• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πανελλαδική αποχή από την εργασία τους έκαναν χθες οι Ανεμότρατες. Διαμαρτύρονται για γνωστά προβλήματα οικονομικής φύσεως. Κυριότερο των οποίων είναι το ακριβό πετρέλαιο. Ζητούν στήριξη από το κράτος. Εκπρόσωποι των ιδιοκτητών Ανεμοτρατών στην Καβάλα με επικεφαλής τον πρόεδρο του συλλόγου τους κ. Δημήτρη Σακάτη βρέθηκαν στο Διοικητήριο κι ενημέρωσαν τον Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο. Αυτός αμέσως τάχθηκε στο πλευρό τους. Όπως και στο πλευρό των αγροτών. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο όλοι όσοι εργάζονται στον πρωτογενή τομέα πρέπει να στηριχθούν. Η συνάντηση έγινε παρουσία και εκπροσώπων της υπηρεσίας της ΠΕ Καβάλας. Στη διάρκεια της χθεσινής τους αποχής- απεργίας οι Ανεμότρατες έμειναν δεμένες. Οι περισσότερες επέλεξαν να μείνουν εντός του λιμανιού της Ιχθυόσκαλας στην Καβάλα.

 


 

Αν και κυκλοφοριακά η Καβάλα σήμερα είναι σε σχετικά καλή κατάσταση (λόγω Χειμερινής περιόδου και μικρής κίνησης στο κέντρο), υπάρχουν δύο τρία πρόσφατα περιστατικά που δείχνουν τι μας περιμένει το Καλοκαίρι… Για αυτά υπεύθυνοι είναι οι οδηγοί. Δηλαδή όλοι μας. Πρώτο κακό παράδειγμα η τάχα προσωρινή στάθμευση στην πλατεία Καπνεργάτη, εκεί που τελειώνουν τα όρια του εργοταξίου. Παρκάρουν ο ένας δίπλα στον άλλο και σε μικρούς χώρους. Κλείνει ο δρόμος μπροστά από το περίπτερο κι είναι δύσκολο κάποιος να βγει από τη Δαμιανού ή να κινηθεί προς την Κύπρου από την Αβέρωφ. Η Δημοτική Αστυνομία δεν εμφανίζεται στο σημείο με αποτέλεσμα κάθε μέρα η κατάσταση να είναι και χειρότερη. Πρωί, μεσημέρι, απόγευμα και βράδυ.

 

Δεύτερο κακό παράδειγμα, επίσης με την ανοχή των αρμοδίων, το παρκάρισμα πάνω στο πεζοδρόμιο και ακριβώς μπροστά από τη Μεγάλη Λέσχη. Με δικαιολογία τη δουλειά που έχει να κάνει ο οδηγός στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης. Το ΙΧ (προχθές το απόγευμα) έκλεισε όλο το πεζοδρόμιο. Η εικόνα ήταν θλιβερή. Πέρασε κι αυτό χωρίς καμία απολύτως συνέπεια.

 

Όσο υπάρχει ατιμωρησία, τόσο τα «στραβά κι ανάποδα» θα συνεχίζονται. Θα επιμένουν, στο τέλος θα καθιερώνονται. Ελπίζαμε και ελπίζουμε η αστυνόμευση να έχει ανοιχτά και τα μάτια και τα αφτιά της. Πάντως και τα δύο παραδείγματα οδηγούν σε εντελώς αντίθετο συμπέρασμα.

 

Φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά την εταιρία «Εργοανάπτυξη». Εταιρία της Περιφέρειας ΑΜΘ, στην αρμοδιότητα της οποίας είναι και τα Λουτρά των Ελευθερών. Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις της νέας διοίκησης είναι η αναβάθμιση και ενίσχυση της. Πιθανόν και με αλλαγή της έδρας της, μεταφορά αυτής από την Καβάλα στην Κομοτηνή. Εξ αυτού του λόγου και ως τώρα δεν έγιναν γνωστά τα ονόματα του νέου της διοικητικού συμβουλίου. Φαίνεται ότι το… «μυστήριο» θα λυθεί εντός των ημερών. Ίσως στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη. Θα απομείνει το δεύτερο και εξίσου σημαντικό θέμα. Το μέλλον και το νέο διοικητικό συμβούλιο στη εταιρία «Βιοτεχνικό Πάρκο ΑΕ». Αυτό αμέσως μετά.

 

Με απόφαση που έλαβε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Αχιλλέας Γερόπουλος γίνεται αποδοχή μιας ακόμη δωρεάς προς το νοσηλευτικό ίδρυμα. Ιδιαίτερη για το περιεχόμενο της και για το ότι προέρχεται από ανώνυμο δωρητή ή δωρήτρια. Η δωρεά αφορά ειδικότερα 53 σεντόνια, 72 μαξιλάρια, 67 πετσέτες. Όλα για τις κλινικές του Νοσοκομείου. Προσοχή, η δωρεά δεν είναι μικρή. Είναι μεγάλη και χρήσιμη.

 

Μια διαφορετική ανάρτηση έκανε συμπολίτισσα. Την αντιγράφουμε χωρίς να αλλάξουμε ούτε λέξη: « Μου επιτέθηκε γλάρος μπροστά στο δημαρχείο και μου άρπαξε την μπουγάτσα που έτρωγα, από το χέρι». Το περιστατικό περιγράφεται να έγινε προχθές Τετάρτη. Φυσικά δεν είναι το μοναδικό. Μάλλον είναι το πιο πρόσφατο ως προς τη δραστηριότητα των γλάρων της πόλης.

 

Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ανακαλείται η αναγνώριση του ΝΟΚ. Του ιστορικού Ναυτικού Ομίλου Καβάλας. Είναι γνωστό ότι ΝΟΚ και ΟΘΑΚ ενώθηκαν, δημιούργησαν το ΝΟΘΑ Καβάλας. Άλλο αυτό και άλλο το τέλος του ΝΟΚ. Ιδρύθηκε και διακρίθηκε στην Καβάλα (και σε όλη την Ελλάδα) προ πολλών δεκαετιών. Πιο συγκεκριμένα το 1945! Αυτή η ιστορία έλαβε και επίσημα τέλος.

 

Συνεχίστηκαν χθες σε όλη την Ελλάδα τα συλλαλητήρια κατά του νόμου που επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Κι ενώ έγιναν παντού, δεν έγινε συλλαλητήριο στην Καβάλα. Προηγήθηκαν τρεις προσπάθειες με μικρό αποτέλεσμα. Με ελάχιστη συμμετοχή. Κατόπιν τούτου Καβάλα δεν λαμβάνει μέρος στις επόμενες κινητοποιήσεις. Κι είναι άραγε μόνο η Καβάλα; Αντίθετα σε μεγαλύτερες πόλεις, με μεγαλύτερα πανεπιστήμια, οι διαμαρτυρίες και γίνονται και έχουν πολύ κόσμο.

 

Ο Δήμος Καβάλας ετοιμάζεται να πληρώσει στο ΔΕΔΔΗΕ ποσό 1.000 ευρώ για να λειτουργήσουν επιτέλους τα φώτα τύπου led στο δρόμο (οδός Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού) μπροστά από το πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Φώτα έτοιμα εδώ και μήνες, παραμένουν δυστυχώς εκτός λειτουργίας. Κατά βάθος ο λόγος δεν είναι οικονομικός. Είναι γραφειοκρατικός. Δηλαδή ένα έργο ολοκληρωμένο και πληρωμένο, για να λειτουργήσει πρέπει να περάσει πολύς καιρός. Αυτά μόνο στην Ελλάδα.

 

Κι άλλο νέο από το Δήμο Καβάλας. Είναι σχεδόν έτοιμος για το φετινό πρωτάθλημα Μίνι Μπάσκετ. Πρωτάθλημα μπάσκετ μαθητών δημοτικών σχολείων. Από τους μακροβιότερους θεσμούς της πόλης, φέτος θα οργανωθεί πάλι από το Δήμο. Πολλά προηγούμενα χρόνια το Μίνι Μπάσκετ το έκανε η Δημωφέλεια και πιο μπροστά η ΔΑΝΕΚ. Τώρα η διοργάνωση επιστρέφει εκεί που ξεκίνησε. Στο Δήμο.

 

Στη Νέα Πέραμο βρίσκονταν την Τετάρτη (προχθές) ο Δ. Σύμβουλος του ΟΛΚ Άγγελος Βλάχος. Μεταξύ άλλων συναντήθηκε και συζήτησε θέματα του λιμανιού των Ελευθερών με τον αντιδήμαρχο της περιοχής Χρήστο Πριονίδη. Η συζήτηση έγινε σε άριστο κλίμα. Μακάρι να υπήρξε και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το λιμάνι των Ελευθερών μπορεί να μην έχει την κίνηση των λιμανιών στην Καβάλα αλλά κατά γενική ομολογία είναι σε καλή φάση ανάπτυξης. Τα καλύτερα έρχονται σε αυτό, όπως συχνά λέμε.

 

Θα συμπληρώσουμε το πρόσφατο ρεπορτάζ για αυτούς που παρακολούθησαν την πρώτη εκδήλωση στην Καβάλα για το κόμμα «Νέα Αριστερά». Εκτός από τους Καρασαββόγλου, Βέρρο και Σ. Ηλιόπουλο (από τη Δράμα) στο ακροατήριο ήταν και οι Φ. Ξουλόγης, Σ. Σωτηριάδης, ο πρώην βουλευτής Δράμας Καραγιαννίδης και ο πρώην Υφυπουργός και βουλευτής Ξάνθης Στάθης Γιαννακίδης. Δεν είναι σίγουρο ότι όλοι αυτοί είναι στο καινούργιο κόμμα. Οι περισσότεροι μάλλον το σκέπτονται (παραμένοντας στο ΣΥΡΙΖΑ).

 

 

Διαβάστε επίσης