μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας απάντησε μέσω του ραδιοφώνου της Πρωινής στην κριτική για την επιλογή του κρασιού που προσφέρθηκε σε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση κοπής πίτας του φορέα. Κρασί που δεν ήταν Καβαλιώτικο.

Η συνέντευξη του κ. Δέμπα δόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην εκπομπή του Βαγγέλη Ευαγγελίδη. Ο κ. Δέμπας χαρακτήρισε το γεγονός ατυχές και πρόσθεσε: «Θέλουμε την καλοπροαίρετη κριτική, μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι. Νομίζω όμως ότι ένα τέτοιο δεικτικό σχόλιο από έναν άνθρωπο που δεν ήταν στην εκδήλωση, αδικεί την εκδήλωση που κάναμε». Ο κ. Δέμπας υποσχέθηκε στο μέλλον το Επιμελητήριο να είναι πιο προσεκτικό. Θύμισε επίσης ότι υπάρχει σε εξέλιξη πρόγραμμα προβολής των κρασιών- και άλλων τοπικών προϊόντων- στο εξωτερικό. «Έχουμε άριστη συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις κρασιών» είπε επίσης ο κ. Δέμπας.

 


 

Η συνεδρίαση για τα ανταποδοτικά τέλη τη Δευτέρα θύμισε παλιές (καλές;) εποχές του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Όταν αυτό συνεδρίαζε με πολύ κόσμο. Πολλούς πολίτες. Όταν η διοίκηση είχε την άνετη πλειοψηφία. Ως εκ τούτου η απόφαση έγκρισης των αυξημένων τελών μάλλον δεν είναι είδηση. Η παρουσία στη συνεδρίαση του Άρη Βέρρου, που μάλιστα μίλησε για το θέμα, θύμιζε το πρόσφατο παρελθόν. Τη διαφορετική προηγούμενη 4ετία. Όλα τα άλλα «έρχονταν» από πιο μακριά…

 

Αν συνυπολογίσουμε τα παλιά με τα πρόσφατα, πάλι θα καταλήξουμε σε συμπέρασμα περί αλλαγών. Αλλαγών στον τρόπο που κάποιοι διοικούν και κάποιοι άλλοι κάνουν αντιπολίτευση. Το κλίμα της συνεδρίασης ήταν σαφώς πιο ήρεμο αν και άπαντες έκαναν τη… δουλειά τους. Επέμεναν και στήριζαν την πρόταση. Απέρριπταν με καταγγελία τις αυξήσεις. Όλα αυτά όχι όπως τα παρακολουθούσαμε 4 προηγούμενα χρόνια. Σαφώς πιο ήρεμα.

 

Τα αυξημένα τέλη δημιουργούν προβλήματα στους επαγγελματίες. Ειδικότερα της εστίασης. Θα φανεί στους επόμενους λογαριασμούς (το μέγεθος των προβλημάτων). Η διοίκηση υπόσχεται μείωση των τελών αλλά του χρόνου κι υπό προϋποθέσεις. Βασικά υπόσχεται μια πιο καθαρή Καβάλα. Θα το δούμε και θα το κρίνουμε στην πορεία. Πάντως όλα για αυτόν τον λόγο έγιναν. Για να είναι η Καβάλα περισσότερο καθαρή πόλη.

 

Στην ανακύκλωση – για παράδειγμα- δεν τα καταφέρνουμε καλά. Ένας λόγος της αύξησης των τελών είναι κι αυτός. Η ανακύκλωση δεν γίνεται από τους πολίτες. Και δεν υποστηρίζεται από τη λειτουργία της υπηρεσίας. Αν αντίθετα δείξουμε συνέπεια και προσαρμογή, θα καταφέρουμε να μειώσουμε αρκετά τα επόμενα δημοτικά τέλη. Αυτό μας το λένε συνεχώς, το επαναλαμβάνουμε στους εαυτούς μας αλλά δεν το κάνουμε πράξη. Ούτε καν στην πιο απλή και εύκολη του μορφή.

 

Η πρόσφατη εικόνα των μπλε κάδων που είναι γεμάτοι και δεν αδειάζουν στην ώρα τους, είναι μια ακόμη απόδειξη για το πόσο υστερεί η ανακύκλωση στην Καβάλα. Ξοδεύονται πολλά χρήματα σε αγορά εξοπλισμού, εκδηλώσεις και προβολή αλλά ουδείς εμπλεκόμενος κατάλαβε τη σημασία της διαδικασίας ώστε να την προσθέσει στο dna του. Να γίνει η

ανακύκλωση κάτι αυτόματο, καθημερινό, βασικό.

 

Στην έναρξη της συνεδρίασης προχθές ο κ. Χαράλαμπος Χρυσανίδης περιέγραψε περιστατικό που έγινε στα Νεκροταφεία. Μια γυναίκα έπεσε μέσα σε ανοιχτό τάφο. Τραυματίστηκε ελαφρά. Ο κ. Μουριάδης γνώριζε το συμβάν κι υποσχέθηκε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Όπως φάνηκε είχε ήδη συνεννοηθεί με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Κυριάκο Σταυρίδη. Σημειώνουμε ότι η γυναίκα δια του συζύγου της, δήλωσε ότι δεν θα κινηθεί νομικά κατά του Δήμου. Για αυτόν τον λόγο ο κ. Μουριάδης την ευχαρίστησε δημοσίως.

 

Αναχώρησαν χθες για το Ικόνιο της Τουρκίας εκπρόσωποι του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών της Νέας Καρβάλης. Μαζί τους ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτσάκης. Θα λάβουν μέρος σε συμπόσιο που οργανώνει ο Δήμος της περιοχής. Με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά. Όλα τα έξοδα του ταξιδιού και της διαμονής στο Ικόνιο είναι πληρωμένα από το Δήμο Ικονίου.

 

Το σωματείο των εργαζόμενων στους Δήμους Καβάλας και Νέστου ετοιμάζει την πρώτη εκδήλωση του νέου έτους. Θα περιλαμβάνει την κοπή της βασιλόπιτας αλλά και τη βράβευση των μαθητών (των οικογενειών των εργαζόμενων) που εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια της χώρας.

 

Βασιλόπιτα έκοψε ο συνδυασμός της αντιπολίτευσης στο Δήμο Νέστου, «Ο Δήμος ΑλλάΖει» του κ. Τάσου Τσολάκη. Ο κ. Τσολάκης πέραν του ότι παρακολουθεί τις συνεδριάσεις τόσο του συμβουλίου όσο και της δημοτικής επιτροπής του Δήμου, ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις. Παρακολουθεί όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται στο Δήμο Νέστου.

 

Η ΔΕΥΑ Καβάλας ανακοίνωσε την κατασκευή και εκμετάλλευση φωτοβολταϊκού πάρκου, στο πλαίσιο έργου της. Χρηματοδοτούμενο από πρόγραμμα. Οι εκπρόσωποι της δημοτικής επιχείρησης αλλά και του Δήμου ξεκαθάρισαν αμέσως το ότι το φωτοβολταϊκό δεν θα ενοχλεί κανέναν (όπως συμβαίνει με αυτό της Λεκάνης). Βρίσκεται, είπαν, στην περιοχή του αγροκτήματος της Νέας Καρβάλης και σε μεγάλη απόσταση από τις κατοικίες.

 

Οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν προχθές, με την ευκαιρία της παρουσίασης του έργου. Με αυτήν την ευκαιρία ο κ. Μουριάδης επανέλαβε τη διαφωνία του με το σχέδιο συνενώσεων των ΔΕΥΑ της χώρας. Σχέδιο που δεν έχει νέα να παρουσιάσει. Όσο για τα αυξημένα δημοτικά τέλη, πάντα με την ευκαιρία της παρουσίασης του έργου της ΔΕΥΑΚ, ο κ. Δήμαρχος άφησε να εννοηθεί ότι τα ανταποδοτικά τέλη του χρόνου μπορεί και να μειωθούν. Το εννοεί ή το λέει για λόγους παρηγοριάς; Ουδείς γνωρίζει.

 

Καθαρογράφτηκε η ομόφωνη απόφαση που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα το Τοπικό Συμβούλιο Καβάλας. Η πρώτη για την εκδήλωση της 8ης Μάρτη στη Μεγάλη Λέσχη. Εκδήλωση του Δήμου για τη βράβευση γυναικών που διέγραψαν σημαντική πορεία στην πολιτική και στην αυτοδιοίκηση. Ποιες θα βραβευτούν, με αφορμή την παγκόσμια μέρα της γυναίκας, θα το μάθουμε σύντομα. Πάντως γυναίκες της πολιτικής, δεν υπάρχουν. Αντίθετα της αυτοδιοίκησης υπάρχουν κι είναι αρκετές.

 

Με ξεχωριστό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και όχι μέσω απλής τροπολογίας, το Πανεπιστήμιο της Καβάλας γίνεται παράρτημα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου της Θράκης. Το προσπαθούσαν καιρό. Πολλά χρόνια τώρα. Τελικά το κατάφεραν. Έκαναν την Ανατολική Μακεδονία… Θράκη. Κατά την περίοδο της διαβούλευσης που θα μεσολαβήσει, θα έχουν ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις των 4 βουλευτών της Καβάλας. Θα επιδιώξουν άραγε η αλλαγή να γίνει με ευνοϊκούς όρους;

 

Η πανεπιστημιακή κοινότητα της Καβάλας (στο μέλλον της… Θράκης) ζητά συγκεκριμένα πράγματα: 1) Συμμετοχή στο σχήμα διοίκησης του Δημοκρίτειου. 2) Προοπτική ανάπτυξης νέων τμημάτων στην Καβάλα και φυσικά 3) χρηματοδότηση των υφιστάμενων ή επόμενων ερευνητικών προγραμμάτων. Αυτά τα μείζονος σημασίας ζητήματα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης και δέσμευσης. Τόσο του Υπουργείου όσο και του Δημοκρίτειου.

 

 

Διαβάστε επίσης