• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος εκμεταλλεύτηκε την επίσκεψη του στην Καβάλα (και στη Χρυσούπολη) την περασμένη Παρασκευή. Την επόμενη μέρα το πρωί επισκέφθηκε την Ιερά Μονή των Νικητών. Ήταν κάτι που ο ίδιος επιθυμούσε. Συνοδεύονταν από τον Δήμαρχο Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Αλέξανδρο Ιωσηφίδη (φωτογραφία).

(Η είδηση σχετικά με τον κ. Μπαλτάκο είναι άλλη. Όσο βρίσκονταν στην περιοχή είχε συνεχώς δίπλα του δύο αστυνομικούς. Φρουρούς. Τους έχει διαρκώς, μαθαίνουμε. Για ευνόητους ποδοσφαιρικούς και μη λόγους).

 


 

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έλαβαν μέρος την Κυριακή στη λαϊκή συνέλευση της Λεκάνης. Άπαντες αντίθετοι σε ένα σούπερ, σε ένα υπερβολικά μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο που ιδιώτης ζητά να κατασκευάσει ακριβώς δίπλα στο χωριό. Εντύπωση προκάλεσε η μη συμμετοχή στη συνέλευση της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ. Τόσοι Αντιπεριφερειάρχες, τόσοι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι… Κάποιος έπρεπε να αφήσει τις βασιλόπιτες για χάρη της λαϊκής συνέλευσης. Όφειλε να είναι εκεί.

 

Κι επειδή ακούμε γενικώς και κάποιες συνηθισμένες δικαιολογίες του τύπου «δεν προσκληθήκαμε», δυστυχώς αυτά ήταν και παραμένουν προφάσεις. Η πραγματοποίηση της συνέλευσης ήταν γνωστή σε όλους. Ειδικά και περισσότερο σε αυτούς που ασχολούνται (και καλά κάνουν) με το θέμα.

 

Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έγιναν σε όλο το Νομό Καβάλας εκδηλώσεις κοπής βασιλόπιτας. Με ή χωρίς ετήσιο χορό. Η αυτοδιοίκηση ήταν παντού παρούσα κι οι  βουλευτές του Ν. Καβάλας το ίδιο. Περνά ο καιρός, αυξάνονται οι μέρες του έτους (που πλέον έπαψε να είναι νέο) αλλά οι σύλλογοι δεν το βάζουν κάτω. Τη μία εκδήλωση πίσω από την άλλη. Κι οι αιρετοί τα ίδια. Ακούραστοι, από γεγονός σε γεγονός. Διαμαρτύρονται αλλά ταυτόχρονα δείχνουν (οι περισσότεροι) να το απολαμβάνουν. Είναι άλλωστε προτιμότερο στις βασιλόπιτες και στα γλέντια αντί στα προβλήματα και στα αιτήματα. Που αν και δίκαια, δύσκολα ικανοποιούνται από την αυτοδιοίκηση.

 

Ξεκίνησαν χθες στην Κομοτηνή οι διαμαρτυρίες των αγροτών της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ενδιαφέρουσες κι αυτή την φορά οι απόψεις του Νίκου Δημόπουλου, προέδρου του συλλόγου των κτηνοτρόφων του Νομού. Θυμίζει ότι οι αγρότες που έβγαλαν πρώτοι προ ημερών, τα τρακτέρ στους δρόμους (Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία κτλ) «… είναι αυτοί που έφυγαν πρώτοι από τα μπλόκα στις κινητοποιήσεις του 2016. Και μετά φωτογραφίζονταν αγκαλιά με τους τότε κυβερνητικούς παράγοντες».

 

Για την σημερινή Κυβέρνηση ο κ. Δημόπουλος δήλωσε: «Αυτά που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τους αγρότες είναι από αστεία έως γελοία. Αν δεν υπήρχαν οι κινητοποιήσεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν θα υπήρχε αυτή η αντιμετώπιση στην Ελλάδα. Τα λεφτά όταν δίνονται πρέπει να δίνονται αναλογικά και σε όλους». Ο κ. Δημόπουλος κατέληξε μιλώντας στην Πρωινή στο ότι οι επόμενες δράσεις των αγροτών της ΑΜΘ (μετά τη χθεσινή στην Κομοτηνή), θα αποφασιστούν από το περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο και εντός των ημερών. Ρόλο θα παίξει η επίσκεψη στην Κομοτηνή του Υπουργού Αυγενάκη. «Να έρθει αυτός εδώ για να μας συναντήσει αλλά να μην μας πει το γνωστό ποίημα» είπε ο κ. Δημόπουλος.

 

Ο Δήμος Παγγαίου είναι ο πρώτος στο Νομό Καβάλας με νέο Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Δικηγόρος η κ. Δημητρακούδη, εξελέγη το απόγευμα της Παρασκευής. Πρώτη φορά αναλαμβάνει αυτά τα καθήκοντα. Ενδιαφέρον έχει ότι για τη θέση υποψήφιες ήταν 4 συνολικά γυναίκες. Μεταξύ των οποίων δύο συγγενείς. Η μητέρα και η κόρη της. Αυτό έγινε όχι από σύμπτωση φυσικά. Αφορά ειδικούς λόγους, ίσως έχουν σχέση και με τις πρόσφατες εκλογές του Δήμου Παγγαίου. Τελικά καμιά από τις δύο δεν εξελέγη.

 

Το πολυκατάστημα Jumbo είναι ένα ακόμη στην περιοχή με φωτοβολταϊκά στην οροφή του. Έργο που έγινε πρόσφατα. Δράση της μόδας για πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ. Οι «μεγάλοι» έχουν τον τρόπο να κάνουν γρήγορα τέτοιες επενδύσεις, ενώ οι πάσης φύσεως «μικροί» είναι για καιρό στην αναμονή.

 

Κι όποιος διαβάσει όλη την ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, θα βρει περίπου 10 αιτήσεις κι άλλων φωτοβολταϊκών πάρκων. Όλα στη Θράκη. Και χωρίς αντιδράσεις από τους κατοίκους.

 

Εκπρόσωποι των σωματείων των συνταξιούχων της Καβάλας ταξιδεύουν σήμερα στην Κομοτηνή. Οι γιορτές πέρασαν κι αρχίζουν τα… όργανα. Σήμερα στην Κομοτηνή θα γίνει σύσκεψη ώστε να προετοιμαστούν οι επόμενες συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες. Σήμερα θα αποφασιστεί αν τέτοια θα γίνει και στην Καβάλα. Το διεκδικητικό πλαίσιο αφορά τα θέματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κι όλα όσα θα αλλάξουν, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη.

 

Συνεχίζεται η αγωνία και η απορία για την ολοκλήρωση της υπό παραχώρησης του νέου λιμανιού. Τώρα «βγήκε» άλλο φασούλι… Η σύμβαση που υπογράφηκε στην Αθήνα θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή. Κάτι που ως τώρα δεν ήταν απαραίτητο, όπως μας έλεγαν. Στην πορεία φαίνεται ότι ξανάγινε. Πότε θα εγκριθεί από τη Βουλή η σύμβαση, παραμένει άγνωστο. Κι έτσι η άχαρη, η μεγάλη περίοδος αναμονής για τον ιδιώτη στο νέο λιμάνι φυσικά και συνεχίζεται.

 

Στο κεντρικό λιμάνι ολοκληρώθηκε η τσιμεντόστρωση εσωτερικά του προσήνεμου μόλου. Θετικότατο το αποτέλεσμα. Αν και το έργο δεν έγινε για αυτόν τον λόγο, ήδη η περιοχή έχει ακόμη περισσότερο κόσμο. Περιπατητές αλλά και ερασιτέχνες αθλητές. Τρέχουν ή βαδίζουν άνετα στο ολοκαίνουργιο τσιμέντο! Το απολαμβάνουν κυριολεκτικά.

 

Η Καβάλα ανησυχεί και διαμαρτύρεται αφού χωρίς καμία ενημέρωση τα πανεπιστημιακά της τμήματα γίνονται μέρος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Στο Διδυμότειχο τα πράγματα είναι χειρότερα. Η Νοσηλευτική σχολή μεταφέρεται όλη στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί στο Διδυμότειχο το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Μιας και η πόλη άλλη πανεπιστημιακή σχολή δεν διαθέτει. Κι εκεί λένε ίδια που λένε στην Καβάλα, η απόφαση πάρθηκε και δεν αλλάζει.

 

Η Καβάλα ανησυχεί επειδή στην αγορά του Αγίου Νικολάου βρέθηκαν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αντικείμενα. Σε κεντρικό δρόμο της Αλεξανδρούπολης όπου γίνονται έργα φυσικού αερίου, συνέβη το ίδιο. Κι εκεί περιμένουν την αρχαιολογία να κάνει εκτίμηση, να βγάλει συμπέρασμα. Να δώσει οδηγίες… Όπου έργα και σκαψίματα, εκεί και αρχαιολογικά ευρήματα!

 

Ο βουλευτής Δράμας του κόμματος μίλησε την Κυριακή το πρωί σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα. Ικανοποιητική η προσέλευση. Μεγάλη για τα δεδομένα της εποχής. Κυρίως, λένε όσοι ήταν παρόντες, ένα διαφορετικό κλίμα. Αισιόδοξο. Ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος επέμενε στα θέματα της επικαιρότητας και στα θέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα στην Ελευθερούπολη έκανε εκδήλωση το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Κοπή πίτας της οργάνωσης του Δήμου Παγγαίου. Τυχερός ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της Κ.Ε. κ. Χάρης Σεϊτανίδης. Στο κομμάτι του βρέθηκε το φλουρί. Τέλος η ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας κυκλοφόρησε από χθες τις προσκλήσεις τις εκδήλωσης της. Αυτή ορίστηκε για τις 11 το πρωί της Κυριακής στο Λούσυ.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης