• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με καταγωγή από τα ορεινά και τη Λεκάνη, ο πρώην αντιδήμαρχος Καβάλας κ. Νίκος Κούτρας ασχολείται προσεκτικά και ερευνά την πρόταση κατασκευής αυτού του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή. Προχθές στο ραδιόφωνο της Πρωινής και μεταξύ άλλων είπε: « Απ’ ότι είδα τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά φθάνουν ως τις αυλές σπιτιών στη Λεκάνη! Η πρώτη εντύπωση που σχημάτισα όταν διάβασα αυτό που πάει να γίνει είναι ένα σοκ». Οι αντιδράσεις περί του θέματος συνεχίζονται και εντείνονται. Περιμένουμε φυσικά κάτι πιο συγκεκριμένο. Προς το παρόν δεν ορίστηκε η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ για να δούμε αν το θέμα επανέλθει. Πάντως η συνεδρίαση δεν αργεί.

 


 

Για την πορεία που ακολουθούν οι Δήμοι της χώρας γράψαμε πρόσφατα. Διατυπώσαμε σχόλια απαισιόδοξα, στηριγμένα σε δικά μας -πολλά και πρόσφατα- παραδείγματα. Των Δήμων του Νομού, ειδικότερα του Δήμου Καβάλας. Γράψαμε επίσης για την αυτοδιοίκηση συνολικά, για τις πιέσεις που δέχεται και την αλλαγή που διαπιστώνεται. Προς το χειρότερο. Χάρη στη… συμπάθεια που της δείχνει το κράτος. Μέσω των διαδοχικών περικοπών χρηματοδοτήσεων. Ενώ οι αρμοδιότητες ενισχύονται. Φυσικά και δεν ανακαλύψαμε την Αμερική. Οι ευρισκόμενοι εντός του… γηπέδου καταλαβαίνουν. Ζουν αυτή την κατάσταση. Βιώνουν μια αλλαγή που τελικά κάνει δυσκολότερη την καθημερινότητα των δημοτών.

 

Προχθές Σάββατο οι εργαζόμενοι στους Δήμους Καβάλας και Νέστου εξέδωσαν ανακοίνωση, δηλώνουν αντίθετοι στην μερική ιδιωτικοποίηση (και) της υπηρεσίας Καθαριότητας στην Καβάλα. Προγραμματίζεται εμπλοκή ιδιώτη στην αποκομιδή των απορριμμάτων -αρχικά μόνο το Καλοκαίρι- σε συνοικισμούς και χωριά όπως το Παληό κι η Νέα Καρβάλη.

 

Τα επιχειρήματα του σωματείου είναι τα γνωστά. Τα αναμενόμενα. Κατανοητά. Σωστά. Η ανάγκη ωστόσο η καθαριότητα να λειτουργήσει υποχρεώνει τους Δημάρχους να επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα. Που σε αντίθεση με όσα αναφέρει η ανακοίνωση του σωματείου, οικονομικά είναι πολλαπλώς πιο συμφέρουσα από την κλασική και γνωστή οδό. Τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.

 

Αν οι Δήμοι δεν στραφούν στον ιδιώτη, πολύ απλά τα σκουπίδια δεν θα μαζευτούν στην ώρα τους. Αυτή η … επιτυχία ( ή και αδιέξοδο) οφείλεται στο κράτος. Περιορίζει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Εμποδίζει έγκαιρες προσλήψεις εποχιακού. Δείχνει με αυτόν τον τρόπο τους ιδιώτες. Άλλη επιλογή κατά το κράτος δεν υπάρχει.

 

Κι είναι άραγε μόνο η καθαριότητα. Δεκάδες δουλειές που έκαναν οι Δήμοι μόνοι τους, τις κάνουν εδώ και χρόνια μέσω ιδιωτών. Κάθε φορά και περισσότερες. Ακόμη και η περισυλλογή των αδέσποτων επικίνδυνων σκυλιών, ακόμη κι αυτή γίνεται από ιδιώτη. Παλιά οι Δήμοι μπορούσαν να στηρίξουν μια εκδήλωση, με προσωπικό (ηλεκτρολόγους) που διέθεταν. Και εξοπλισμό επίσης (μικρόφωνα, ηχεία κτλ). Πάει κι αυτό. Ιδιωτικοποιήθηκε. Γενικά όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, σε όλους τους Δήμους της χώρας, θα βρεις τον ιδιώτη.

 

Τώρα και στην καθαριότητα. Αύριο μεθαύριο και στις ΔΕΥΑ. Οι κινήσεις που προετοιμάζει το κράτος ως προς αυτές, εκεί καταλήγουν. Την ίδια ώρα οι Δήμαρχοι αντιστέκονται αλλά ως ένα σημείο. Συμβιβάζονται στη συνέχεια, συνεργάζονται με πρόθυμους ιδιώτες. Ο άλλος δρόμος είναι της διεκδίκησης. Αλλά ποιος θα αναλάβει το ρίσκο; Ενώ θα πιέζει και θα διαμαρτύρεται, διάφορες δουλειές απλώς δεν θα γίνονται. Κι ο κόσμος που θα θίγεται, στους Δήμους θα απευθύνεται και θα διαμαρτύρεται. Κι όχι σε αυτόν που πραγματικά ευθύνεται. Στο κράτος.

 

Ο ΕΦΚΑ επιδιώκει εδώ και καιρό να μεταφέρει το ΚΕΑΟ Καβάλας από το πρώην ΙΚΑ στο γνωστό χώρο του πρώην ΤΕΒΕ (πρώην ΟΑΕΕ) επί της οδού Ομονοίας. Έμεινε μόνο μια εργασία. Η διαμόρφωση του ισόγειου για να εξυπηρετεί και τα ΑμεΑ. Εργασία της τάξης των 20.000 ευρώ περίπου. Τις προάλλες η διοίκηση του ΕΦΚΑ στην Αθήνα την ανέθεσε σε εταιρία της Θεσσαλονίκης. Λες και η Καβάλα δεν έχει κατάλληλους επαγγελματίες! Μπράβο στον ΕΦΚΑ λοιπόν.

 

Ο Διευθυντής Υγείας της ΠΕ Καβάλας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος (Νομίατρος) λέγεται ότι έπαιξε ρόλο στην αλλαγή και στη διημέρευση δύο φαρμακείων στην Καβάλα τις Κυριακές και τις αργίες. Φημολογείται ότι απέστειλε προς το Φαρμακευτικό σύλλογο έγγραφο με σχετικό περιεχόμενο. Επειδή, λέγεται, είδε τις ουρές έξω από τα φαρμακεία στην Καβάλα τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

 

Αποχώρησε από τη διοίκηση της Π.Υ. Νομού Καβάλας ο Αρχιπύραρχος Νίκος Μπαλατσούκας. Η παρουσία του στην υπηρεσία σχολιάζεται θετικά. Άνθρωπος του πεδίου και όχι του γραφείου, κατάφερε να διοικήσει σωστά τις δυνάμεις σε όλο το Νομό. Θυμίζουμε ότι ο κ. Μπαλατσούκας πριν αναλάβει τη διοίκηση σε επίπεδο Νομού, διετέλεσε και διοικητής της Πυροσβεστικής στην Καβάλα. Του ευχόμαστε καλή συνέχεια. Αναλαμβάνει τη διοίκηση της υπηρεσίας σε όλο το Νομό Θεσσαλονίκης.

 

Διαβάζουμε τα περί τουριστικής προβολής στο εξωτερικό γειτονικών της Καβάλας προορισμών και προβληματιζόμαστε. Κάνει ή δεν κάνει καλά η Χαλκιδική που έφθασε ως την τουριστική έκθεση στο Ελσίνκι της Φιλανδίας; Μήπως έπρεπε, μήπως πρέπει να κάνουμε κι εμείς το ίδιο; Όχι απαντούν αμέσως οι γνωρίζοντες. Εμπιστεύονται το διαδίκτυο, ετοιμάζονται να παραστούν μόνο στις τουριστικές εκθέσεις της Βαλκανικής.

 

Μπασκετικοί και οι δύο. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Γιάννης Πασχαλίδης βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στη Γεωργιανή, για την αναμέτρηση του ΓΣΕ με την ομάδα της Μυκόνου. Έφυγαν στεναχωρημένοι αφού η ομάδα της Ελευθερούπολης ηττήθηκε. Την ίδια περίπου ώρα η Αγγελική Δεληκάρη παραβρέθηκε στην πίτα του Ταεκβοντό, σχολής του Χάρη Παλτόγλου σε αίθουσα του κινηματογράφου «Απόλλωνα».

 

Δόθηκε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα της σημερινής επίσκεψης στην Καβάλα του Νάσου Ηλιόπουλου. Η πρώτη εκδήλωση στην πόλη για το κόμμα Νέα Αριστερά. Ο κ. Ηλιόπουλος θα πάει (με σύντομη περιοδεία) εκεί που πηγαίνουν όλοι. Θα πει όσα λένε όλοι. Δεν είναι μειωτικό, είναι συμπέρασμα που δείχνει ότι η διάσπαση του χώρου δεν οφείλεται στην ουσία. Την πολιτική και την ιδεολογία. Οφείλεται στο γνωστό πρόσωπο και μόνο. Και κάτι ακόμη, εδώ και λίγες μέρες η Νέα Αριστερά Καβάλας έχει παρουσία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Αύριο Τρίτη συνεδριάζει στο Δημαρχείο η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Θέματα ημερήσιας διάταξης 20. Την Τετάρτη το απόγευμα συνεδριάζει επίσης στο Δημαρχείο το Δημοτικό Συμβούλιο. Θέματα ημερήσιας διάταξης 4. Το πράγμα μιλά από μόνο του (για τις αναβαθμισμένες αρμοδιότητες της Δημοτικής Επιτροπής σε σχέση με αυτές του Δημοτικού Συμβουλίου).

 

Νεότερα γύρω από το στεγαστικό του ΣΦΓΤ. Ενώ όπως λέγεται η Μητρόπολη πρότεινε στη διοίκηση υπογραφή συμφωνίας για τις αλλαγές που προγραμματίζονται, ο κ. Καμπουρίδης (πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΦΓΤ) απάντησε ότι αυτό θα γίνει με το νέο διοικητικό συμβούλιο. Αυτό που θα εκλεγεί στη διαδικασία της 8ης Φεβρουαρίου. Αν έτσι έγιναν τα πράγματα, μέχρι τις εκλογές δεν θα συμβεί απολύτως τίποτα. Αν και η Μητρόπολη βιάζεται. Βιάζεται πολύ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης