• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Από μακριά όλα φαίνονται όμορφα. Πιθανόν και να είναι. Αν αντίθετα κάποιος επιλέξει να τα δει από κοντά, έμπλεξε. Ο δρόμος στο Παγγαίου έχει πολλά θέματα. Κι η εκδρομή στα χιόνια, κάποτε αγαπημένη συνήθεια πολλών Καβαλιωτών, περιέχει ένα μεγάλο ρίσκο. Περνά ο καιρός και ο στόχος παραμένει στόχος. Η αξιοποίηση του Παγγαίου. Κάποτε κάποιοι είχαν στην ατζέντα τους τη συγκεκριμένη προτεραιότητα. Τελευταία ουδείς ασχολείται. (φωτογραφία του εκ νέου χιονισμένου Παγγαίου του περασμένου Σαββάτου 9/12).

 


 

Τελικά παντού οι εκδηλώσεις άρχισαν με πολύ κόσμο. Παντού οι πλατείες γέμισαν ασφυκτικά. Είτε υπήρχε συναυλία με γνωστό τραγουδιστή, είτε όχι. Στην Καβάλα, την Ελευθερούπολη, τη Χρυσούπολη. Στη Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη. Παντού η έναρξη του εορταστικού προγράμματος σημείωσε μεγάλη επιτυχία, προς ικανοποίηση των διοργανωτών. Δηλαδή των Δήμων. Μία ακόμη απόδειξη ότι αυτές τις εκδηλώσεις ο κόσμος τις θέλει. Όποιες κι αν είναι. Σημαντικές ή ασήμαντες. Ουσιαστικές ή ανούσιες.

 

Το γεγονός δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής του κράτους. Οφείλει να παρέμβει με το γνωστό του … «ψαλίδι» αλλά για καλό- υποτίθεται- σκοπό. Και σε αυτόν τον τομέα οι δαπάνες πρέπει να περιοριστούν. Οι εκδηλώσεις να ομαδοποιηθούν και η όποια εξοικονόμηση πόρων να βοηθήσει σε κάτι –κατά το κράτος- σημαντικότερο. Την αύξηση των δαπανών για την υγεία, την παιδεία και τόσα άλλα που «δεινοπαθούν» ευρισκόμενα σε καταστάσεις μεγάλης φτώχιας….

 

Ο κόσμος της Καβάλας θέλει και το Παγοδρόμιο. Έγκρίθηκε μάλλον εύκολα στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Υπήρξαν δημοτικοί σύμβουλοι με επιφυλάξεις και παρατηρήσεις. Υπήρξε μια άλλη άποψη και μια αντιπολίτευση. Στο τέλος της συζήτησης επικράτησε το σωστό. Αυτό που θέλουν οι πολίτες.

 

Λογικές και ορθά διατυπωμένες οι διαφωνίες της αντιπολίτευσης. Χωρίς κραυγές ή κατάρες. Όσο οι άνθρωποι αυτοί, της αντιπολίτευσης, επηρεάζονται από το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Οκτώβρη τόσο το καλύτερο. Για αυτούς και για την πόλη. Υπό αυτές τις συνθήκες η αντιπολίτευση διακατέχεται από μια χρήσιμη μετριοπάθεια. Μια μετριοπαθή κριτική που ακούγεται πιο εύκολα στα αφτιά της διοίκησης. Έτσι μάλιστα την λαμβάνει σοβαρά υπόψη της. Άλλοτε αυτό φαίνεται κι άλλοτε όχι. Σε γενικές γραμμές ωστόσο είναι κάτι που ισχύει.

 

Που είχαμε μείνει λοιπόν; Είχαμε μείνει στο φοβερό, στο γνωστό ελληνικό κράτος που φυσικά και δεν αλλάζει. Κι όποιος πάει να το αλλάξει, ειδικά προς το καλύτερο, θα υποστεί τις συνέπειες… Δεν αποκλείεται αύριο μεθαύριο το κράτος να βάλει στο μάτι και τις εκδηλώσεις των Δήμων τα Χριστούγεννα. Μπορεί να τις περιορίσει και να τις μειώσει εξηγώντας τον βαθύτερο και σημαντικότερο στόχο. Να υπάρχουν χρήματα για όλα τα άλλα. Λες και σήμερα δεν υπάρχουν!

 

Υπέρ πλεονάσματα και «μαξιλαράκια» γίνονται πανηγυρικά δελτία τύπου. Χαρούμενες ανακοινώσεις για να πεισθούν άπαντες ότι η πορεία της οικονομίας είναι η σωστή. Μας αναβαθμίζουν άλλωστε κι οι διεθνείς οίκοι. Αυτό πάλι που το βάζεις; Είναι κι αυτό μια μεγάλη επιτυχία, την οποία πρέπει να συνεχίσουμε. Με περιστολή δαπανών και αύξηση συνεχώς των εσόδων. Ένα μικρό μέρος των οποίων θα επιστρέφει ως επίδομα (τακτικό ή έκτακτο δεν έχει σημασία) στο κοινωνικό σύνολο.

 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πασχίζουν να βρουν τον άλλο δρόμο. Τον δικαιότερο κοινωνικά. Κι αποτυγχάνουν. Συνεχώς. Τούτο προκύπτει φυσιολογικά εφόσον η πραγματική πρόθεση του … ερευνητή δεν είναι ο άλλος δρόμος αλλά η αγαπημένη τους εξουσία. Αυτήν επιζητούν τόσο η Κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση. Τίποτα άλλο. Τίποτα επιπλέον. Ο απωθητικός πολιτικός δήθεν, καυγάς διαρκείας γίνεται για την εξουσία (ο λαός λέει «…για την κουτάλα») κι άλλη πολιτική άμεσα δεν θα υπάρξει. Τελεία και παύλα.

 

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας που συμμετείχε την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σχολίασε: «Στη συνεδρίαση περισσότερο μιλήσαμε για το Παγοδρόμιο παρά για το τεχνικό πρόγραμμα έργων του 2024». Προφανώς και δεν κάνει λάθος. Το τεχνικό πρόγραμμα κάθε Δήμου, με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, κατέληξε να είναι μια απλή έκθεση ιδεών. Ένα χλιαρό στίγμα των προθέσεων της διοίκησης κάθε Δήμου. Στην πραγματικότητα ξεκινάς κάθε πρωί, κοιτάς το πορτοφόλι σου κι ανάλογα αλλάζεις συνεχώς αυτό που ψήφισες κι έχει τίτλο Τεχνικό Πρόγραμμα Έργων. Παλιά δεν ήταν έτσι.

 

Οι επικουρικοί εργαζόμενοι στην υγεία χαίρονται που δεν απολύονται. Οι συμβάσεις τους ανανεώνονται. Αλλού για 6 μήνες κι αλλού για έναν χρόνο. Όλοι τους είναι απαραίτητοι. Στα Κέντρα Υγείας, στα Νοσοκομείο, σε όλο το ΕΚΑΒ. Κι ενώ λεφτά υπάρχουν, το κράτος τσιγκουνεύεται. Αντί να τους μονιμοποιήσει, ανανεώνει τη συνεργασία μαζί τους για λίγους ακόμη μήνες. Διαμαρτυρίες έγιναν την Παρασκευή σε όλη την Ελλάδα. Από αυτές που δεν επηρέασαν κανέναν. Για αυτούς τους ανθρώπους- τους συμβασιούχους- τα λέμε πάλι στο τέλος των ανανεωμένων συμβάσεων τους. Σε 6 ή 12 μήνες.

 

Ο Γιάννης Εριφυλλίδης δήλωσε προ λίγων ημερών συμπαραστάτης των εργαζόμενων της ΔΕΥΑΚ, το νομικό πλαίσιο στην οποία αλλάζει. Δεδομένων των λίγων διαθέσιμων στοιχείων επί των σημαντικών επερχόμενων αλλαγών, συμπλήρωσε: « Είναι ένα θέμα που παρακολουθούμε. Θα εκφραστούμε αναλυτικά επί αυτού αργότερα».

 

Η ομάδα του Γιάννη Εριφυλλίδη αλλά και του Χαράλαμπου Χρυσανίδη είναι εδώ. Σα να μην τέλειωσαν οι δημοτικές εκλογές. Οι δύο αυτές νέες δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι «πολλά υποσχόμενες» για την ερχόμενη 5ετια. Οι μέρες άλλωστε έφτασαν. Την Πέμπτη ορκίζεται το νέο δημοτικό συμβούλιο και την 1η Γενάρη αναλαμβάνει καθήκοντα.

 

Εν όψει της αύξησης της κίνησης στο κέντρο της πόλης λόγω των εορτών, Τροχαία και Δημοτική Αστυνομία οφείλουν να λάβουν τα μέτρα τους. Να έχουν συχνή και ισχυρή παρουσία εκεί που πρέπει. Την περασμένη Πέμπτη στην πρώτη εκδήλωση στην Πλατεία, δεν έκαναν καλή αρχή. Πρώτα υπήρξε σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα και μετά εμφανίστηκαν. Η Τροχαία μόνο.

 

Αν κάποιος μελετήσει προσεκτικά το ωράριο λειτουργίας της αγοράς για τις γιορτές, καταλαβαίνει μια διακριτική αλλά σαφή επέκταση του. Λίγες ακόμη ώρες λειτουργίας, επιπλέον των συνηθισμένων. Κάτι σαν υποχρεωτική αναδίπλωση από τον Εμπορικό Σύλλογο που συνεχίζει να κάνει ότι μπορεί. Δημιουργεί συνθήκες άμυνας ώστε οι καταναλωτές να έχουν συνεχώς στο μυαλό τους και τους μικρομεσαίους. Κι ενώ το σύστημα προβάλει μανιωδώς τους «μεγάλους», ο κάθε Εμπορικός Σύλλογος αντιστέκεται. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Μακάρι η αλλαγή να δικαιωθεί και να καθιερωθεί.

 

Αυτή η εβδομάδα και ειδικά το τριήμερο Παρασκευή έως Κυριακή (15 έως 17 Δεκέμβρη) προγραμματίστηκαν οι περισσότερες εκδηλώσεις. Στην πόλη και στον υπόλοιπο Νομό. Από φορείς και συλλόγους. Για όσους θα θελήσουν να παραβρεθούν στις περισσότερες, ευχόμαστε καλή δύναμη. Δεν είναι εύκολο αλλά θα το προσπαθήσουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης