• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Προ λίγων ημερών έκοψε τη βασιλόπιτα του νέου έτους το δραστήριο τμήμα Καβάλας της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου». Η κ. Άννα Γιοβανιού – ως επικεφαλής- υποδέχθηκε στο ξενοδοχείο Εσπέρια φίλους, μέλη και εθελοντές (πολίτες και γιατρούς). Οι δράσεις για το 2024 ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν. Στο πρώην ίδρυμα Αγία Μαρίνα, στις Πηγές και στο Χρυσοχώρι (εμβολιασμοί παιδιών), στο ΚΔΑΠ του Δήμου Καβάλας κτλ.

Βασικό και ίσως μοναδικό πρόβλημα το ότι δεν υπάρχουν νέα σε ηλικία μέλη. Η προσπάθεια δεν ανανεώνεται. Μήπως όμως αυτό το πρόβλημα αφορά όλους τους τοπικούς συλλόγους και όχι μόνο τον συγκεκριμένο; (Φωτογραφία από την εκδήλωση, η κ. Σμαρώ Νικολαίδου της Φιλοπτώχου ήταν η τυχερή αφού στο κομμάτι της βρέθηκε το φλουρί).

 


 

Τόσο το δημόσιο όσο και η αυτοδιοίκηση «σώζονται» από το γνωστό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ), αυτό που συχνά το αναφέρουμε ως το πρόγραμμα «πλησίον της σύνταξης». Καταθέτουν συνεχώς νέα αιτήματα, τα περισσότερα από τα οποία γίνονται δεκτά. Προσλαμβάνουν για δύο το πολύ χρόνια εποχιακό προσωπικό, ηλικίας 55 έως 67 ετών. Καλό είναι το ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί το 2024 και το 2025. Κακό νέο το ότι οι θέσεις γενικά θα είναι λιγότερες. Παντού.

 

Ο Δήμος Καβάλας για παράδειγμα περιμένει αυτού του είδους τους εργαζόμενους την Άνοιξη. Τους έχει μεγάλη ανάγκη σε διάφορους τομείς. Χθες το Νοσοκομείο Καβάλας ξεκίνησε τη διαδικασία για να προσλάβει- μέσω του προγράμματος- 17 ακόμη άτομα! Όλοι υπάλληλοι γραφείου. Αν το αίτημα γίνει δεκτό, που το ευχόμαστε, οι κενές θέσεις στα γραφεία του Νοσοκομείου (στις διοικητικές υπηρεσίες με λίγα λόγια) μάλλον θα έχουν καλυφθεί όλες! Σε αντίθεση με τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτά διατηρούνται μιας και είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθούν με τον προαναφερθέντα τρόπο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες τελευταία το Επιμελητήριο δυσκολεύεται να εξασφαλίσει απαρτία για τις συνεδριάσεις του διοικητικού του συμβουλίου. Οι οποίες αρχικά αναβάλλονται, στη συνέχεια γίνονται αλλά με λιγότερους παρόντες. Το πρόβλημα αφορά τις επαγγελματικές υποχρεώσεις αρκετών μελών του συμβουλίου. Όπως επίσης και το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς κουράστηκαν ή βαρέθηκαν. Εξ αυτού του λόγου η κατάσταση, εφόσον είναι όπως περιγράφεται, διορθώνεται με έναν τρόπο. Με εκλογές. Ένα νέο, ορεξάτο διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάζει πρόθυμα. Τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό της θητείας του.

 

Ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππας Αναστασιάδης αποφάσισε να διατηρήσει όλους ή τους περισσότερους ειδικούς του συνεργάτες. Αυτούς που διέθετε τα προηγούμενα 4 χρόνια. Οι αποφάσεις που αναρτήθηκαν προχθές αναφέρονται στους Κατερίνα Δεληγιαννάκη, Ιωάννη Κοσμίδη, Βασίλη Καντιφούδη και Ιωάννη Τσουκαλίδη. Όλοι παραμένουν στις θέσεις τους.

 

Από τις ειδήσεις της Πολεοδομίας Καβάλας. Διαμέρισμα πέμπτου ορόφου πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης αλλάζει χρήση. Από διαμέρισμα γίνεται επαγγελματική στέγη. Συνήθως και για το διάστημα που διανύουμε, συμβαίνει το αντίθετο. Η κάθε επαγγελματική στέγη μετατρέπεται σε διαμέρισμα. Λόγω του τουρισμού. Στην προκειμένη περίπτωση γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Δεν μπορεί, κάποιος ειδικότερος λόγος θα υπάρχει. Μια εξαίρεση με λίγα λόγια που φυσικά επιβεβαιώνει τον κανόνα.

 

Στα άλλα νέα της Πολεοδομίας (Καβάλας και άλλων Δήμων) τα εξής: Κατασκευή μεζονέτας και ισόγειων κατοικιών στην παραλία Οφρυνίου. Κατασκευή δύο διώροφων κατοικιών στη Θάσο. Διαμερισμάτων στη Νέα Πέραμο. Κτιρίου κατοικιών στην παραλία Οφρυνίου. Τριών διώροφων κατοικιών με πισίνα στη Νέα Ηρακλείτσα. Κατεδάφιση εξωστών σε επικίνδυνο σπίτι στην Καβάλα (συνοικία Αγίας Βαρβάρας). Τέλος και το σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης στη Χρυσούπολη έλαβε την άδεια για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα στην οροφή του.

 

Σχολιάζεται θετικά η αλλαγή των τελευταίων ημερών στην οδό Εκάβης. Το απορριμματοφόρο περνά μέρα παρά μέρα (αντί μια φορά την εβδομάδα) ενώ στο δρόμο εμφανίστηκε και οδοκαθαριστής. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν πιστεύουν αυτά που βλέπουν. Ταυτόχρονα είναι επιφυλακτικοί. Δεν θέλουν να βιαστούν και να… «ματιάσουν» την προς το καλύτερο αλλαγή. Μήπως και δεν συνεχιστεί!

 

Πολλούς μήνες, ίσως κάποια χρόνια, βρίσκονταν παρατημένο στη διασταύρωση Μπέλλου παλιό ΙΧ αυτοκίνητο. Δίπλα στο περίπτερο. Οι διαμαρτυρίες των πολιτών έπιασαν τόπο. Ο Δήμος Καβάλας πρώτα ειδοποίησε, προχθές το απομάκρυνε με γερανό. Σε μια άλλη περίπτωση σε κεντρική οδό, η προειδοποίηση και μόνο ήταν αρκετή. Ο ιδιοκτήτης του ξεχασμένου οχήματος το επανάφερε σε κατάσταση λειτουργίας και το απομάκρυνε.

 

Με λίγα λόγια αυτή η δράση αποδίδει. Δράση και της Δημοτικής Αστυνομίας. Άρα πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Αν μας αδειάσουν τη γωνιά τα σαράβαλα, θα μπορούμε να παρκάρουμε πιο εύκολα. Τόσο στο κέντρο όσο και περισσότερο στις συνοικίες. Δυστυχώς ο Δήμος Καβάλας αναπτύσσει τη δράση περίπου δύο φορές το χρόνο. Για οικονομικούς λόγους. Κανονικά αυτή η δουλειά θα έπρεπε να γίνεται κάθε μέρα.

 

Το τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου «βγαίνει» και εκτός Νομού. Υπάρχει λόγος. Προσκλήθηκε σε εθελοντική αιμοδοσία που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στον Άγιο Αθανασίο της Δράμας. Από σύλλογο της περιοχής. Ο Δήμος Δοξάτου διευκολύνει – υποστηρίζει κι έτσι η δραστηριότητα θα υλοποιηθεί. Ευχόμαστε με τη μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση πολιτών και επιτυχία.

 

Οι αγρότες της Περιφέρειας ΑΜΘ περιμένουν πάντα την επίσκεψη στην Κομοτηνή του κ. Αυγενάκη, αρμόδιου για τα προβλήματα τους υπουργού. Εν τω μεταξύ «σποραδικές» κινητοποιήσεις αγροτών γίνονται. Μια τέτοια ήταν να πραγματοποιηθεί χθες στους Κήπους του Έβρου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων Νίκο Δημόπουλο, οι αγρότες της Περιφέρειας ΑΜΘ «… θα περιμένουμε τον κ. Υπουργό ως τις 11 Φεβρουαρίου. Αν δεν έρθει μέχρι τότε θα αρχίσουμε κινητοποιήσεις».

 

Μεγάλη δημοσιότητα δεν δόθηκε αλλά η πολιτική εκδήλωση έγινε. Την Τρίτη σε χώρο του ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Εκδήλωση της ΚΝΕ Καβάλας και ομιλήτρια βουλευτή του κόμματος που εκλέγεται στην Αθήνα. Κάπως έτσι συμπληρώθηκε το σκηνικό όπου τα κόμματα έδρασαν στην Καβάλα. Με πίτες και όχι μόνο. Απομένει μόνο η εκδήλωση της ΝΔ Καβάλας. Θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Ρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Καβάλας κ. Θόδωρος Χατζηχρήστος. Για το γνωστό πρόβλημα της ακρίβειας. Μήπως λύθηκε με τους ελέγχους; Μήπως λύθηκε με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν; Απάντησε: « Όχι, δεν άλλαξε κάτι. Ίσα ίσα που κάποια προϊόντα ακρίβαιναν κι άλλο». Ο κ. Χατζηχρήστος αναφέρθηκε στις νέες αυξήσεις των γαλακτοκομικών προϊόντων και του ελαιόλαδου. Στην κριτική του για την αύξηση των δημοτικών τελών, υποστήριξε και το ότι προεκλογικά ο κ. Μουριάδης άλλα είχε υποσχεθεί στους επαγγελματίες. Μειώσεις και όχι αυξήσεις.

 

Χθες βράδυ στο Aparto, στην παραλία, επρόκειτο να συναντηθούν τα μέλη της δημοτικής παράταξης του Θόδωρου Μουριάδη. Η παράταξη «Σύγχρονος Δήμος» είχε συνάντηση για την βασιλόπιτα του νέου έτους. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, όπως λένε.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης