• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η πρόοδος που υπήρξε χθες- προχθές στο έργο του πεζόδρομου της Κασσάνδρου αφορά το πεζοδρόμιο από την πλευρά της οδού Εθνάρχου Μακαρίου. Είναι έτοιμο. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία το πεζοδρόμιο διαθέτει τα απαραίτητα βυθιζόμενα κολωνάκια. Για να μην μπαίνουν στον πεζόδρομο αυτοκίνητα. Όσο το μέτρο απέδωσε στους άλλους κεντρικούς πεζόδρομους, άλλο τόσο θα αποδώσει στον συγκεκριμένο.

 


 

Η γενικότερη εντύπωση ως προς την προχθεσινή γιορτή των ερωτευμένων είναι ότι μία ακόμη φορά δικαίωσε την καλή της φήμη και παράδοση. Έπαιξε το ρόλο της ώστε να κινηθούν τα πράγματα. Να υπάρξει καταναλωτικό ενδιαφέρον, προσέλευση ειδικά στους χώρους εστίασης. Μέχρι αργά το βράδυ.

 

Ο απολογισμός τοπικά περιγράφεται ως ο αναμενόμενος, συμπληρώνεται με ολίγη από γκρίνια. Όχι για τη συγκεκριμένη μέρα. Γκρίνια για το Χειμώνα που συνεχίζεται. Οι επαγγελματίες έχουν πάντα το μυαλό τους στο Καλοκαίρι. Ετοιμάζονται για το επόμενο Καλοκαίρι. Περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση. Στο μεταξύ οι μέρες του Χειμώνα περνούν αργά και βασανιστικά ενώ και τα έξοδα είναι αυξημένα.

 

Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε 1)Τέτοιες γιορτές (όπως και η γιορτή της γυναίκας που έρχεται) να γιορτάζονται πάντα Παρασκευή ή Σάββατο. Βολεύει καλύτερα, 2) Στους… εορτασμούς να συμμετέχουν όχι μόνο οι ντόπιοι. Να συμμετέχουν και οι τουρίστες. Προκειμένου να αναπτυχθεί μια άλλη δυναμική που κάπως θα μοιάζει με αυτή του Ιουλίου και του Αυγούστου.

 

Και τα δύο αιτήματα είναι υπερβολικά και μη εφικτά. Τα ακούμε σαν ευχή, σαν όνειρο. Μια θεωρία που αναπτύσσεται μεταξύ ανυπόμονων επαγγελματιών. Πιεσμένων από τις διάφορες υποχρεώσεις. Το μήνυμα μας είναι συγκεκριμένο. Λίγη ακόμη υπομονή. Η Άνοιξη, θέλει δε θέλει, είναι προ των πυλών! Έρχεται! Μετά την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

 

Στις καφετέριες της πόλης, αυτές με τις μεγάλες τηλεοράσεις, συνυπήρξαν απόγευμα και βράδυ Τετάρτης οι ποδοσφαιρόφιλοι με τους ερωτευμένους. Μια περίεργη κατάσταση. Αγάπες και λουλούδια σε ορισμένες παρέες, αγωνία και συνθήματα στις διπλανές. Η εστίαση το καταφέρνει κι αυτό. Ενώνει μεταξύ τους ανόμοια πράγματα….

 

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας εξέδωσε δελτίο τύπου. Μαζί με φωτογραφίες. Για την εκδήλωση- κοπή βασιλόπιτας (με βραβεύσεις) την περασμένη Κυριακή. Είδαμε ότι στο γεγονός παραβρέθηκαν και οι Παναγιωτόπουλος, Πασχαλίδης, Μαρκόπουλος. Ιωσηφίδης Αλέξανδρος. Μα πώς τα κατάφεραν; Είναι απλό. Έτρεξαν από την εκδήλωση της ΝΔ Καβάλας, πρόλαβαν την εκδήλωση της Ομοσπονδίας. Κι ας μην είναι κανένας τους σε προεκλογική περίοδο και προεκλογικούς ρυθμούς.

 

Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης ταξίδεψε στο Βουκουρέστι με το λεωφορείο του Επιμελητηρίου Καβάλας. Η αποστολή έφθασε στο ξενοδοχείο το βράδυ της Τετάρτης. Όλοι κουρασμένοι από το πολύωρο ταξίδι. Αρχηγός αποστολής; Θα λέγαμε ο Μάρκος Δέμπας. Ωστόσο μοιράζεται τα καθήκοντα με τον προαναφερθέντα Αντιπεριφερειάρχη.

 

Με απόφαση της Συγκλήτου του ΔΙΠΑΕ ορίστηκε εκπρόσωπος του πανεπιστημίου στο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων των φορέων του Ν. Καβάλας. Ο κ. Στέφανος Μυτακίδης. Μια από τις τελευταίες αποφάσεις αυτού του είδους. Σημειώνουμε ότι το ΔΙΠΑΕ διαθέτει εκπρόσωπο του και στο δ.σ. της ΔΕΥΑΚ.

 

Σύντομα αυτά θα αλλάξουν αφού στα συμβούλια τοπικών φορέων κτλ θα υπάρχουν εκπρόσωποι του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ελπίζουμε να παραμείνουν όσοι προέρχονται από την Καβάλα. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις… Στο δ.σ. της ΔΕΥΑΚ καθηγητής πανεπιστημίου από την Κομοτηνή και στο Κέντρο Πρόληψης καθηγητής πανεπιστημίου από τη Ξάνθη…

 

Μάλλον ο Δήμος Καβάλας βοήθησε κι έτσι λύθηκε το πρόβλημα με το κοντό παγκάκι στη στάση του Αστικού λεωφορείου επί της οδού Κουντουριώτου. Αυτό που ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούνταν λόγω μικρής απόστασης από το έδαφος. Το παγκάκι παρέμεινε ίδιο, απλά μπήκαν μάρμαρα πάνω στα οποία στηρίζεται. Τώρα ναι, είναι ένα παγκάκι χρήσιμο για όσους περιμένουν το λεωφορείο.

 

Η ιδιωτική εταιρία που έχει αρμοδιότητα συντήρησης στην Εγνατία Οδό, βρίσκονταν χθες στο τμήμα της Παράκαμψης Καβάλας. Διορθώνοντας όπως φάνηκε προβλήματα φωτισμού. Αντικατέστησε λαμπτήρες. Καλά έκανε, πολλοί ήταν εκτός λειτουργίας για καιρό. Χθες το πρωί στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα σημειώθηκε τροχαίο υλικών ζημιών ενώ επίσης χθες το πρωί πάλι δεν λειτουργούσαν οι φωτεινοί σηματοδότες μπροστά από το Ταχυδρομείο. Στους συγκεκριμένους οι βλάβες είναι συχνό φαινόμενο…

 

Είναι οριστικό. Το Σάββατο 9 Μαρτίου στην Ελευθερούπολη θα γίνει μαθητική αποκριάτικη παρέλαση. Με την οργανωτική φροντίδα του Δήμου Παγγαίου. Είναι τέτοια η σπουδή του αρμόδιου Αντιδημάρχου Χρήστου Μποσμπότη που ήδη από χθες – αρκετές μέρες νωρίτερα- υπογράφηκε η απόφαση των απαραίτητων για το γεγονός κυκλοφοριακών μέτρων. Θα ισχύουν στο κέντρο της Ελευθερούπολης κατά τη διάρκεια της αποκριάτικης εκδήλωσης.

 

Στα άλλα νέα του Δήμου Παγγαίου. Για την τουριστική προβολή διατέθηκαν οι απαραίτητες πιστώσεις ώστε ο Δήμος να έχει παρουσία στην έκθεση του Βουκουρεστίου. Ο Δήμος Παγγαίου με αυτόνομο περίπτερο θα βρίσκεται στις 13 Μαρτίου και στην έκθεση της Σόφιας. Οι Βούλγαροι άλλωστε είναι οι καλύτεροι «πελάτες» τα Καλοκαίρια στην παραλιακή ζώνη του Δήμου. Η σχετική απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής πάρθηκε ομόφωνα. Ψηφίστηκε και από την κ. Βαρύτη. Στα τουριστικά είναι όλοι μαζί.

 

Ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Κώστας Μορφίδης είναι δίπλα στη Στέγη, παρακολούθησε την Τετάρτη το απόγευμα τη γενική συνέλευση των μελών της. Μετά το τέλος της οποίας είπε: « Αυτό που ξεκίνησε πρέπει να έχει συνέχεια. Να συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στη Στέγη». Η αναφορά του έχει σχέση με το μέλλον ενός συλλόγου που επανέρχεται γενικώς αυτό το διάστημα.

 

Για το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας υπάρχει κι άλλη εκκρεμότητα εκτός από αυτή του προϋπολογισμού. Το τεχνικό πρόγραμμα του 2024. Κι αυτό είναι σε φάση προετοιμασίας. Για το τεχνικό πρόγραμμα εκφράζεται η πρόβλεψη ότι θα απασχολήσει ίσως και την επόμενη συνεδρίαση. Θα εγκριθεί δηλαδή εντός του μήνα.

 

Αραίωσε γενικά τις δημόσιες εμφανίσεις του ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αλέξης Πολίτης. Βρίσκεται καθημερινά στο ιατρείο του. Εργάζεται. Μοιάζει να απέχει προσωρινά απ’ όλα τα άλλα. Ωστόσο ανήμερα της εορτής των ερωτευμένων την έκανε την απαραίτητη ανάρτηση. Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε…

 

Χθες βράδυ επρόκειτο να συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών της ΑΜΘ. Η απόφαση που θα λάμβανε θα επηρεάζονταν από αυτήν των άλλων αγροτών. Αυτών των μπλόκων. Οι αγρότες της ΑΜΘ επιμένουν. «Εμείς ως τώρα κρατήσαμε την καλύτερη στάση. Αυτοί που βγήκαν στους δρόμους και τους έκλεισαν είναι οι πρώτοι που θα γυρίσουν στα χωράφια» λένε. Ανεξάρτητα από το αν θα αποφασιστούν ή όχι κινητοποιήσεις τοπικά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δοθεί συνέχεια στις επαφές με τον Υπουργό. Θα επιδιώξουν να συναντήσουν τον κ. Αυγενάκη μία ακόμη φορά. Στο γραφείο του στην Αθήνα.

 

Διαβάστε επίσης