχουν τη δυνατότητα. Ή έτσι δείχνουν. Ήδη των Αθηνών αποφάσισαν κι άλλη αποχή. Όλη την ερχόμενη εβδομάδα. Το ίδιο θα συμβεί σε όλη την Ελλάδα. Κι όταν αυτή η καθολική αποχή τελειώσει, θα υπάρξει κι άλλη. Στοχευμένη. Εκεί που το κράτος «πονά». Στα έσοδα. Μόνο οι δικηγόροι μπορούν να κάνουν κάτι αποτελεσματικό. Αλλά κι αυτοί ευρισκόμενοι στο στρατόπεδο των μικρομεσαίων, οι περισσότεροι, πόσο άραγε θα αντέξουν;

 

Τις συνέπειες του νέου φορολογικού νόμου θα τις αισθανθούν στο πετσί τους όλοι οι ευρισκόμενοι στην αγορά και στον ιδιωτικό τομέα. Σε λίγους μήνες από σήμερα. Η αλλαγή που θα επέλθει θα είναι πολύ μεγάλη. Ένα πραγματικό ξεκαθάρισμα. Φυσικά υπέρ των «μεγάλων». Μιας και οι «μικροί» δεν αντέξουν, θα βρεθούμε σε μια ελεύθερη οικονομία και αγορά όπου θα κινούνται μόνο «μεγάλοι». Οι «μικροί» θα έχουν γίνει υπάλληλοι τους.

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα του ώρες ώρες ακραίου νεοφιλελευθερισμού, μαθαίνουμε τα δυσάρεστα νέα του θανάτου του Βασίλη Βασιλικού. Πέθανε χθες σε ηλικία 89 ετών στην Αθήνα. Η Καβάλα προ λίγων ετών πήγε να τον «τσαλακώσει». Μια χούφτα άνθρωποι προσπάθησαν να αμφισβητήσουν το έργο του επειδή αυτός αποφάσισε να είναι βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλο… έγκλημα. Τεράστιο. Ευτυχώς τότε δεν γίναμε ρεζίλι γιατί- δεύτερη φορά ευτυχώς- τα «ντουβάρια» μιας πόλης έχουν και κάποια όρια.

 

Όσοι ουδέποτε διάβασαν, μελέτησαν ή άκουσαν. Όσοι βλέπουν μόνο τηλεόραση κι ακούν μόνο τα κουτσομπολιά, είναι δυστυχώς ικανοί για τα πάντα. Τότε το προσπάθησαν μετά μεγάλου πάθους. Η πλειοψηφία των Καβαλιωτών έδωσε κατάλληλη απάντηση κι έτσι τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους. Όπως έπρεπε.

 

Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στην Καβάλα, στη συνοικία των Ποταμουδίων. Προερχόμενος από μια οικογένεια με ιστορία στη δημοκρατία στις διεκδικήσεις. Του έδωσε κληρονομιά αυτήν την ιστορία κι ο Βασίλης τη συνέχισε. Ξεπερνώντας τους γονείς του και ειδικά τον πατέρα του. Η ιστορία δεν έγινε γνωστή όταν και όπως έπρεπε. Έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν για αυτήν έγραψε ο Βασιλικός. Επηρεάζοντας φυσικά την πορεία των πραγμάτων. Και πολλά ακόμη. Τόσο περιττά σήμερα που ετοιμαζόμαστε να τον αποχαιρετίσουμε. Δεν πρέπει να εξηγήσουμε ποιος ήταν. Πρέπει να προκαλέσουμε αυτούς που δεν ξέρουν, να κάτσουν να ψάξουν. Να διαβάσουν και να το καταλάβουν μόνοι τους!

 

Υπάρχει κι η πρόσφατη η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Σε μια ατμόσφαιρα που θα την ζήλευε ακόμη και η … εκκλησία. Ακόμη και στον ιερό ναό υπάρχει μεγαλύτερη φασαρία απ’ ότι προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Μα είναι αυτό Δημοτικό Συμβούλιο; Είναι το ίδιο που γνωρίζαμε; Αυτό που τόσες «θύελλες» ξεσήκωσε και τόσους καυγάδες προκάλεσε; Ναι είναι το ίδιο. Με μια μεγάλη διαφορά. Το ξεκάθαρο αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτώβρη. Αποτέλεσμα που ευτυχώς κάποια στόματα τα έκλεισε και ακόμη καλύτερα κάποιους αδέξιους τους έστειλε σπίτι τους. Θέλουμε να πιστεύουμε οριστικά.

 

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας σε μία μόνο ώρα. Ίσως και λιγότερο. «Ρεκόρ, ρεκόρ» φώναζε εύστοχα ο Χρήστος Ποτόλιας. Θα έλεγε κι άλλα. Όμως το ηλεκτρονικό σύστημα της τηλεδιάσκεψης έκλεισε, στερώντας σε όσους συμμετείχαν και όσους παρακολουθούσαν τη δυνατότητα διατύπωσης κι άλλων τέτοιων σχολίων.

 

Για τον Μιλτιάδη Πασαλίδη μίλησε χθες στην Πρωινή ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Καβάλας κ. Δημήτρης Παπουτσής. Στο τέλος, ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ. Απάντησε γενικά, έχοντας ως προτεραιότητα τη συγκρότηση ενός αξιόμαχου αντιπολιτευτικού μετώπου. Όπως πάντα χρειάζεται η δημοκρατία.

 

«Ξαφνιαζόμαστε από τις αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ. Τις παρακολουθούμε και δεν χαιρόμαστε (που ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται)» είπε αρχικά. Στη συνέχεια διατύπωσε ανησυχία επειδή υπό τις νέες πολιτικές συνθήκες είναι δύσκολο να συγκροτηθεί μια άλλη πρόταση με προοπτική διακυβέρνησης. «Το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται για αυτό» κατέληξε ο Δημήτρης Παπουτσής.

 

Ο Αγροτικός Σύλλογος του Δήμου Παγγαίου έχει και άλλη δράση να παρουσιάσει. Ούτε αγροτική, ούτε συνδικαλιστική. Δράση ψυχαγωγίας. Ετοιμάζει τον ετήσιο χορό του που θα κάνει στο Εγνατία Palace στα Κηπιά. Το βράδυ της 30ης Δεκέμβρη. Με Live λαϊκή μουσική. Καλή διασκέδαση.

 

Ο Δήμος Νέστου σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού του Συμβουλίου ενέκρινε τα ανταποδοτικά τέλη του 2024. Διατηρώντας αυτά ίδια με τα ισχύοντα. Η αντιπολίτευση ζήτησε μείωση αλλά η διοίκηση την αρνήθηκε. Μην ξεχνάμε ότι προ έτους τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου είχαν αυξηθεί αρκετά. Εκείνη η αύξηση κρίθηκε ότι εξυπηρετεί τους στόχους και του 2024.

 

Εν όψει της αυριανής εθελοντικής αιμοδοσίας στο Επιμελητήριο, δήλωσε συμμετοχή – υποστήριξη στη διαδικασία η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: «Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παράρτημα Ν. Καβάλας συμμετέχει και υποστηρίζει την 34η Εθελοντική Αιμοδοσία του Επιμελητηρίου Καβάλας. Στήριξε και εσύ αυτή την προσπάθεια. Δέκα λεπτά από το χρόνο σου και σώζεις μία ζωή».

 

 

Διαβάστε επίσης