• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φέτος οι εργασίες συντήρησης των κτιρίων της Καλαμίτσας άρχισαν νωρίς νωρίς. Από τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη. Το έργο γίνεται μέσω του Δήμου κι είναι – φαίνεται ως τώρα- κάπως πιο εκτεταμένο σε σχέση με τα προηγούμενα. Αν και όπως όλοι παραδέχονται τα υφιστάμενα κτίρια δεν θέλουν συντήρηση. Γκρέμισμα θέλουν και χτίσιμο από την αρχή.

 


 

Μια από τις πολλές βασιλόπιτες που κόπηκαν στην Καβάλα την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αυτή του δραστήριου σωματείου των Κρεοπωλών. Παρέστησαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών, οι κύριοι Γιάννης Παναγιωτίδης- Παναγιώτης Αρσονιάδης. Καλεσμένος ήταν και ο Μητροπολίτης Στέφανος. Στο κομμάτι του οποίου βρέθηκε το φλουρί! Ξαφνιάστηκε αφού όπως σχολίασε αν και παραβρέθηκε σε πολλές τέτοιες εκδηλώσεις και φέτος, πρώτη φορά ήταν τυχερός. Η διοίκηση του σωματείου των Κρεοπωλών δεν άλλαξε όσα είχε προετοιμάσει. Του έδωσε τα δώρα, δύο χασαπομάχαιρα! Ο Μητροπολίτης παρέλαβε μόνο το ένα. Το δεύτερο το επέστρεψε στους κρεοπώλες. Ένα του είναι αρκετό.

 

Η πίτα των κρεοπωλών του Ν. Καβάλας σημείωσε μεγάλη επιτυχία χάρη στην αθρόα προσέλευση μελών. Και συνταξιούχων κρεοπωλών. Κρεοπώλες απ’ όλο το Νομό Καβάλας. Οι περισσότεροι από την Καβάλα, αρκετοί από το Παγγαίο και τη Χρυσούπολη. Μια ακόμη απόδειξη της καλής δουλειάς που κάνει η διοίκηση του σωματείου. Τόσο στα επαγγελματικά και συνδικαλιστικά όσο και στα περί της συναδελφικότητας. Η εκδήλωση έγινε την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα στο καφέ «Σοκολά» του Εμπορικού Κέντρου.

 

Για την επόμενη έκθεση του Επιμελητηρίου Καβάλας μαθαίνουμε νέα αλλά από τους άλλους! Ειδικότερα από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Σε συνεδρίαση του Περιφερειακού της Συμβουλίου συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν οι εκθέσεις στις οποίες θα λάβει μέρος το 2024. Ανάμεσα σε αυτές και η KavalaExpo 2024. «Σε ημερομηνίες που δεν ορίστηκαν ακόμη» αναφέρει η απόφαση. Ωστόσο μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η φετινή έκθεση του Επιμελητηρίου θα γίνει αρχές Οκτώβρη. Φυσικά στο Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης.

 

Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάκης Δημητριάδης συμφώνησε. Ο φορέας χρειάζεται εκλογές. Πρέπει να γίνουν φέτος, σημείωσε μετά από σχετική ερώτηση. Όσο για την απαρτία στις συνεδριάσεις, δήλωσε ότι στη δεύτερη προσπάθεια οι παρόντες είναι περισσότεροι από αυτούς που αναμένονταν. Κάτι σαν παρηγοριά στους συνεπείς.

 

Θα υπάρξει αντίδραση ή όχι; Οι επαγγελματίες της εστίασης στα λιμάνια της Καβάλας και της Κεραμωτής δηλώνουν τη δυσαρέσκεια τους για τις αυξήσεις του τέλους των τραπεζοκαθισμάτων. Αυτοί της Κεραμωτής προσπαθούν να συναντήσουν το Δ. Σύμβουλο του ΟΛΚ και να διαμαρτυρηθούν. Θέλουν να τον πείσουν η απόφαση των αυξήσεων να ανακληθεί. Να διορθωθεί. Από πλευράς σωματείου Καφεζυθοπωλών και Ομοσπονδίας προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση κι ανακοίνωση. Κακώς. Είτε η αύξηση είναι του Δήμου, είτε του ΟΛΚ το πρόβλημα είναι ίδιο. Χρέος τους είναι να «απαντήσουν» στην αύξηση του ΟΛΚ με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισαν την εξίσου άδικη αύξηση του Δήμου.

 

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας θα γίνει την Τετάρτη (μεθαύριο). Νωρίς, στις 4 το απόγευμα. Για την ίδια μέρα ορίστηκε η εκδήλωση κοπής πίτας των εργαζόμενων του Δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες το Δημοτικό Συμβούλιο σκοπεύει να συζητήσει και το θέμα του ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Αυτό ίσως γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, πριν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Ακούμε ότι η διοίκηση προετοιμάζοντας τη συζήτηση, κουβέντιασε και με αυτούς που διαφωνούν και με αυτούς που συμφωνούν με την αλλαγή.

 

Η συνεργασία του Μάκη Παπαδόπουλου με την Αναστασία Ιωσηφίδου μάλλον συνεχίζεται. Προηγήθηκε η στήριξη του πρώτου για την εκλογή της δεύτερης στην δημοτική επιτροπή. Προχθές φαίνεται να την ξαναψήφισε, τούτη την φορά εκπρόσωπο του συμβουλίου στη συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ. Με τη δεύτερη ψήφο (η πρώτη ήταν η δική της) η κ. Ιωσηφίδου σιγούρεψε την εκλογή της. Διαφορετικά θα γίνονταν κλήρωση. Ανάμεσα σε όλους όσους θα είχαν μόνο μία ψήφο. Δηλαδή την κ. Ιωσηφίδου, τον κ. Ποτόλια και τον κ. Καλανταρίδη.

 

Μένουμε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτή της προηγούμενης εβδομάδας είχε και μια άλλη επιτυχία. Μπόρεσε και την παρακολούθησε ευρισκόμενος σε αναπηρικό καροτσάκι, άνθρωπος με κινητικά προβλήματα. Θα πει κάποιος, σιγά την είδηση. Κι όμως. Για να μπορεί να κινείται μέσα στο Δημαρχείο άτομο που βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι, μεσολάβησαν πολλά και διάφορα. Να λοιπόν που ήρθε η ώρα όλα όσα έγιναν στο παρελθόν να αποδειχθούν χρήσιμα.

 

Παρά το ότι επίσημες ανακοινώσεις δεν γίνονται, ο πρώτος που συνδέθηκε στο νέο δίκτυο φυσικού αερίου στην Καβάλα είναι το ξενοδοχείο Λούσυ. Η θέρμανση στο ξενοδοχείο στηρίζεται πλέον στο φυσικό αέριο. Επόμενος πελάτης φαίνεται ότι θα είναι το Εμπορικό Κέντρο στην περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη. Κι ύστερα οι πολλοί οικιακοί καταναλωτές που περιμένουν. Κάποιοι μάλιστα περιμένουν καιρό.

 

Οριστικοποιήθηκε η αποχώρηση γιατρού από το Νοσοκομείο. Η παραίτηση του γιατρού (καρδιολόγου) οφείλεται στην επιλογή του να συνεχίσει στον ιδιωτικό τομέα; Μάλλον. Από τη μια προσλαμβάνονται νέοι γιατροί κι από την άλλη αποχωρούν εν ενεργεία. Κάτι δεν πάει καλά με τις αμοιβές των γιατρών, καταλαβαίνουμε μία ακόμη φορά.

 

Η ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας δουλεύει πυρετωδώς για την επιτυχία της εκδήλωσης της την προσεχή Κυριακή. Κοπή βασιλόπιτας και ομιλητής ο βουλευτής κ. Κώστας Γκιουλέκας. Τόπος το ξενοδοχείο Λούσυ, πρωινή ώρα. Και αυτήν την φορά θα υπάρξει δυνατότητα ενίσχυσης της επιτροπής. Κάτι σαν πρόσκληση στην εκδήλωση αντί του ποσού των 10 ευρώ.

 

Τρομάζουν οι επαγγελματίες του Αγίου Νικολάου καθώς μαθαίνουν ότι στο έργο της περιοχής εντοπίστηκαν αρχαία. Μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι. Βρέθηκαν κάποια υπολείμματα ενός προηγούμενου δικτύου. Πολλά χρόνια πριν. Δεκαετίες, ίσως και αιώνες. Αν η Αρχαιολογική υπηρεσία δράσει άμεσα, το ζήτημα θα ξεπεραστεί εύκολα. Πρόβλημα λοιπόν δεν φαίνεται να είναι αυτό που εντοπίστηκε στο υπέδαφος. Πρόβλημα είναι να γίνουν γρήγορα όλα όσα προβλέπονται. Έπρεπε να γίνουν την προηγούμενη εβδομάδα. Μετατέθηκαν για να γίνουν αυτήν. Μακάρι εντός των ημερών να τελειώνουμε ώστε το έργο όπου σταμάτησε, να ξαναρχίσει.

 

Πανηγυρική η ατμόσφαιρα στην πρόσφατη εκδήλωση για την κοπή της πίτας της ΔΕΥΑ Παγγαίου. Μπορεί και να ήταν η τελευταία της! Τελευταία οι συζητήσεις για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ εμφανίζονται «παγωμένες». Παίζουν ρόλο οι άλλες κυβερνητικές προτεραιότητες και σκοτούρες. Γάμοι ομόφυλων ζευγαριών και κινητοποιήσεις των αγροτών προσφέρουν στις ΔΕΥΑ χρόνο. Επιπλέον χρόνο να προσπαθήσουν να σταματήσουν αυτό που πάει να γίνει. Για τα κυβερνητικά στελέχη, αυτό που δεν σταματιέται. Με τίποτα, επιμένουν. Οι Δήμαρχοι των 4 Δήμων του Νομού Καβάλας, κι όλοι οι Δήμαρχοι της χώρας, δεν συμφωνούν φυσικά με το σενάριο των λιγότερων ΔΕΥΑ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης