• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αν και σε γενικές γραμμές αναμενόμενη, η ανακοίνωση του Γιάννη Σαρρή είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Κυρίως ευχάριστη. Και φέτος συνεχίζει τη σημαντική του πρωτοβουλία. Στηριγμένη στην ευαισθησία του. Μία ακόμη φορά τον συγχαίρουμε. Το ίδιο κάνει συντεταγμένα και διαρκώς και η τοπική κοινωνία.

Ο κ. Γιάννης Σαρρής για το κατάστημα του στο Εμπορικό Κέντρο, έγραψε: «19 Φεβρουαρίου όπως κάθε χρόνο, θα αφιερώσουμε όλα τα έσοδα του καταστήματος στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου. Φέτος με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν ως δωρεά 7 πολυθρόνες ασθενών στο Θεαγένειο νοσοκομείο ,στη Θωρακοχειρουργική κλινική. Και στο ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Καβάλας, ώστε να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες. Να ξεκαθαρίσω ότι αυτό δεν γίνεται για διαφημιστικούς λόγους. Στόχος είναι να μαζευτούν όπως και κάθε χρόνο περισσότερα χρήματα. Όλα ξεκίνησαν πριν 5 χρόνια, με την γέννηση του γιου μου στις 30 Ιανουαρίου. Κι επειδή η 15η Φεβρουαρίου είναι η παγκόσμια μέρα κατά του παιδικού καρκίνου. Σας περιμένουμε όλη την ημέρα».

 


 

Οι αναρτήσεις του κ. Βασίλη Τραϊφόρου είχαν και συνεχίζουν να έχουν στόχο την ενότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πιο συγκεκριμένα αυτών της προοδευτικής κατεύθυνσης. Όσο μπορεί το προσπαθεί, το βοηθά και το επιδιώκει καιρό τώρα. Τα αποτελέσματα είναι αυτά που όλοι γνωρίζουμε. Πενιχρά. Αν και τίποτα δεν δείχνει αλλαγή των δεδομένων, ο συμπαθής συμπολίτης και συνταξιούχος γιατρός τούτη την φορά «πιάνεται» από μια εκδήλωση. Η οποία θα γίνει την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα.

 

Γράφει λοιπόν: Θέατρο «Άλφα» την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου. Συνάντηση του Διονύση Τεμπονέρα (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Μανώλη Χριστοδουλάκη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), Έφης Αχτσιόγλου( Νέα Αριστερά) με θέμα, “Απέναντι στον Κ.Μητσοτάκη ποιος; Μια πειστική απάντηση των προοδευτικών δυναμεων”. Στη συνέχεια ο κ. Τραϊφόρος προσθέτει το δικό του σχόλιο που μοιάζει με ευχή: «Λέτε να ξύπνησε ο κοιμώμενος γίγαντας της Κεντροαριστεράς; Μακάρι».

 

Αγαπητέ κύριε Βασίλη Τραϊφόρε. Τα κόμματα της εκδήλωσης δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντί να ενωθούν (ιδεολογικά φυσιολογικό), περιμένουν να ξαναγίνουν μεγάλα. Αν ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο. Η δε «Νέα Αριστερά» έχει άλλες προτεραιότητες μιας και βρίσκεται σε ένα δύσκολο πολιτικό ξεκίνημα. Αλλά κι αυτή, αν και όταν σταθεί στα πόδια της, το ίδιο θα πράξει. Θα περιμένει την ώρα της. Βέβαιη ότι κάποια στιγμή θα έρθει. Ακόμη κι αν αργήσει.

 

Η ενότητα των ιδεολογικά κοντινών κομμάτων (της Αριστεράς και του Κέντρου) είναι πάντα ο στόχος και ποτέ το αποτέλεσμα. Την πρεσβεύουν όσοι υστερούν εκλογικά και μόνο όσο η υστέρηση τους αυτή συνεχίζεται. Ο διάλογος όπου κι αν γίνει, δεν είναι πραγματικός μα προσχηματικός. Κατά συνέπεια πιο πιθανό είναι να περιμένουμε να κλείσει κι αυτός ο κύκλος, για να ανοίξει ο επόμενος. Με τα έως τώρα στοιχεία, ο κύκλος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν κλείνει. Μιας και επωφελείται- ευνοείται και από αυτά που ενώ ήταν φυσικό να συμβούν στην αντιπολίτευση, δεν γίνονται. Και δεν γίνονται με τίποτα!

 

Προτιμότερο κατόπιν τούτου είναι να ασχοληθούμε με άλλα, με όλα τα άλλα που: 1) Έχουν περισσότερες πιθανότητες υλοποίησης και 2) Τοπικά χαρακτηριστικά. Ο ήλιος λοιπόν των Αλκυονίδων ημερών μας ζεσταίνει τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Η πόλη και ο Νομός προέρχονται από έναν μήνα συνεχόμενου κρύου. Έχουν ανάγκη τις πιο υψηλές θερμοκρασίες. Προσοχή όμως, δεν είναι η Άνοιξη που κατέφθασε πρόωρα. Μια παρένθεση είναι μόνο που την ονόμασαν Αλκυονίδες μέρες. Λίγες μέρες με αρχή και τέλος. Μάλλον, το τέλος τους, την Κυριακή.

 

Επηρεασμένοι από τις Αλκυονίδες οι μαθητές δεν έχασαν ευκαιρία. Φώναξαν ότι θέλουν εκδρομή. Δυνατά προς τους καθηγητές τους. Κι αυτοί ανταποκρίθηκαν. Έτσι χθες το πρωί το Πάρκο ήταν γεμάτο παιδιά. Τα παιδιά που έμειναν στον τόπο της εκδρομής και δεν αναχώρησαν αμέσως για την αγορά ή τις καφετέριες. Να μας συγχωρούν οι εμπλεκόμενοι αλλά σε πολλά σχολεία όταν γίνεται εκδρομή στο Πάρκο, στην ουσία είναι βόλτα στην αγορά και παραμονή στην εστίαση. Για ένα ακόμη καφεδάκι. Αν μάλιστα έχει καλό καιρό, ακόμη καλύτερα (όπως χθες, καφές στον ήλιο).

 

Στον μοναδικό κινηματογράφο της Καβάλας προβάλλεται 6η συνεχόμενη εβδομάδα η υποψήφια για Όσκαρ ταινία του Γ. Λάνθιμου «Poor Thinks». Είναι κι αυτή μια είδηση. Ευχάριστη φυσικά. Κάποιοι συμπολίτες παραμένουν φίλοι του σινεμά. Ενημερώνονται κι επιλέγουν να δουν τις αξιόλογες ταινίες. Όταν αυτές «έρχονται» στην Καβάλα. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για πολλούς συμπολίτες αφού και δεν είναι συχνό μια ταινία να παίζεται στον Απόλλωνα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Ο ιερός ναός Αγίου Αθανασίου στον Πλατανότοπο Παγγαίου είχε γιορτή. Τίμησε με εσπερινό και όρθρο την εορτή της Αγίας Αγαθής. Από τις ανακοινώσεις και τις φωτογραφίες μαθαίνουμε ότι στον Πλατανότοπο για αυτόν τον λόγο ήταν – μεταξύ άλλων- η βουλευτής Αγγελική Δεληκάρη και ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Και πολύς κόσμος του χωριού και της περιοχής.

 

Την Κυριακή ο Δήμαρχος Καβάλας ήταν στην βασιλόπιτα του δραστήριου συλλόγου Τριτέκνων Καβάλας. Όπως και άλλοι της διοίκησης και της αντιπολίτευσης. Με την ευκαιρία ο κ. Μουριάδης φέρεται να ανακοίνωσε στους Τρίτεκνους μείωση των δημοτικών τελών σε ποσοστό ακόμη και 40%. Σχετικό θέμα, το πρώτο της ημερήσιας διάταξης, απασχολεί το απόγευμα τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μειώσεις για τους Τρίτεκνους και αρκετούς άλλους.

 

Επειδή το Αμφιθέατρο είναι κλειστό λόγω έργων, οι εργαζόμενοι στην ΠΕ Καβάλας έκοψαν πίτα σε κέντρο διασκέδασης. Μετά φαγητού. Η εκδήλωση τους έγινε προχθές το μεσημέρι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ την εκδήλωση παρακολούθησαν οι Μητροπολίτης Στέφανος, Θόδωρος Μαρκόπουλος, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, Γιώργος Δαλακούρας, Στέλιος Ιγνατιάδης. Ο Σάββας Εμινίδης και ο Κώστας Κουνάκος ως εργαζόμενοι στο Διοικητήριο. Η αίθουσα γέμισε και όλοι πέρασαν ένα ωραίο μεσημέρι. Με τραγούδι και χορό.

 

Υπάρχει ωστόσο μια απορία. Τι θα γίνει με τις ημέρες άδειας που συνήθως επιβραβεύουν τον τυχερό της βασιλόπιτας. Κι αυτό επειδή φέτος το φλουρί βρέθηκε στο κομμάτι του συλλόγου. Θα επωφεληθεί το διοικητικό συμβούλιο; Όλα τα μέλη του συλλόγου ή κανείς; Αρμόδιος να λύσει το γόρδιο δεσμό είναι φυσικά αυτός που χορηγεί τις άδειες. Ο κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος.

 

Η προχθεσινή συνάντηση του Σάββα Μιχαηλίδη με τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη έχει φυσικά σχέση και με το ενδιαφέρον του Δημάρχου Νέστου για τη θέση του προέδρου της ΠΕΔ ΑΜ. Σα να λέμε ότι ο κ. Μιχαηλίδης βρίσκεται σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, σε συναντήσεις για να αντιληφθεί την απήχηση της υποψηφιότητας του.

 

Στην Παναγία λένε ότι επί της κεντρικής συνοικιακής οδού (Θ. Πουλίδου) ετοιμάζεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα ένα νέο κατάστημα. Θα πουλά παραδοσιακούς κουραμπιές. Το σημείο είναι φυσικά κατάλληλο λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης