μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Καιρό τώρα είναι κλειστές οι τουαλέτες στο κεντρικό λιμάνι (φωτογραφία). Ο ΟΛΚ φέρεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα τεχνικής φύσεως, προσπαθεί να το λύσει με τον καλύτερο τρόπο. Αργεί ωστόσο με αποτέλεσμα να υπάρχουν κάθε μέρα διαμαρτυρίες πολιτών. Ατυχία στην υπόθεση η μη εκτέλεση του προβλεπόμενου στην περιοχή έργου, ρύθμιζε κατάλληλα και οριστικά και το θέμα των τουαλετών. Το έργο που θα άρχιζε από το σημείο που έδεναν τα φέρι μποτ κι έφθανε ως την αρχή της Ερυθρού Σταυρού, «χάθηκε» λόγω δικαστικής διαμάχης μεταξύ υποψήφιων αναδόχων. «Χάθηκε» οριστικά ή προσωρινά, αυτό προς το παρόν κανείς δεν το ξέρει.

 


 

Η συζήτηση «φουντώνει» κι αυτό είναι αναμενόμενο. Ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών αλλάζει χώρο. Ή κάτι τέτοιο πάει να γίνει, με τη σύμφωνη μάλιστα γνώμη του διοικητικού του συμβουλίου. Οι συζητήσεις- μαθαίνουμε καθυστερημένα- ξεκίνησαν τον Αύγουστο! Κι όταν ο σύλλογος βρέθηκε μπροστά σε νέα δεδομένα, τότε όπως λέγεται συμφώνησε στη μετακόμιση. Αφορμή το μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης. Ειδικότερη αφορμή ότι λόγω της λειτουργίας του μουσείου οι χώροι του Συνδέσμου περιορίζονται. Τότε οι διοικητικοί παράγοντες φέρονται να άρχισαν να σκέπτονται την αλλαγή. Πρόσφατα συμφώνησαν σε αυτήν.

 

Ποιο θα ήταν το σωστό; Σύμφωνα με την τοπική ιστορία και παράδοση, σωστό θα ήταν όλο το σημερινό ακίνητο να παραχωρηθεί (από την Ιερά Μητρόπολη) στη Στέγη, ώστε αυτή να αναπτυχθεί. Το δε μουσείο θα μπορούσε να γίνει κάπου αλλού. Επιλογές υπήρχαν και υπάρχουν. Όταν όμως η διοίκηση του συλλόγου συζητά τα άλλα σενάρια, γιατί να μην επιμείνει σε αυτά η Μητρόπολη;

 

Η διαπραγμάτευση κατέληξε σε «θετικό» αποτέλεσμα κι όλα φαίνονταν να μπαίνουν σε μια σειρά αλλαγών. Διαδοχικών και μεγάλων. Μετακόμιση του συλλόγου, κατασκευή ενός επιπλέον ορόφου, δημιουργία ενός μουσείου με θρησκευτικό και ιερό περιεχόμενο. Από αυτά που διαθέτουν αρκετές Ιερές Μητροπόλεις στην Ελλάδα. Το λένε «Κειμηλειαρχείο». Λέξη ασυνήθιστη για τους περισσότερους ανθρώπους. Σε αυτό φυλάσσονται και προβάλλονται- διαβάζουμε- τα ιερά σκεύη.

 

Το σχέδιο του μουσείου που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι «σούπερ ντούπερ». Μια υπέρπαραγωγή. Κάτι πολύ σύγχρονο και ίσως και μη ταιριαστό για «Κειμηλειαρχείο». Αλλά για αυτά αρμόδια είναι η Μητρόπολη. Δικό της είναι το σχέδιο, το ακίνητο και το πλάνο. Εμείς απλά σχολιάζουμε. Άλλοτε σωστά κι άλλοτε λάθος.

 

Αντίθετα έχουμε πολύ περισσότερα να πούμε για τον ιστορικό Σύνδεσμο που εξ αιτίας ενός «Κειμηλειαρχείου» μετακομίζει. Για καλό; Μπορεί να του βγει σε καλό αλλά σε 120 μόνο τετραγωνικά μέτρα το καλό δεν θα είναι και τόσο καλό… Ναι, θα είναι σε κεντρικό σημείο. Δεν θα έχει όμως το μικρό έστω θεατράκι και πολλά άλλα. Όσοι διαφωνούν, διαφωνούν εντόνως. Τους καταλαβαίνουμε. Έχουν στο μυαλό τους άλλες εποχές και άλλο Σύνδεσμο. Ο οποίος πρόσφατα έκανε γενική συνέλευση αλλά στα μέλη του είπε άλλα. Τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα.

 

Οι εποχές αλλάζουν, η Καβάλα αλλάζει, οι σύλλογοι αλλάζουν. Ναι αλλά προς το καλύτερο. Η αλλαγή στο Σύνδεσμο δεν είναι σίγουρο ότι είναι τέτοια. Να επιλέξει έναν καινούργιο χώρο αλλά τουλάχιστον να είναι από κάθε άποψη καλύτερος του υφιστάμενου. Κι αυτός δεν φαίνεται να είναι.

 

Γνωστός επιχειρηματίας της Καβάλας συζήτησε προ μηνών επένδυση στο ανοιχτό κολυμβητήριο. Δεν ήταν ο πρώτος. Στο παρελθόν ενδιαφέρθηκαν κι άλλοι. Η συζήτηση που έγινε στο Δήμο φέτος, σταμάτησε λόγω των επικείμενων δημοτικών εκλογών. Αυτές στο μεταξύ τέλειωσαν. Άρα οι συζητήσεις πρέπει να ξαναρχίσουν. Ο Δήμος Καβάλας οφείλει να πράξει το ελάχιστο, με συγκεκριμένους όρους να αναζητήσει επένδυση για το παλιό κολυμβητήριο. Ενδιαφερόμενοι όχι απλά υπάρχουν, υπάρχουν και είναι πολλοί. Ντόπιοι όπως ακούμε. Ας «επιστρέψει» σε αυτούς μπας και λύσει το πρόβλημα του.

 

Καινοτομούν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Καβάλας. Επέλεξαν για την κοπή της βασιλόπιτας τους στέκι της νεολαίας. Το Marine στην παραλία. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 10 Γενάρη το πρωί. Αντίθετα οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ Καβάλας θα κόψουν βασιλόπιτα μετά γεύματος. Την Κυριακή 14 Γενάρη το μεσημέρι στην «Καβαλιώτισσα». Την ερχόμενη Κυριακή όλοι μαζί οι συνταξιούχοι οργανώνουν το καθιερωμένο γλέντι τους. Στη Δημοτική Αγορά.

 

Στις 20 Δεκέμβρη του 2011 πέθανε στο Νοσοκομείο Καβάλας ο Λευτέρης Αθανασιάδης. Από τότε έγιναν πολλές συζητήσεις και εκδηλώσεις. Η Καβάλα θέλει να τον τιμήσει όπως άλλωστε του αξίζει, αλλά δεν τα κατάφερε ακόμη. Προχθές στην ομιλία μετά την ορκωμοσία, τον μνημόνευσε – καθόλου τυχαία- ο Θόδωρος Μουριάδης. Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα; Το νέο δημοτικό συμβούλιο με μια διαπαραταξιακή επιτροπή οφείλει να δώσει τέλος στην εκκρεμότητα. Καταλήγοντας σε μια κοινά αποδεκτή πρόταση.

 

Συνεχίζουν το εθελοντικό τους έργο τα μέλη του σωματείου Επιπλοξυλουργών Καβάλας. Αυτό το διάστημα βοηθούν στην αποκατάσταση κατοικίας στον Αμυγδαλεώνα, η οποία καταστράφηκε μετά από φωτιά. Το 2023 το σωματείο έκανε κι άλλες ίδιες δράσεις. Κατασκεύασε υπαίθρια βιβλιοθήκη στην Παναγία, ντουλάπια για τα παιδιά της Παιδόπολης, βιβλιοθήκη στο 10 Δημοτικό. Αξίζουν συγχαρητήρια στη διοίκηση και στα μέλη του σωματείου.

 

Τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις σχολίασε μιλώντας στην Πρωινή ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Καβάλας κ. Λεωνίδας Παππάς. Στόχος του κόμματος η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, είπε ξεκάθαρα ο κ. Παππάς. Έκανε δριμύτατη κριτική στην Κυβέρνηση ειδικά για τα θέματα της ακρίβειας. Πρόβαλε την γνωστή πρόταση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία η μείωση των τιμών επιτυγχάνεται και με προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα.

 

Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης ήταν απολύτως έτοιμος. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ορισμού του στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, έκανε τη σχετική ευχαριστήρια ανάρτηση: «Ευχαριστώ από καρδιάς τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Χριστόδουλο Τοψίδη για την εμπιστοσύνη του και την απόφαση του να με ορίσει Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας. Με σκληρή δουλειά, αφοσίωση και απόλυτη διαφάνεια, Δεσμεύομαι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας και να ανέβει η Περιφέρεια μας στη θέση που της αξίζει».

 

Ο βουλευτής κ. Γιάννης Πασχαλίδης και ο Δήμαρχος Νέστου κ. Σάββας Μιχαηλίδης – μαζί με τους εκπροσώπους των αγροτών του Δήμου Νέστου- συνάντησαν στην Αθήνα τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκη. Συζήτησαν τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν πρόσφατα στη Χρυσούπολη, σχετικές με το υπό ωρίμανση έργο νέου αρδευτικού δικτύου στο Νέστο. Από την ανάρτηση του κ. Πασχαλίδη αντιγράφουμε: «.. υπήρξε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και αποσαφηνίστηκαν τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους αγρότες».

 

Χθες ανακοινώθηκε η νέα ημερομηνία της ορκωμοσίας στο Δήμο Παγγαίου. Αν όλα πάνε καλά κι αν όλοι είναι υγιείς, η ορκωμοσία θα γίνει στο Αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης» το Σάββατο 30 Δεκέμβρη στις 6.30 το απόγευμα.

Διαβάστε επίσης