μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η πρώτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καβάλας ή αλλιώς του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας. Έγινε χθες το μεσημέρι. Παρόντες 12 στους 15. Δικαιολογημένα απόντες και απούσες οι 3. Κλίμα άριστο. Χαρούμενο και εορταστικό. Όλες οι αποφάσεις- γνωμοδοτήσεις ήταν ομόφωνες. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος κ. Θόδωρος Μουριάδης. Καλή συνέχεια. Σημειώνουμε ότι από τα 15 μέλη του συμβουλίου 10 είναι γυναίκες και μόνο 5 είναι άνδρες.

*Χθες συνεδρίασε στη Θάσο το Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου. Σήμερα συνεδριάζει στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Παρασκευή, όπως ανακοινώθηκε χθες, στις 5 το απόγευμα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας.

 


 

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ξεχωρίζει η εκδήλωση της κοπής της πίτας του Επιμελητηρίου. Απ’ όλες τις άλλες και για πολλούς λόγους. Λόγους παράδοσης και ουσίας. Φέτος ο σημαντικός τοπικός φορέας έκανε δύο αλλαγές. Αποφάσισε να βραβεύσει επιχειρήσεις. Πραγματοποίησε την εκδήλωση Κυριακή απόγευμα. Αίθουσα μεγάλη βρήκε εύκολα. Την άριστη και κατάλληλη του Λούσυ.

 

Οι βραβεύσεις χρειάζονταν. Κι όπως καταλάβαμε θα συνεχιστούν. Ορθή σκέψη της διοίκησης. Η εκδήλωση να γίνεται Κυριακή απόγευμα, είναι κάτι που «σηκώνει» συζήτηση. Σε γενικές γραμμές δεν βολεύει. Έτσι προχθές είχε κόσμο αλλά όχι τον κόσμο που έπρεπε. Περιμέναμε περισσότερο. Σίγουρα έφταιγε η απογευματινή ώρα. Ίσως και το πολύ κρύο.

 

Το Επιμελητήριο αισιοδοξεί και για την οικονομία γενικά και για την ανάπτυξη του τουρισμού τοπικά. Η αισιοδοξία του αυτή δικαιολογείται από το κλίμα των ημερών κι από τις επιτυχίες των εταιριών που βραβεύτηκαν. Ταυτόχρονα υποβαθμίζει και ξεπερνά εύκολα τα προβλήματα, από τα οποία αναφέρεται μόνο ένα. Η ακρίβεια. Το πρόσφατο και άδικο φορολογικό; Για αυτό δεν ειπώθηκε το παραμικρό.

 

Όλη αυτή η ευχάριστη και αρκετά πανηγυρική ατμόσφαιρα ταίριαζε σε πολλά σημεία στην εκδήλωση. Είναι κατάλληλη για την περίσταση. Δυστυχώς στην αγορά, στην επιχειρηματικότητα κτλ τα πράγματα είναι κάπως αλλιώς. Αρκετά αλλιώς. Αλλά αυτά ίσως ειπωθούν στην επόμενη ευκαιρία. Στην επόμενη εκδήλωση.

 

Όπως και οι διεκδικήσεις, κι αυτές δεν είχαν την αναφορά που έπρεπε. Έχοντας δίπλα μας τη Θράκη που σίγουρα προσδοκά ανάπτυξη σε βάρος της Ανατολικής Μακεδονίας, πρέπει να έχουμε το νου μας. Ειδικά τώρα που το Πανεπιστήμιο μας, με άγνωστους όρους, ετοιμάζεται να γίνει κομμάτι του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου της Θράκης.

 

Αλλά και το ίδιο το Επιμελητήριο Καβάλας. Κινδυνεύει και αυτό. Με συγχωνεύσεις που προετοιμάζονται, θα γίνει τμήμα του Επιμελητηρίου της ΑΜΘ. Δηλαδή της Θράκης… Ας έχουμε λοιπόν το νου μας κι ας προστατεύσουμε περισσότερο «επιθετικά» τα κεκτημένα. Θα αποδεχθούμε τις απαραίτητες αλλαγές και βελτιώσεις, δεν θα θυσιάσουμε τίποτα από όλα όσα με κόπο κατακτήθηκαν. Πολλά μάλιστα μετά από αγώνες ετών (και) του Επιμελητηρίου της Καβάλας.

 

Οι Καβαλιώτες σχολιάζουν αρνητικά τη λειτουργία ακόμη και σήμερα, του εορταστικού στολισμού. Ανάβουν Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Λειτουργούν σα να έχουμε Χριστούγεννα, αρκετές εορταστικές κατασκευές. Τόσο στο κέντρο όσο και στις συνοικίες. Ο ιδιώτης που ξεστολίζει πρέπει να βιαστεί αφού καλώς ή κακώς οι γιορτές πέρασαν. Κι οι επόμενες αργούν.

 

Το απόγευμα της Κυριακής κι όσο εξελίσσονταν στο Λούσυ η εκδήλωση του Επιμελητηρίου, κατέφθασε στο ξενοδοχείο γκρουπ τουριστών από τη Ν. Κορέα. Ανέβασαν τις αποσκευές τους στα δωμάτια κι αμέσως μετά βγήκαν μια μικρή βόλτα στην περιοχή. Περπατώντας προς την παραλία της Καλαμίτσας, είδαν ένα φωτισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Θα σκέφθηκαν ότι στην Καβάλα τα Χριστούγεννα ήρθαν και δεν πέρασαν. Ήρθαν και έμειναν…

 

Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης τρέχει από πίτα σε πίτα, ξεπερνώντας ακόμη και τα όρια του Ν. Καβάλας! Έτσι την Κυριακή το πρωί ήταν (και) στην πίτα του Επιμελητηρίου της Ξάνθης. Έπρεπε να πάει αφού ήταν εκεί ως ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη.

 

Γιατί ο κάθε τοπικός σύλλογος κόβει σε μεγάλη εκδήλωση την βασιλόπιτα της νέας χρονιάς; Ένας βασικός λόγος είναι για να γεμίσει το ταμείο του. Ειδικά τα μέλη που προσέρχονται στην εκδήλωση, στην κάθε εκδήλωση, πληρώνουν την ετήσια τους συνδρομή. Στηρίζουν οικονομικά το σύλλογο κι αμέσως μετά παρακολουθούν την κοπή της βασιλόπιτας. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε εκδήλωση τελειώνει με τον ίδιο τρόπο. Ο διοργανωτής σύλλογος κάνει απολογισμό σύμφωνα με τα χρήματα που μπήκαν στο ταμείο του!

 

Ενώ τα εμβόλια αυξήθηκαν, τα ράπιντ τεστ για τον κορωνοϊό μειώθηκαν στο Ν. Καβάλας την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίστοιχα μειώθηκαν και τα θετικά περιστατικά. Ειδικότερα έγιναν 179 τεστ (από 200 την προ προηγούμενη εβδομάδα) με 25 θετικά περιστατικά. Από 35 την προ προηγούμενη. Στο παρελθόν και πριν τις γιορτές στο Ν. Καβάλας τα τεστ ανά εβδομάδα ήταν περισσότερα των 300!

 

Χθες το απόγευμα επρόκειτο να γίνει μια κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον του συλλόγου των κατοίκων του οικισμού Σαράντα κοντά στη Νέα Ηρακλείτσα. Αν και θέματα υπάρχουν και είναι πολλά, ο σύλλογος είναι σε ατονία εδώ και καιρό. Αν αυτή εξελιχθεί σε διάλυση ή όχι, θα αποφασίζονταν χθες. Ο οικισμός είναι σε πλήρη ανάπτυξη λόγω της αυξημένης οικοδομικής δραστηριότητας. Απέναντι από τον οικισμό, στην Αλάνα, θα κατασκευαστεί το μεγάλο συγκρότημα κατοικιών. Επένδυση του Άλεξ Χατιντάτζι. Άρα σύλλογος πρέπει να υπάρχει.

 

Εντός των ημερών πραγματοποιεί εκλογές για το νέο διοικητικό του συμβούλιο ο σύλλογος επαγγελματιών της Νέας Περάμου. Κι αυτός είναι απαραίτητος. Πρέπει να στηριχθεί από τους επαγγελματίες της περιοχής. Έκανε καλό ξεκίνημα κι έδειξε διάθεση τόσο για την προβολή της Νέας Περάμου όσο και για την επίλυση προβλημάτων της. Ότι ξεκίνησε πρέπει να έχει ανάλογη συνέχεια.

 

Διακοπή νερού από το πρωί ως το μεσημέρι χθες σε δρόμους του Τιμίου Σταυρού. Οι άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν αφού η ΔΕΥΑΚ τους ενημέρωσε για αποκατάσταση νωρίς το μεσημέρι αλλά αυτό έγινε με καθυστέρηση. Ήταν, είπαν, βλάβη στο δίκτυο. Διακοπή νερού επίσης λόγω βλάβης, ανακοινώθηκε ότι θα γίνει σήμερα σε τμήμα της Σκάλας Ποταμιάς. Στη Θάσο.

 

Το Επιμελητήριο ισχυρίζεται ότι προσκάλεσε στην εκδήλωση του την περασμένη Κυριακή και όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους Καβάλας. Και της αντιπολίτευσης. Ο κ. Δημήτρης Λυμπεράκης (περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης) επιμένει ότι δεν έλαβε σχετική πρόσκληση. Το θέμα είναι μάλλον διαδικαστικό αλλά πρέπει να ελεγχθεί. Για να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις.

 

Συμπληρώνονται τέσσερις δεκαετίες από την ημέρα που ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος χειροτονήθηκε Διάκονος. Το υπενθύμισε στο εκκλησίασμα του Αγίου Νικολάου ο αρχιμανδρίτης π. Ευάγγελος Υφαντίδης, την Κυριακή το πρωί, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας. Ας είναι πολλά τα έτη του Μητροπολίτης μας, ο οποίος είναι και ο πρώτος Καβαλιώτης στην καταγωγή Μητροπολίτης της πόλης μας.

 

Διαβάστε επίσης