μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια διαφορετική κλήση στο παρμπρίζ επιβατικού οχήματος. Μέσα σε ζελατίνα ώστε να μην καταστραφεί από τη βροχή και άλλα καιρικά φαινόμενα. Να την βρει σίγουρα και σε καλή κατάσταση ο οδηγός. Φωτογραφία χθεσινή, στο κεντρικό λιμάνι. Κλήση για παράνομη στάθμευση που βεβαίωσε το Λιμεναρχείο Καβάλας.

 


 

Πριν από λίγες μέρες και με αφορμή διαδοχικές αργίες και γιορτές συμπολίτης αποφάσισε να επισκεφθεί τα ορεινά. Μήπως και συναντήσει χιόνια. Αφού το Παγγαίο παραμένει αναξιοποίητο, επέλεξε να ανέβει στο Φαλακρό. Το προτίμησε για πολλούς λόγους. Τελικά τι Παγγαίο, τι Φαλακρό. Η μη αξιοποίηση του βουνού είναι ίδια!

 

Διηγείται ότι φθάνοντας στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού τα βρήκε όλα κλειστά. Και κάτι χειρότερο. Εγκαταλειμμένα. Μαζί με το ελάχιστο χιόνι, βρέθηκε μπροστά σε ένα σκηνικό πλήρους απογοήτευσης. Τελικά, θα σκέφθηκε, δεν είμαστε ικανοί για τίποτα. Έχει δίκιο. Για τίποτα απολύτως.

 

Το Φαλακρό το κράτος το εμπιστεύτηκε στην αυτοδιοίκηση της Δράμας. Κι αυτή έπεσε με τα μούτρα να το εκμεταλλευτεί. Αρχικά κάτι έγινε. Στην πορεία άρχισαν τα προβλήματα, οι διαμαρτυρίες. Οι εγκαταστάσεις ενεπλάκησαν και σε αντιπαραθέσεις μεταξύ υποψηφίων προηγούμενων εκλογών. Οι ευκαιρίες χάθηκαν και οι χρηματοδοτήσεις που χρειάζονταν δεν υπήρξαν ποτέ. Ως που φθάσαμε στο σήμερα. Και δεν χιονίζει όπως παλιά, και δεν υπάρχει αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. «Πεταμένα» λεφτά, θα συμπληρώναμε. Γιατί κάποτε κάποια λεφτά δόθηκαν. Αλλά δεν έπιασαν τόπο.

 

Τα βουνά υπάρχουν στην Ανατολική Μακεδονία αλλά τα προτιμούν λιγότεροι σε σχέση με τη θάλασσα. Στα βουνά της Ανατολικής Μακεδονίας θα μπορούσαν να γίνουν θαύματα. Μα δεν θα γίνει ποτέ τίποτα. Θα τα βλέπουμε από μακριά και θα θαυμάζουμε τις όμορφες εικόνες. Ειδικά όταν οι κορυφές τους είναι χιονισμένες. Όπως χθες. Μόνο αυτό. Και κάτι ακόμη, το ίδιο ελάχιστο. Η δράση των εθελοντών. Καλώς ή κακώς αυτή η αναψυχή αφορά όλο και λιγότερους. Στο τέλος καταλαβαίνουμε ότι οι περισσότεροι είμαστε κολυμβητές και όχι περιπατητές σε ένα καταπράσινο ή κατάλευκο ορεινό περιβάλλον.

 

Ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στην ΠΕ Καβάλας ο κ. Κιβράκης έκανε μια επίσκεψη τη Δευτέρα στο Νοσοκομείο. Προκειμένου να ενημερωθεί, να συμπαρασταθεί, να βοηθήσει αν μπορεί τον διοικητή. Πασχίζει να κρατά τους δρόμους ανοιχτούς. Αυτούς εντός του οικοπέδου του Νοσοκομείου. Περιμένει (συνεχίζει να περιμένει) τη βοήθεια που του υποσχέθηκαν άλλοι. Κάτι κατάφερε ο κ. Γερόπουλος. Το ολοκληρωμένο και απαραίτητο θα το πετύχει το επόμενο διάστημα. Όταν η Μητρόπολη του δώσει άδεια, οχήματα να σταθμεύουν πλησίον τις ιεράς μονής του Αγίου Σίλα. Όταν ο Δήμος Καβάλας εμπλακεί και αρχίσει το έργο στο οικόπεδο του νοσηλευτικού ιδρύματος.

 

Στο συγκεκριμένο σημαντικό έργο έχουμε χαθεί στη… μετάφραση. Γράφεται και ξαναγράφεται η προγραμματική σύμβαση. Μέσω της οποίας ο Δήμος Καβάλας θα κάνει τη διαμόρφωση, θα δημιουργήσει απαραίτητες θέσεις στάθμευσης σε μικρή απόσταση από το Νοσοκομείο. Αυτήν την προγραμματική σύμβαση που θα επιτρέψει την έναρξη των εργασιών, την περιμένουμε από τον Νοέμβρη!

 

Περίπου σε ένα μήνα αναμένονται στο Δήμο Καβάλας οι επιπλέον εργάτες που έχει ανάγκη και η υπηρεσία Καθαριότητας. Αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό δήλωσε χθες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Κυριάκος Σταυρίδης. Είπε ότι η κατάσταση στα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (οι μπλε κάδοι) έχει ομαλοποιηθεί. Πάντως χθες οι μπλε κάδοι στη Νεάπολη (ΔΕΠΟΣ) μία ακόμη φορά «ξεχείλιζαν». Κι οι κάτοικοι της περιοχής αδιαφορώντας για την κατάσταση, πρόσθεταν κι άλλα ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Τα άφηναν δίπλα και έξω από τον κάθε κάδο.

 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Καβάλας ετοιμάζει την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του νέου έτους. Προς το τέλος του μήνα. Ακούγεται ότι θα παραστεί και θα μιλήσει ο γραμματέας του κόμματος κ. Ανδρέας Σπυρόπουλος. Προς το τέλος του μήνα ίδια εκδήλωση και για τη ΝΔ Καβάλας.

 

Τα νέα της αγοράς της Καβάλας τα ξέρουμε. Τα ζήσαμε στις γιορτές, τα ζούμε στις εκπτώσεις. Ενδιαφέρουσα ανταπόκριση για την αγορά της Αλεξανδρούπολης από την ΕΡΤ Ορεστιάδας. Όπου στην Αλεξανδρούπολη οι Τούρκοι επισκέπτες είναι σαφώς περισσότεροι από αυτούς στην Καβάλα.

 

Η είδηση λοιπόν αναφέρει: ««Οι προσδοκίες μας ήταν υψηλές για την φετινή εορταστική περίοδο, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Βασίλης Κασαπίδης, αποτιμώντας την κίνηση στην αγορά της πόλης κατά την εορταστική περίοδο. «Οι καιρικές συνθήκες μπορεί να ήταν εξαιρετικές, ιδανικές για να βγουν οι καταναλωτές και να κάνουν τα ψώνια τους, δυστυχώς όμως η έλλειψη χρημάτων έγινε για άλλη μια φορά ορατή και ο κόσμος ήταν πολύ διστακτικός για τις αγορές του», υποστήριξε ο ίδιος. Αναφέρθηκε και στους επισκέπτες των γειτονικών χωρών, οι οποίοι, παρότι κατέκλυσαν, όπως είπε, την Αλεξανδρούπολη, δεν έφεραν υψηλότερους τζίρους στα εμπορικά καταστήματα, παρά μόνο στις επιχειρήσεις εστίασης και στα καταλύματα».

 

Ο συμπολίτης γιατρός Μιχάλης Σωτηρόπουλος σχολιάζει με εύστοχο τρόπο (ως συνήθως) το θέμα που ανέκυψε πρόσφατα: «Προσωπικά ο γάμος ομόφυλων ανθρώπων είναι κάτι που θεωρώ ώριμο και πρέπει να ισχύσει. Όσον αφορά την υιοθεσία παιδιών από τέτοια ζευγάρια, παρ’ όλο που είναι μακριά από τον τρόπο σκέψης και ζωής μου, όσο το σκέπτομαι καταλήγω πως το σημαντικότερο σε μια υιοθεσία δεν είναι το φύλο των γονέων αλλά το να είναι καλοί και αξιοπρεπείς άνθρωποι. Να είναι έτοιμοι να αγαπήσουν το παιδί και να είναι δοτικοί σε αυτό. Αυτό είναι το σημαντικό. Έτσι κι αλλιώς οι διαδικασίες για την υιοθεσία στην χώρα για το οποιοδήποτε ζευγάρι, είναι αυστηρές και χρονοβόρες. Αν είναι να σωθούν περισσότερα παιδιά από ιδρύματα τότε θα το σκεφτόμουν…».

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Γιώργος Δαλακούρας παρακολουθεί τη δραστηριότητα και των συλλόγων του Ν. Καβάλας. Προχθές ήταν στον Ακροπόταμο: «Σε ένα πολύ ωραίο κλίμα ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση κατοίκων του Ακροποτάμου στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (ΒLS) και τη χρήση απινιδωτή, λαμβάνοντας τη σχετική πιστοποίηση. Συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού και τον πρόεδρό του Κυριάκο Γραβάνη! Θερμές ευχαριστίες κι ένα μεγάλο μπράβο στους διασώστες του ΕΚΑΒ Καβάλας Γ. Μαρκάκη, Κ. Μπόμπολα και Θ. Περίτσαλη, για την εξαιρετική δουλειά τους».

 

 

 

Διαβάστε επίσης