• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ακόμη να συνηθίσουν στα νέα δεδομένα, στην επιτυχία του συνδυασμού τους και στο ότι από την 1η Γενάρη αναλαμβάνουν τη διοίκηση και της Περιφέρειας ΑΜΘ και της ΠΕ Καβάλας. Ίσως λογικό. Η νίκη τους ήταν ως ένα βαθμό ξαφνική. Συνεχίζουν να χαμογελούν για αυτήν και να ετοιμάζονται. Χθες οι Θόδωρος Μαρκόπουλος, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και Γιώργος Δαλακούρας βρέθηκαν και στην περιφορά της εικόνας του Αγίου Νικολάου και στην καθιερωμένη εκδήλωση των λιμενεργατών.

 


 

Το ελληνικό κράτος. Αυτό το… φοβερό ελληνικό κράτος που συνεχώς νομοθετεί κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης λες και τη ζηλεύει. Τη ζηλεύει αφάνταστα. Τάχα την αναβαθμίζει μα σταθερά τη μειώνει. Έβαλε στόχο και σκοπό να την εξοντώσει. Κι αν δεν τα καταφέρει άμεσα, σύντομα θα φθάσει στον πολυπόθητο στόχο. Αρκεί να θυμηθούμε την ιστορία που προ ετών ξεκίνησε. Εντελώς … αθώα.

 

Το πρόγραμμα «Καποδίστριας» κατήργησε τις ενοχλητικές κοινότητες. Δημιούργησε παντού Δήμους. Ήταν για καλό…. Επακολούθησαν δύο ακόμη ίδια προγράμματα (Καλλικράτης και Κλεισθένης) που περιόρισαν τους νεοσύστατους τότε Δήμους. Τους λιγόστεψαν. Ήταν λέει σωστό και προς όφελος των νέων και ισχυρών Δήμων όλης της χώρας. Τώρα διαλύονται οι δημοτικές επιχειρήσεις, συνενώνονται οι ΔΕΥΑ. Κι έπεται συνέχεια. Ίδια ακριβώς με όσα προηγήθηκαν.

 

Κι επειδή και αυτό το έργο πρέπει να έχει σασπένς, εκτός από τα μεγάλα και πολλά υποσχόμενα λόγια, να και τα εκατομμύρια ευρώ. Υπόσχεση επιπλέον χρηματοδοτήσεων. Προγράμματα έργων. Προοπτικές κατασκευής κτιρίων, δρόμων, ανακαίνισης υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Εν τω μεταξύ η τοπική αυτοδιοίκηση αλλάζει. Φθίνει και περιορίζεται αλλά τούτο δεν το ενδιαφέρει το κράτος. Δεν το ενδιέφερε ποτέ.

 

Αν το ενδιαφέρον του ήταν ειλικρινές θα είχε βρεθεί λύση δια την ανανέωση του προσωπικού κάθε Δήμου. Ώστε κάθε εργαζόμενος που αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης να αντικαθίστανται αμέσως. Φυσικά και αυτό δεν γίνεται. Αφήνουν τους Δήμους να έχουν αρμοδιότητες και ευθύνες χωρίς προσωπικό. Τους σπρώχνουν στους ιδιώτες ώστε με αυτούς να συνεργαστούν και με άλλες συνθήκες- συνθήκες της αγοράς- να λύνουν και τα καθημερινά προβλήματα.

 

Σύντομα τα σκαλάκια στη γειτονιά θα τα διορθώνει μόνο ιδιωτικό συνεργείο. Τα κάγκελα που χρειάζονται θα τα τοποθετεί ιδιώτης και γενικά ο ιδιωτικός τομέας θα είναι κυρίαρχος σε αυτό που κάποτε λέγαμε τοπική αυτοδιοίκηση. Θα είναι μια άλλη τοπική αυτοδιοίκηση. Των μεγάλων εταιριών και συμφερόντων. Εκεί πλέον οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια.

 

Οι Δήμαρχοι δυστυχώς δεν αντιδρούν όπως θα έπρεπε. Οι περισσότεροι βολεύονται με τα λίγα και τα εξίσου λίγα προνόμια τους. Δέχονται αδιαμαρτύρητα τις μειώσεις, προσπαθούν να εξηγήσουν τα νέα δεδομένα στον πολίτη. Προκειμένου και αυτός να πάψει να έχει απαιτήσεις. Τούτη η μεγάλη αλλαγή όσο αργά κι αν γίνεται, είναι πλέον ορατή. Αναπόφευκτη. Υπό αυτές τις συνθήκες, ότι προλάβουμε και σώσουμε. Όσο προλάβουμε και ζήσουμε… Οι Δήμοι δεν έχουν μέλλον γιατί οι Δήμοι που γνωρίζαμε δεν υπάρχουν πια. Τους πάτησε το… τρένο. Το κράτος, για την ακρίβεια. Τους πάτησε και τους έλιωσε…

 

Για την ιστορία και μόνο. Χθες οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας έκαναν διαμαρτυρία και στάση εργασίας. Διαμαρτύρονται για τις συνενώσεις των ΔΕΥΑ. Σύντομα ίδιες κινητοποιήσεις θα γίνουν και στις πιο κοντινές μας ΔΕΥΑ. Αυτές του Νομού Καβάλας.

 

Γενική συνέλευση των μελών του έκανε προ λίγων ημερών ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. Μικρή η προσέλευση. Κακό κι απογοητευτικό το κλίμα. Οι γενικότερες εξελίξεις όλους τους επηρέασαν. Λέγεται μάλιστα ότι από τη συνέλευση απουσίαζε ακόμη και η πρώην βουλευτής κ. Τάνια Ελευθεριάδου! Φανατική υποστηρίκτρια- μην το ξεχνάμε- του νέου προέδρου κ. Στέφανου Κασσελάκη.

 

Χθες ουσιαστικά ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το ίδιο κόμμα ο Γιώργος Παπαφιλίππου. Ταυτόχρονα μας προετοίμασε για ακόμη περισσότερες τοπικές αποχωρήσεις. Άλλες θα ανακοινωθούν (άμεσα ή έμμεσα) κι άλλες θα γίνουν αλλά χωρίς δελτία τύπου ή αναρτήσεις.

 

Τις προάλλες ο Μητροπολίτης Στέφανος φέρεται να είχε μια επεισοδιακή επίσκεψη στις δημοτικές υπηρεσίες. Μια έντονη διαφωνία του με υπηρεσιακούς παράγοντες. Επίμαχο όπως λένε ζήτημα το απαραίτητο έργο αποκατάστασης που πρέπει να γίνει στην καπναποθήκη (ιδιοκτησία του ιερού ναού του Αγίου Ιωάννη) επί της οδού Βενιζέλου. Άνθρωποι που έτυχε να είναι στην ίδια υπηρεσία την ώρα της επίσκεψης του Μητροπολίτη, διηγούνται κάπως έντονες καταστάσεις αυτές που διαδραματίστηκαν.

 

Υπάρχει εξήγηση για την απουσία του Θόδωρου Μουριάδη από τις χθεσινές θρησκευτικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Νικολάου. Συνεργάτες του εξηγούν ότι έκανε ταξίδι «αστραπή» στην Αθήνα για θέματα του Δήμου. Ειδικότερα για την πρόοδο της πρωτοβουλίας της Ενεργειακής Κοινότητας και για τη σύνταξη ειδικού πολεοδομικού σχεδίου περί των παλαιών καπναποθηκών. Ενδεχομένως να ενημερώσει για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του το Δημοτικό Συμβούλιο, που όπως είναι γνωστό συνεδριάζει αύριο το απόγευμα.

 

Σε ιστοσελίδα όπου συνήθως συζητούν μεταξύ τους δημότες της Χρυσούπολης υπήρξε ανάρτηση με ενδιαφέρον. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν ότι έγιναν, την περασμένη Παρασκευή πολίτης που ήταν στις εναρκτήριες Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στη Χρυσούπολη αισθάνθηκε αδιαθεσία. Κλήθηκε ασθενοφόρο αλλά το Κ.Υ. Χρυσούπολης δεν είχε διαθέσιμο. Έπρεπε να έρθει από την Καβάλα!

 

Ευτυχώς ο άνθρωπος περιγράφεται να επανήλθε. Ξεπέρασε το πρόβλημα που αντιμετώπισε. Στην ίδια ανάρτηση υπήρξε παρατήρηση γιατί στο χώρο των εκδηλώσεων δεν βρίσκονταν εθελοντές διασώστες. Ζητήθηκε, έλεγε η ανάρτηση, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό! Είναι δυνατόν αυτό να ισχύει;

 

Όλη η Καβάλα έμαθε για το προχθεσινό τροχαίο μπροστά στα Δημοτικά Κοιμητήρια, πληροφορήθηκε αμέσως τη σύγκρουση του ΙΧ με το δίκυκλο. Κι όλοι ανησύχησαν, μαθαίνοντας τα νέα. Ευτυχώς οι δύο τραυματίες είναι ελαφρά. Παρά τη σφοδρή σύγκρουση των οχημάτων που οδηγούσαν. Ευτυχώς μικρό το κακό.

 

Αρχίζουν το απόγευμα στο κέντρο της πόλης οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Από το Δημοτικό Κήπο και την Κεντρική Πλατεία. Μια εβδομάδα νωρίτερα απ’ ότι συνήθως. Ο καιρός φαίνεται να είναι σύμμαχος. Τα παιδιά δηλώνουν απολύτως έτοιμα. Αυτά πρωταγωνιστούν. Οι μεγάλοι έπονται. Συνήθως καμαρώνουν από απόσταση. Φωτογραφίζουν και βιντεοσκοπούν. Αμέσως μετά, από την Παρασκευή και μετά, οι εκδηλώσεις είναι καθημερινές. Ατέλειωτες! Περισσότερες από 100. Συνεχώς προστίθενται κι άλλες. Αν το πρόγραμμα τυπώνονταν σήμερα, το τεύχος με τις εκδηλώσεις μπορεί και να είχε διπλάσιες σελίδες. Για τέτοια πληθώρα μιλάμε!

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος μας ζητά να προτιμήσουμε τους μικρομεσαίους και τις σημερινές τους προσφορές και εκπτώσεις. Φυσικά. Αρκεί να υπάρχουν. Κι όπως διαπιστώνουμε σε μεγάλο και ικανοποιητικό βαθμό, υπάρχουν. Το απόγευμα λοιπόν που θα είμαστε στο κέντρο, ας ρίξουμε μια εμπεριστατωμένη ματιά και στις βιτρίνες. Ειδικά σήμερα ίσως σε αυτές εντοπίσουμε κάτι καλό. Βολικό και φυσικά και εορταστικό.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης