μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες φετινές εκλογές, αυτές του Οικονομικού Επιμελητηρίου δεν είχαν δημοσιότητα. Σχεδόν καθόλου. Παρά ταύτα περίπου 300 άνθρωποι έδρασαν. Ήταν υποψήφιοι και ψηφοφόροι. Στον προθάλαμο του δευτέρου ορόφου του Διοικητηρίου υπήρχαν τα γνωστά τραπεζάκια με τις παρατάξεις (φωτογραφία). Μια «ζεστή», ευχάριστα προεκλογική ατμόσφαιρα μεταξύ φίλων. Και όχι αντιπάλων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει» έλεγαν από κοινού οι υποψήφιοι της ΔΗΚΙΟ και της ΠΔΣΟ. Της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κι είχαν δίκιο. Σε αυτές τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας έλαμψε δια της απουσίας του!

 


Στο Νομό Καβάλας τα περισσότερα γήπεδα είναι έτσι κι αλλιώς άδεια. Εδώ και πολύ καιρό. Τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στα άλλα αθλήματα. Οι άνθρωποι τα αποφεύγουν. Θαρρείς προδομένοι, θαρρείς απογοητευμένοι, θαρρείς κουρασμένοι από τη δύσκολη καθημερινότητα. Κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν την εντύπωση. Την πραγματικότητα. Οπότε μια από τα ίδια σε σχέση με την Κυβερνητική απαγόρευση.

 

Κάποτε σε όλα τα γήπεδο του Νομού Καβάλας δεν «έπεφτε καρφίτσα». Ήταν ένας άλλος αθλητισμός. Ήταν μια άλλη διαδικασία και κυρίως ήταν άλλοι οι αθλητές. Ήταν ντόπιοι. Σήμερα οι μεταγραφές υπάρχουν παντού, αλλοιώνοντας τη σύνθεση των ομάδων. Καμιά φορά ολόκληρους τους συλλόγους. Μετρούν τα χρήματα και όχι η ψυχή. Η αντοχή, η προπόνηση, η διάθεση.

 

Για αυτό το πρόβλημα θα κάνει κάτι η πολιτεία; Φυσικά και όχι. Δεν θα κάνει το παραμικρό αφού δεν νοιάζεται. Ο θεατής μιας αθλητικής αναμέτρησης είναι συνήθως τηλεθεατής. Εξ αυτού του λόγου κι ενώ τα γήπεδα αδειάζουν, γεμίζουν οι καφετέριες. Εκεί ναι, εκεί θα δεις πολύ κόσμο. Τις Τετάρτες, τα Σάββατα και τις Κυριακές. Εκεί τελικά χτυπά η καρδιά του αθλητισμού. Στις τηλεοπτικές μεταδόσεις, όλες των συνδρομητικών καναλιών. Άρα της εστίασης και μιας άλλης αναψυχής. Καφές, μπριζόλα, τσίπουρο ή άλλο ποτό. Άπαντες μπροστά στη μικρή οθόνη!

 

Με ανάρτηση που έκανε την Κυριακή (προχθές) η ψυχολόγος κ. Στέλλα Αργυρίου, γνωστοποιεί το τέλος της συνεργασίας της με το Δήμο Καβάλας και το Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη. Με την ιδιότητα της άμισθης συμβούλου. Δεν παραλείπει να δηλώσει τις ευχαριστίες της για ότι προηγήθηκε.  Πλέον είναι μέλος του (καινούργιου) Δημοτικού Συμβουλίου. Θα ασχοληθεί πάλι με τα κοινά αλλά αναβαθμισμένα. Ως δημοτική σύμβουλος. Για τα 5 επόμενα χρόνια.

 

Προβλήθηκε σε όλη την Ελλάδα ατυχές περιστατικό που έγινε σε χώρο στάθμευσης στην πόλη μας το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Η φωτογραφία έδειχνε επιβατικό όχημα να «κρέμεται» μεταξύ του πάρκινγκ και του παρακείμενου πεζοδρομίου. Η έρευνα κατέληξε στην απαραίτητη λεπτομέρεια και ενημέρωση. Ο οδηγός ή η οδηγός του οχήματος όταν μπήκε σε αυτό αντί να βάλει πρώτη ταχύτητα έβαλε όπισθεν. Ευτυχώς αντιλήφθηκε το λάθος έγκαιρα. Γιατί θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Τσουρουκίδης καταψήφισε τη λειτουργία του Παγοδρομίου στην πλατεία επιμένοντας σε διαφορετικούς όρους συνεργασίας με τον επιχειρηματία. Θα μπορούσε ο Δήμος να το προσφέρει δωρεάν στα παιδιά, επανέλαβε μιλώντας χθες στην Πρωινή. Ο κ. Τσουρουκίδης ευχήθηκε οι τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με την υφιστάμενη σύνθεση, να γίνουν με όλους παρόντες. Ώστε να υπάρξει ένας κατάλληλος αποχαιρετισμός σε όσους δεν θα είναι δημοτικοί σύμβουλοι με τη νέα χρονιά. Πρόταση πολύ σωστή. Μακάρι να υλοποιηθεί. Με προϋπόθεση φυσικά έστω μία συνεδρίαση που απέμειναν να είναι δια ζώσης.

 

Κάθε φορά που γίνεται εθελοντική αιμοδοσία στην Καβάλα, η δράση είναι σημαντική. Πρέπει να προβάλλεται για να βρίσκει μιμητές. Την περασμένη Κυριακή, μεταξύ τόσων και τόσων εορταστικών εκδηλώσεων, έγινε εθελοντική αιμοδοσία από τον πολιτιστικό σύλλογο των Αντιφιλίππων. Ο στόχος, ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου, επετεύχθη. Μπράβο τους.

 

Αυτή η εβδομάδα περιλαμβάνει πολλά και διάφορα. Εορταστικά και μη. Περιλαμβάνει και μια απεργία. Των δημοτικών υπαλλήλων. Για τις καταργήσεις των δημοτικών επιχειρήσεων; Όχι. Για τις καταργήσεις των νομικών προσώπων των Δήμων; Ούτε. Μήπως για τις υπό συγχώνευση ΔΕΥΑ; Ούτε για αυτό. Η απεργία της Πέμπτης αφορά τη μη μονιμοποίηση όσων συνδέονται με τους Δήμους με συμβάσεις που συνεχώς ανανεώνονται. Το σωματείο της Καβάλας καλεί τους απεργούς εκείνη τη μέρα να είναι στην Αθήνα, στην κεντρική συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών. Το ταξίδι θα γίνει με δαπάνη του σωματείου.

 

Ο Λεωνίδας Παππάς και ο Αρχέλαος Γρανάς πέρασαν το απόγευμα της Κυριακής παρέα με τους Ηπειρώτες της Καβάλας. Παρακολούθησαν την γιορτή της πίτας, με σχετικό πετυχημένο διαγωνισμό. Φυσικά και δοκίμασαν τις πίτες, φυσικά και βοήθησαν ώστε να αναδειχθεί η καλύτερη.

 

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος είναι ο τελευταίος πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου μια και αυτό από την 1η Γενάρη μεταφέρεται στο Δήμο Καβάλας. Καταργείται. Κι αυτός δεν είναι σίγουρος για την επικείμενη αλλαγή. Η ανάρτηση του δείχνει σχετικό προβληματισμό. Κυρίως αγωνία για το μέλλον των Δημοτικών Ωδείων: «Η κατάργηση των νομικών προσώπων των δημοτικών ωδείων είναι γεγονός σε όλη την Ελλάδα. Τα δημοτικά ωδεία παράγουν εκπαίδευση και πολιτισμό κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η καλλιτεχνική αρτιότητα, η δημιουργία έργων τέχνης και η κοινωνική ευαισθησία βρίσκονται σε προτεραιότητα και έπονται οι αριθμοί. Μένει να δούμε κατά πόσο είναι σωστή αυτή η απόφαση που εντάσσει το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας στο Δήμο και κατά πόσο θα ωφεληθούν οι δημότες που επέλεξαν τα δημοτικά ωδεία για τις μουσικές σπουδές των παιδιών τους».

 

Στη συνεδρίαση του προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε και αποφάσισε ομόφωνα. Το κουβούκλιο του περιπτέρου Δαγκλή και Ερυθρού Σταυρού πρόκειται να απομακρυνθεί και ο χώρος θα αδειάσει. Προς όφελος των πολιτών. Είχαν προηγηθεί ίδιες αποφάσεις από το Τοπικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

 

Γεμάτη κόσμο ήταν το απόγευμα της Κυριακής η Μεγάλη Λέσχη. Ήταν το βάλς των Χριστουγέννων όπως παλιά. Ωραία ιδέα που υλοποιήθηκε άριστα από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Εκτός από live μουσική (Πιάνο Φόρτε) υπήρχε και χορός. Μεταξύ πολλών άλλων την εκδήλωση παρακολούθησαν ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτσάκης αλλά και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος.

 

Ο συγγραφέας Θόδωρος Γρηγοριάδης, με καταγωγή από το Παλαιοχώρι Παγγαίου, σχολιάζει: «Η “Φόνισσα” θα πιάσει-λένε- τα 500.000 εισιτήρια. Μακάρι, ελληνική παραγωγή είναι και “εμπνευσμένη” από ένα ελληνικό βιβλίο. Όσο ζούσε ο Παπαδιαμάντης πάλευε να βγάλει κανα φράγκο από τη γραφή του. Στη μνήμη του οι θεατές ας αγοράσουν από ένα ελληνικό βιβλίο τις γιορτές ενισχύοντας την αγορά του βιβλίου και τους δικούς μας εν ζωή πτωχο-συγγραφείς. Ενδεχομένως ανάμεσά τους να βρίσκεται κάποιος που σε 100 χρόνια θα διασκευαστεί κι αυτός με μεγάλη επιτυχία σε κάποια αδιανόητη -με τα σημερινά δεδομένα-μορφή τέχνης».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης